Hyppää sisältöön

Millaisia projekteja Granlundilla pääsee toteuttamaan?

Granlund on jatkuvasti mukana sadoissa erilaisissa projekteissa ympäri Suomen. Millaisia oman uran näköisiä projekteja granlundilaisena pääsee toteuttamaan? Mitä taitoja tarvitaan projektien sujuvaan läpivientiin? Entä mitä kaikkea monipuolisista projekteista voi oppia?

Erkka Harju-Säntti ja Henri Vornanen jakavat kokemuksiaan ja oppejaan projektien pyörteistä Granlundilla.

Tärkeimpinä oppeina koen työryhmätyöskentelyn ja vuorovaikutustaitojen kehittymisen

Erkka on päässyt mukaan jättihankkeeseen ja hyödyntämään Revit-suunnitteluohjelmistoa 

Erkka Harju-Säntti toimii LVI-suunnittelun projektipäällikkönä Granlund Pohjanmaalla

Nykyisin hänet löytää jättimäisestä Bothnia High 5 -allianssihankkeesta, jossa rakennetaan 10-kerroksista uudisrakennusta Vaasan sairaanhoitopiirin sairaalakampuksen keskelle. 

Erkka suunnittelee sairaalan lämmitysjärjestelmän, koordinoi talotekniikan mallinnusta ja toimii työmaavaiheen vastaavana LVI-suunnittelijana. Projekti alkoi infransiirtotöillä 2018 ja sen on määrä valmistua elokuussa 2022.

“Tämä oli ensimmäinen hankkeemme, jonka aloitimme tuolloin uudella tietomallipohjaisella Revit-suunnitteluohjelmistolla”, Erkka kertoo. 

Nyt Revitistä on tullut jo luonteva osa suunnittelijan työkalupakkia. Mahdollisimman tarkan tietomallin tavoittelu näin suuressa hankkeessa ei ole kuitenkaan päästänyt tekijäänsä helpolla. 

“Osa työtä helpottavista ominaisuuksista, kuten risteilytarkastustoiminto, on tullut ohjelmistoon tarjolle vasta suunnittelun loppuvaiheessa”, Erkka kertoo. 

On opettavaista päästä tiiviimmin mukaan hankkeen toteutusvaiheeseen

Erkka Harju-Säntti

Erkka oli mielissään päästessään mukaan hankkeen toteutusvaiheeseen, joka usein jää suunnittelijan roolissa vähemmälle. 

“Suunnittelijan näkökulmasta on opettavaista päästä tiiviimmin mukaan hankkeen toteutusvaiheeseen, kun se jää perinteisesti suunnittelijan osalta usein hieman etäiseksi”, Erkka pohtii. 

“Allianssihankkeessa aikataulutus nousee tärkeään rooliin, koska läpikäytäviä asioita on paljon ja rakennusta ei ehditä suunnittelemaan kertaalleen kokonaan ennen kuin rakentaminen alkaa.” 

Projekteissa tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaidot karttuvat

Muita haasteita projektiin on tuonut esimerkiksi jo aiemmin alueella sijainnut talotekniikka.

Sairaalakampuksen tontilla siirrettiinkin merkittävä määrä aluejäähdytysputkia, viemäreitä ja vesijohtoja pois tulevan H-rakennuksen alta. 

“Tärkeimpinä oppeina koen työryhmätyöskentelyn ja vuorovaikutustaitojen kehittymisen”, Erkka lisää. 

Mitä Erkka haluaisi antaa vinkiksi muille, jotka ryhtyvät jättihankkeisiin?  “Elefantti syödään pala kerrallaan. Etene johdonmukaisesti, käy lähtötiedot huolellisesti läpi riittävän laajalla kokoonpanolla ja tee hyvät muistiinpanot sovituista asioista”, Erkka muistuttaa.

Projektien vaihtelevuus tuo mielekkyyttä työhöni.

Henri on saanut vastuuta harvinaisemmissa puhdastilaprojekteissa

LVI-suunnittelijamme Henri Vornanen on suunnitellut jo lukuisia puhdastiloja Kuopion toimistollamme.

“Puhdastilaprojektit ovat meillä hieman harvinaisempia, mutta sitäkin mielenkiintoisempia, sillä niiden rakentamiseen ja toimintaan liittyy paljon erikoisvaatimuksia ja standardeja”, Henri kertoo.

Puhdastilojen rakentamiseen ja toimintaan liittyy paljon erikoisvaatimuksia ja standardeja.

Henri Vornanen

Projekteista voi poikia myös projektipäällikön vastuita

Henrin viimeisimpiin hankkeisiin lukeutuu Ylivieskan terveyskeskuksen laajennus, jonka yhteydessä rakennettiin puhdastila lääkkeenvalmistukseen. Siinä Henri vastasi puhdastilan LVI-suunnittelusta.

Ylivieskan projektin edetessä Henri otti myös projektipäällikön vastuita ja sai mentorikseen kokeneen konkarin. Projektipäällikköhommien omaksumiseen tällainen pienempi hanke sopii kuin nenä päähän.

“Tällaisessa tavanomaista pienemmässä puhdastilahankkeessa minulla oli sopiva tilaisuus hoitaa LVI-suunnittelun lisäksi muitakin tehtäviä. Lisäksi ehdin viettämään paljon aikaa työmaalla ja osallistumaan puhdastilassa tehtäviin testauksiin”, Henri sanoo.

Henrin matka suunnittelutyön parissa jatkuu

Ylivieskan terveyskeskuksen hankkeen jälkeen Henrin suunnittelutyö puhdastilojen parissa on jatkunut: tällä hetkellä hänet löytää Lapin Keskussairaalan sairaala-apteekin puhdastilaprojektista.

“Projektien vaihtelevuus tuo mielekkyyttä työhöni. Jokaisessa projektissa on aina jotain uutta opittavaa, ja voin ratkaista eteen tulevia haasteita monin eri tavoin”, Henri listaa.

Mitä tietoa etsit?