Uutiset

Raitinkartano-hanketta kehitetään allianssimallilla

Allianssimallin hyödyntäminen kehitysvaiheessa kannattaa, koska onnistunut suunnittelu maksaa itsensä helposti takaisin rakentamisvaiheessa.

Uutinen

Tapiolan liikekeskukseen rakentuu lähivuosina Merimieseläkekassan uusi asuin- ja liikerakennus KOy Raitinkartano. Allianssimallia hyödynnetään hankkeen kehitys- ja toteutusvaiheessa, ja Granlund Oy vastaa hankkeen koko TATE-suunnittelusta.

”Raitinkartano valmistuu vuoteen 2020 mennessä keskelle olemassa olevaa rakennuskantaa ja Ainoa-liikekeskusta”, kertoo Granlund Oy:n LVI-ryhmäpäällikkö Peter Malmström. ”Koska ympäristö ja logistiikkaratkaisut sanelevat hankkeessa paljon, kiinteistöä on tärkeä suunnitella alusta lähtien yhteistyössä. Allianssitoteutuksessa kehitys- ja suunnitteluprosessi onkin tiivis ja yhteisöllinen. Hankkeessa on hyvä henki, ja osallistujat ovat avoimia uusille ajatuksille. Kaikki uskaltavat keskustella avoimesti ja tehdä ehdotuksia.”

Tilaaja kannustaa yhteistyöhön

Allianssimallin hyödyntäminen kehitysvaiheessa kannattaa, koska onnistunut suunnittelu maksaa itsensä helposti takaisin rakentamisvaiheessa.

”Ensimmäinen allianssihankkeemme valmistui vuosi sitten, ja päätin, että myös tulevat hankkeet toteutetaan allianssilla”, kertoo Merimieseläkekassan projektipäällikkö Matti Jokinen. ”Kun suunnittelijat ja urakoitsijat kiinnitetään mukaan jo kehitysvaiheessa, saamme parhaan osaamisen eri aloilta yhteiseen käyttöön.”

Pelkkä allianssimallin valinta ei kuitenkaan tee onnelliseksi.

”Allianssin onnistuminen on kiinni siitä, miten ihmiset saadaan toimimaan yhdessä”, Jokinen toteaa. ”Myös tilaajan on oltava läsnä, määriteltävä tavoitteet ja kannustettava osallistujia miettimään yhteistä parasta. Lisäksi on löydettävä toimintamalliin sopivat henkilöt. Allianssin osallistujien on uskallettava myös epäonnistua ja kestettävä omien ratkaisujen kyseenalaistus.”

Allianssissa kukaan ei päätä asioista yksin.

”Äänestyksiä tai enemmistöpäätöksiä ei käytetä, vaan kaikki ratkaisut valitaan yhdessä keskustellen. Yhteisvastuuseen kuuluu, että kaikki osallistuvat keskusteluun ja tuovat mukaan oman näkemyksensä. Projekteissani ei haeta syyllisiä, vaan etsimme yhdessä syitä, korjaamme asioita ja opimme lisää. Parhaimmillaan allianssi mahdollistaakin kehittämisen ja kehittymisen.”

KOy Raitinkartanon allianssissa on mukana Granlund Oy:n ja Granlund Consulting Oy:n lisäksi Fira Oy, Indepro Oy, Arkkitehtitoimisto HKP ja Sweco Rakennetekniikka Oy.

Lue Raitinkartano-hankkeen allianssitoteutuksesta myös pääurakoitsija Fira Oy:n ja Granlund Consulting Oy:n näkökulma

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli