Hyppää sisältöön
Anu Sahi, rakennesuunnittelun projektipäällikkö

Anu Sahi, rakennesuunnittelun projektipäällikkö

Projektipäällikkö Anu Sahin mielestä rakenneteknisesti vaativissa kohteissa paineet ovat suuremmat, mutta niin on myös onnistumisen tunne.

Granlundin rakennesuunnittelun projektipäällikkö Anu Sahilla on alalta yli kymmenen vuoden kokemus, mutta edelleen jokainen kohde opettaa uutta. Todellinen oppiminen alkaakin hänestä projekteissa, ja siksi on tärkeää, että niitä pääsee tekemään laidasta laitaan.

“Vaativissa kohteissa paineet ovat suuremmat, mutta niin on myös onnistumisen tunne.”

Vastuunkantoa ihmisistä ja ympäristöstä

Vastuullisuus on rakennesuunnittelun projekteissa esillä usealla tasolla. Sahin mielestä tärkeintä on rakennusten turvallisuus ihmisille. Siitä ei voi luistaa hetkeksikään.

“Lisäksi projekteissa pääsee ottamaan kantaa ilmasto- ja ympäristökysymyksiin.”

Esimerkiksi materiaalivalintojen ja runkoratkaisun vaikutus hiilijalanjälkeen huomioidaan suunnittelussa jo laajasti. Lisäksi tekemistä ohjaa yhä useammin RTS-ympäristöluokitus.

Allianssissa hioudutaan yhteen

Rakennesuunnittelijalta vaaditaan Sahin mielestä hyviä yhteistyötaitoja, ja ne korostuvat laajoissa hankkeissa, kuten hänellä parhaillaan työn alla olevassa koulu- ja päiväkotiallianssissa. Granlund vastaa hankkeessa rakenne- ja talotekniikkasuunnittelusta sekä kunto- ja sisäilmatutkimuksista ja määrälaskennasta. Allianssiryhmän avainhenkilöt hioutuivat yhteen jo tarjouskilpailuvaiheessa.

“Tilaajan järjestämät painetehtävätyöpajat olivat nimensä veroisia, mutta samalla pääsimme treenaamaan yhdessä tekemistä ennestään vieraiden kollegojen kanssa. Huomasimme pian, että mehän olemme hyviä yhdessä!”

Hänestä jokainen projekti onkin yhteinen ponnistus, kun suunnitelmia hiotaan yhteen Teamseissä, puhelimessa ja kasvokkain. Esimerkiksi alliansseihin kuuluu viikoittainen Big Room -päivä. Sahi viihtyy toimistolla huipputyökavereiden kanssa, mutta etätyössäkin on puolensa.

“Se antaa arkeen joustovaraa. Kun on perhettä, aina sattuu jotakin yllättävää.”

Kylpylät haastavat rakennusfysiikalla

Kylpylä- ja uimahallihankkeet, kuten Vierumäen Holiday Club, ovat kartuttaneet Sahin rakennusfysikaalisesti vaativien kohteiden suunnitteluosaamista. Uimahalleissa esimerkiksi runkorakenteiden liikuntasaumojen suunnittelu on aivan omanlaisensa haaste.

Kylpylä on hyvä esimerkki vaativasta rakennesuunnittelukohteesta. Rakennesuunnittelun projektipäällikkö Anu Sahi ja osastonjohtaja Tero Koikkalainen tutkivat Vierumäen Holiday Club -kylpylän rakenteita.

“On myös hauskaa päästä 3D-mallintamaan altaiden kaarevia muotoja. Se tuo mielenkiintoista vaihtelua tavanomaisempaan mallintamiseen.”

Isossa talossa on isot mahdollisuudet

Sahi aloitti uransa Imatran Juva Oy:llä, joka on nykyään osa Granlundia. Yhdistymisen myötä hän pääsi kokemaan, miltä työskentely isossa yhtiössä tuntuu – ja hyvältähän se!

“Arki ei ole sinänsä muuttunut, mutta isossa firmassa on enemmän mahdollisuuksia. Yhteistyötä tehdään eri osaajien kanssa kuntotutkimuksista energia- ja vastuullisuuskonsultointiin.”

Yksikään päivä ei ole samojen asioiden toistamista, vaan ratkottavana on aina uusia ongelmia, muttei suinkaan yksin.

“Käymme läpi projekteihin liittyviä kysymyksiä usein toimistolla ja jaamme osaamista matalalla kynnyksellä. Jos jokin asia on itselle uusi, yleensä se on jollekin työkaverille tuttu”, Sahi sanoo.

Vaikka suurin osa työpäivistä kuluu tietokoneen äärellä, vaihtelua tuovat työmaakäynnit. Ruudulla tuijotettu näkymä herää yhtäkkiä eloon.

“Paras hetki onkin, kun näkee suunnittelemansa rakennuksen rungon pystyssä.”

Rakennesuunnittelijoita yhdistää tiedonjano

Sahi valmistui rakennusinsinööriksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2009 ja myöhemmin rakennetekniikan diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta.

“Sain tutkintojen välissä pari lasta, ja perhe odottikin viikot Lappeenrannassa, kun opiskelin Otaniemessä. Olihan se rankkaa, mutta saatiin onnistumaan.”

Sahi tiesi jo lukiossa, että lähtee töihin tekniselle alalle. Matemaattinen lahjakkuus ei ole hänestä kuitenkaan ykkösasia.

“Rakennesuunnittelijalta vaaditaan ennen kaikkea sitkeyttä ja tiedonjanoa. Me olemme porukkaa, joka ei luovuta ensimmäisestä vastoinkäymisestä. Meitä yhdistää halu saada asiat valmiiksi.”

“Paras hetki on, kun näkee suunnittelemansa rakennuksen rungon pystyssä.”

Anu Sahi, rakennesuunnittelun projektipäällikkö

Työkaveriksi Anulle?

Laajennamme rakennesuunnittelun toimintaamme ja tarjoamme vaikuttavia töitä rakennesuunnittelun erikoisosaajille.

Lue lisää granlundilaisten uratarinoita

Jokaisella on oma uratarinansa. Miten olemme valinneet alamme ja työpaikkamme? Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Annetaan granlundilaisten kertoa itse.

Vaikuttavia töitä rakennesuunnittelun erikoisosaajille

Rakennesuunnittelulla on suuri vaikutus rakentamisen hiilijalanjälkeen, elinkaarikestävyyteen ja luontovaikutuksiin. Kokoamme nyt rakennesuunnittelun erikoisasiantuntijoiden tiimiä, joka ottaa vastuulleen kaikkein kinkkisimmät kohteet ja haastavimmat olosuhteet. Olemme laajentamassa rakennesuunnittelun toimintaa valtakunnallisesti useille alueillemme – tutustu avoinna oleviin työpaikkoihimme.

Mitä tietoa etsit?