Hyppää sisältöön
UutinenLaakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

8.2.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Aihepiiri
Hiilineutraalius, Vastuullisuus
Jaa

Laakson yhteissairaala -hankkeen hankintatiimi paiski vuonna 2023 töitä suurten kilpailutusten äärellä, kun allianssi valmistautui aloittamaan Laakson päärakennuksen töitä tammikuussa 2024. Samalla hankintaporukka teki uraauurtavaa työtä ympäristöasioissa. 

Hankkeessa otettiin tuotteen elinkaaren hiilijalanjälkeä kuvaava ympäristöseloste yhdeksi kilpailutuskriteeriksi niissä tuotteissa ja materiaaleissa, joissa niitä on saatavilla tai mahdollista laatia. Tässä tehtiin pilottityötä ja oltiin etujoukoissa.

Ympäristöselosteen varmistaminen on otettu koko allianssin yhteiseksi tavoitteeksi useissa hankinnoissa.  

Vastaava elinkaarisuunnittelija Ulla Nykter Granlundilta on osallistunut Laakson yhteissairaala -hankkeen ympäristö- ja vastuullisuustavoitteiden laadintaan jo hankesuunnitelmavaiheessa. Tällä hetkellä hän on mukana avustamassa esimerkiksi hankintaprosessissa ympäristöasioiden osalta. 

EPD-ympäristöseloste kertoo tuotteen hiilijalanjäljen 

Ympäristöseloste (Environmental Product Declaration, EPD) kuvaa tuotteen tai materiaalin ympäristövaikutuksia, joita tuote elinkaarensa aikana aiheuttaa. Selosteessa on kerrottu tuotteen hiilijalanjälki ja muita ympäristövaikutuksia. Jokainen materiaalivalmistaja tuottaa selosteen omista tuotteistaan, ja sen verifioi riippumaton osapuoli. 

Ympäristöselosteessa esitetty hiilijalanjälki kuvaa tuotteen koko elinkaaren aiheuttamia päästöjä raaka-aineiden hankinnasta kuljetuksiin, jatkojalostukseen, asennukseen, käyttöön ja aina loppusijoitukseen asti.

Voidaan tehdä mille tuotteelle vain

“Samankaltainen tuoteseloste voidaan tehdä mille hyvänsä tuotteelle, kuten broilerifileelle tai paperille, tai tuotteen osille”, kertoo Nykter. 

Rakennusmateriaalien valmistajilla on pidempi perinne ympäristöselosteen laadinnasta. Seuraavaksi selosteita on tulossa isommissa määrin myös talotekniikan tuotteille.

Ulla Nykter, vastaava elinkaarisuunnittelija, Granlund Oy

”Rakennustuotteet ovat yksi tuoteryhmä. Rakennusmateriaalien valmistajilla on pidempi perinne ympäristöselosteen laadinnasta. Seuraavaksi selosteita on tulossa isommissa määrin myös talotekniikan tuotteille”, Nykter kertoo.

Nykterin mukaan ympäristöseloste löytyy useimmiten isoilta ja toisaalta pieniltä valistuneilta tuottajilta.  

EPD-ympäristöseloste kannustaa kehittämään tuotetta ympäristöystävällisemmäksi

Laakson yhteissairaala -hanke on laaja, mutta voiko yksittäisellä rakennusprojektilla silti olla vipuvoimaa muuttaa rakennusteollisuutta ja koko alaa?  

Nykterin mielestä voi – erityisesti nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa, jossa kilpailu on tavallista kovempaa.  

”Tässä asiassa markkinatalous vaikuttaa. Jos isoon hankintaan pääsee osallistumaan tietyin kriteerein, niin kyllä yritys silloin laatii tuotteistaan ympäristöselosteet. Jos useampi hanke alkaa vaatia samaa, alkaa olla myynnin este, jos asiakkaan vaatimuksiin ei vastata.” 

”Kun yritys alkaa tehdä ympäristöselostetta, havahdutaan siihen, kuinka oma tuote ja sen valmistus voisi olla vähemmän kuormittavaa ympäristölle ja ilmastolle. Tämä on tietysti koko ympäristöselosteen taka-ajatuksenakin.”

Jos isoon hankintaan pääsee osallistumaan tietyin kriteerein, niin kyllä yritys silloin laatii tuotteistaan ympäristöselosteet. Jos useampi hanke alkaa vaatia samaa, alkaa olla myynnin este, jos asiakkaan vaatimuksiin ei vastata.

Ulla Nykter, vastaava elinkaarisuunnittelija, Granlund Oy

Hanke auttaa pieniä urakoitsijoita

Laakson yhteissairaala -hankkeen hankintatiimi pyytää ympäristöselosteita urakoitsijoilta jo tarjouspyyntövaiheessa. Hankintapäällikkö Mika Heikkinen SRV:ltä kertoo, että tarjousten määrään vaatimus ei ole vaikuttanut. Asia on kuitenkin sen verran uusi, että dokumentteja joudutaan usein pyytämään erikseen.  

Esimerkiksi globaalisti toimivalla hissivalmistajalla dokumentaatio on kuitenkin valmiiksi olemassa.  

Pienemmillä urakoitsijoilla ei välttämättä ole ympäristöselostetta niistä tuotteista, joita aikovat urakassa käyttää. Tuolloin hanke välittää tietoa siitä, miten puuttuvat dokumentit voi tehdä.

Rakentamisen hiilijalanjälki noin kolmannes rakennuksen elinkaaren jäljestä

Sairaalarakennusten kustannuksista vain osa syntyy rakentamisvaiheessa. Muuten kulut kertyvät, kun rakennusta käytetään. Laakson uuden päärakennuksen rakenteet on suunniteltu kestämään sata vuotta. Onko rakentamisen ympäristövaikutuksilla mitään merkitystä kokonaisuudessa? 

”On totta, että yleensä sairaalan rakentaminen on noin viisi prosenttia sairaalan ja hoitotoiminnan kustannuksista. Jos palkkakustannuksia ei huomioida, tilanne muuttuu. Jos katsomme 50 vuotta käytössä olevan sairaalarakennuksen materiaaleja, korjauskustannuksia ja energiankulutusta, rakentaminen edustaakin 30–40 prosenttia hiilijalanjäljestä”, Nykter toteaa.

Artikkeli on julkaistu 15.1.2023 Laakson yhteissairaalan hankkeen sivuilla.

Haluatko kuulla lisää?

Ulla Nykter

Digital transformation manager / johtava vastuullisuusasiantuntija
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?