Hyppää sisältöön
UutinenSavonlinnan uusi pääterveysasema rakennetaan keskussairaalan yhteyteen

Savonlinnan uusi pääterveysasema rakennetaan keskussairaalan yhteyteen

9.5.2019 – Uudella terveysasemalla aletaan palvella Savonlinnan kaupunkialueen asukkaita vuoden 2021 lopulla.

Aihepiiri
Käyttäjälähtöisyys
Jaa

Savonlinnaan valmistuu uusi pääterveysasema, jonka LVI-, automaatio- ja sairaalalaitesuunnittelusta vastasi Granlund Kuopioon kuuluva Savonlinnan aluetoimisto. Asiakkaita tullaan palvelemaan helppokulkuisissa ja toimivissa tiloissa keskussairaalan yhteydessä.

Savonlinnan nykyistä pääterveysasemaa ei kuntoarvion mukaan kannata remontoida. ”Pääterveysasema on huonokuntoinen ja pohjapiirustukseltaankin kapea ja sokkeloinen”, kertoo Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tekninen päällikkö Hannu Kosonen.

Lisäksi henkilökunta alkoi saada tiloissa sisäilmaoireita. Kesällä 2017 keskussairaalan yhteyteen päätettiin rakentaa kokonaan uusi pääterveysasema. Noin 13 000 bruttoneliön uudisrakennuksen budjetti on 20,5 miljoonaa euroa.

”LVIA- ja KSL-suunnitelmat valmistuivat keväällä, ja rakentaminen alkaa syksyllä 2019”, kertoo Savonlinnan aluetoimiston johtaja Jani Tuohimaa. Terveysaseman neliömäärä säilyy lähes ennallaan, vaikka kerroksia on nykyisen kahden sijaan kahdeksan. Lisäksi uudisrakennuksen ja keskussairaalan väliin jää katettu sisäpiha, jossa voi haukata happea tai juoda vaikka kupposen kahvia.

Uudella terveysasemalla aletaan palvella Savonlinnan kaupunkialueen asukkaita vuoden 2021 lopulla. Kun perusterveydenhoito keskitetään samalle alueelle sairaalan kanssa, apu on aina lähellä ja asiakkaat pääsevät sujuvasti jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoidon puolelle. ”Tärkeintä on saada toimivat ja turvalliset tilat, joissa ihmisiä ei tarvitse pompotella edestakaisin”, Kosonen korostaa.

Käyttäjien kanssa suunniteltiin yli 100 huonekorttia

Uuden terveysaseman henkilökunta pääsi alusta asti mukaan suunnitteluun. Vielä viimeiseenkin suunnittelukokoukseen osallistui käyttäjien edustajia jokaisesta yksiköstä. ”Tämä oli minulle ensimmäinen projekti, jossa käyttäjiä kuunneltiin näin valtavasti”, Kosonen sanoo ilahtuneena.

Granlundin asiantuntijat suunnittelivat huonekortit yhdessä käyttäjien kanssa. ”Lähdimme miettimään suunnitteluratkaisuja vasta, kun olimme kuunnelleet käyttäjiä ja luoneet kaikista yli sadasta tilasta tarkat huonekortit”, Tuohimaa kertoo.

Käyttäjät osallistuivat prosessiin innolla. Yhteisenä tavoitteena oli vähentää turhaa kulkemista ja sijoittaa oikeanlainen toiminta oikeaan paikkaan. ”Esimerkiksi laitevarastot suunniteltiin lähelle niitä käyttäviä hoitoyksiköitä”, Tuohimaa sanoo. Tilatarpeiden määrittely vaikutti lopulliseen rakennukseen. ”Arkkitehti laajensi kokonaisuutta, jotta tilat ovat toiminnan kannalta varmasti riittävät.”

Energiatehokas lämpöpumppujärjestelmä

Suunnittelun alussa rakennukseen oli tarkoitus liittää maalämpö. Simulointien jälkeen Granlundin suunnittelijat ehdottivat kustannustehokkaampaa lämpöpumppujärjestelmää, jonka ansiosta porakaivoja ei tarvita. Näin kustannuksia säästyy ja takaisinmaksuaika lyhenee.

Rakennukseen suunniteltiin myös erillinen veden jäähdytysyksikkö, joka huolehtii yhdessä lämpöpumppujen kanssa kiinteistön jäähdytyksestä kuumimpinakin kesäpäivinä. Varajärjestelmänä toimii perinteinen kaukolämpö, jonka putkistot kulkevat jo tontilla.

Uuden terveysaseman kaikista kerroksista pääsee sisäkautta keskussairaalaan. Tekniikka olikin mahdutettava 1950-luvun mataliin kerroskorkeuksiin, mikä oli suunnittelun suurin haaste. Pyöreiden IV-kanavien sijaan käytettiin kanttikanavia, ja tekniikka levitettiin koko kerroksen kattopinnalle. ”Nyt myös huollot pystytään toteuttamaan järkevästi”, Tuohimaa kertoo.

Tilaajalle suunnittelun haasteet eivät näkyneet. ”Suunnittelu eteni meidän kannaltamme oikein sujuvasti. Olemme tyytyväisiä tehtyihin ratkaisuihin, joissa huomioitiin myös energiataloudellisuus. Granlund Kuopio on suunnitellut projekteja Savonlinnassa yli 20 vuotta, ja yhteistyö on toiminut aina loistavasti”, Kosonen kertoo.

Savonlinnan toimisto palvelee asiakkaita paikallisesti

Savonlinnan aluetoimisto täyttää kesällä viisi vuotta. Tunnettuutta on rakennettu pikkuhiljaa, ja viimeisen vuoden sisällä toimistoon on palkattu kaksi uutta työntekijää. Kolmen hengen toimistolla työskentelee Tuohimaan lisäksi rakennusautomaatiosuunnittelija Anna Putkonen ja LVI-suunnittelija Mikko Hasanen.

”Olemme osa Granlund Kuopiota, jonne tarjoamme apukäsiä aina, kun tarvitaan”, Tuohimaa kertoo. Savonlinnan porukka on osallistunut muun muassa Mehiläisen uuden toimipisteen suunnitteluun Joensuussa ja K-sairaalan Lappeenrannassa. Savonlinnassa viimeisin projekti oli LVI-suunnittelu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Luonnonvarakeskuksen yhteisiin laboratoriotiloihin. ”Haluamme olla paikallisesti läsnä ja tavoitettavissa Savonlinnassa, mutta lisäksi toimimme lisäresurssina muille aluetoimistoille.”

Tutustu Savonlinnan toimistoon

Lue lisää Granlundin sairaalasuunnittelusta

Haluatko kuulla lisää?

Jani Tuohimaa

Projektipäällikkö, LVI
Granlund Kuopio

Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?