Hyppää sisältöön
PalvelutTietomallikoordinointi

Tietomallikoordinointi

Tietomallikoordinaattori huolehtii tietomallien laadusta, tarkkuustasosta ja yhteensovituksesta koko rakennushankkeen ajan. BIM-koordinoinnilla tuetaan niin rakentamisen visualisointia kuin digitaalisen kaksosen ja luotettavan as-built-toteumamallin luomista.

Tietomallikoordinointi tukee tietomallintamalla toteutetun rakennushankkeen tiedonhallintaa ja vuorovaikutusta. BIM-koordinoinnin ansiosta eri suunnittelualojen tietomallit toteutetaan tilaajan valitsemalla tavalla, ohjelmilla ja sisällöllä. Tietomallikoordinaattori ajaa tilaajan etua ja ohjaa projektin eri osapuolia tietomallintamisen prosessissa ja eri tietomallien yhteensovituksessa.

Uusi rakentamislaki lisää tietomallinnusvelvoitteita

Tietomallikoordinoinnin merkitys kasvaa, kun uusi rakentamislaki astuu voimaan. Suuremmissa rakennushankkeissa on jatkossa luotava tietomalli jo rakennuslupaprosessin aikana, ja BIM-mallien tietosisällölle asetetaan uusia vaatimuksia. Tietomallien on oltava muun muassa koneluettavia, eli tietojen on oltava yhteisten standardien mukaisessa määrämuodossa.

Valvomme ja varmistamme, että tietomallista saadaan jo rakennuslupavaiheessa automaattisesti irti kaikki se digitaalinen tieto, jota uudistuva rakennuslupaprosessi vaatii. Lisäksi huomioimme muut kansalliset ohjeet ja tietomallinnusstandardit, kuten Yleiset tietomallivaatimukset (YTV2012).

Granlundin tietomallikoordinoinnin palvelut

Tietomallikoordinaattorimme edistävät aina hankkeen parasta. Voimme huomioida myös asiakkaan laajemmat digitaalisen rakentamisen tavoitteet niin yksittäisissä kohteissa kuin kiinteistöportfolioissa. Tietomallintamisella lisätään rakentamisen laatua ja tuottavuutta sekä parannetaan hankkeiden aikataulu- ja kustannustehokkuutta.

Jokainen rakennushanke on uniikki, ja tietomallintamisen laatu- ja tarkkuustasovaatimukset vaihtelevat. Siksi tietomallikoordinoinnin (TMK) palvelumme joustavat asiakkaan ja hankkeen tavoitteiden mukaan. Räätälöimme palvelumme ja tietomallien sisällön aina hankkeelle sopivaksi. Tietomallikoordinointi tukee kaikenlaisten kohteiden tietomallintamista toimitiloista asuinkerrostaloihin ja sairaaloista datakeskuksiin.

Granlundin tietomallikoordinoinnin hyötyjä

  • Tietomallintamisen taso vastaa tilaajan tavoitteita
  • Eri suunnittelualojen tietomallit sovitetaan yhteen ja ristiriidat korjataan ennakoivasti
  • Tietomallien tietosisältö on laadukasta ja luotettavaa
  • Tekniset ja kaupalliset asiakirjat laaditaan tietomallien pohjalta
  • Urakat kilpailutetaan toteutuskelpoisilla suunnitelmilla
  • Työmaa etenee tehokkaasti ilman turhia lisä- ja muutostöitä
  • Rakennushankkeen etenemistä visualisoidaan eri sidosryhmille
  • Hankkeen osapuolet saavat tietomallintamiseen apua ja koulutusta
  • Tietomallista luodaan paikkansapitävä as-built-toteumamalli
  • Tietomallilla tehostetaan operatiivisen huollon ja ylläpidon toimintaa.

BIM-koordinoinnin hyödyt rakennushankkeen eri vaiheissa

Tietomallikoordinoinnin hyödyt näkyvät rakennushankkeen jokaisessa vaiheessa alkaen määrä- ja kustannuslaskennasta. BIM-koordinoinnin tavoitteena voi olla rakentamisen 4D-visualisointi tai rakennuksesta luotava täydellinen digitaalinen kopio (digital twin). Suunnitelmien yhteensovituksen lisäksi tietomallintamisella tuetaan usein energia- ja hiilijalanjälkilaskentaa, purkusuunnittelua ja kiertotaloutta.

Tietomallikoordinaattorimme varmistavat, että tietomalli taipuu tarvittaessa hankinta- ja rakentamisvaiheen työkaluksi. Kun suunnittelijoiden tietomallit on toteutettu oikealla tarkkuustasolla, urakoitsijoiden kilpailuttaminen on helpompaa ja asentajat voivat luottaa tietomalleihin työmaalla. Oikein toteutettu as-built-toteumamalli tehostaa myös huollon ja ylläpidon arkea.

Tietomallikonsultti tukenasi

Kaikilla BIM-koordinaattoreillamme on laaja kokemus erilaisista rakennushankkeista sekä kokonaisvaltaista ymmärrystä itse rakentamisprosessista. Emme tarkastele tietomalleja vain talotekniikkasuunnittelun, urakoinnin tai rakennuttamisen näkökulmasta, vaan kokonaisuutena. Valvomme tietomallikoordinoinnin aikana myös teknisten ja kaupallisten sopimusasiakirjojen toteutusta.

Asiakas saa meiltä apua jo ennen tietomallintamisen tai tietomallikoordinoinnin aloittamista. Tuemme tietomallikonsultoinnilla hankkeen tietomallinnukselle asetettavien tavoitteiden määrittelyä, jolloin tietomallinnuksesta saadaan suurin hyöty irti. Se merkitsee kustannus- ja aikataulusäästöjä, samalla kun tuetaan vastuullista rakentamista ja kiinteistönpitoa.

Haluatko kuulla lisää?

Priyanka Thapa

BIM Manager
Granlund Oy

Heikki Inkinen

Projektipäällikkö
Granlund Oy

Löydä lähin Granlund-toimipiste ja yhteyshenkilö

Kysy lisää tai jätä tarjouspyyntö

Kerro meille, millainen projekti sinulla on meneillään tai millaista palvelua tarvitsisit. Olemme sinuun takaisin yhteydessä pian.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?