Hyppää sisältöön
Miksi talotekniikan kustannus- ja määrälaskenta kannattaa ulkoistaa?

Miksi talotekniikan kustannus- ja määrälaskenta kannattaa ulkoistaa?

28.2.2022 – Määrälaskennan ulkoistaminen vapauttaa rakennuttajan ja urakoitsijan resursseja. Se mahdollistaa myös tarjousten paremman vertailtavuuden.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Granlundin laskentapalveluja on kehitetty erityisesti sähkö- ja LVI-tekniikan tarjouslaskennassa. Määrälaskentaa tehdään jatkuvasti niin rakennuttajille kuin urakoitsijoille. Miksi määrälaskenta kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle?

Urakoitsijalle määrälaskennan ulkoistaminen tuo säästöjä

Urakoitsijan tarjoamista määrälaskennan kohteista keskimäärin 20 prosenttia johtaa tilaukseen. Urakoitsijat hukkaavat näin määrälaskentaan suuren määrän työtä. Kun määrälaskenta ulkoistetaan ammattilaisille, urakointiliikkeessä voidaan keskittyä varsinaiseen projektinhoitoon, eikä laskennan tarkkuus kärsi siitä, että määrälaskenta toteutetaan muiden töiden ohella.

Kun toteutamme määrälaskennan useammalle saman hankkeen urakoitsijalle, koko tarjouslaskennan prosessi tehostuu ja kaikki urakoitsijat säästävät laskentakuluissa. Toteutamme määrälaskennan sähköisessä muodossa, jolloin myös tuotteiden hinnoittelu urakoitsijan omilla hinnastoilla on nopeaa ja luotettavaa.

Autamme urakoitsijoita myös projektinaikaisten lisä- ja muutostöiden laskennassa. Kun laskennan hoitaa ulkopuolinen asiantuntija, voidaan tarjoukset tehdä jo projektin aikana.

Rakennuttaja saa määrälaskennasta vertailukelpoisia tarjouksia

Rakennuttajalle valmiiden määräluetteloiden suurin etu ovat vertailukelpoiset tarjoukset. Kun laskemme suunnitelmista määrät urakoitsijoiden puolesta, kaikki urakat on laskettu varmasti samoilla tiedoilla. Myös urakoitsijoiden tarjouskynnys madaltuu ja laskentaan tarvittava aika pienenee huomattavasti, jos tarkat määräluettelot ovat mukana jo rakennuttajan tarjouspyynnössä.

Valmiit määräluettelot ovat erityisen hyödyllisiä kohteissa, joiden tietoja ei haluta julkisuuteen. Näin on esimerkiksi kaupan, teollisuuden, valtion ja puolustusvoimien hankkeissa. Jos suunnitteilla olevan kohteen piirustuksia ei haluta jakaa useille eri tahoille, rakennushanke voidaan kilpailuttaa rakennuttajan tarjoamilla määräluetteloilla. Kun määräluettelot tekee laskennan ammattilainen, ei urakoisija tarvitse kohteen kuvia käyttöönsä välttämättä ennen tarjouksen jättöä.

Materiaalit ja työn osuus erikseen määräluetteloissa

Yksi ulkoistamisen eduista on se, että määräluettelot voidaan tehdä muotoon, joka palvelee rakennuttajaa parhaiten. Määräluetteloissamme on eroteltu materiaalit ja työn osuus. Voimme myös lohkoa kokonaisuuden rakennuttajan toivomiin osakokonaisuuksiin, esimerkiksi kerrosten mukaan, jolloin työmääriä voidaan hyödyntää myös aikataulujen laatimisessa.

Suunnitelmakatselmus  määrälaskennan yhteydessä

Ulkoistamisen hyödyt eivät pääty tähän. Budjetti- ja määrälaskennan aikana voidaan toteuttaa myös suunnitelmakatselmus. Laskennassa käydään joka tapauksessa kaikki talotekniset suunnitelmat läpi kuva ja järjestelmä kerrallaan. Jos tarkastuksessa huomataan ristiriitoja tai epäselvyyksiä, puutteet ehditään korjata ja ottaa mukaan laskentaan ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä. Näin myös mahdolliset lisätyöt saadaan osaksi budjettia.

Talotekniikan tarjous- ja urakkalaskennan prosessin digitalisointi

Koko rakennushanke hyötyy, kun eri osapuolilla on käytössään luotettavaa kustannus- ja määrätietoa – myös kohteen talotekniikasta. Laskennassa hyödynnetään dataa, joka on koottu tuhansista suunnittelu- ja laskentakohteista, ja siksi määräluettelot ovat hyvin tarkkoja.

Laskentapalveluilta ei yleensä osata odottaa digitaalista tehokkuutta, mutta meidän tavoitteemme on sähköistää koko talotekniikan tarjous- ja urakkalaskennan prosessi. Käytännössä se tarkoittaa, että investointikustannusten laskenta, puolueettomat kustannusarviot ja määräluettelot toteutetaan hankkeen eri vaiheissa pienellä työllä.

Määrälaskennan kautta saamamme datan avulla pystymme laskemaan kohteen taloteknisen budjetin vähäisilläkin lähtötiedoilla nopeasti ja luotettavasti. Käytännössä laskennan lähtötiedoksi riittävät arkkitehtipohjat ja talotekniikan järjestelmäkuvaus.

Tulevaisuudessa saamme tiedot suoraan myös 3D-kuvista. Tarvittaessa pystymme saman tiedon pohjalta tekemään myös teknisten ratkaisujen (maalämpö/kaukolämpö ja radiaattori/kattosäteilijät) kustannusten vaihtoehtovertailut.

Ota yhteyttä ja kysy lisää laskennan ulkoistamisen hyödyistä!

Matti Virtanen

Sähkön laskentapalvelut
Granlund Oy

Vesa Lassila

Johtaja, Määrä- ja kustannuslaskenta
Granlund Oy

Laskentapalvelut rakennuksen koko elinkaaren ajalle

Laskentapalvelumme kattavat koko rakennuksen elinkaaren aikaisen laskennan aina kustannusarvioista määrälaskentaan ja tarjouslaskentaan.

Kustannusten ohjausta reaaliajassa

Jatkuva kustannusohjaus auttaa hallitsemaan rakennushankkeen kokonaiskustannuksia jo suunnittelun aikana.

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?