Hyppää sisältöön
Palvelut4D-suunnittelu

4D-suunnittelu

4D sujuvoittaa rakennushankkeen aikataulun suunnittelua, sillä sen avulla voidaan yhdistää kaikki hankkeen aikataulut. 4D on visuaalinen tilannekuva hankkeesta, joka parantaa rakentamisen tuottavuutta ehkäisemällä aikataulu- ja kustannusriskejä.

Miksi 4D-suunnittelu kannattaa rakennushankkeessa?

4D tehostaa rakennushankkeen aikataulun suunnittelua. Käytännössä se on digitaalinen hankkeen aikajana, johon voidaan yhdistää kaikki rakentamisen ja suunnittelun aikataulut. 4D säästää hankkeessa aikaa ja rahaa, sillä se tuo läpinäkyvyyttä hankkeeseen ja auttaa näkemään mahdolliset päällekkäisyydet ja odotusvaiheet. 4D poistaa myös tupla-aikatauluttamisen riskit yhdistämällä hankkeen kaikki aikaulut.

Käytännössä 4D-malli on hankkeen visuaalinen tilannekuva. Kyse on siis rakennuksen tietomallista, jossa on mukana aikataulu. Näin pystytään esittämään ymmärrettävällä tavalla rakennushankkeen eteneminen vaihe vaiheelta kohti yhdessä asetettuja aikataulu-, kustannus- tai vastuullisuustavoitteita.

4D:n avulla rakennushankkeen voi toteuttaa alkuun virtuaalisesti, jolloin yllätykset työmaalla vähenevät. Asiakkailtamme on tullut hyviä kokemuksia erityisesti laajoista kokonaisuuksista kuten Helsinki-Vantaan kehityshankkeesta, Kalasatamasta Pasilaan -hankkeesta sekä purkamisen suunnittelusta.

4D-työkalulla pystyimme esittelemään viranomaisille eri työmaavaiheet sekä niiden vaikutukset ja haasteet lentokentän toimintaan hyvissä ajoin.

Kari Ristolainen, Finavian suunnittelupäällikkö

Aikataulun seurannasta ennakointiin

Aikataulutukselle kannattaa varata rakennushankkeessa resursseja, sillä työ tulee moninkertaisesti takaisin. Kun 4D-aikataulutus otetaan hankkeeseen mukaan jo alkuvaiheessa, aikataulua voidaan ohjata seuraamisen sijaan. Tämä tuo selkeitä kustannussäästöjä.

4D-aikataulu ei ole staattinen kokonaisuus, vaan se päivittyy reaaliajassa. Myös muutosten tekeminen onnistuu helposti ja aikataulu mukautuu todellisen tilanteen mukaan. Tarkkuustasoltaan 4D-aikataulu päihittää perinteiset viiva-aikataulut mennen tullen, koska aikataulu viedään resurssien ja henkilömäärien tasolle asti.

4D-suunnittelun palvelujamme

  • Hanke 4D – kevyt malli hankevaiheen alkuun
  • Tilamallipohjainen 4D – kustannustehokas vaihtoehto vaiheistukseen
  • Maanrakennus 4D (MRU) – aikataulu maanrakennustöistä
  • Talotekniikka 4D (TATE) – tarkka aikataulu tietomalliin perustuen
  • Runko 4D – työmääriin perustuva helposti seurattava aikataulu
  • Sisä 4D – arkkitehtimalliin perustuva aikataulu
  • Suunnittelu 4D – yhdistää kaikki suunnittelualat tai havainnollistaa yhden

Ota yhteyttä!

Haluatko kuulla lisää 4D-suunnittelusta? Ota yhteyttä tiimiimme.

Kuinka tilaaja hyötyy 4D-aikataulutuksesta?

4D-aikataulutuksen avulla tilaaja saa kokonaiskuvan hankkeen etenemisestä. 4D lisää hankkeen läpinäkyvyyttä ja auttaa ymmärtämään kokonaisuuden paremmin.

Tilaajan ei tarvitse välttämättä hankkia tätä varten uutta tekniikkaa, sillä 4D-suunnittelun voi tilata palveluna. Tällöin 4D-suunnittelija toimii tilaajan tai rakennuttajakonsultin tukena.

4D urakoitsijan tai rakennusliikkeen työkaluna

4D-aikataulu yhdistää kaikki rakentamisen ja suunnittelun aikataulut yhteen. Tämä helpottaa huomattavasti urakoitsijan työtä, kun aikataulut näkee yhdessä paketissa visuaalisesti. Urakoitsijan on näin helpompi suunnitella urakkaa ja työvaiheita. 4D-aikataulu päivittyy reaaliajassa, jolloin se on todellinen virtuaalinen tilannekuva työmaasta.

Voimme toimia 4D-suunnittelijana urakoitsijalle tai opastaa hankevastaavaa 4D-aikataulutuksen käyttöön.

4D varmistaa hankkeen toteutettavuuden

4D-visualisointi tekee näkyväksi rakennushankkeen kannalta olennaiset asiat. 4D-suunnittelu palvelee työmaan ohjausta ja osoittaa, miten paljon aikaa eri työvaiheisiin on varattu ja miten rakentaminen etenee. 4D auttaa osoittamaan rakennusaikataulun toteutettavuuden, sillä visualisointi auttaa huomaamaan esimerkiksi vaiheistuksessa tehdyt virheet.

4D-aikataulussa on mahdollista tarkastella rinnakkain suunnittelun ja toteutuksen etenemistä tai rakennusaikataulun ja toteuman välistä eroa. Kuvaamme eri väreillä havainnollisesti, mitä työmaalla on jo saatu aikaan ja missä vaiheessa rakentamisen pitäisi olla.

4D-aikataulun laatimiseen kuuluu tietomallien rikastaminen. Kirjaamme ylös mallin jokaiselle objektille sen asentamiseen kuluvan työajan, jolloin malli kertoo työkuormat työlajeittain tietyssä työvaiheessa ja sijainnissa. 4D toimii näin erinomaisena lähtötietona esimerkiksi tahtiaikataululle. Tilakohtaiset työkuormat voidaan tuottaa myös hankkeen alkuvaiheessa tilamallin perusteella.

Infrahankkeissa on paljon dataa kerroksittain, joten 4D auttaa kokonaisuuden hahmottamisessa selvästi perinteisiä jana-aikatauluja paremmin.

Sami Kari, Destian tuotantopäällikkö

4D tukee myös suunnittelussa

Suunnittelun aikataulut voidaan visualisoida tila- ja aluekohtaisilla näkymillä, jolloin suunnittelija tietää heti, mille alueelle on tuotettava seuraavaksi asennuskelpoiset suunnitelmat. Visualisoinnin lisäksi data saadaan liikkumaan, ja tarvepäivämäärät voidaan viedä suunnittelutyökaluihin, jolloin suunnittelija voi suodattaa näkyviin vain ne rakenteet, joista tarvitaan suunnitelmat seuraavaksi. Luotettava tilannekuva tukee tuotantoa, ja tehtävät virtaavat tasaisen varmasti ja ennustettavasti vaiheesta toiseen.

Missä vaiheessa hanketta 4D-aikataulu kannattaa toteuttaa?

4D-suunnitelma voidaan toteuttaa hankkeen eri vaiheissa. Paras lopputulos saavutetaan, kun aikataulut luodaan alusta asti 4D-pohjaisesti. Silloin vältetään yllätyksiä ja hallitaan aikataulu- ja kustannusriskejä kustannustehokkaalla tavalla.

Liikkeelle voidaan lähteä heti, kun arkkitehdin ensimmäinen tilamalli on julkaistu. Projektin edetessä ja tiedon tarkentuessa tilamallipohjainen data korvataan eri suunnittelualojen rakennusosatasoisilla malleilla.

Saimme purettua 7,7 hehtaarin kerrosalan puolessa vuodessa, mikä on tuplanopeus tyypilliseen aikatauluun verrattuna ja siis valtava säästö hankkeen tilaajalle.

Matti Purho, Purkupihan työnjohtaja

4D-aikataulu valmiiksi parissa viikossa

4D-aikataulu toteutetaan käytännössä Synchro 4D Pro -ohjelmistolla. Pohjatiedostoksi käy yhtä hyvin rakennuksen rungon malli kuin maanrakennus-, TATE-, sisätyö- tai prosessimallikin.

Kun taustatiedostot viedään ohjelmistoon, 4D-aikataulu saadaan valmiiksi parissa viikossa. 4D-suunnittelijoillamme on useiden vuosien kokemus ja asiantuntemus aikataulutuksesta. Tehokkain tapa edetä on ulkoistaa osa-alue 4D-asiantuntijalle.

Lue lisää 4D-suunnittelusta rakennushankkeissa

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Kysy lisää 4D-suunnittelusta

Jouni Ojala

Johtaja
Granlund Oy

Risto Ranne

Operatiivinen päällikkö
Granlund Oy

Heikki Inkinen

Projektipäällikkö
Granlund Oy

Henri Lilja

Johtava asiantuntija
Granlund Oy

Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?