Hyppää sisältöön
UutinenJäähdytys kuntoon kesäksi

Jäähdytys kuntoon kesäksi

1.3.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

Jäähdytyksen tarve on suurimmillaan kesällä. Jos laitteet eivät helteiden tullessa toimikaan, vitsit ovat vähissä ja huoltoajat tiukassa. Viime vuosina myös varaosien toimitusajat ovat huomattavasti pidentyneet.

Kesällä isompien lauhdutinmoottoreiden odotusaika on voinut olla jopa puoli vuotta. Ongelma on melkoinen, jos kiinteistön vedenjäähdytintä tai vakioilmastointikonetta ei saa toimimaan edes vippaskonsteilla.

”Mikäli kiinteistön jäähdytyslaitteistoa haluaisi uusia vielä tälle kesälle, kannattaa toimia pian”, Granlund Pohjanmaan rakennusautomaatio-osaston johtaja Tapio Mäki huomauttaa.

Korjausrakentamisen osastonjohtaja Ari Hietikko painottaa, että hyvin ylläpidetyissä kiinteistöissä myös jäähdytystarpeet on ennakoitu ja laitteilla on tarpeenmukainen huolto-ohjelma.

Mikäli kiinteistön jäähdytyslaitteistoa haluaisi uusia vielä tälle kesälle, kannattaa toimia pian.

Tapio Mäki, rakennusautomaatio-osaston johtaja, Granlund Pohjanmaa

Granlundin palvelut kiinteistöjen jäähdytykseen

  • katselmoinnit, toimintakokeet ja toimintatarkastukset
  • suunnittelu ja saneeraussuunnittelu
  • rakennuttaminen ja valvonta
  • kylmätekninen suunnittelu

Sellaisiakin kiinteistöjä valitettavasti on, joissa jäähdytyslaitteet on unohdettu. Laite saattaa olla hälytystilassa tai se kytketty pois päältä. Kukaan vain ei ole pannut merkille, ettei laite tuota kylmää.

Asetusarvot määrittävät, kuinka paljon kylmää jäähdytykseen tarkoitettujen laitteiden tulee tuottaa. Vanhemmissa järjestelmissä asetusarvot eivät välttämättä enää ole kohdallaan. Tällöin jäähdytysyksiköt eivät kykene jäähdyttämään tiloja riittävästi.

Paljonko maksaa kilowatti kylmää?

Kiinteistön omistajat eivät aina ole tietoisia, kuinka paljon yksi kilowatti kylmää kiinteistössä olevalla järjestelmällä tuotettuna maksaa. Energian hinnan noustessa ja vaihdellessa jäähdytyksen kustannuksiin on syytä paneutua, sillä järjestelmän energiatehokas toiminta on tärkeämpää kuin koskaan.

”Pahimmillaan syksyllä ja keväällä voi jopa tapahtua, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa”, Ari Hietikko kertoo.

Laite saattaa olla hälytystilassa tai se kytketty pois päältä.

”Uusissa kohteissa järjestelmien toiminta on varmistettu toimintakokeilla. Vanhemmissakin kohteissa olisi tärkeä tarkistaa, että vakio-ohjelmat edelleen toimivat suunnitellulla tavalla”, jäähdytystekniikan asiantuntija Jarno Ahtiainen painottaa.

Toimintakokeilla voidaan lisäksi varmistaa jäähdytystä avustavien toimintojen, kuten automaattisen yötuuletuksen ja jäähdytyksen talteenoton toiminta tai tekemään jäähdytyskoneen automaatioasetuksen muutoksia kiinteistöautomaatioon. Avuksi tarvitaan automaatiotekniikan asiantuntijaa, sillä vuosihuoltoa tekevä huoltoasentaja ei vuosihuollossa pysty yksin käymään läpi ja testaamaan kaikkea.

Hyvissä ajoin suunnittelemaan

Mikään laite ei ole ikuinen. Jäähdytyslaitteiden korvaamiseen tulee varautua hyvissä ajoin ennen niiden käyttöiän päättymistä, muuten luvassa voi olla turhankin lämpimiä tunnelmia.

Jäähdytyslaitetta ei ole välttämättä enää järkevää pelkästään uusia, vaan miettiä uusiksi koko lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä. Erillisten järjestelmien sijaan yhä useammassa kiinteistössä on nykyisin käytössä erilaisia hybridijärjestelmiä.

Mikään laite ei ole ikuinen.

Maalämpöpumpputeknologialla voidaan tuottaa kätevästi sekä lämpö- että kylmäenergiaa hyödyntämällä maaperästä saatavaa energiaa. Kun hybridiprojektin suunnittelu käynnistetään ajoissa, investointiin voi olla mahdollista saada esimerkiksi energiatukea.

Haluatko kuulla lisää?

Ari Hietikko

Aluetoimiston johtaja, Kokkola / Osastonjohtaja, rakennuttaminen ja valvonta
Granlund Pohjanmaa Oy

Lisää uutisiamme

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

09.08.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?