Hyppää sisältöön
Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.6.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Suunnittelu
Jaa

Vielä muutama vuosi sitten Ruotsi kahmi itselleen datakeskusinvestointeja moninkertaisesti Suomeen verrattuna. Nyt myös Suomessa datakeskuksia perustetaan ennätysmäiseen tahtiin. Globaalien teknologiajättien ohella investointeja tekevät muutkin yritykset, jotka rakentavat datakeskuksia omaan käyttöönsä tai vuokraavat konesalitilaa muille. Aktiviteetin kova kasvu näkyy selvästi myös meillä Granlundin datakeskus-liiketoiminnassa.

Suomi ja Ruotsi voivat lyödä pöytään monta valttikorttia, jotka tekevät meistä maailman parhaat maat perustaa datakeskus.

Euroopan halvin sähkö

Energiateollisuus ry:n tilastojen mukaan Suomessa ja Ruotsissa oli vuonna 2023 Euroopan halvin sähkö. Suomessa sähkön tukkuhinta oli keskimäärin 56,47 euroa megawattitunnilta ja Tukholman alueella 51,70 euroa.

Hintaero Keski-Eurooppaan on huomattava. Saksassa sähkö maksoi 95,18 euroa ja datakeskuksia runsaasti houkutelleessa Irlannissa peräti 131,62 euroa.

Vuonna 2022 Suomessa uusiutuvan energianlähteiden osuus oli 42 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta.

Sähkön hinta on nyt Suomessa entistä kilpailukykyisempi datakeskuksille, sillä kaksi vuotta sitten sähkövero laskettiin EU:n minimitasolle myös pienempien datakeskusten kohdalla. Edellytyksenä on, että niiden hukkalämpöä pystytään hyödyntämään riittävästi tai että datakeskus on muuten erittäin energiatehokas. Veronalennus on yrityksille merkittävä, sillä datakeskuksen sähkölasku voi olla vuodessa kymmenen miljoonaa euroa tai enemmänkin.

Päästötöntä sähköä riittää

Datakeskusten asiakkaiden vaatimukset päästöttömästä energiasta ovat kasvaneet jatkuvasti. Sitä Suomessa ja Ruotsissa on tarjolla. Esimerkiksi Suomessa vuonna 2022 uusiutuvien energianlähteiden osuus oli 42 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta. Sähköä tuotetaan hiilidioksidivapaasti mm. vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla.

Myös sähkön toimitusvarmuus on meillä maailman huippuluokkaa. Fingridin mukaan sähkön siirtovarmuus oli Suomessa 99,99993 prosenttia vuonna 2022. Keski-Euroopassa sähkön siirtoverkot ovat tukossa. Suomessa sähkön huoltovarmuutta parantavat entisestään meneillään olevat miljardien investoinnit siirtokapasiteettiin.

Suomessa on maailman kehittynein kaukolämpöverkosto, johon konesaleissa syntyvä hukkalämpö voidaan siirtää kustannustehokkaasti.

Hukkalämpö tehokkaasti hyötykäyttöön

Teoriassa kaikki konesaleissa muodostettu lämpö voidaan hyödyntää uudelleen. Suomessa on maailman kehittynein kaukolämpöverkosto, johon konesaleissa syntyvä hukkalämpö voidaan siirtää kustannustehokkaasti. Aiemmin moni konesali päästi hukkaenergiansa ilmaan tai mereen. Nyt yhä useamman datakeskuksen synnyttämä hukkalämpö otetaan talteen ja ohjataan kaukolämpöverkkoon. Euroopan suurimman supertietokone LUMIn hukkalämmöllä tuotetaan 20 prosenttia Kajaanin vuotuisesta kaukolämpötarpeesta. Microsoft suunnittelee pääkaupunkiseudulle datakeskuksia, joiden hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon seudun kaukolämmön tarpeesta.

Vakaa ja turvallinen toimintaympäristö

Iso datakeskus on usean vuosikymmenen päähän ulottuva investointi. Siksi yritykset arvostavat vakaata ja turvallista toimintaympäristöä, jossa poliittinen päätöksenteko on ennakoitavaa pitkälle tulevaisuuteen.

On ilahduttavaa, että Suomessa valtio ja kunnat toivottavat uudet datakeskukset tervetulleiksi. Tämä näkyy esimerkiksi kaavoituksessa ja lupaprosesseissa, jotka etenevät sujuvasti verrattuna moneen muuhun kilpailijamaahan.

Datakeskushankkeilla on myös positiivisia työllisyysvaikutuksia. Hankkeet luovat ympärilleen työpaikkoja, kasvua ja sekä verotuloja tuovan ekosysteemin. Lisäksi saadaan vielä kierrätetyllä hiilivapaalla energialla tuotettua kaukolämpöä.

Microsoftin uusien hankkeiden myötä rakentuva ekosysteemi voi synnyttää lähivuosina Suomeen yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille.

Vakaaseen toimintaympäristöön kuuluu myös hyvin toimiva infrastruktuuri. Suomesta ja Ruotsista löytyvät hyvät tietoliikenneyhteydet maan sisällä ja muihin maihin. Yhteydet Euroopan tärkeimpiin tietoliikennekeskittymiin ovat täältä erinomaiset.

Myös seismologisesti Suomi ja Ruotsi ovat vakaita. Maanjäristykset eivät uhkaa datakeskusten herkkiä järjestelmiä.

Tarjolla koulutettua työvoimaa

Datakeskukset voivat luottaa siihen, että Suomesta ja Ruotsista löytyy koulutettua ja luotettavaa työvoimaa. Tietotekniikan osaaminen on meillä perinteisesti korkeatasoista. Osaavan työvoiman saantia parantaa entisestään se, että ammattikorkeakoulut ovat perustaneet datakeskusten ammatteihin keskittyviä opintokokonaisuuksia.

Mitä enemmän datakeskuksia perustetaan, sitä suuremmaksi alan osaamiskeskittymä muodostuu. Tutkimuslaitos IDC:n arvioi, että Microsoftin uusien hankkeiden myötä rakentuva ekosysteemi voi synnyttää lähivuosina Suomeen yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille.

Jari Innanen vetää Granlundin datakeskus-liiketoimintaa, joka on Pohjoismaiden suurin datakeskusten suunnitteluun ja konsultointiin erikoistunut organisaatio. Palvelut kattavat hankkeen kaikki vaiheet datakeskusten sijaintipaikan valinnasta niiden käyttöönottoon. Granlundin konesaliprojekteissa työskentelee runsaat 80 huippuasiantuntijaa.

Haluatko kuulla lisää?

Jari Innanen

Liiketoimintajohtaja, Data centers
Granlund Oy

Tutustu datakeskusreferensseihimme

Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi

Vahva luottamus on CSC:n kumppanuuden tukijalka

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto

Toimiala

Datakeskukset

CSC solmi Granlundin kanssa uuden puitesopimuksen, joka kattaa datakeskusten suunnittelun, konsultoinnin ja rakennuttamisen. Yhteistyötä on tehty yli 20 vuotta.
Referenssi
Helsinki

Suomen ensimmäiselle kvanttitietokoneelle suunniteltiin sopiva tila

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Due Diligence -palvelut, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Kvanttitietokoneet ovat kehitteillä olevia tietokoneita, joiden laskentateho lupaa vastauksia tällä hetkellä mahdottomiin tehtäviin. Granlundin datakeskustiimi vastasi IQM:n kvanttitietokonetilan suunnittelusta ja…
Referenssi
Helsinki

Telian datakeskus tehtiin isolla insinöörin sydämellä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Telia Helsinki Data Center on Pohjoismaiden suurin palvelintiloja tarjoava datakeskus. Granlund teki projektin toteutussuunnittelun LVISA-suunnittelusta turvajärjestelmiin ja tietoverkkoihin sekä vastasi…
Referenssi
Koko Suomi

Tietoliikenneyhteyksien häiriöttömyyttä Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Datakeskukset

Granlund Manager -ohjelmisto tarjoaa varmuutta laitetilojen hallintaan sekä kunnossapidon ja viankorjauksen suunnitteluun, seurantaan ja valvontaan.
Referenssi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?