Hyppää sisältöön
”Granlundilla ei tarvitse hypätä yksin syvään päätyyn”

”Granlundilla ei tarvitse hypätä yksin syvään päätyyn”

28.9.2020 – Granlundin mentorointiohjelmassa kokeneempi kollega auttaa nuorempaa etenemään urapolullaan. Eveliina Vesalainen ja Antti Akselin kouluttautuvat uudella mallilla projektipäälliköiksi.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Espoon Keilaniemeen on rakentumassa suuri, toimistotornin ja hotellin käsittävä kokonaisuus nimeltä Swing House.

Granlund Oy:n LVI-suunnittelijat Eveliina Vesalainen ja Antti Akselin toimivat kohteessa LVI-suunnittelijoina. Samalla he opettelevat, kokeneen gurun valvonnassa, myös projektipäällikön tehtäviä.

Se tavallinen tarina on, että projektipäälliköksi meritoidutaan itsenäisesti, vuosien työkokemuksen myötä. Mentoroinnissa kokeneempi kollega tasoittaa tietä.

”Nuoremmallakin on mahdollisuuksia opetella projektipäällikön tehtäviä, hallitusti, ilman että heitetään heti syvään päätyyn. Kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta”, Vesalainen kuvailee.

Granlundilla hyvät koulutus- ja kehitysmahdollisuudet

Granlundilla vuodesta 2016 työskennellyt Vesalainen on koulutukseltaan energia- ja LVI-tekniikan diplomi-insinööri. Akselin on työskennellyt Granlundilla kolme vuotta, hän on koulutukseltaan LVI-insinööri.

Heidän mentorinsa Vikke Niskanen on toiminut LVI-suunnittelijana jo lähes kymmenen vuotta ja hänellä on pitkä kokemus projektipäällikön tehtävistä.

”Tutustuin Vikkeen ja kerroin, että minuakin kiinnostaa projektipäällikön työ. Hän kertoi kuullensa Antilta, että myös tällä on samanlaisia urahaaveita. Seuraavaksi Vikke sitten sanoikin miettineensä mentorointimallin ja ryhtyvänsä opettamaan meitä oman työnsä ohella”, Eveliina kertoo.

Hän iloitsee, että Granlundilla on hyvät koulutus- ja kehittymismahdollisuudet. Työntekijöitä tuetaan ja autetaan heidän urapoluillaan.

”Tarjolla on esimerkiksi paljon erilaisia täsmäkoulutuksia. Mutta tällainen laajempi, vuorovaikutteinen mentorointimalli täydentää erinomaisesti kokonaisuutta.”

Oppia ja ammatillista itsevarmuutta

Mentoroinnissa Vesalainen ja Akselin asettivat tavoitteekseen oppia enemmän muista suunnittelualoista, esimerkiksi rakenne- ja energiasuunnittelusta, ja tätä kautta ottaa haltuun suurempi kuva rakennushankkeesta. Myös taloustaitoja, kuten budjetin seurantaa hiottiin.

Tavoitteet on saavutettu hyvin. Olen oppinut valtavasti ja saanut uutta ammatillista itsevarmuutta”, Veslainen pohtii.

”Mieleeni ovat jääneet Viken opetukset muun muassa siitä, että jos hankkeessa tulee eteen uusia ja yllättäviä tilanteita – joita aina tulee – niin tärkeintä on tietty kylmäpäisyys. Silloin vain mietitään kaikessa rauhassa, että miten suunnitelmia voidaan hieman muuttaa”, Akselin kertoo.

Hän huomauttaa, että Niskanen ei ole seisonut mentoroitavien selän takana suunnittelemassa heidän puolestaan, vaan jakanut runsaasti vastuuta.

”Hänellä on kuitenkin ollut aina aikaa kuunnella meitä ja antaa tarvittaessa vinkkejä”, Akselin lisää.

”Olemme myös voineet keskustella yhdessä Antin kanssa meille uusista asioista ja oppia toinen toisiltamme”, Vesalainen kertoo.

Projektipäällikkö auttaa muita loistamaan

Puolen vuoden virallinen mentorointijakso on lähestymässä päätöstään.

”Mutta varmasti voimme kysyä jatkossakin tarvittaessa neuvoa Vikeltä ja muilta kollegoilta. Tämä on Granlundilla helppoa, ilmapiiri on avoin ja kannustava”, Akselin pohtii.

Vaan ainakin yksi asia on vielä selvittämättä. Minkälaisia projektipäällikköjä mentoroitavat itse haluavat olla tulevaisuudessa?

”Toivon, että osaan olla aina oma itseni – ja että pystyn luomaan ilmapiirin, jossa autan myös muita loistamaan”, Vesalainen pohtii.

”Tärkeää on, että sekä asiakkaat että projektiryhmä ovat tyytyväisiä siihen, miten asiat on tehty. Haluan olla avoin ja ottaa kaikki mukaan keskusteluihin, jotta esimerkiksi projektien seuranta sujuu hyvin”, Akselin sanoo.

Mitä tietoa etsit?