Hyppää sisältöön
Muuta kiinteistösi tuottama tieto rahaksi

Muuta kiinteistösi tuottama tieto rahaksi

4.6.2021 – Rakennuksista kerätty tieto auttaa säästämään energiakuluja ja leikkaamaan päästöjä. Jatkossa datan avulla luodaan täysin uudenlaisia palveluja kiinteistöjen käyttäjille.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

UUTINEN 31.5.2021

Rakennukset tuottavat päivittäin valtavan määrän tietoa, kun entistä älykkäämmät talotekniset järjestelmät keräävät sitä muun muassa energian kulutuksesta ja sisäolosuhteista.

Sähkön ja lämmön kulutuksesta saadaan lähes reaaliaikaista tietoa. Huoneisiin asennetut sensorit taas mittaavat lämpötilaa, ilmankosteutta ja hiilidioksidipitoisuutta.

Fiksut kiinteistönomistajat ja rakennusten ylläpidosta ja huollosta vastaavat yritykset osaavat ottaa datasta täyden hyödyn irti, sanoo kiinteistö- ja rakennusalan konserni Granlundin liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Reinikainen.

”Esimerkiksi älykäs energian käytön hallinta auttaa ohjaamaan kiinteistön käyttöä entistä energiatehokkaampaan suuntaan. Säästö energialaskussa voi olla hyvinkin merkittävä. Samalla voidaan vähentää energiankulutuksesta aiheutuvia ilmastopäästöjä.”

Tiedonkeruu yksin ei riitä

Reinikainen korostaa, että pelkkä tiedon kerääminen ei yksin riitä. Lisäksi tarvitaan energia- ja kiinteistöalan vahvaa osaamista ja järjestelmä, jonka avulla tietoa analysoidaan ja tuodaan se osaksi kiinteistöä koskevaa johtamista.

”Näin päätöksiä pystytään tekemään mutu-tuntuman sijaan faktojen pohjalta”, Reinikainen perustelee.

Edistyneiden analytiikkatyökalujen ja tekoälyn hyödyntäminen on ollut jo pitkään tuttua Granlundille, joka on kehittänyt datan analysointiin ja kiinteistöjohtamiseen pilvipohjaisen ohjelmiston.

Granlund Manager tuo johtamisen keskiöön datan, organisaation kaikilla tasoilla, ylimmästä johdosta kiinteistön ylläpitoon.”

Isännöinti ja huolto helpottuvat

Järjestelmän kautta kiinteistöjohtaja saa kootusti tiedon esimerkiksi koko kiinteistösalkun energiankulutuksen kehityksestä ja tulevista korjaustarpeista. Kiinteistön huoltohenkilö voi puolestaan tarkistaa suoraan älypuhelimestaan eri tilojen lämpötilan ja taloteknisten laitteiden toiminnan.

”Järjestelmä helpottaa isännöinnin ja huollon työtä merkittävästi. Yhdellä silmäyksellä näkee, onko kiinteistössä kaikki kunnossa. Mahdolliset poikkeamat korjataan nopeasti. Näin sisäolosuhteet pysyvät käyttäjien kannalta optimaalisina”, Granlundin osastojohtaja Jukka Karhu sanoo.

Karhun mielestä datan hyödyntämisessä on päästy jo hyvään vauhtiin rakennusten energiankulutuksen ja olosuhteiden hallinnassa.

”Seuraavaksi datalla aletaan tuottaa lisäarvoa palveluissa laajemminkin. Kyseessä voi olla oman toiminnan kustannustehokkuuden kehittäminen tai asiakashyödyn kasvattaminen”, Karhu arvioi.

Mielimusiikkia hotellihuoneeseen

Maailmalla on jo esimerkiksi hotelleja, joissa asiakas kirjautuu sisään automaatilla. Järjestelmä tunnistaa kanta-asiakkaan ja säätää automaattisesti huoneen valaistuksen ja lämpötilan toiveiden mukaan. Huoneessa soi asiakkaan mielimusiikki, kun hän astuu ovesta sisään.

”Teknologia ei ole enää rajoite. Kyse on siitä, osataanko sitä hyödyntää”, Karhu toteaa.

Ville Reinikaisen mukaan datan avulla voidaan tehostaa myös esimerkiksi toimistotilojen käyttöä.

Analytiikka ja tekoäly helpottavat käyttäjien tarpeiden tunnistamista. Tätä voidaan hyödyntää vaikkapa nopeasti yleistyvissä yhteiskäyttötiloissa eli hubeissa.

”Järjestelmä osaa suositella ja ohjata jo ulko-ovelta sopivimpiin työskentelytiloihin. Samalla tulija saa tiedon, mistä löytyvät hänen tarvitsemansa palvelut. Tällaiset edistyneet palvelut eivät ole kaukana tulevaisuudessa. Ne ovat jo kehitteillä.”

Keskitetty energiaseuranta vähentää päästöjä

Työeläkeyhtiö Veritas on liittänyt noin 40 kiinteistöä Granlund Manager -ohjelmistoon, jolla voidaan seurata ja ohjata tehokkaasti kiinteistöjen käyttöä ja energiakulutusta. Veritas omistaa vuokra-asuntoja, toimistoja, liiketiloja sekä teollisuus- ja logistiikkakohteita lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Aiemmin kiinteistöjen energiatiedot olivat hajallaan huoltoyhtiöiden järjestelmissä. Nyt tieto lämmön-, sähkön- ja vedenkulutuksesta sekä päästöistä löytyy nopeasti Granlund Managerista.

Energiaraportointi auttaa Veritasta saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteensa energiansäästössä ja päästövähennyksissä. Analysoitu data auttaa myös parantamaan kiinteistöjen käyttäjätyytyväisyyttä ja sisäolosuhteita.

Artikkeli julkaistiin alunperin Helsingin Sanomien Ideat-liitteessä 31.5.2021.

Mitä tietoa etsit?