Hyppää sisältöön
UutinenJäähdytys kuntoon kesäksi

Jäähdytys kuntoon kesäksi

1.3.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

Jäähdytyksen tarve on suurimmillaan kesällä. Jos laitteet eivät helteiden tullessa toimikaan, vitsit ovat vähissä ja huoltoajat tiukassa. Viime vuosina myös varaosien toimitusajat ovat huomattavasti pidentyneet.

Kesällä isompien lauhdutinmoottoreiden odotusaika on voinut olla jopa puoli vuotta. Ongelma on melkoinen, jos kiinteistön vedenjäähdytintä tai vakioilmastointikonetta ei saa toimimaan edes vippaskonsteilla.

”Mikäli kiinteistön jäähdytyslaitteistoa haluaisi uusia vielä tälle kesälle, kannattaa toimia pian”, Granlund Pohjanmaan rakennusautomaatio-osaston johtaja Tapio Mäki huomauttaa.

Korjausrakentamisen osastonjohtaja Ari Hietikko painottaa, että hyvin ylläpidetyissä kiinteistöissä myös jäähdytystarpeet on ennakoitu ja laitteilla on tarpeenmukainen huolto-ohjelma.

Mikäli kiinteistön jäähdytyslaitteistoa haluaisi uusia vielä tälle kesälle, kannattaa toimia pian.

Tapio Mäki, rakennusautomaatio-osaston johtaja, Granlund Pohjanmaa

Granlundin palvelut kiinteistöjen jäähdytykseen

  • katselmoinnit, toimintakokeet ja toimintatarkastukset
  • suunnittelu ja saneeraussuunnittelu
  • rakennuttaminen ja valvonta
  • kylmätekninen suunnittelu

Sellaisiakin kiinteistöjä valitettavasti on, joissa jäähdytyslaitteet on unohdettu. Laite saattaa olla hälytystilassa tai se kytketty pois päältä. Kukaan vain ei ole pannut merkille, ettei laite tuota kylmää.

Asetusarvot määrittävät, kuinka paljon kylmää jäähdytykseen tarkoitettujen laitteiden tulee tuottaa. Vanhemmissa järjestelmissä asetusarvot eivät välttämättä enää ole kohdallaan. Tällöin jäähdytysyksiköt eivät kykene jäähdyttämään tiloja riittävästi.

Paljonko maksaa kilowatti kylmää?

Kiinteistön omistajat eivät aina ole tietoisia, kuinka paljon yksi kilowatti kylmää kiinteistössä olevalla järjestelmällä tuotettuna maksaa. Energian hinnan noustessa ja vaihdellessa jäähdytyksen kustannuksiin on syytä paneutua, sillä järjestelmän energiatehokas toiminta on tärkeämpää kuin koskaan.

”Pahimmillaan syksyllä ja keväällä voi jopa tapahtua, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa”, Ari Hietikko kertoo.

Laite saattaa olla hälytystilassa tai se kytketty pois päältä.

”Uusissa kohteissa järjestelmien toiminta on varmistettu toimintakokeilla. Vanhemmissakin kohteissa olisi tärkeä tarkistaa, että vakio-ohjelmat edelleen toimivat suunnitellulla tavalla”, jäähdytystekniikan asiantuntija Jarno Ahtiainen painottaa.

Toimintakokeilla voidaan lisäksi varmistaa jäähdytystä avustavien toimintojen, kuten automaattisen yötuuletuksen ja jäähdytyksen talteenoton toiminta tai tekemään jäähdytyskoneen automaatioasetuksen muutoksia kiinteistöautomaatioon. Avuksi tarvitaan automaatiotekniikan asiantuntijaa, sillä vuosihuoltoa tekevä huoltoasentaja ei vuosihuollossa pysty yksin käymään läpi ja testaamaan kaikkea.

Hyvissä ajoin suunnittelemaan

Mikään laite ei ole ikuinen. Jäähdytyslaitteiden korvaamiseen tulee varautua hyvissä ajoin ennen niiden käyttöiän päättymistä, muuten luvassa voi olla turhankin lämpimiä tunnelmia.

Jäähdytyslaitetta ei ole välttämättä enää järkevää pelkästään uusia, vaan miettiä uusiksi koko lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä. Erillisten järjestelmien sijaan yhä useammassa kiinteistössä on nykyisin käytössä erilaisia hybridijärjestelmiä.

Mikään laite ei ole ikuinen.

Maalämpöpumpputeknologialla voidaan tuottaa kätevästi sekä lämpö- että kylmäenergiaa hyödyntämällä maaperästä saatavaa energiaa. Kun hybridiprojektin suunnittelu käynnistetään ajoissa, investointiin voi olla mahdollista saada esimerkiksi energiatukea.

Haluatko kuulla lisää?

Ari Hietikko

Aluetoimiston johtaja, Kokkola / Osastonjohtaja, rakennuttaminen ja valvonta
Granlund Pohjanmaa Oy

Lisää uutisiamme

Talotekniikan määrä- ja kustannuslaskennan palvelut

Markkinoiden kattavin LVI-laskentarekisteri puolittaa määrälaskennan kustannukset

24.03.2023 – LVI-urakoiden tarjous- ja määrälaskenta vie valtavasti aikaa – vai viekö? Granlundin LVI-laskentarekisterin käyttö vähentää laskenta-aikaa selvästi, ja tiedot ovat tarkkoja…

Uutinen

Markkinatutkimuksella selvitetään rakennusalan vastuullisuustavoitteita

21.03.2023 – Vastuullisesta rakentamisesta puhutaan paljon, ja alan toimijoiden ja hankkeiden vastuullisuustavoitteet ovat viime vuosina monipuolistuneet. Nyt vastuullisuuden eteen tehtyjä päätöksiä ja…

Uutinen

Vähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

06.03.2023 – Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. On siis tärkeää, että vähähiilisyys huomioidaan talotekniikkasuunnittelijoiden työssä.

Uutinen

ITEA4-tutkimushankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

02.03.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös…

Uutinen

Jäähdytys kuntoon kesäksi

01.03.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlundilla vahva vuosi – liikevaihto kasvoi 18,5 prosenttia

14.02.2023 – Granlund teki vuonna 2022 hyvän tuloksen. Konserni palasi koronavuosien jälkeen vahvaan kasvuvauhtiin.

Uutinen

DD-selvitys auttaa hallitsemaan kiinteistökaupan riskejä hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöissä

13.02.2023 – Hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöjen omistuksen painopiste on siirtymässä sote-uudistuksen myötä yhä enemmän ammattimaisille sijoittajille. Samaan aikaan Due Diligence- eli DD-selvitysten tarve…

Uutinen

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen

02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.

Uutinen

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet

01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?