Hyppää sisältöön

Granlund Designer API – Tietopaketti laitevalmistajalle

Granlund Designerin rajapinta mahdollistaa tiedonsiirron eri laitevalmistajien mitoitusohjelmista suoraan kiinteistön laitehallintaan ja sitä kautta suunnitelmien laiteluetteloon esimerkkilaitteina.

Kiinnostaako tiedonsiirto mitoitusohjelmasta laiteluetteloon?

Granlund Designer on taloteknisten suunnittelijoiden käyttöön rakennettu laitehallintaohjelmisto, jolla hallitaan kiinteistön laite- ja materiaalitietoja koko sen elinkaaren ajan. Sen avulla luodaan mm. kiinteistön laiteluettelot.

Lisäksi ohjelmisto sisältää laitehyväksyntä -osion, jonka avulla kerätään as-built tiedot ylläpidon käyttöön. Ei enää käsin näpyttelyä ylläpidon ohjelmistoihin, vaan tieto virtaa rajapintojen kautta eteenpäin!

Granlund Designerin rajapinta mahdollistaa tiedonsiirron eri laitevalmistajien mitoitusohjelmista suoraan kiinteistön laitehallintaan ja sitä kautta suunnitelmien laiteluetteloon esimerkkilaitteina. Lue lisää!

Mikäli mitoitusohjelmanne on pilviyhteensopiva, tiedonsiirto on mahdollista kytkeä Granlund Designeriin, ja tarjota näin kaikille suunnittelijoille ja Granlund Designeria käyttäville suunnittelutoimistoille mahdollisuus työn tehostamiseen.

Granlund Designer on myytävä tuote, eli käyttö ei rajoitu pelkästään Granlundin sisäiseen käyttöön. Mm. Suomen yliopistokiinteistöjen kaikkiin kohteisiin tulee tehdä laiteluettelot käyttäen Granlund Designeria.

Kuulostaako hyvältä? Liittyminen etenee seuraavasti:

 1. Mitoitusohjelman pilviyhteensopivuuden varmistus.
  • Mikäli mitoitusohjelma ei ole pilviyhteensopiva, ota kuitenkin yhteyttä niin kartoitetaan toteutusvaihtoehdot!
 2. Tämän tietopaketin toimitus mitoitusohjelman ohjelmoijalle, joka kartoittaa sisäisesti mahdollisuudet ja tarvittavat toimenpiteet sekä antaa karkean työmääräarvion ohjeistuksen perusteella.
  • Granlund Designerin tuotepäällikkö voi auttaa työmääräarvion tarkentamisessa.
 3. Johdolta lupa etenemiseen ohjelmoijan selvityksen pohjalta.
 4. Palaverit Granlund Designerin tuotepäällikön, mitoitusohjelman ohjelmoijan ja molempien osapuolten LVI-teknisten edustajien kanssa.
  • Määritetään tekninen toteutus mm. siirtyvien tietojen ja niihin liittyvien geneeristen arvojen suhteen tarkemmin.
 5. Pilotoinnin kautta toteutukseen.
 6. Yhteistyön uutisointi yhdessä Granlundin ja muiden mukana olevien laitevalmistajien kanssa.

Miksi kannattaa lähteä mukaan?

 1. Ajansäästö, tehokkuus, asiakastyytyväisyys ja kilpailukyky: Laitetietojen tuonnin automatisointi säästää suunnittelijalta huomattavasti aikaa laiteluettelon laadinnassa, mikä tekee ohjelmiston käytöstä houkuttelevan vaihtoehdon. Samalla asiakastyytyväisyys paranee.
 2. Tietojen tarkkuus, oikeellisuus ja laatu: Olennaisten tietojen automaattinen dokumentointi suunnitelmiin vähentää inhimillisten näppäilyvirheiden riskiä sekä suunnitelmissa että hankinnoissa ja parantaa siten koko prosessin laatua.
 3. Yhteensopivuus: Tietojen yhteensopivuus eri järjestelmien välillä kansallisen standardin määrittelemän tietorakenteen avulla mahdollistaa helpomman tiedonsiirron eri järjestelmien välillä.
 4. Tulevaisuuden tietovaatimukset: Mahdollistetaan joustavat tietojen päivitykset ja lisäykset kiinteistön elinkaaren aikana, myös tulevaisuuden tietovaatimusten mukaan.
 5. Tietoturva: Tietojen salaus ja turvallinen tiedonsiirto varmistettu.

Ei enää käsin näpyttelyä ylläpidon ohjelmistoihin – tieto virtaa rajapintojen kautta eteenpäin!

Kokemuksia Recairin ja Granlundin yhteistyöstä

Yhteistyö käynnistyi, kun ETS NORD ehdotti Granlundille Recair-ilmankäsittelykoneisiin liittyvää kehitysprojektia, jonka tavoitteena on tehostaa laitetiedon hallintaa. Älykkäiden rajapintojen ansiosta tekniset tiedot siirtyisivät oikeassa muodossa Granlundin Laitetiedon hallinta (Granlund Designer) – ohjelmistoon, eikä yhdenkään komponentin kirjaus unohtuisi.

Rivakasti käynnistynyt yhteistyö on tuottanut hyötyjä molemmille. Tiedonsiirrossa on leania tehokkuutta jo rakennushankkeen alkuvaiheesta lähtien.

“Suunnittelijan merkitys ketjussa on todella merkittävä. Tavoitteenamme on, että tuotetiedot ovat suunnittelijoille mahdollisimman helposti saatavilla, tuotteet tulevat tutuiksi ja suunnittelutyön tuotevalintaprosessi nopeutuu”, toteaa Recair-ilmankäsittelykoneiden kehityspäällikkö Aleksi Kähärä.

Granlund Designer API – Tietopaketti ohjelmoijalle

Granlund Designer API (GD API) on työkalu, jolla voi käyttää erilaisia tietoja ja toimintoja Granlund Designer -ohjelmasta. GD API käyttää turvallista tekniikkaa (HTTPS-protokollaa) ja tietojen siirtämisessä käytetään REST- tekniikkaa OpenAPI spesifikaatiolla. GD API:n käyttöön on tarjolla Swagger-pohjainen dokumentaatio, joka kertoo, mitä toimintoja GD API tarjoaa ja kuinka niitä käytetään.

Autentikointi ja käyttöoikeudet

GD API:n käyttö edellyttää tunnistautumista OAuth2-standardeilla. Granlund tekee ensin autentikointimääritykset, joissa laitevalmistajalle määritellään oma ohjelma (client) Granlundin Identity Provider -palveluun (IdP) sekä käyttäjät Granlund Portal -palveluun. Tunnistautuminen voi tapahtua kahdella tavalla: authorization code -tapaa tai resource owner password authentication -tapaa. Käyttäjän käyttöoikeudet kohdekiinteistöön määritellään Granlund Portal -ohjelmistossa ylläpitäjän toimesta.

Määritykset

Laitevalmistajan tietomallin linkittämiseen Granlund Designerin tietomalliin tarvitaan yhteistyötä Granlundin ja laitevalmistajan välillä. Tietomallin linkittämiseen käytetään avain-arvo käsittelyä (”Usage”-käsittely). Linkitykset konfiguroidaan Granlundin teknisen ylläpitäjän toimesta.

Ohjelman toteutus

Ohjelmassa tulee olla tapa kirjautua GD API -rajapintaan. Kirjautumisen jälkeen API-rajapinnasta haetaan käyttäjän tietovarastot. Jokainen rajapinnan jatko-operaatio vaatii header-tiedokseen käyttäjän bearer-tokenin.

Bearer token on kuin salainen lippu, joka antaa sinulle luvan käyttää jotain tiettyä palvelua tai saada tietoa jostain paikasta. Ajattele sitä kuin eräänlaista “salasanaa”, joka sinun täytyy näyttää saadaksesi pääsyn paikkaan.

Kun käytät tiettyä sovellusta tai palvelua, sinun täytyy näyttää tämä salainen lippu joka kerta, kun haluat käyttää sitä. Tämä lippu auttaa palvelua tai sovellusta tunnistamaan sinut ja antamaan sinulle pääsyn sen sisältöön tai toiminnallisuuksiin.

Haluatko kuulla lisää?

Joni Oksman

Tuotepäällikkö ja tukipalvelut, Granlund Designer
Granlund Oy

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?