Urheilumuseo tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille
3.11.2020 – Olympiastadionin uudistetussa Urheilumuseossa kävijä pääsee kokemaan urheilun huippuhetkiä kaikilla aisteilla.
Toimialat
Palvelut
Paikkakunnat

”Jos ei paras, niin ainakin yksi maailman parhaimmista urheilumuseoista!” Näin arvioi kehitysjohtaja Kaisa Laitinen Helsingin Olympiastadionin kupeessa sijaitsevaa Urheilumuseota, joka avasi jälleen lokakuun alussa ovensa lähes viisi vuotta kestäneen remontin jälkeen. Urheilun ystävät pääsevät nyt tutustumaan täysin uudistettuun näyttelyyn.
”Kaikkein ylpein olen uuden näyttelymme elämyksellisyydestä. Tutkitun tiedon ja ainutlaatuisen esinekokoelman ohella pystymme luomaan tunnelman, jossa kävijä voi samaistua tilanteisiin ja pääsee osaksi urheilutapahtumia”, Laitinen sanoo.
AV-sisällöt elävöittävät näyttelyä
Näyttelyä elävöittävät monipuoliset audiovisuaaliset sisällöt. Esimerkiksi iso videoseinä ja sen ympärille rakennettu äänimaailma esittelevät suomalaisen urheilun ikimuistoisimpia hetkiä Lasse Virénin kultajuoksusta Mikael Granlundin ilmaveiviin.
Viereisellä kosketusnäytöllä voi puolestaan tutustua Helsingin olympialaisiin liittyviin tarinoihin, joita elävöittävät kuvat ja äänet. Perinteisempien lajien ohella näyttelyn lajikirjo kattaa urheiluperheen uudempiakin jäseniä surffauksesta e-urheiluun.
Museo ei ole vain innokkaille penkkiurheilijoille. Jokainen urheilusta, historiasta ja kulttuurista kiinnostunut löytää täältä jotakin.
Kaisa Laitinen, Urheilumuseo
”Museo ei ole vain innokkaille penkkiurheilijoille. Jokainen urheilusta, historiasta ja kulttuurista kiinnostunut löytää täältä jotakin”, Laitinen perustelee.
Oikea äänimaailma virittää tunnelmaan
Granlund on vastannut uudistuneen Urheilumuseon AV-, ääni- ja valosuunnittelusta. Granlundin ryhmäpäällikkö Timo Muurinen kertoo, että lähtökohtana oli tarjota kokonaisvaltaisen elämys kaikille aisteille.
”Sisältöjen tuotannossa on mukana iso työryhmä eri alojen ammattilaisia. AV-suunnittelijan tehtävänä on pitää langat käsissä, jotta kaikki saavat käyttöönsä tarvitsemansa työvälineet ja kokonaisuus toimii”, Muurinen sanoo.
Äänten suunnitteluun on kiinnitetty näyttelyssä erityistä huomiota. Heti sisään tullessaan museovieras pääsee virittäytymään tunnelmaan, kun eteisen tuulikaapin kaiuttimista tulvii täpötäyden stadionin ääniä. Ilmassa on sananmukaisesti suuren urheilujuhlan tuntua.
”Äänet vahvistavat elämyksiä. Heti sisään astuessaan kävijä tuntee, että urheilun kanssa ollaan tekemisissä”, Granlundin äänisuunnittelija Aki Päivärinne sanoo.
Äänimaailma on mietitty tarkkaan näyttelyn jokaista nurkkaa myöten, ja pieniinkin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota. Esimerkiksi WC-tiloissa voi kuulla legendaarisen suunnistusselostaja Pekka Oksalan kuiskaavaa raportointia Jukolan viestin rasteilta.
Granlund toteuttanut useita vastaavia hankkeita
Granlund on toteuttanut useita AV- ja esitystekniikan vaativia suunnitteluhankkeita erilaisissa yleisötiloissa. Hyvä esimerkki on Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukoliikenteen terminaalilaajennus, jonka Aukio-tilassa matkustajat voivat ihailla Suomen luontoa ja nauttia elämyksellisestä kokemuksesta. Granlund vastasi Finavian hankkeessa AV-, ääni- ja valosuunnittelusta.
”Myös museonäyttelyistä meillä on ennestään kokemusta. Granlund muun muassa vastasi Tampere-talon yleisöennätyksiä lyöneen Muumimuseon AV-suunnittelusta”, Timo Muurinen sanoo.
Kerroimme alussa varsin yleisellä tasolla, mitä haluamme. Granlundin asiantuntijat nappasivat tästä nopeasti kiinni ja esittivät omat ajatuksensa käytännön toteutuksesta.
Kaisa Laitinen, Urheilumuseo
Kaisa Laitisen mukaan museon näkökulmasta on oleellista, että AV-tekniikka, äänet ja valot tukevat sisältöjä ja tarinoita, joita kävijälle halutaan kertoa. Se edellyttää suunnittelijoilta rautaista ammattitaitoa ja perehtymistä aihepiiriin.
”Yhteistyö Granlundin kanssa on ollut sujuvaa. Kerroimme alussa varsin yleisellä tasolla, mitä haluamme. Granlundin asiantuntijat nappasivat tästä nopeasti kiinni ja esittivät omat ajatuksensa käytännön toteutuksesta”, Laitinen sanoo.
Granlundin rooli hankkeessa
- AV-suunnittelu
- Äänisuunnittelu
- Valaistussuunnittelu
Haluatko kuulla lisää?



Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energistahokkaat ja viihtyisät tilat
Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys
Koulut ja oppilaitokset

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä
Energiatehokkuushankkeet
Kunnat ja kaupungit

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta
Kiinteistöjohtaminen
Teollisuus

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia
Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja
Sairaalat ja terveydenhuolto

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia
Granlund Manager -ohjelmisto
Teollisuus

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu
Sairaalat ja terveydenhuolto

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi
Hotellit ja ravintolat

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin
Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta
Teollisuus

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa
Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus
Toimistot

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa Granlund Managerilla
Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto
Sairaalat ja terveydenhuolto
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä