Hyppää sisältöön
PalvelutKSL-suunnittelu

KSL-suunnittelu

KSL-suunnittelulla tarkoitetaan terveydenhuollon tiloihin kiinteästi asennettavien sairaalalaitteiden suunnittelua. Tavoitteemme on toteuttaa yhdessä käyttäjien kanssa toimivia tiloja. 

KSL-suunnittelussa korostuu toiminnallinen suunnittelu 

Kiinteiden sairaalalaitteiden suunnittelussa keskitymme toteuttamaan tuleville käyttäjille toimivia tiloja, jotka vastaavat tilaajan tarpeita. Suunnittelu tehdään yhdessä molempien osapuolten kanssa. Yhteistyö alkaa parhaimmillaan ennen tilaohjelman laatimista ja jatkuu koko sairaalahankkeen ajan.

KSL-suunnitelmissa tuotettua tietoa hyödynnetään moniin eri tarkoituksiin. Arkkitehdit saavat tiedon laitteiden sijainnista ja koosta tilan kokonaissuunnitteluun, talotekniikkasuunnittelijat saavat puolestaan lähtötiedot tiloissa tarvittavien laitteiden teknisistä vaatimuksista. KSL-suunnittelija tuottaa laitehankinnoissa tarvittavat asiakirjat.

Suomen kokenein sairaalalaitesuunnittelija

Granlundilla on tehty kiinteiden sairaalalaitteiden suunnittelua yli 50 vuotta. Nykyisin KSL-suunnittelua tarjoaa yli kymmenen KSL-suunnittelija eri puolilla Suomea. Isolla osaajajoukolla pystymme vastaamaan hankkeiden yllättäviin suunnittelutarpeisiin nopeasti.

KSL-suunnittelun palveluitamme

 • Laitekannan terveystarkastukset
 • Kiinteiden sairaalalaitteiden tarpeen ja kustannusten määrittely
 • KSL-laitteiden ja RST-kalusteiden suunnittelu 3D-mallintamalla
 • Kuvantamislaitesuunnittelu
 • Tilojen toiminnallinen suunnittelu
 • Tilavaatimusten kirjaaminen
 • Laitteiden vaatimusmäärittelyt hankintaan
 • Laitehankintojen suunnittelu ja koordinointi
 • Työmaavalvontatehtävät, esim. asennusvalmiuden tarkistaminen
 • Muuttosuunnittelun tuki
 • Tilojen toimivuuskyselyjen toteuttaminen

Miten KSL-suunnittelu etenee?

1. KSL-suunnittelu hankesuunnitteluvaiheessa

Tarve- ja hankesuunnitteluvaiheessa tarvitaan tieto, mitä kiinteitä sairaalalaitteita rakennukseen tarvitaan ja millaisia summia niiden hankintaan tulisi varata. Autamme tilaajaa kiinteiden sairaalalaitteiden tarpeiden määrittämisessä ja hankintabudjetin tekemisessä. Kartoitamme myös, mitä laitteita on mahdollista siirtää nykyisistä tiloista ja mitkä laitteet on järkevää ostaa uutena. Kutsumme palvelua ”laitekannan terveystarkastukseksi”.

Hankesuunnitelmassa esitetään usein rakennuksessa toistuvat tilat esim. leikkaussali, potilashuone ja vastaanottohuone. KSL-suunnittelijoina tehtävämme on tukea käyttäjälähtöisen suunnittelun toteutumista. Suunnittelijoillamme on laaja-alainen osaaminen sairaalasuunnittelusta. Voimme auttaa tilaajaa kokoamaan hankkeiden vaatimus- ja suunnittelulinjaukset suunnittelijoiden käyttöön ja kirjata tilakohtaiset vaatimukset hankkeessa sovitulla tavalla tilavaatimus- ja tai huonekortteihin.

2. KSL-suunnittelu yleissuunnitteluvaiheessa

Yleissuunnitteluvaiheessa tuotetaan rakennuksen pohjakuvat kerroksittain, jotka sisältävät tilaohjelmaan kuuluvat tilat ja niiden sijainnit. KSL-suunnittelija osallistuu pohjakuvan toiminnalliseen suunnitteluun yhdessä käyttäjien ja arkkitehtien kanssa. Tässä vaiheessa mietitään, miten esim. huoltotilat tulisi sijoittaa kerroksessa ja miten kiinteät sairaalalaitteet tulisi sijoittaa.

Käyttäjät tekevät valinnat erilaisista vaihtoehdoista, jotka toteutetaan havainnollista 3D-mallintamista hyödyntäen. Tavoitteena on, että sairaalalaitteet tekevät työskentelystä mukavaa, sulavaa ja tehokasta.

Mitä ovat kiinteät sairaalalaitteet?

Kiinteitä sairaalalaitteita ovat mm. kattokiinnitteiset tutkimus- ja leikkausvalaisimet, kattokeskukset ja erilaiset pesu- ja sterilointilaitteet, sairaalavälineiden pesukoneet ja kuvantamisen laitteet.

3. KSL-suunnittelu toteutussuunnitteluvaiheessa

Tuotamme hankkeen talotekniikkasuunnittelijoiden käyttöön tiloihin mallinnettujen kiinteiden sairaalalaitteiden tekniset vaatimukset. Toimimme myös tulkkina sairaalan henkilökunnan ja suunnittelijoiden välillä. Luetteloimme laitteet ja tuotamme tilaajalle laitteiden kilpailutukseen tarvittavat asiakirjat, joissa on kuvattu laitteiden toiminnalliset vaatimukset. Koordinoimme ja toteutamme laitehankintojen teknisen kilpailutuksen yhdessä tilaajan hankintaorganisaation kanssa.

Tarkastamme saatujen tarjousten vaatimustenmukaisuuden ja seuraamme hankintojen toteutuksen kustannuksia verrattuna tehtyyn KSL-laitebudjettiin.

4. KSL-suunnittelu rakentamisvaiheessa

Rakentamisen aikana teemme työmaavalvontaa ja tarkastamme laitteiden asennusvalmiuden ennen asennuksia. Päivitämme suunnitelmiin hankittavien laitteiden tiedot ja tekniset vaatimukset.

Uusien tilojen käyttöönotto on iso ponnistus tilaajalle. Voimme auttaa tilaajaa myös muuttosuunnittelun toteutuksessa ja konsultoinnissa.

Tavoitteena on, että sairaalalaitteet tekevät työskentelystä mukavaa, sulavaa ja tehokasta.

KSL-suunnittelu apunasi myös käyttöönoton jälkeen

Kun uudet tilat ovat olleet käytössä vähintään puoli vuotta, tulisi kaikissa rakennushankkeissa toteuttaa tilojen toimivuuskysely. Näin saadaan palaute tilojen nykyisiltä käyttäjiltä, miten tilojen suunnittelussa onnistuttiin.

KSL-suunnittelu on tiivistä yhteistyötä käyttäjien kanssa

KSL-suunnittelussa on tärkeää kuunnella käyttäjien ajatuksia suunnitellusta toiminnasta. Yhteistyöllä varmistamme, että tiloihin suunnittelut KSL-laitteet ovat tilojen toiminnan vaatimusten mukaiset erilaisissa terveydenhuollon toimintaympäristössä.

Laboratoriosuunnittelu on KSL-suunnittelun erikoisala

Laboratoriosuunnittelu on vaativaa erikoissuunnittelua ja sitä tarvitaan niin sairaaloissa, lääketehtaissa, tutkimuskeskuksissa kuin oppilaitoksissakin. Kuten KSL-suunnittelu, myös laboratoriosuunnittelu lähtee liikkeelle toiminnallisesta suunnittelusta, joka sisältää tilavaatimuskorttien tai huonekorttien laatimisen toiminnan kuvauksineen. Myös käyttäjät kannattaa osallistaa mukaan haastatteluilla ja työpajoilla.

Haluatko keskustella lisää KSL-suunnittelupalveluista?

Sampo Hintsanen

Ryhmäpäällikkö KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy

Antti Pohjonen

Ryhmäpäällikkö KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy

Senja Karjalainen

Projektipäällikkö, sairaalasuunnittelu, toiminnallinen suunnittelu
Granlund Kuopio

Tutustu referensseihimme

Helsinki

HUSin Siltasairaalan talotekniikka mahdollistaa joustavan toiminnan

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUSin uuden sairaalarakennuksen suunnittelun perustana oli yksinkertainen ja toimiva rakenne sekä muuntojoustavuus ja energiatehokkuus.
Referenssi
Helsinki

Uuden lastensairaalan sähkösuunnittelu ja digitaaliset ratkaisut

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, KSL-suunnittelu, Puhdastilasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Granlundin vastuulla oli Uuden lastensairaalan sähkösuunnittelu.
Referenssi
Kuopio, Savonlinna

Tilojen käyttäjät mukana Savonlinnan terveysaseman suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Savonlinnan uusi pääterveysasema on suunniteltu kiinteäksi osaksi alueen erikoisterveydenhoito- ja sote-palveluja. Granlundin toiminnallisen suunnittelun asiantuntijat auttoivat terveysaseman henkilökuntaa pohtimaan tilavaatimuksia…
Referenssi
Rovaniemi

Lapin keskussairaalan laajennuksen suunnittelun koordinointi

Palvelu

LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Sähkösuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, KSL-suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä valitsi Granlundin johtamaan Lapin keskussairaalan ITU 2022 -laajennushankkeen teknistä suunnitteluryhmää.
Referenssi
Helsinki

HUS-Kiinteistöjen sairaalahankkeiden taloteknistä suunnittelua

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Olemme tarjonneet talotekniikan, sairaalasuunnittelun ja energiankulutuksen seurannan asiantuntijapalveluja useisiin HUS-Kiinteistöt Oy:n kohteisiin, kuten Siltasairaala ja tornisairaala.
Referenssi

Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?