Uutiset

Datakeskus tai toimisto – tekoäly on osa rakennusalan tulevaisuutta

Granlund haluaa olla alan kehityksen eturintamassa, kun rakennukset alkavat hyödyntää tekoälyä, konesalit toimivat autonomisesti ja talotekniikkaa suunnitellaan aivan uudella tavalla. Data tuo mukanaan rajattomia mahdollisuuksia tehdä ja nähdä asiat eri tavalla.

Uutinen

Digitalisaation seurauksena rakennetaan yhä enemmän konesaleja. Tulevaisuudessa niiden ylläpitämiseen tarvitaan vain hyvin vähän ihmisen tekemää työtä. Autonominen konesali tuntee omat olosuhteensa ja pystyy jatkamaan toimintaansa tilannesidonnaisista häiriöistä, kuten ylikuumenemisesta tai satunnaisesta sähkökatkosta, huolimatta ja ylläpito on tarpeenmukaista perustuen koneen tekemään analyysiin.

Autonominen konesali olisi kaikkein kustannustehokkain ja mahdollisesti myös ekologisempi ratkaisu. Jos konesali pystyy osittain analysoimaan ja korjaamaan itseään, huoltokustannukset alenevat ja salin energiatehokkuus lisääntyy.

Granlund on mukana monialaiseen autonomisiin konesaleihin keskittyvässä AutoDC-hankkeessa, jonka tavoitteena on luoda riippumattomampia, paremmin toimivia ja turvallisempia konesaleja.

”Oikeiden tekniikoiden löytäminen on tietysti haaste, mutta todellinen työ on monialaisen tiedon löytäminen ja yhdisteleminen. Yksikään osallistujista ei voi kehittää autonomista ratkaisua yksin. Tarvitsemme mukaan esimerkiksi valmistajia, suunnittelijoita ja ICT-asiantuntijoita”, kertoo Granlundin Konesalit-osaston johtaja Jari Innanen, joka on myös Finnish Data Center Forumin (FDCT) varapuheenjohtaja.

Smart Building -konsepti

Konesalit ovat tavattoman monimutkaisia ja energiaintensiivisiä rakennuksia, mutta tekoäly on jatkossa kiinteä osa aivan tavallistenkin rakennusten suunnittelua ja ylläpitoa. Tulevaisuudessa kiinteistöt voivat oppia optimoimaan viilennyksen, lämmityksen tai valaistuksen sisä- ja ulkoilman olosuhteiden perusteella.

Kiinteistö hallitsee itseään automaattisesti esimerkiksi rakennuksessa olevien ihmisten tai päivänvalon määrän mukaan. Kun valot eivät koskaan pala turhaan ja tyhjiä tiloja ei lämmitetä jatkuvasti oletuskäytön mukaan, säästyy valtavasti energiaa. Myös ilmanvaihto, jäähdytys sekä lämmitysprosessien toimivuus voidaan analysoida koneen avulla, mikä helpottaa ja nopeuttaa ongelmien havainnointia sekä raportointia.

Granlund kehittää aktiivisesti älykkään rakennuksen Smart Building -konseptia, jonka tavoitteena on saada aikaan energiatehokkaita ja terveitä rakennuksia koneoppimisen ja kiinteistöistä kerätyn tiedon avulla.

Energiansäästö on toki erittäin tärkeä tavoite jatkossakin, mutta sen rinnalle ja on nousemassa ihmisten käyttäjäkokemus. Kun rakennus on aidosti älykäs, sen käyttökokemus poikkeaa radikaalisti nykyisestä. Smart Building -konseptin keskiössä ovat käyttäjien hyvinvointi, kiinteistön käytön helppous sekä tuottavuus.

”Smart Building -konsepti on prosessi, jossa Granlund auttaa asiakasta tunnistamaan rakennuksen ominaisuudet, jotka luovat arvoa liiketoiminnalle. Kun kyse on Smart Building -toteutuksesta, suunnittelemamme talotekniset ratkaisut sulautuvat osaksi laajempaa kiinteistön digitaalista ekosysteemiä ja palveluita”, kuvailee Granlundin rakennusautomaatio-osaston johtaja Jukka Karhu.

Samalla luodaan mahdollisuuksia ylläpidon uudenlaisille toimintamalleille. Granlundin analytiikkaohjelmiston avulla varmistetaan, että rakennuksen sisäilman olosuhteet, energiatehokkuus ja tekninen toimivuus ovat kaikki niin kuin pitää jatkossakin.

Suunnittelijoista taiteilijoiksi

Kuinka tekoäly muuttaa suunnittelijoiden työtehtäviä tulevaisuudessa? Koneet tekevät jo nyt osan rutiinitöistä, joten tulevaisuudessa koneet tekevät todennäköisesti yhä enemmän.

”Haluaisin ajatella, että suunnittelijoista tulee enemmän taiteilijoiden kaltaisia. Kone voi esimerkiksi tutkia tuhansia piirustuksia ja valita niistä viisi parasta. Sitten suunnittelijan tehtävä on käydä koneen tekemät ehdotukset läpi ja arvioida, kuinka ne toimisivat asiakkaalla”, kertoo Jari Innanen.

Innovaatiot ja kehitys ovat tärkeä osa Granlundin strategiaa, ja yritys haluaa olla tiiviisti mukana kehittämässä rakennettua ympäristöä ja tekoälyn eri käyttötarkoituksia.

”Olemme esimerkiksi tuoneet markkinoille Virtuaalisen kiinteistön. Se on työkalu, joka siirtää tietoa rakennuksen digitaalisesta mallista huoltoon ja auttaa oikean kiinteistön hallinnoimisessa. Granlundilla tekoäly ei ole uhka, vaan mahdollisuus”, Innanen tuumaa.

Älykkäitä konesaliratkaisuja, tekoälyalgoritmeja ja koneoppimista käsitellään myös Future Data Summit -tapahtumassa, joka järjestetään Espoossa 19.9. Lisätietoja datakeskusalan ykköstapahtumasta.

Lue lisää:

Rakennuksen kannattaa olla fiksu

Virtuaalisen kiinteistön ensimmäinen vaihe on julkaistu

Rakennusautomaatiosuunnittelu Granlundilla

Digitaaliset kiinteistöpalvelut varmistavat talotekniikan tehokkaan toiminnan

Referenssi: K-kampus

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli

Haluatko kuulla lisää?