Hyppää sisältöön
UutinenReijo Hänninen 1947–2021

Reijo Hänninen 1947–2021

23.9.2021 – Granlundin entinen toimitusjohtaja oli talotekniikan suunnannäyttäjä

Granlundin entinen toimitusjohtaja, rakennusneuvos ja DI Reijo Hänninen kuoli 11.8.2021 Espoossa. Reijo muistetaan johtajana ja työtoverina, joka oli aina valmis innovoimaan ja innostumaan uusista asioista. Vapaa-aikana hänen elämänsä täyttivät perhe, ja rakas harrastus jazz.

Ylioppilaaksi Hänninen kirjoitti Helsingin toisesta lyseosta, Tossusta. Hän oli kiinnostunut arkkitehdin urasta, mutta pyrittyään toisen kerran TKK:n arkkitehtiosastolle hän totesi, että arkkitehtuuri tuskin menetti mitään tässä ratkaisussa, mutta LVI-ala sai ehkä aktiivisen tekniikan ja sen sovellusten kehittäjän.

Opiskelu alkoi vuonna 1967 perustetulla LVI-tekniikan opintosuunnalla. Opiskelutahti tuntui Hännisestä kuitenkin verkkaiselta, joten hän aloitti työt osa-aikaisena Granlund Oy:ssä vuonna 1970. Hänninen työskenteli yhtiössä aina vuoteen 2011 saakka, viimeiset 20 vuotta yhtiön toimitusjohtajana ja osakkaana.

Hännisen aikana Granlund Oy nousi yhdeksi Suomen merkittävimmistä rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayrityksistä. 1990-luvun haastavassa taloustilanteessa Granlundilla käynnistettiin toiminnan voimakas kehitys, ja varsinkin tietotekniikan hyödyntämiseen panostettiin. Konserniin tuli mukaan lisää tytäryhtiöitä, liiketoimintaa ja omistuspohjaa laajennettiin.

Reijo Hännisellä olikin merkittävä vaikutus suomalaisen ja kansainvälisen rakennusalan tiedonhallinnan kehityksessä ja talotekniikan roolin vahvistamisessa. Hänninen oli johtajana ja työtoverina aina valmis innovoimaan sekä innostumaan uusista asioista. Hänen intohimonsa kohteita olivat rakennusten digitaaliset tietomallit sekä talotekniikan merkityksen korostaminen. Hänelle oli tärkeää aikataulujen ehdoton noudattaminen ja rehellisyys asioiden hoidossa.

Vapaa-ajalla Reijon elämän täytti perhe ja musiikki. Hän muisteli usein 60-luvun jazzin mestareiden vierailuja ja erityisesti Jimi Hendrixin konserttia vuonna 1967 Helsingin Kulttuuritalolla. Kansainväliset työmatkat suuntautuivat usein suurkaupunkeihin, joiden jazzklubit tulivat tutuiksi kuten myös monet artistit. Moni muusikko saikin esiintymismahdollisuuden Suomessa Reijon avulla.

Hyvällä ruualla ja laadukkailla viineillä oli myös paikkansa Reijon sydämessä. Eläkevuosina kaveriporukalla oli tapana kokoontua Helsingin perinneravintoloissa pari kertaa vuodessa.

Reijo Hännisen perheeseen kuuluivat Eva-vaimon lisäksi kaksi lasta ja viisi lastenlasta. Eläkevuosina tärkeää oli perheestä huolehtiminen. Erityisesti vaarin rooli lastenlapsille ja ulkoiluseura Ilpo-koiralle täyttivät Reijon päiväohjelmaa loppuun asti.

Jokainen ala tarvitsee visionäärejä ja rakennusneuvos Reijo Hänninen oli sellainen vuosikymmenten ajan. Häntä jäävät perheen lisäksi kaipaamaan suuri joukko työtovereita, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, sekä tuttuja harrastusten kautta.

Pekka Metsi
Harri Aavaharju
Jack Westrén-Doll

Kirjoittajat ovat Granlund Oy:n toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja yhtiössä työskennellyt LVI-insinööri.

Nekrologi on julkaistu Helsingin Sanomissa 22.9.2021.

Mitä tietoa etsit?