Hyppää sisältöön
Uutinen4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Suunnittelu, Tuottavuus
Jaa

KIRAHubin kanssa järjestämässämme tilaisuudessa asiakkaamme kertoivat, missä eri tilanteissa he ovat hyödyntäneet 4D-suunnittelua. Moni piintynyt väite sai kyytiä.

4D tukee tietomallien käyttöä Lujatalon työmailla

Tietomallintamisen hyötyjä on odotettu työmailla jo pitkään. Lujatalo Oy:n Site Engineer Kasperi Nyberg on havainnut, että jokaisen pitää itse kokea tietomallien konkreettinen hyöty omalle työlle. Siksi Lujatalo tarjoaa mobiilipohjaiset tietomallit työmaalla kaikille asentajille ja aliurakoitsijoille.

“Olen puolittain pakottanut tiettyjä uusia työkaluja hankkeisiin, ja seuraavissa niiden perään on jo kyselty.”

Lujatalo kokeili 4D-suunnittelua ensimmäisen kerran Tuusulan Kulttuuritalo Moniossa. Puurunkoisessa hybridikohteessa käytettiin puupilarien ja -palkkien lisäksi muun muassa paikallavaluelementtejä ja hirsiseiniä. Juuri kohteen monimuotoisuus kannusti kokeilemaan 4D-suunnittelun mahdollisuuksia.

“Kun saman keiton ympärillä oli monta kokkia, 4D-työkalu osoittautui loistavaksi työkaluksi”, Nyberg sanoo.

Yksi merkittävä sudenkuoppa onnistuttiin välttämään jo tietokoneen äärellä.

“Meillä oli ennakkoajatus siitä, mikä olisi oikea etenemisjärjestys, jotta eri tuoteosatoimittajat pysyisivät pois toinen toistensa tieltä. 4D:n ansiosta huomasimme virheen ajoissa ja ehdimme vaihtaa järjestystä.”

Meillä oli ennakkoajatus siitä, mikä olisi oikea etenemisjärjestys, jotta eri tuoteosatoimittajat pysyisivät pois toinen toistensa tieltä. 4D:n ansiosta huomasimme virheen ajoissa ja ehdimme vaihtaa järjestystä.

Kasperi Nyberg, Site Engineer, Lujatalo Oy

4D-aikatauluohjelmaa käytettiin koko runkotöiden ajan. Tietomalliin merkittiin omina objekteinaan myös kaikki työmaan logistiikkaan vaikuttavat väliaikaiset rakenteet, kuten sääsuojat ja rakennustelineet. Nyberg uskoo, että hyödyt olisivat olleet aivan vastaavat myös sisätöiden ja talotekniikka-asennusten aikana.

4D-suunnittelun kehittäjä Jouni Ojalan mukaan palvelulla tuetaankin hankkeen kaikkea tiedonhallintaa maarakennuksesta ja purkamisesta sisätyövaiheeseen ja materiaalien hiilijalanjälkilaskentaan. Tekniset valmiudet ovat olemassa myös käytön aikaisen hiilijalanjäljen ja kierrätysasteen laskemiseen.

“Voisimme myös toteuttaa vaikkapa kiinteistön PTS-suunnitelman 4D-aikatauluna.”

Ohjelmistoyritys hyödyntää 4D:tä infrahankkeiden datalla johtamisessa

Ohjelmistoyritys Vektor.io:n Chief Commercial Officer Teemu Nivell tunnistaa datalla johtamisen haasteet ja mahdollisuudet. Vektor.io:n asiakkaat ovat usein infrahankkeiden suunnittelijoita, tilaajia ja urakoitsijoita, mikä merkitsee valtavan tietomäärän hallintaa esimerkiksi tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä.

“Laajassa infrahankkeessa saatetaan joutua huomioimaan rakennuksiin liittyvät tiedot, siltojen kaltaisten taitorakenteiden yksityiskohdat ja kaikki katujen alla kulkeva kunnallistekniikka.”

Tietoa pitää pystyä käsittelemään ja liikuttelemaan sujuvasti eri ohjelmistojen välillä, ja siksi Vektor.io on kehittänyt yhdessä Granlundin kanssa 4D-visualisointeja tarjoavan palvelukokonaisuuden. Käytännössä Granlundin tuottama 4D-aikataulu julkaistaan Vektor.io:n selainpohjaiseen näkymään asiakkaille helposti ymmärrettävään muotoon. 

“Tavoite on, että käyttäjäkokemuksen pitää olla samalla tasolla kuin kuluttaja-applikaatioissa”, Nivell korostaa.

4D:ssä kaupunkiympäristössä voidaan tarkastella visuaalisesti niin hankkeen lähtö-, suunnittelu-, sekä toteumatietoa. Yksi näkymä sisältää paljon päätöksentekijöille hyödyllistä informaatiota.

“Työkalu ei auta ainoastaan työnsuunnittelussa ja suunnittelun ohjauksessa vaan myös arvioimaan, miten paljon haittaa liikenteelle tai asukkaille aiheutuu rakentamisen eri vaiheissa.”

Työkalu ei auta ainoastaan työnsuunnittelussa ja suunnittelun ohjauksessa vaan myös arvioimaan, miten paljon haittaa liikenteelle tai asukkaille aiheutuu rakentamisen eri vaiheissa.

Teemu Nivell, Chief Commercial Officer, Vektor.io

4D-suunnittelu helpottaa tiedonkulkua myös hankkeiden välillä. Kun toteutumatieto ei ole sidottu yksittäisiin henkilöihin, jokaisessa projektissa ei tarvitse aloittaa puhtaalta pöydältä. Tehokas tiedon siirtäminen ja oppiminen hankkeiden välillä mahdollistaa esimerkiksi tahtituotannon kehittämisen.

Asiakastapahtuman tallenne löytyy tämän linkin takaa.

Kysy lisää 4D-suunnittelusta!

Haluatko kuulla lisää?

Jouni Ojala

Johtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?