Hyppää sisältöön
Energia

Energiatehokkuus ja uusiutuva energia

Energiatehokkuudella ja uusiutuvan energian ratkaisuilla vaikutamme merkittävästi hiilijalanjälkeen ja talouteen.

Ratkaistaan vihreä siirtymä yhdessä!

Energiamurros on täällä

Energiamurros tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalan näkökulmasta ennen kaikkea uusia energiateknologioita ja kiinteistöjen integroitumista tiiviimmin osaksi energiaverkkoja.

Energiamurros avaa kiinteistönomistajille uuden pelikentän, jonka tuomia mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Päivän puheenaiheita ovat vähäpäästöiset energiaratkaisut, energiamarkkinoiden muutokset ja vaihteleva energian hinta.

Puhtaan energian tuotannon ja energiatehokkuuden merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä on ratkaisevan merkittävä.

Fossiilisista polttoaineista on pyrittävä nopeasti eroon ja rakennettava tulevaisuuden energiajärjestelmä uusiutuvan energian varaan.

Energia

Energiapalveluja eri lähtötilanteisiin ja tavoitteisiin

Yhdessä asiakkaidemme kanssa selvitämme, millaisia mahdollisuuksia energiamurros tarjoaa kuhunkin kiinteistöön. Energiamurroksen osaavimpana asiantuntijana pyrimme jatkuvasti etsimään ratkaisuja, jotka edistävät vihreää siirtymää.

Granlundin energiapalvelut - ratkaistaan vihreä siirtymä yhdessä. Palvelumme kattaa energiatehokkuushankkeet, energiaratkaisut rakennushankkeissa, energiajohtamisen, alueelliset energiaratkaisut ja analyttikan ja ohjauksen.

Kysy energiapalveluista!

Granlundin asiantuntijat kertovat totuuksia energiasta

Kannattaako olla kiinnostunut energiamurroksesta? Ovatko energiakatselmukset vedätystä, tai korkeintaan keino rahastaa? Miksi energiaremontteja pitää vahtia?

Tässä videosarjassa asiantuntijamme vastaavat heille esitettyihin tiukkoihin kysymyksiin ja väittämiin – ja tällä kertaa on olemassa myös tyhmiä kysymyksiä!

Videoilla käsitellään esimerkiksi energiamurrosta, energian muuttuvia hintoja, energiakriisiä, energiakatselmuksia, energiaremontteja, energiatehokkuustyötä, aurinkosähköä ja vähähiilisyyden hintaa.

Lue uutisiamme energia-aiheista

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen

Meillä on jättiläisen hiilikädenjälki

Kiinteistön elinkaaren aikana syntyvästä hiilijalanjäljestä yli puolet muodostuu energiankäytöstä. Meillä työskentelee satoja asiantuntijoita, jotka auttavat pienentämään kiinteistösi hiilijalanjälkeä, olipa kohde vasta tulossa suunnitteluun tai jo ylläpitovaiheessa.

Energia-asiantuntijamme auttavat määrittelemään järkevimmät ja taloudellisesti kannattavimmat toimenpiteet kussakin kiinteistössä.

Hiilineutraalius edellyttää uusia energiaratkaisuja

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä, mikä edellyttää kiinteistö- ja rakennusalalla mittavia energiainvestointeja.

Uusiin energiaratkaisuihin panostaminen ja hajautettujen energiaratkaisujen tekeminen on järkevää ja tulevaisuuteen suuntaavaa energiasuunnittelua.

Uusiutuva energia on tulevaisuuden energiaa

Uusiutuvalla energialla voidaan vaikuttaa merkittävästi kiinteistöjen ostoenergian tarpeeseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kannattavinta on, jos uusiutuvaa energiaa voidaan tuottaa, varastoida ja hyödyntää paikallisesti. Lisäksi kiinteistöjen energiantuotantoa voidaan siirtää energiayhtiön verkkoon.

Valjastamalla kiinteistöt tuottamaan itse ainakin osan tarvitsemastaan energiasta on jo nyt voitu merkittävästi vähentää fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan energiantuotannon tarvetta. Erityisesti lämpöpumpputeknologiasta ja aurinkoenergian hyödyntämisestä on saatu hyviä tuloksia.

Energiasuunnittelijoidemme asiantuntemus kattaa ajankohtaisimman tekniikan kaikkiin uusiutuvan energian muotoihin liittyen.

Edistyksellisten energiaratkaisujen edelläkävijät

Vahvuutemme on erilaisten energiaratkaisujen ja niiden vaikuttavuuden arviointi sekä yksittäisissä kiinteistöissä että laajassa kiinteistömassassa. Asiantuntijoillamme on maan monipuolisin osaaminen energialaskennassa, uusissa energiaratkaisuissa ja laajoissa hybridienergiajärjestelmissä.

Energiasuunnittelussa ajattelemme aina ensin tarpeitasi. Ideoimme kanssasi toimivimmat ratkaisut liiketoimintasi tukemiseen sekä vastuullisuustavoitteittesi saavuttamiseen. Pyrimme jatkuvan parantamisen malliin, jotta voimme huomioida energia-asiat yhä monipuolisemmin ja kattavammin.

Palkittua energiaosaamista

Yhdessä K-ryhmän kanssa kehitimme K-ruokakaupoille energiankierrätysmallin, jolla lämmönkulutus pienenee parhaimmillaan 95 prosenttia ja joka muuttaa kiinteistön energian osalta lähes hiilineutraaliksi. Motiva palkitsi järjestelmän Vuoden Energianerokas 2019 -tunnustuksella.

Mölnlycke Health Caren Mikkelin tehdas voitti Vuoden Energianerokas 2023 -tittelin suunnittelemallamme prosessilämmön talteenottoratkaisulla. Energiaa säästyy noin 240 omakotitalon vuosikulutuksen verran ja kaukolämpöä tarvitaan noin 60 prosenttia nykyistä vähemmän.

Vankkaa energiasuunnittelun asiantuntemusta

Toteutamme energiasuunnittelussa kokonaisuuksia ja konsepteja erityyppisiin kohteisiin. Osaamme hahmottaa tarvittavan energiajärjestelmän yksittäisen kiinteistön verkoista aina alueellisiin energiaratkaisuihin. Lue lisää energiasuunnittelusta!

Tehokasta laskentaa parhaiden ratkaisujen löytämiseksi

Energiakorjaushankkeissa monitavoiteoptimointi helpottaa valintojen tekemistä. Monitavoiteoptimoinnin mittareina voidaan käyttää erilaisia tavoitteita kuten hiilijalanjälkeä, päästöjen hallintaa tai hukan vähentämistä.

Granlundin AI-Energiakartoitus on automaattinen laskentatyökalu, jolla voi nopeasti selvittää energiatehokkuuspotentiaalin kiinteistöstä tai kiinteistökannasta. AI-Energiakartoitus laskee ja simuloi energiatodistuksen tietojen pohjalta, millä keinoilla saadaan suurimmat energiasäästöt ja paljonko hiilidioksidipäästöjä voidaan leikata. Lue lisää!

Kannattavia energiatehokkuushankkeita

Energiatehokkuushankkeet voivat pienentää päästöjä ja energiakustannuksia jopa useita kymmeniä prosentteja. Energiatehokkuushankkeet ovatkin oikein suunniteltuina ja toteutettuina erittäin kannattava sijoitus.

Fiksusti rahoitettuina hankkeiden investoinnit ovat myös jo ensimmäisenä vuonna kassavirtapositiivisia, jos hankkeet suunnitellaan ja toteutetaan hyvin. Hyvin suunnitellun energiatehokkuusprojektin tuotto ylittää lähes aina kymmenen prosentin rajan.

Energiatehokkuushankkeet kannattaa ennakoida ja suunnitella fiksusti osaksi muita korjaus- ja rakennushankkeita. Kun tehdään oikeita investointeja oikeaan paikkaan ja aikaan, voidaan pitää korjausvelka hallinnassa.

Energia

AI-Energiakartoitus – laitoimme tekoälyn energiatalkoisiin!

AI-Energiakartoitus laskee ja simuloi energiatodistuksen tietojen pohjalta, millä keinoilla saadaan suurimmat energiasäästöt ja paljonko hiilidioksidipäästöjä voidaan leikata.

AI-Energiakartoituksella voi selvittää nopeasti energiatehokkuuspotentiaalin yksittäisestä kiinteistöstä tai kokonaisesta kiinteistökannasta.

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiö antoi kunniamaininnan Granlundin AI-Energiakartoitus-työkalulle vuonna 2022.

Energiatehokkuushankkeisiin tukia jopa 40 %

Uusiin innovatiivisiin energiatehokkuushankkeisiin voi saada energiatukia maksimissaan noin 40 prosenttia hankkeen hinnasta. Perustukea esimerkiksi maa- tai aurinkolämpöön siirtymiseen myönnetään kiinteistöille 20 prosenttia. Me autamme ymmärtämään, millaisia rahoitusratkaisumalleja on saatavilla ja neuvomme avustushakemusten kirjoittamisessa.

Useita toteutusmalleja energiatehokkuushankkeisiin

Toteutamme energiatehokkuushankkeita erilaisilla toteutusmalleilla aina perinteisestä konsulttivetoisesta mallista kokonaispalvelutoimitukseen. Granlundin projektinjohtomallissa otamme tavallista suuremman vastuun rakennushankkeesta ja mahdollistamme yksinkertaisen tavan nostaa kiinteistösi energiatehokkuus uudelle tasolle.

Energia

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa


Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin. Myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Lue lisää ja lataa Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus:

Energiatehokkuus uudiskohteissa

Uudisrakentamisessa energia-asioita voidaan edistää kustannusneutraalisti. Energiatehokkaammat ratkaisut eivät välttämättä nosta rakentamiskustannuksia, kun hankkeet suunnitellaan järkevästi ja keskitetään alusta saakka oikeisiin järjestelmävalintoihin.

Kiinteistöjen energiatehokkuuspotentiaaleissa on myös paljon eroja. Muun muassa datakeskukset tarvitsevat valtavan määrän energiaa, mutta niissä on mahtava potentiaali energian uusiokäyttöön. Parhaimmillaan kiinteistöt voivat toimia hiilinieluina, jos niiden energiaratkaisuihin panostetaan ennakkoluulottomasti ja järkevästi. Me autamme kartoittamaan ja toteuttamaan vaativatkin energiaratkaisut vaihteleviin kohteisiin.

Energiatehokkaammat ratkaisut eivät välttämättä nosta rakentamiskustannuksia, kun hankkeet suunnitellaan järkevästi ja keskitetään alusta saakka oikeisiin järjestelmävalintoihin.

Alueellisten energiaratkaisujen asiantuntijat tuovat energia- ja kiinteistöalan yhteen

Konsultointipalvelumme auttavat kiinteistö- ja energia-alaa löytämään yhdessä kustannustehokkaat keinot hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tunnemme alueelliset tarpeet ja parhaat ratkaisut. Lue lisää alueellisista energiaratkaisuista!

Energiajohtamisella selkeät kustannussäästöt ja pienempi hiilijalanjälki

Energiajohtamisen palvelut auttavat pienentämään hiilijalanjälkeäsi ja energialaskuasi. Energiatehokkuuden parantaminen näkyy selkeästi kohteittesi hiilipäästöissä ja heijastuu suoraan myös niiden arvoon.

Energiajohtamisen palvelumme auttavat energiankulutuksen seurannassa ja sen datan analysoimisessa. Autamme kehittämään energiatehokkuutta koordinoidusti, suunnitelmallisesti ja avoimesti.

Energiajohtamisen asiantuntijamme auttavat kehittämään kohteidesi taloudellisuutta, arvoa, ympäristövastuullisuutta ja olosuhteita.

Hallittua energiajohtamista Granlund Managerilla

Granlund Manager -ohjelmiston energiahallinnan ja ympäristövaikutusten seurannan työkalujen avulla teet energiajohtamisesta helpompaa. Granlund Manageriin voidaan liittää kaikki kiinteistösi energiankulutuskohteet. Ohjelmiston edistyksellisten raportointiominaisuuksien ansiosta energiadataa on helppo seurata, ja poikkeamiin voi puuttua oikea-aikaisesti.

Energia

Talotekniikan optimointipalvelu

Talotekniikan optimointipalvelu tähtää talotekniikan maksimaaliseen hyötykäyttöön. Pystymme säästämään etäseuranta- ja analytiikkapalveluilla jopa 40 prosenttia kiinteistön energiakuluista ilman investointeja.

Lue asiakastarinoitamme

Helsinki

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Palvelu

Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu

Toimiala

Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.
Referenssi
Vantaa

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Energia

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Jyväskylä

Koas otti kaiken hyödyn irti energiatodistusten kohdekierroksista

Palvelu

Energia

Toimiala

Energia

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (Koas) tilasi Granlundilta 17 kiinteistön energiatodistukset. Samalla vaivalla ja kohdekierroksilla kartoitettiin myös parhaat energiansäästökohteet.
Referenssi
Jyväskylä

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Jyväskylä

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Teollisuus

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
Helsinki

AI-Energiakartoitus vauhdittaa Antiloopin hiilineutraaliutta

Palvelu

AI-Energiakartoitus, Vähähiilisyys, AI-Taksonomiakartoitus, Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Toimistot

Kiinteistösijoitusyhtiö Antilooppi saa Granlundin AI-Energiakartoituksesta hyvää tukea hiilineutraaliuden tavoitteluun ja EU-taksonomian mukaisuuden kehittämiseen.
Referenssi
Vaasa

Vaasan keskussairaalan H-talo on energiatehokas ja älykäs

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Vaasan keskussairaalan H-talon talotekniikan suunnittelussa korostuivat turvallisuus, älykkäät ja helppokäyttöiset toiminnot, energiatehokkuus, viihtyisyys ja muuntojoustavuus.
Referenssi
Vaasa

Vaasan Merikampuksen kirjastossa tekniikka on askeleen edellä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiatehokkuus

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Yhdessä suunniteltu tiedekirjasto tarjoaa modernit ja esteettömät tilat ja palvelut Palosaaren kampuksen väelle.
Referenssi
Helsinki

HUSin Siltasairaalan talotekniikka mahdollistaa joustavan toiminnan

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUSin uuden sairaalarakennuksen suunnittelun perustana oli yksinkertainen ja toimiva rakenne sekä muuntojoustavuus ja energiatehokkuus.
Referenssi

Yhteystiedot energia-asiantuntijoillemme

Teemu Salonen

Osastonjohtaja, kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Teemu Hausen

Liiketoimintajohtaja, analytiikka ja ohjaus
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Oskari Fagerström

Ryhmäpäällikkö, alueelliset energiaratkaisut
Granlund Oy

Tuomo Niemelä

Osastonjohtaja, energiatehokkuushankkeet
Granlund Oy

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Muut vahvuutemme

Data ja digitalisaatio

Me Granlundilla uskomme, että data ja digitaaliset työkalut palvelevat kaikkia kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita sijoittajista ja rakennuttajista kiinteistön käyttäjiin ja huoltohenkilökuntaan.

Vastuullisuus

Vastuullisuus on keskeinen osa Granlundin toimintaa. Autamme sinuakin pysymään hyvien puolella: vastuullisuus tulee sisäänrakennettuna mukaan kaikkiin palveluihimme.

Tuottavuus

Rakennusalan tuottavuuden parantamiseen tarvitaan uusia liiketoimintamalleja, hiottua yhteistoimintaa, moderneja tietoteknisiä ratkaisuja ja vahvoja elinkaarijohtamisen malleja.

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?