Hyppää sisältöön
Ilmastoteot lähtevät kiinteistöissäkin ihmisistä

Ilmastoteot lähtevät kiinteistöissäkin ihmisistä

28.2.2022 – Yhdelläkään työnantajalla ei ole syytä tuudittautua ajatukseen, että omassa yrityksessä on vain vähän keinoja taistella ilmastonmuutosta vastaan. Kun puhutaan rakennusalan ilmastovastuusta, ratkaisut tuppaavat olemaan yhtä ihmistä suurempia. Järjestelmiä ja tiloja käyttävät kuitenkin ihmiset. Siksi muutoskin lähtee meistä jokaisesta.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Ilmastokysymyksissä hiljaa kyydissä istuminen ei enää riitä. Jokaisen on alettava tehdä töitä asian eteen. Kiinteistökohtaisilla ratkaisuilla on suuri merkitys hiilipäästöihin, ja siksi teknisten järjestelmien huoltoon ja ylläpitoon kannattaa satsata. Ajan kanssa järjestelmät – ihan niin kuin me ihmisetkin – rapautuvat ja kaipaavat huolenpitoa.

Yhtä tärkeää on kiinnittää huomiota ihmisten toimintaan ja asenteeseen. Jokainen meistä käyttää erilaisia järjestelmiä ja tiloja, joten vaikuttava toimintakin on kiinni ihmisistä. Valtion ilmastoveroa ja muita ohjauskeinoja odotellessa jokaisella työpaikalla voidaan tehdä paljon ilmaston hyväksi.

Ajan kanssa järjestelmät – ihan niin kuin me ihmisetkin – rapautuvat ja kaipaavat huolenpitoa.

Viherpesua vastaan hiilijalanjälkilaskennalla

Granlundilla ilmastoteoissa on lähdetty liikkeelle siitä, että tutkitaan ja otetaan selvää, mikä on meidän yhteinen hiilijalanjälkemme, ja mitä jokainen voi tehdä, jotta kansalliset ilmastotavoitteet toteutuvat. Vastuullisuuspäällikkö laskee vuosittain myös meidän alueyhtiömme hiilipäästöt Vaasassa. Toimisto kerrallaan saadaan selville koko konsernin tilanne.

Meille Granlund-konsernista löytyvästä asiantuntija-avusta on meille Vaasan konttorilla paljon hyötyä. Ensinnäkin meidän ei tarvitse hallita hiilijalanjälkilaskennan hienouksia tai ehtiä toteuttaa laskentaa oman työn ohessa. Päästöt tulee todella tutkittua ja vielä yhdenmukaisella tavalla. Meiltä Vaasassa ei vaadita muuta kuin perustietojen, kuten kaukolämmön kulutuslukemien, selvittäminen.

Laskenta on erinomainen keino välttää tyhjää puhetta, viherpesua.

Hiilijalanjälkilaskenta on tärkeä osa Granlundin vastuullisuutta, mutta sillä on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Laskenta on erinomainen keino välttää tyhjää puhetta, viherpesua. Tarvittaisiinko kaikille kiinteistöille hiilijalanjälkitodistus? Se kertoisi kiinteistöjen ilmastovastuullisuudesta samalla tavalla kuin energiatodistus energiatehokkuudesta.

Mitä meidän toimistolla tehdään ilmaston hyväksi?

Kun saimme tietää oman toimistomme hiilijalanjäljen, ensimmäinen asia oli laskennan tuloksista kertominen koko henkilökunnalle. Jos asioista ei puhuta, moni tuudittautuu passiiviseen tietämättömyyteen. Jokaisen pitäisi ymmärtää omien tekojen vaikutus.

Meidän toimistollamme suurin osa hiilijalanjäljestä tulee työmatkoista. Vaasan seudulla kuljetaan paljon autolla, koska julkista liikennettä on vähän ja etäisyydet ovat haja-asutusalueella pitkät. Lähdimme yhdessä miettimään tekoja, joilla voisimme parantaa tilannetta. Korona aiheutti liikkumiseemme jo positiivisen muutoksen, ja Teams-tapaamiset on otettu pysyväksi toimintamalliksi. Työmaille tai palavereihin ei matkusteta, jos asia hoituu etänä.

Jos asioista ei puhuta, moni tuudittautuu passiiviseen tietämättömyyteen.

Tarjoamme kaikille myös työsuhdepolkupyörät, joilla lyhyet siirtymät hoituvat kaupunkiliikenteessä jopa autoa nopeammin. Kannustamme kimppakyyteihin, ja pidemmät matkat kaupunkien välillä tehdään mieluiten junalla.

Hiilijalanjälkeemme vaikuttaa myös energiankulutus. Toimistollemme ei tarvitse tulla palelemaan, vaan laskemme päästöjä käyttämällä vihreää sähköä ja vaasalaista kaukolämpöä, joka tuotetaan pääasiassa bio- ja jäte-energialla. Tiloissamme on käytössä tarpeenmukainen ilmanvaihto, eli ilmanvaihtoa säädetään läsnäolon ja hiilidioksidipitoisuuksien mukaan. Myös valaistusta ohjataan läsnäoloanturien avulla automaattisesti, ja valot sammuvat, kun tilassa ei ole ketään. Huomiota kiinnitetään myös vastuulliseen jätehuoltoon, lajitteluun ja kierrätykseen.

Uskallankin väittää, ettei yhdelläkään työnantajalla ole syytä tuudittautua ajatukseen, että omassa yrityksessä on vain vähän keinoja taistella ilmastonmuutosta vastaan. Vähänkin riittää, kun jokainen tekee osansa.

Kirjoittaja Pekka Pajuniemi on Granlund Pohjanmaa Oy:n toimitusjohtaja

Pekka Pajuniemi

Aluejohtaja, LVI
Granlund Pohjanmaa

Mitä tietoa etsit?