Hyppää sisältöön
UutinenJäähdytys kuntoon kesäksi

Jäähdytys kuntoon kesäksi

1.3.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

Jäähdytyksen tarve on suurimmillaan kesällä. Jos laitteet eivät helteiden tullessa toimikaan, vitsit ovat vähissä ja huoltoajat tiukassa. Viime vuosina myös varaosien toimitusajat ovat huomattavasti pidentyneet.

Kesällä isompien lauhdutinmoottoreiden odotusaika on voinut olla jopa puoli vuotta. Ongelma on melkoinen, jos kiinteistön vedenjäähdytintä tai vakioilmastointikonetta ei saa toimimaan edes vippaskonsteilla.

”Mikäli kiinteistön jäähdytyslaitteistoa haluaisi uusia vielä tälle kesälle, kannattaa toimia pian”, Granlund Pohjanmaan rakennusautomaatio-osaston johtaja Tapio Mäki huomauttaa.

Korjausrakentamisen osastonjohtaja Ari Hietikko painottaa, että hyvin ylläpidetyissä kiinteistöissä myös jäähdytystarpeet on ennakoitu ja laitteilla on tarpeenmukainen huolto-ohjelma.

Mikäli kiinteistön jäähdytyslaitteistoa haluaisi uusia vielä tälle kesälle, kannattaa toimia pian.

Tapio Mäki, rakennusautomaatio-osaston johtaja, Granlund Pohjanmaa

Granlundin palvelut kiinteistöjen jäähdytykseen

  • katselmoinnit, toimintakokeet ja toimintatarkastukset
  • suunnittelu ja saneeraussuunnittelu
  • rakennuttaminen ja valvonta
  • kylmätekninen suunnittelu

Sellaisiakin kiinteistöjä valitettavasti on, joissa jäähdytyslaitteet on unohdettu. Laite saattaa olla hälytystilassa tai se kytketty pois päältä. Kukaan vain ei ole pannut merkille, ettei laite tuota kylmää.

Asetusarvot määrittävät, kuinka paljon kylmää jäähdytykseen tarkoitettujen laitteiden tulee tuottaa. Vanhemmissa järjestelmissä asetusarvot eivät välttämättä enää ole kohdallaan. Tällöin jäähdytysyksiköt eivät kykene jäähdyttämään tiloja riittävästi.

Paljonko maksaa kilowatti kylmää?

Kiinteistön omistajat eivät aina ole tietoisia, kuinka paljon yksi kilowatti kylmää kiinteistössä olevalla järjestelmällä tuotettuna maksaa. Energian hinnan noustessa ja vaihdellessa jäähdytyksen kustannuksiin on syytä paneutua, sillä järjestelmän energiatehokas toiminta on tärkeämpää kuin koskaan.

”Pahimmillaan syksyllä ja keväällä voi jopa tapahtua, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa”, Ari Hietikko kertoo.

Laite saattaa olla hälytystilassa tai se kytketty pois päältä.

”Uusissa kohteissa järjestelmien toiminta on varmistettu toimintakokeilla. Vanhemmissakin kohteissa olisi tärkeä tarkistaa, että vakio-ohjelmat edelleen toimivat suunnitellulla tavalla”, jäähdytystekniikan asiantuntija Jarno Ahtiainen painottaa.

Toimintakokeilla voidaan lisäksi varmistaa jäähdytystä avustavien toimintojen, kuten automaattisen yötuuletuksen ja jäähdytyksen talteenoton toiminta tai tekemään jäähdytyskoneen automaatioasetuksen muutoksia kiinteistöautomaatioon. Avuksi tarvitaan automaatiotekniikan asiantuntijaa, sillä vuosihuoltoa tekevä huoltoasentaja ei vuosihuollossa pysty yksin käymään läpi ja testaamaan kaikkea.

Hyvissä ajoin suunnittelemaan

Mikään laite ei ole ikuinen. Jäähdytyslaitteiden korvaamiseen tulee varautua hyvissä ajoin ennen niiden käyttöiän päättymistä, muuten luvassa voi olla turhankin lämpimiä tunnelmia.

Jäähdytyslaitetta ei ole välttämättä enää järkevää pelkästään uusia, vaan miettiä uusiksi koko lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä. Erillisten järjestelmien sijaan yhä useammassa kiinteistössä on nykyisin käytössä erilaisia hybridijärjestelmiä.

Mikään laite ei ole ikuinen.

Maalämpöpumpputeknologialla voidaan tuottaa kätevästi sekä lämpö- että kylmäenergiaa hyödyntämällä maaperästä saatavaa energiaa. Kun hybridiprojektin suunnittelu käynnistetään ajoissa, investointiin voi olla mahdollista saada esimerkiksi energiatukea.

Haluatko kuulla lisää?

Ari Hietikko

Toimipisteen johtaja, Kokkola
Granlund Pohjanmaa

Lisää uutisiamme

Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?