Hyppää sisältöön
UutinenJäähdytys kuntoon kesäksi

Jäähdytys kuntoon kesäksi

1.3.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Aihepiiri
Suunnittelu
Jaa

Jäähdytyksen tarve on suurimmillaan kesällä. Jos laitteet eivät helteiden tullessa toimikaan, vitsit ovat vähissä ja huoltoajat tiukassa. Viime vuosina myös varaosien toimitusajat ovat huomattavasti pidentyneet.

Kesällä isompien lauhdutinmoottoreiden odotusaika on voinut olla jopa puoli vuotta. Ongelma on melkoinen, jos kiinteistön vedenjäähdytintä tai vakioilmastointikonetta ei saa toimimaan edes vippaskonsteilla.

”Mikäli kiinteistön jäähdytyslaitteistoa haluaisi uusia vielä tälle kesälle, kannattaa toimia pian”, Granlund Pohjanmaan rakennusautomaatio-osaston johtaja Tapio Mäki huomauttaa.

Korjausrakentamisen osastonjohtaja Ari Hietikko painottaa, että hyvin ylläpidetyissä kiinteistöissä myös jäähdytystarpeet on ennakoitu ja laitteilla on tarpeenmukainen huolto-ohjelma.

Mikäli kiinteistön jäähdytyslaitteistoa haluaisi uusia vielä tälle kesälle, kannattaa toimia pian.

Tapio Mäki, rakennusautomaatio-osaston johtaja, Granlund Pohjanmaa

Granlundin palvelut kiinteistöjen jäähdytykseen

  • katselmoinnit, toimintakokeet ja toimintatarkastukset
  • suunnittelu ja saneeraussuunnittelu
  • rakennuttaminen ja valvonta
  • kylmätekninen suunnittelu

Sellaisiakin kiinteistöjä valitettavasti on, joissa jäähdytyslaitteet on unohdettu. Laite saattaa olla hälytystilassa tai se kytketty pois päältä. Kukaan vain ei ole pannut merkille, ettei laite tuota kylmää.

Asetusarvot määrittävät, kuinka paljon kylmää jäähdytykseen tarkoitettujen laitteiden tulee tuottaa. Vanhemmissa järjestelmissä asetusarvot eivät välttämättä enää ole kohdallaan. Tällöin jäähdytysyksiköt eivät kykene jäähdyttämään tiloja riittävästi.

Paljonko maksaa kilowatti kylmää?

Kiinteistön omistajat eivät aina ole tietoisia, kuinka paljon yksi kilowatti kylmää kiinteistössä olevalla järjestelmällä tuotettuna maksaa. Energian hinnan noustessa ja vaihdellessa jäähdytyksen kustannuksiin on syytä paneutua, sillä järjestelmän energiatehokas toiminta on tärkeämpää kuin koskaan.

”Pahimmillaan syksyllä ja keväällä voi jopa tapahtua, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa”, Ari Hietikko kertoo.

Laite saattaa olla hälytystilassa tai se kytketty pois päältä.

”Uusissa kohteissa järjestelmien toiminta on varmistettu toimintakokeilla. Vanhemmissakin kohteissa olisi tärkeä tarkistaa, että vakio-ohjelmat edelleen toimivat suunnitellulla tavalla”, jäähdytystekniikan asiantuntija Jarno Ahtiainen painottaa.

Toimintakokeilla voidaan lisäksi varmistaa jäähdytystä avustavien toimintojen, kuten automaattisen yötuuletuksen ja jäähdytyksen talteenoton toiminta tai tekemään jäähdytyskoneen automaatioasetuksen muutoksia kiinteistöautomaatioon. Avuksi tarvitaan automaatiotekniikan asiantuntijaa, sillä vuosihuoltoa tekevä huoltoasentaja ei vuosihuollossa pysty yksin käymään läpi ja testaamaan kaikkea.

Hyvissä ajoin suunnittelemaan

Mikään laite ei ole ikuinen. Jäähdytyslaitteiden korvaamiseen tulee varautua hyvissä ajoin ennen niiden käyttöiän päättymistä, muuten luvassa voi olla turhankin lämpimiä tunnelmia.

Jäähdytyslaitetta ei ole välttämättä enää järkevää pelkästään uusia, vaan miettiä uusiksi koko lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä. Erillisten järjestelmien sijaan yhä useammassa kiinteistössä on nykyisin käytössä erilaisia hybridijärjestelmiä.

Mikään laite ei ole ikuinen.

Maalämpöpumpputeknologialla voidaan tuottaa kätevästi sekä lämpö- että kylmäenergiaa hyödyntämällä maaperästä saatavaa energiaa. Kun hybridiprojektin suunnittelu käynnistetään ajoissa, investointiin voi olla mahdollista saada esimerkiksi energiatukea.

Haluatko kuulla lisää?

Ari Hietikko

Toimipisteen johtaja, Kokkola
Granlund Pohjanmaa

Lisää uutisiamme

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?