Hyppää sisältöön
Uutinen4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, suunnittelu, Tuottavuus
Jaa

KIRAHubin kanssa järjestämässämme tilaisuudessa asiakkaamme kertoivat, missä eri tilanteissa he ovat hyödyntäneet 4D-suunnittelua. Moni piintynyt väite sai kyytiä.

4D tukee tietomallien käyttöä Lujatalon työmailla

Tietomallintamisen hyötyjä on odotettu työmailla jo pitkään. Lujatalo Oy:n Site Engineer Kasperi Nyberg on havainnut, että jokaisen pitää itse kokea tietomallien konkreettinen hyöty omalle työlle. Siksi Lujatalo tarjoaa mobiilipohjaiset tietomallit työmaalla kaikille asentajille ja aliurakoitsijoille.

“Olen puolittain pakottanut tiettyjä uusia työkaluja hankkeisiin, ja seuraavissa niiden perään on jo kyselty.”

Lujatalo kokeili 4D-suunnittelua ensimmäisen kerran Tuusulan Kulttuuritalo Moniossa. Puurunkoisessa hybridikohteessa käytettiin puupilarien ja -palkkien lisäksi muun muassa paikallavaluelementtejä ja hirsiseiniä. Juuri kohteen monimuotoisuus kannusti kokeilemaan 4D-suunnittelun mahdollisuuksia.

“Kun saman keiton ympärillä oli monta kokkia, 4D-työkalu osoittautui loistavaksi työkaluksi”, Nyberg sanoo.

Yksi merkittävä sudenkuoppa onnistuttiin välttämään jo tietokoneen äärellä.

“Meillä oli ennakkoajatus siitä, mikä olisi oikea etenemisjärjestys, jotta eri tuoteosatoimittajat pysyisivät pois toinen toistensa tieltä. 4D:n ansiosta huomasimme virheen ajoissa ja ehdimme vaihtaa järjestystä.”

Meillä oli ennakkoajatus siitä, mikä olisi oikea etenemisjärjestys, jotta eri tuoteosatoimittajat pysyisivät pois toinen toistensa tieltä. 4D:n ansiosta huomasimme virheen ajoissa ja ehdimme vaihtaa järjestystä.

Kasperi Nyberg, Site Engineer, Lujatalo Oy

4D-aikatauluohjelmaa käytettiin koko runkotöiden ajan. Tietomalliin merkittiin omina objekteinaan myös kaikki työmaan logistiikkaan vaikuttavat väliaikaiset rakenteet, kuten sääsuojat ja rakennustelineet. Nyberg uskoo, että hyödyt olisivat olleet aivan vastaavat myös sisätöiden ja talotekniikka-asennusten aikana.

4D-suunnittelun kehittäjä Jouni Ojalan mukaan palvelulla tuetaankin hankkeen kaikkea tiedonhallintaa maarakennuksesta ja purkamisesta sisätyövaiheeseen ja materiaalien hiilijalanjälkilaskentaan. Tekniset valmiudet ovat olemassa myös käytön aikaisen hiilijalanjäljen ja kierrätysasteen laskemiseen.

“Voisimme myös toteuttaa vaikkapa kiinteistön PTS-suunnitelman 4D-aikatauluna.”

Ohjelmistoyritys hyödyntää 4D:tä infrahankkeiden datalla johtamisessa

Ohjelmistoyritys Vektor.io:n Chief Commercial Officer Teemu Nivell tunnistaa datalla johtamisen haasteet ja mahdollisuudet. Vektor.io:n asiakkaat ovat usein infrahankkeiden suunnittelijoita, tilaajia ja urakoitsijoita, mikä merkitsee valtavan tietomäärän hallintaa esimerkiksi tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä.

“Laajassa infrahankkeessa saatetaan joutua huomioimaan rakennuksiin liittyvät tiedot, siltojen kaltaisten taitorakenteiden yksityiskohdat ja kaikki katujen alla kulkeva kunnallistekniikka.”

Tietoa pitää pystyä käsittelemään ja liikuttelemaan sujuvasti eri ohjelmistojen välillä, ja siksi Vektor.io on kehittänyt yhdessä Granlundin kanssa 4D-visualisointeja tarjoavan palvelukokonaisuuden. Käytännössä Granlundin tuottama 4D-aikataulu julkaistaan Vektor.io:n selainpohjaiseen näkymään asiakkaille helposti ymmärrettävään muotoon. 

“Tavoite on, että käyttäjäkokemuksen pitää olla samalla tasolla kuin kuluttaja-applikaatioissa”, Nivell korostaa.

4D:ssä kaupunkiympäristössä voidaan tarkastella visuaalisesti niin hankkeen lähtö-, suunnittelu-, sekä toteumatietoa. Yksi näkymä sisältää paljon päätöksentekijöille hyödyllistä informaatiota.

“Työkalu ei auta ainoastaan työnsuunnittelussa ja suunnittelun ohjauksessa vaan myös arvioimaan, miten paljon haittaa liikenteelle tai asukkaille aiheutuu rakentamisen eri vaiheissa.”

Työkalu ei auta ainoastaan työnsuunnittelussa ja suunnittelun ohjauksessa vaan myös arvioimaan, miten paljon haittaa liikenteelle tai asukkaille aiheutuu rakentamisen eri vaiheissa.

Teemu Nivell, Chief Commercial Officer, Vektor.io

4D-suunnittelu helpottaa tiedonkulkua myös hankkeiden välillä. Kun toteutumatieto ei ole sidottu yksittäisiin henkilöihin, jokaisessa projektissa ei tarvitse aloittaa puhtaalta pöydältä. Tehokas tiedon siirtäminen ja oppiminen hankkeiden välillä mahdollistaa esimerkiksi tahtituotannon kehittämisen.

Asiakastapahtuman tallenne löytyy tämän linkin takaa.

Kysy lisää 4D-suunnittelusta!

Haluatko kuulla lisää?

Jouni Ojala

Johtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Arkkitehtitoimisto ON Oy:sta tulee osa Granlund Kuopiota

07.11.2023 – Granlund on ostanut kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n osakekannan. Kauppa astuu voimaan 1.1.2024.

Uutinen

SCANVAC-palkinto Pekka Metsille

31.10.2023 – SCANVAC myöntää joka toinen vuosi LVI-alan palkinnon pohjoismaiselle yksityishenkilölle, yritykselle tai organisaatiolle, joka on antanut merkittävän panoksensa alalle.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…

Uutinen

Granlundin alueyhtiöt sulautuvat Granlund Oy:hyn 31.10.2023

11.10.2023 – Asiakas- ja yhteistyökumppanitiedotteemme kokoaa olennaiset asiat liittyen Granlundin yhdistymiseen marraskuun alusta alkaen.

Uutinen

Miten onnistut kiinteistöjen ylläpidon kilpailutuksissa?

09.10.2023 – Jos kilpailutuksia ei tehdä eikä sopimussisältöjä ole vähään aikaan päivitetty, kustannukset karkaavat helposti käsistä, laatu voi heiketä ja palvelujen sisältö…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?