Hyppää sisältöön
UutinenUusi Instagram-kanava avaa luovien suunnittelijoiden arjen kulissien takana

Uusi Instagram-kanava avaa luovien suunnittelijoiden arjen kulissien takana

27.8.2021 – Granlundin erikoissuunnittelijoiden oma Creative Design -instakanava avautui elokuussa. Kanavan seuraajat pääsevät kurkistamaan asiantuntijoiden arkeen ja jännittävimpien kohteiden kulissien taa.

Aihepiiri
Ura Granlundilla
Jaa

Granlundin valaistus-, ääni-, AV- ja esitystekniikan suunnittelijat sekä tele- ja turvasuunnittelijat avasivat elokuussa Granlund Creative Design -Instagram-kanavan. Kaikkien erikoissuunnittelijoiden työ vaatii sekä teknistä että luovaa ajattelua. ”Pidämme päässämme vuoron perään insinöörin ja taiteilijan hattua”, naurahtaa Granlundin esitystekniikan johtava asiantuntija Ilkka Paloniemi.

Monialaisessa audiovisuaalisessa suunnittelussa yhdistellään perinteiseen sähkötekniikkaan valoa, ääntä ja kuvaa. Erikoissuunnittelijoiden koulutustausta onkin erilainen kuin perinteisillä tekniikka-aloilla. ”Meistä suurin osa on opiskellut teatterikorkeakoulussa, mikä auttaa ymmärtämään tilojen käyttäjien tarpeita niin teattereissa, museoissa kuin konserttisaleissakin.”

Esitystekniikan erikoisosaamista tarvitaan koko ajan enemmän kaikenlaisissa rakennuskohteissa. ”Vaatimustaso kasvaa, kun videotykit ja muut digitaaliset pinnat yleistyvät auditorioissa ja korvaavat esimerkiksi luokkahuoneissa liitu- ja tussitaulut.”

Tarinoita suunnitteluprojektien matkan varrelta

Instakanavan seuraajat pääsevät asiantuntijoiden mukana kurkistamaan kulissien taa aitojen projektien arkeen ja siihen, miten upeat lopputulokset syntyvät. ”Työmme on hyvin käytännönläheistä, ja usein olemme paikan päällä kuuntelemassa vaikkapa tilojen akustiikkaa tai testaamassa valaisimia”, sanoo valaistussuunnittelija Sanna Forsman. ”Instagram onkin arkemme esittelyyn ihan täydellinen paikka!”

Samalla seuraajien silmien eteen avautuu suunnittelukohteiden koko kirjo. Valaistusta tarvitaan yhtä lailla teiden varsilla, arvorakennusten julkisivuissa, tehtaiden tuotantotiloissa ja leikkaussaleissa. ”Yksi ihana asia työssäni on, että jokaisella kohteella on oma henkensä”, toteaa valaistussuunnittelija Tanja Silvennoinen.

Erikoissuunnittelijoiden työhön kuuluu paljon myös elämyksellistä suunnittelua, kuten valotaideprojekteja ja tapahtumavalaistusta. ”Meillä on etuoikeus päästä kurkistamaan yhteiskunnan eri osa-alueilla hyvin erilaisiin paikkoihin, joihin muutoin ei välttämättä olisi pääsyä. Instakanavan kautta viemme seuraajat niihin meidän mukanamme”, Silvennoinen sanoo.

Äänellä ja valolla on alitajuinen yhteys ihmisten hyvinvointiin

Usein erikoissuunnittelija tuo kaupunkiympäristöön jotakin ekstraa, mikä parantaa ihmisten viihtymistä, hyvinvointia ja terveyttä. ”Valaistuksella ei luoda vain tunnelmaa, vaan se vaikuttaa myös ihmisten fyysiseen hyvinvointiin”, Forsman sanoo. Korona-aikana valon merkitys onkin erityisen suuri kaikilla työpaikoilla, kouluissa, toimistoissa ja sairaaloissa.

Myös äänet vaikuttavat ihmisiin alitajuisella ja samalla hyvin syvällisellä tasolla. Äänisuunnittelija Aki Päivärinteen mukaan ääni on tilassa usein taustavaikuttaja, joka ei hyppää kokijan silmille. ”Äänellä voidaan kuitenkin muovata sitä, miltä tila tuntuu ja miten se koetaan eri aisteilla.”

Äänimaailma voi muuntaa tilan luonnetta, jolloin hoivakodin äänimaisemointi auttaa esimerkiksi vähentämään psyykenlääkkeiden tarvetta. Äänillä pystytään myös syventämään käyttäjien kokemusta vaikkapa viherseinästä. ”Luonnon äänet rauhoittavat ja laskevat stressitasoja myös sisätiloissa”, Päivärinne sanoo. Usein tavoitteena onkin, että ihmisten on tilassa vain hyvä olla, jolloin kireät hartiat laskeutuvat alas.

Instakanava on suunnittelijoille myös mahdollisuus herättää uusia ajatuksia ja haastaa pohtimaan isojakin kysymyksiä. Audiovisuaalisella viestinnällä on kaupungeissa muun muassa sosiokulttuurista merkitystä. ”Kyse on esimerkiksi siitä, miltä kaupunki saa kuulostaa tai kenellä on oikeus käyttää ääntä”, Päivärinne toteaa. Audiovisuaalisuus luo mahdollisuuksia viestiä erilaisille ihmisille tasavertaisella tavalla. ”Äänimajakoilla voimme esimerkiksi lisätä tilojen löydettävyyttä ja saavutettavuutta.”

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää!

Sanna Forsman

Valaistussuunnittelija
Granlund Oy

Ilkka Paloniemi

Johtava asiantuntija, TeM
Granlund Oy

Tutustu referensseihimme

Kuopio

Kuopion museo kylpee upeissa valoissa

Palvelu

Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Maamme jugend-arkkitehtuurin helmen, linnamaisen Kuopion museon peruskorjaus on loppusuoralla. Museo ja sen jo valmistunut uusi laajennusosa ovat saaneet myös arvolleen…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Urheilumuseo tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille

Palvelu

AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Valaistussuunnittelu, Äänisuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Olympiastadionin uudistetussa Urheilumuseossa kävijä pääsee kokemaan urheilun huippuhetkiä kaikilla aisteilla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Fortumin pääkonttoriin suunniteltiin näyttävää AV-tekniikkaa

Palvelu

AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Toimistot

Fortumille luotiin näyttävä ja yhtä aikaa yksinkertainen sekä toimiva AV-konsepti.
Referenssi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?