Hyppää sisältöön
ReferenssitLUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

25.1.2024 – Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.

Toimialat
Datakeskukset
Palvelut
Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu
Paikkakunnat
Kajaani

EuroHPC:n moneen kertaan palkittu supertietokone LUMI saavutti täyden tuotantotehon loppuvuodesta 2023. LUMI kuitenkin otettiin käyttöön jo kaksi vuotta aikaisemmin CSC:n uudessa datakeskuksessa Kajaanissa. Näin supertietokoneeseen saatiin uusinta mahdollista teknologiaa.

“Supertietokoneiden kehitys on niin nopeaa, että LUMIn laskentateho kaksinkertaistui suunnittelun aloituksen ja käyttöönoton välillä”, kertoo Granlundin vanhempi datakeskuskonsultti Jaakko Nuottimäki.

Myös datakeskuksen talotekniikkaratkaisuja kehitettiin käyttöönottovuosien aikana. Nuottimäen mukaan onkin luontevaa, että datakeskuksen suunnittelu elää supertietokoneen kehityksen mukana.

“Suunnittelimme alun perinkin LUMIn jäähdytysliitännät ja sähkökytkennät joustaviksi, jolloin suunnittelu voitiin aloittaa yli puoli vuotta ennen tarkkojen konetietojen varmistumista.”

Pohjois-Suomi on datakeskusten luvattu maa

Lähes kahden tenniskentän kokoisessa konesalissa jylläävät suuret tehot. Silti supertietokone ei tarvitse Pohjolan viileässä ilmastossa kylmäkompressoreja, vaan jäähdytys on toteutettu vapaajäähdytyksellä suoraan ulkoilmaan.

“Se säästää jopa 20 prosenttia sähköenergiaa Etelä-Euroopan maihin verrattuna ja laskee siis käyttökustannuksia selvästi”, toteaa Granlundin datakeskusten johtava LVI-asiantuntija Ilari Kauppi.

Noin 80 prosenttia hukkalämmöistä on mahdollista siirtää alueen kaukolämpöverkkoon, mikä on itsessään iso valttikortti Suomessa sijaitseville datakeskuksille.

Ilari Kauppi, datakeskusten johtava LVI-asiantuntija, Granlund

Kaupin mukaan LUMI edustaa datakeskussuunnittelun ehdotonta maailman kärkeä. Erityisesti suurteholaskennan alalla datakeskusten suoranestejäähdytys ja hukkalämpöjen talteenotto ovat todellisia megatrendejä.

“Noin 80 prosenttia hukkalämmöistä on mahdollista siirtää alueen kaukolämpöverkkoon, mikä on itsessään iso valttikortti Suomessa sijaitseville datakeskuksille.”

Osasyynä LUMIn ekologisuuteen on suomalainen datakeskuslainsäädäntö. Laki asettaa kriteerejä sekä datakeskusten energiatehokkuudelle että hukkalämpöjen hyötykäytölle (ERE-tunnusluku). Kaupin mukaan LUMI on Suomen ainoa datakeskus, joka täyttää tiukan lainsäädännön molemmat kriteerit.

Toimintavarma ja elinkaarikestävä datakeskus

LUMI-datakeskus on äärimmäisen toimintavarma ja vähähiilinen, koska itse rakennus ja sitä ympäröivä infrastruktuuri suunniteltiin alun perinkin teollista toimintaa varten. Vanhan paperitehtaan vesivoimalaitos takaa sähkönsaannin myös poikkeustilanteissa, ja kaikki uusi talotekniikka tarkastettiin kaksi kuukautta kestäneen käyttöönottoprosessin aikana.

“Kävimme läpi eri skenaariot jokaisen automaattisesti toimivan komponentin kohdalla”, Nuottimäki kertoo.

Kriittisiä antureita, pumppuja ja venttiilejä on tuplamäärä, mikä nostaa vikasietoisuutta. Myös elinkaarikestävyys on korkealla. Supertietokoneen käyttöikä on vain noin viisi vuotta, mutta sitä ympäröivä tekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.

“Datakeskuksen infrastruktuuri ei olekaan kertakäyttöistä, vaan sitä voidaan skaalata ja käyttää uudelleen tulevaisuuden supertietokonesukupolvien alustana”, Kauppi sanoo.

Kunnianhimoisista tavoitteista ja lisätöistä huolimatta hanke jäi piirun verran alle alkuperäisen budjetin

Jaakko Nuottimäki, vanhempi datakeskuskonsultti, Granlund

AV-tekniikka luo datakeskukseen pohjoista tunnelmaa

Synopsis Arkkitehdit suunnittelivat LUMIn palkitun muotokielen, joka heräsi eloon Granlundin valaistussuunnittelijoiden ja AV-suunnittelijoiden käsissä. Valaistus ja videotykit tuovat pohjoisen luonnon datakeskuksen sisälle.

“Yksi efekteistä on supertietokoneen pinnoilla juokseva susi, mikä tarjoaa kansainvälisille vierailijoille vaikuttavan elämyksen”, Nuottimäki sanoo.

Mitään vähempää ei voikaan odottaa Euroopan ensimmäiseltä yhteisvoimin toteutetulta datakeskukselta. LUMIn operoinnista vastaava 10 maan konsortio piti huolta myös hankkeen kustannuksista.

“Kunnianhimoisista tavoitteista ja lisätöistä huolimatta hanke jäi piirun verran alle alkuperäisen budjetin”, Nuottimäki kertoo tyytyväisenä.

Haluatko kuulla lisää?

Ilari Kauppi

Johtava LVI-asiantuntija, datakeskukset
Granlund Oy
Jaakko Nuottimäki

Jaakko Nuottimäki

Vanhempi konsultti, datakeskukset
Granlund Oy

LUMI-supertietokone ja datakeskus

  • Omistaja: Euroopan unionin EuroHPC JU
  • Sijaitsee Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n (CSC) datakeskuksessa Kajaanissa
  • Euroopan tehokkain ja maailman 5. nopein  supertietokone
  • Operoinnista vastaa LUMI-konsortio (Large Unified Modern Infrastructure), johon kuuluu Suomi, Islanti, Belgia, Norja, Puola, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Viro
  • Käyttökohteita suurteholaskennassa mm. lääketiede, ilmastotiede ja tekoäly
  • Lopullinen laskentateho 375 petaflopsia (375 kertaa 1000 biljoonaa liukulaskutoimitusta sekunnissa)
  • Laskentatehosta 20 % on varattu yritysten käyttöön
  • Laajuus lähes 300 m²
  • Paino lähes 150 000 kiloa

LUMIn saamat palkinnot

* 2021: paras kestävän kehityksen innovaatio suurteholaskennan alalla

* 2021: innovaatiopalkinto datakeskuksen suunnittelusta

* 2022: paras kestävän kehityksen innovaatio suurteholaskennan alalla

* 2022: Vuoden innovatiivinen projekti -kategorian voitto Electrical Review and Data Centre Review Excellence Awardseissa

* 2023: HPCwire-lehden Superlative Awards -palkinto datakeskuksen muotoilusta.


Granlundin palvelut

Tutustu muihin datakeskus-aiheisiin referensseihimme

Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi

Vahva luottamus on CSC:n kumppanuuden tukijalka

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto

Toimiala

Datakeskukset

CSC solmi Granlundin kanssa uuden puitesopimuksen, joka kattaa datakeskusten suunnittelun, konsultoinnin ja rakennuttamisen. Yhteistyötä on tehty yli 20 vuotta.
Referenssi
Helsinki

Suomen ensimmäiselle kvanttitietokoneelle suunniteltiin sopiva tila

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Due Diligence -palvelut, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Kvanttitietokoneet ovat kehitteillä olevia tietokoneita, joiden laskentateho lupaa vastauksia tällä hetkellä mahdottomiin tehtäviin. Granlundin datakeskustiimi vastasi IQM:n kvanttitietokonetilan suunnittelusta ja…
Referenssi
Helsinki

Telian datakeskus tehtiin isolla insinöörin sydämellä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Telia Helsinki Data Center on suurin avoin datakeskus, joka Suomeen on koskaan rakennettu. Granlund teki projektin toteutussuunnittelun LVISA-suunnittelusta turvajärjestelmiin ja…
Referenssi
Koko Suomi

Tietoliikenneyhteyksien häiriöttömyyttä Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Datakeskukset

Granlund Manager -ohjelmisto tarjoaa varmuutta laitetilojen hallintaan sekä kunnossapidon ja viankorjauksen suunnitteluun, seurantaan ja valvontaan.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?