Hyppää sisältöön
PalvelutLaitetiedon hallinta

Laitetiedon hallinta

Laitetiedon hallinta -ohjelmisto pitää talotekniikan laitetiedot aina ajan tasalla ja järjestyksessä. Siitä hyötyvät suunnittelijat ja urakoitsijat, mutta myös kohteiden omistajat ja ylläpitäjät.

Laitetiedon hallinta -ohjelmisto säästää aikaa ja hermoja

Datan hallinta on asia, johon kannattaa todella panostaa rakennushankkeessa. Isossa kiinteistössä on helposti tuhansia taloteknisiä laitteita. Granlundin Laitetiedon hallinta on selaimessa toimiva pilvipohjainen laiteluettelo-ohjelmisto talotekniikan laitetiedon hallintaan. Se tunnetaan myös aikaisemmalla nimellään Granlund Designer.

Sähköisiä laiteluetteloja voidaan luoda ja päivittää milloin tahansa suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon aikana. Laitetiedon hallinta -ohjelmistoselkeyttää viestintää ja tukee rakennuttajien, valvojien ja kiinteistönomistajien arkea. Kiinteistökohtaiset laiteluettelot ja erilliset valaisinluettelot ovat tallessa yhdessä paikassa, jolloin kaikki tarvittava laitetieto on oikeiden henkilöiden saatavilla kellon ympäri.

Laitetiedon hallinta -ohjelmistolla voidaan varmistaa, että laitetietojen hallinta tapahtuu mutkattomasti ja tieto on paremmin hallittavissa. Ohjelmisto sisältää ajantasaiset listat kiinteistön laitevaatimuksista, mikä ohjaa ja standardisoi suunnittelua. Se auttaa vähentämään inhimillisiä virheitä ja unohduksia. Ohjelmisto muistuttaa automaattisesti, jos esimerkiksi laitteiden taustatietoja on jäänyt kirjaamatta.

Helppoutta laitehyväksyntään

Rakennushankkeen talotekniikkaa koskeviin keskusteluihin saattaa liittyy lukuisia eri ihmisiä ja rakennushankkeet voivat kestää vuosia. Laitetiedon hallinta -ohjelmiston ero perinteiseen toimintatapaan – loputtomasti polveileviin sähköpostikeskusteluihin ja edestakaisin viuhuviin Excel-taulukoihin – on huima. Nyt kaikki keskustelu ja siihen tarvittavat dokumentit pyörivät yhdessä ja samassa järjestelmässä.

Ohjelmiston ansiosta kenenkään aika ei mene turhaan tiedon etsintään, vaan kaikkien käytössä on automaattisesti aina uusin versio laiteluettelosta.

Suunnittelija tekee urakoitsijalle urakkatarjousta varten laiteluettelon ohjelmistoon. Urakoitsija tekee sinne ehdotukset laitteista, jotka hän haluaa korvata omasta mielestään vastaavilla laitteilla. Tämän jälkeen, edelleen ohjelmiston sisällä, suunnittelija voi hyväksyä ehdotuksia tai hylätä niitä, jolloin prosessi jatkuu. Lopullisen kuittauksen antava valvoja toimii myös ohjelmiston sisällä.

Ohjelmistosta näkyy esimerkiksi se, missä vaiheessa hyväksymisissä ollaan ja mitä kohteeseen lopulta päätettiin valita. Jokaisesta kommentista ja muutoksesta jää jälki, jota pystyy seuraamaan.

Laitehyväksynnästä saadaan myös digitaaliset as-built-tiedot kaikista kiinteistössä tehdyistä laitevalinnoista. Muutostenseurannan ansiosta alkuperäisiin suunnitteluarvoihin voidaan palata takuuaikana, kiinteistön ylläpidossa ja peruskorjauksissa.

Ensimmäinen askel tietomallipohjaiseen ylläpitoon

Laitetiedon hallinta -ohjelmistosta tiedot toteutuneista laitevalinnoista siirtyvät suoraan myös ylläpidon käyttöön, esimerkiksi Granlund Manager -ohjelmistoon. Ohjelmisto tehostaa näin ylläpidon päivittäistä työtä ja toimii samalla ensimmäisenä askeleena kohti tietomallipohjaista ylläpitoa. Se on tärkeä osa myös todellisen kiinteistön rinnalle rakentuvaa digitaalista kaksosta, digital twinia.

Muutostenseurannan ansiosta alkuperäisiin suunnitteluarvoihin voidaan palata takuuaikana, kiinteistön ylläpidossa ja peruskorjauksissa.

Katso lisäksi seuraavat palvelumme

Granlund Designer API -Tietopaketti laitevalmistajalle

Granlund Designerin rajapinta mahdollistaa tiedonsiirron eri laitevalmistajien mitoitusohjelmista suoraan kiinteistön laitehallintaan ja sitä kautta suunnitelmien laiteluetteloon esimerkkilaitteina.

Rajapintoja avataan talotekniikka-alan suunnittelijoiden ja laitevalmistajien välillä

12.06.2023 – Talotekniikka-ala on ottanut jälleen yhden askeleen kohti digitaalisempaa arkea ja parempaa tiedonsiirtoa.

Uutinen

Data siirtyy suunnittelusta ylläpitoon automaattisesti

04.11.2019 – Hyvästi Excel-taulukoiden aikakausi: laitetiedot siirtyvät suunnittelusta ylläpitoon automaattisesti.

Uutinen

Granlund Designer siirtää laite-excelit eläkkeelle

15.09.2020 – Granlund Designer pitää talotekniikan laitetiedot aina ajan tasalla ja järjestyksessä. Siitä hyötyvät suunnittelijat ja urakoitsijat, mutta myös kohteiden omistajat ja…

Uutinen

Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö

Rajapintoja avataan talotekniikka-alan suunnittelijoiden ja laitevalmistajien välillä

12.06.2023 – Talotekniikka-ala on ottanut jälleen yhden askeleen kohti digitaalisempaa arkea ja parempaa tiedonsiirtoa.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Käyttäjäpalauteportaali Feelis sisältää nyt myös Granlund Managerin palvelupyynnöt

12.04.2023 – Järjestelmien välisillä integraatioilla pyritään helpottamaan kiinteistön käyttäjien ja huollon arkea. Granlund Managerin ja Feelis-portaalin ohjelmistointegraatio mahdollistaa palvelupyyntöjen lähettämisen yhtä aikaa…

Uutinen
Talotekniikan määrä- ja kustannuslaskennan palvelut

Markkinoiden kattavin LVI-laskentarekisteri puolittaa määrälaskennan kustannukset

24.03.2023 – LVI-urakoiden tarjous- ja määrälaskenta vie valtavasti aikaa – vai viekö? Granlundin LVI-laskentarekisterin käyttö vähentää laskenta-aikaa selvästi, ja tiedot ovat tarkkoja…

Uutinen

ITEA4-hankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

02.03.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös…

Uutinen
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

KONEen huoltotiedot siirtyvät automaattisesti Granlund Manageriin

25.11.2022 – KONEen ja Granlundin ohjelmistointegraation kautta KONEen huoltamien laitteiden huoltotiedot siirtyvät automaattisesti Granlund Manageriin. Järjestelmien vuoropuhelu helpottaa ylläpidon seurantaa ja raportointia.

Uutinen

Kunniamaininta Granlundin AI-Energiakartoitus-työkalulle

10.11.2022 – Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininta annettiin 10.11.2022 Granlundin AI-Energiakartoitus-työkalulle. AI-Energiakartoitus antaa vauhtia ESG-tavoitteiden saavuttamiseen.

Uutinen

Älykäs kiinteistöportfolio on käyttäjäystävällinen ja hiilineutraali

30.06.2022 – Mitä useampi kiinteistö, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet esimerkiksi käyttökustannusten vähentämisessä, energiansäästössä ja päästöjen vähentämisessä. Miten älykkään kiinteistöportfolion toteuttamisessa kannattaa edetä?

Blogi

Startista lähtien Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö

14.06.2022 – Tyytyväisemmät tilojen käyttäjät, vähäisemmät päästöt sekä pienemmät energialaskut ja ylläpitokustannukset. Kiinnostuneemmat vuokralaiset ja edelläkävijän imago. Jos nyökyttelit, lue lisää, miten…

Blogi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Mitä tietoa etsit?