Data ja digitalisaatio avaavat ovia tulevaisuuteen
Data ja digitalisaatio ovat keinoja kiinteistö- ja rakennusalan tuottavuuden parantamiseksi.
Data rakennus- ja kiinteistöalan palvelukseen
Me Granlundilla koemme, että data ja digitaaliset työkalut palvelevat kaikkia kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita sijoittajista ja rakennuttajista kiinteistön käyttäjiin ja huoltohenkilökuntaan.
Digitaalisuus on polku tuottavuuden parantamiseen
Kun tieto virtaa ja sitä hallitaan digitaalisesti kiinteistön elinkaaren kaikissa vaiheissa, voidaan saavuttaa selkeitä kustannussäästöjä, parantaa suunnittelun ja rakentamisen tehokkuutta ja aikataulutusta, kohentaa tuotantoa ja tehostaa ylläpitoprosesseja.
Digitaaliset palvelut
Granlundin digitaaliset palvelut auttavat johtamaan tiedolla, optimoimaan rakennuksen tai rakennusportfolion toimintaa ja luomaan vähemmällä enemmän.
Smart Building – keskiössä helppous, tuottavuus ja käyttäjien hyvinvointi
Älykäs kiinteistö tukee tilojen käyttäjää ja huomioi käyttäjän tarpeet automaattisesti esimerkiksi rakennuksessa olevien ihmisten määrän ja profiilien mukaan, tai ihmisten mieltymysten perusteella. Paras tulos saavutetaan, kun älykkäät ratkaisut on huomioitu jo hankkeen tavoitemäärittelyssä.
Älyrakennuksessa käyttökokemuksen merkitys kasvaa
Autamme tunnistamaan rakennuksen ominaisuudet, jotka sekä luovat arvoa liiketoiminnalle että huomioivat tilojen tulevien käyttäjien tarpeet. Käyttäjien kuuleminen varhaisessa vaiheessa auttaa ymmärtämään, millaisia toiminnallisuuksia he kiinteistöltä odottavat ja miten nämä toiminnallisuudet vaikuttavat esimerkiksi talotekniikan suunnitteluun.
Data ja digitalisaatio tukevat rakennushankkeita
Rakennushankkeissa puhumme yhä enemmän rakennushankkeen kaikille osapuolille yhteisen tilannekuvan luomisen tärkeydestä, mikä korostuu erityisesti isoissa hankkeissa, joissa on paljon liikkuvia osia. Ilman digitaalisia työkaluja hankkeen tiedonhallinta olisi nykypäivänä vaativissa hankkeissa mahdotonta.
Granlundin hankekehityspalvelut pureutuvat dataan
Hankekehitysvaihe on merkittävä osa onnistunutta rakennushanketta, koska silloin päätetään hankkeen energia-, vastuullisuus-, elinkaari- ja laatutavoitteet. Olemme kehittäneet hankekehityksen tueksi benchmark-tietopankin, jonka avulla kustannuksia voidaan arvioida tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.
4D-suunnittelu
Granlundin 4D-suunnittelu lisää rakennushankkeen tuottavuutta ja ehkäisee aikataulu- ja kustannusriskejä. Tuemme visualisoinnilla työmaan ja toteutussuunnittelun ohjausta, esimerkiksi aikataulujen, kustannusten, turvallisuuden tai hiilipäästöjen näkökulmasta.
Digitaalinen kiinteistöjohtaminen
Hyödyntämällä dataa ja digitaalisia ratkaisuja saadaan aikaan parempaa laatua vähemmällä tekemisellä. Luotettavan tiedon pohjalta on helpompaa tehdä oikeita päätöksiä.
Datan hyödyntämisen edut näkyvät mm. energiakulutuksen kustannussäästönä, tekniikan luotettavana toimintana ja palveluverkon tehokkaassa johtamisessa. Rakennusten hallittu kunto ja toimiva olosuhdehallinta vaikuttavat myös kiinteistöjen kassavirtaan ja vuokratuottoon.
Näin onnistut kiinteistön ylläpidon digitalisoinnissa
1.
Data on digitalisuuden polttoainetta. Oleellista ei ole datan määrä vaan laatu. Valtavasta datamäärästä pitää tunnistaa oleellinen ja tämän datan osalta tulee pyrkiä laadukkuuteen.
2.
Varaudu siihen, että dataa tulee kasvavissa määrin sitä mukaa, kun toimintaa digitalisoidaan. Varmista, että valitut teknologiat ovat riittävän hyvät ja mahdollistavat datan virtauksen sekä sen keräämisen oikeassa muodossa.
3.
Automaattisten antureiden lisäksi dataa pitäisi kerätä myös ihmisiltä. Tiedon kirjaustapa asiantuntijavoimin kannattaa huomioida prosessien suunnittelussa.
4.
Varmista, että toimintaprosessit on hyvin määritelty ja johtamisjärjestelmä tukee datan hyödyntämistä, ja että hyödyntämisen tavat ja vastuut ovat selkeät.
Onnistuneet integraatiot – toimivaa tiedonsiirtoa
Granlund Manager on kattava ja helppokäyttöinen ylläpidon johtamisen työkalu. Siihen voidaan tehdä lukuisia integraatioita: tällä hetkellä siitä on tehty integraatio yli tuhanteen järjestelmään tai ohjelmistoon.
Suhtaudumme kunnianhimolla kaiken kokoisiin integraatioihin, oli kyseessä sitten muutaman työtunnin rupeama tai kuukausia vievä jättiurakka. Laajuudesta riippumatta integraatiomme laittavat tiedon virtaamaan ja hyötykäyttöön.
AI-Energiakartoitus – laitoimme tekoälyn energiatalkoisiin!
AI-Energiakartoitus laskee ja simuloi energiatodistuksen tietojen pohjalta, millä keinoilla saadaan suurimmat energiasäästöt ja paljonko hiilidioksidipäästöjä voidaan leikata.
AI-Energiakartoituksella voi selvittää nopeasti energiatehokkuuspotentiaalin yksittäisestä kiinteistöstä tai kokonaisesta kiinteistökannasta.
Vahvaa määrä- ja kustannuslaskennan osaamista
Laskentapalvelumme kattavat koko rakennuksen elinkaaren aikaisen laskennan aina kustannusarvioista määrälaskentaan ja tarjouslaskentaan. Jatkuvan kustannusohjauksen avulla voimme puolestaan auttaa hallitsemaan rakennushankkeen kokonaiskustannuksia hankkeen alusta alkaen. Markkinoiden kattavin LVI-laskentarekisteri tukee LVI-urakoiden määrälaskentaa ja talotekniikan kustannusohjausta.
AI-Taksonomiakartoitus – tekoäly selvittää portfolion taksonomiapotentiaalin
Tekoälyyn perustuva AI-Taksonomiakartoitus on markkinoiden tehokkain laskentatyökalu olemassa olevien kiinteistöjen taksonomiapotentiaalin arviointiin. Selvitämme nopeasti laajankin kiinteistökannan potentiaalin saavuttaa EU-taksonomian vaatimukset.
Digital twin visualisoi datan ja helpottaa sen hallintaa
Kiinteistön eri datalähteiden synnyttämän valtavan tietomäärän hallinta manuaalisesti tai erillisillä tietokonepohjaisilla järjestelmillä on vaativaa työtä. Digital twin eli digitaalinen kaksonen on kauan odotettu rakennuksen tiedonhallinnan ratkaisu.
Digitaalinen kaksonen on keino yhdistää fyysinen ja digitaalinen maailma visuaalisen 3D- tai 2D-mallin avulla. Kaksonen voi vaikkapa näyttää tilojen energiankulutusta eri väreinä tai se voi hälyttää symboleilla, jos jossain tilassa tarvitaan huoltoa. Lue lisää Granlund Managerin Digital Twin -ratkaisusta!
Tietomallintamisen uranuurtajat
Monenlaisista haasteista huolimatta rakennusala ottaa jatkuvasti myönteisiä kehitysaskelia. Malliesimerkkinä onnistumisista on tietomallipohjainen suunnittelu, joka vielä reilut viisitoista vuotta sitten tuntui monesta toimijasta liian työläältä ja utopistiselta voidakseen yleistyä normikäytännöksi.
Tietomallit ovat kuuluneet projekteihimme jo 1990-luvulta asti, ja tällä hetkellä koordinoidusti tehtyjä yhdistelmätietomalleja hyödynnetään työmaiden lisäksi yhä useammin kiinteistöjen ylläpidossa. Esimerkiksi kehittämämme kiinteistöjohtamisen ohjelmisto Granlund Manager voi hyödyntää hankkeen suunnittelun tietomallia.
Suunnittelijamme hyödyntävät parhaita digitaalisia työvälineitä, tietomalleja ja suunnitteluohjelmistoja. Tuotamme tietomalleja mm. Revit-, MagiCAD- ja CADMATIC-ohjelmistoilla ja täydennämme niitä omilla tiedonhallintaratkaisuilla kuten Laitetiedon hallinta -ohjelmistolla.
Miksi Revitin käyttö lisääntyy sähkösuunnittelussa? – hyödyt ja haasteet
Revit on mullistanut tietomallipohjaisen suunnittelun, vaikka kehitettävääkin riittää. Sähkösuunnittelijoille Revit on mieluisin työkalu tietomallinnusprojekteissa, myös tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin.
Revitin käyttö paransi suunnittelijoiden kommunikaatiota, ja suunnittelu soljui eteenpäin vaivattomammin.
Timo Kamppuri
Laitetiedon hallinta -ohjelmisto pitää suunnittelun tiedot ajan tasalla
Laitetiedon hallinta -ohjelmisto pitää talotekniikan laitetiedot aina ajan tasalla ja järjestyksessä. Siitä hyötyvät paitsi suunnittelijat ja urakoitsijat, myös kohteiden omistajat ja ylläpitäjät.
Rajapintoja avataan talotekniikka-alan suunnittelijoiden ja laitevalmistajien välillä
Granlund Laitetiedon hallinta -ohjelmiston (Granlund Designer) rajapinta mahdollistaa tiedonsiirron eri laitevalmistajien mitoitusohjelmista suoraan kiinteistön laitehallintaan ja sitä kautta suunnitelmien laiteluetteloon esimerkkilaitteina.
Haluatko keskustella aiheesta lisää? Ota yhteyttä
Ville Reinikainen
Ken Dooley
Topi Korpela
Tero Järvinen
Juho Lepistö
Muut vahvuutemme
Energia
Energia-asiat ovat olleet toimintamme ytimessä yli 60-vuotisen historiamme ajan. Olemme ulottaneet hiilikädenjälkemme kiinteistöjen koko elinkaarelle.
Vastuullisuus
Vastuullisuus on keskeinen osa Granlundin toimintaa. Autamme sinuakin pysymään hyvien puolella: vastuullisuus tulee sisäänrakennettuna mukaan kaikkiin palveluihimme.
Tuottavuus
Rakennusalan tuottavuuden parantamiseen tarvitaan uusia liiketoimintamalleja, hiottua yhteistoimintaa, moderneja tietoteknisiä ratkaisuja ja vahvoja elinkaarijohtamisen malleja.
Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?
Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.
Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä