Hyppää sisältöön
ReferenssitAV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

AV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

21.5.2024 – Luonnonvarakeskuksen VirtuLab-virtuaaliluontotilassa tutkitaan muun muassa metsäluonnon ja kirkasvalon terveysvaikutuksia. Immersiivinen luontokokemus luodaan valaistus- ja AV-tekniikalla.

Toimialat
Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet
Palvelut
Valaistussuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu
Kuva: Tuomas Kari

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tiloihin valmistui helmikuussa 2023 innovatiivinen ja elämyksellinen VirtuLab-virtuaaliluontolaboratorio. Se suunniteltiin ensisijaisesti tutkimuskäyttöön.

“Tilan avulla halutaan esimerkiksi selvittää, voiko virtuaalisilla luontomaisemilla olla samanlaisia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia kuin aidolla metsäluonnolla”, kertoo Luken tutkija Tuomas Kari.

Ensimmäisten tutkimustulosten mukaan myös virtuaaliluonnossa oleskelu nostaa mielialaa, laskee stressiä ja edistää palautumista. Virtuaaliluontotiloilla onkin monia käyttökohteita niin tavallisissa toimistoissa kuin sairaaloissa ja hoivalaitoksissa, joissa aitoon luontoon pääseminen voi olla vaikeaa.

Immersiivinen luontokokemus syntyy AV- ja valaistustekniikalla

Granlundin pitkäaikainen kumppani OiOi Collective Oy loi VirtuLabin sisällöt ja konseptin, ja Granlundin erikoissuunnittelijat vastasivat tilan AV-tekniikan ja valaistuksen suunnittelusta. Kari on erittäin tyytyväinen avoimeen ja vuorovaikutteiseen yhteistyöhön suunnittelijoiden kanssa.

“Tutkijoiden toiveet otettiin todella hyvin huomioon, ja videokuvan, äänen ja valojen muodostama kokonaisuus on yhdessä suurempi kuin osiensa summa.”

Asiakkaan tarpeet ja teknologian helppokäyttöisyys ohjasivat jo konseptisuunnittelua. Valmiissa tilassa käyttäjä voikin valita haluamansa luontotilan näppärästi kosketusnäytön kuvaketta painamalla.

“Vaihtoehtoina on esimerkiksi aamuruskon lämpimässä valossa kylpevä kevätmetsä tai talvipäivän hyisen kylmä koivikkomaisema”, kuvailee Granlundin valaistussuunnittelun vanhempi asiantuntija Jussi Kamunen.

Tutkijat ja vierailijat ovat kehuneet tilaa immersiiviseksi ja ainutlaatuiseksi. Suurin osa ei ole koskaan kokenut mitään vastaavaa.

Tuomas Kari, tutkija, Luke

Luontokokemus saadaan aikaan käyttämällä samanlaisia audiovisuaalisia keinoja kuin museoiden ja esittävän taiteen tilojen taide-elämyksissä tai esimerkiksi Helsinki-Vantaan Aukion virtuaaliluontotilassa. Luonto on kaikkialla kokijan ympärillä 360-videokuvan ja 15 kaiuttimen ansiosta.

“Käytämme 2-kanavaisen stereoäänen sijaan 16-kanavaista äänentoistoa sekä 7 videoprojektoria, joilla luodaan yhtenäinen 360°-kuva”, kertoo Granlundin AV-järjestelmien erityisasiantuntija Markku Myllys.

Kun videolla näkyy esimerkiksi ohilentävä lintu, lauluääni seuraa lennon suuntaa. Tilan äänisuunnittelun teki Aki Päivärinne OiOi:lta ja teknisen suunnittelun Granlund.

Kuva: Tuomas Kari

Audiovisuaalinen kerronta pääosassa

AV- ja valaistustekniikan lähtökohtana oli, että katsojan mielenkiinto kohdistuu tilan auditiiviseen kerrontaan, ei projektoreihin, kaiuttimiin ja valaisimiin. Pienessä ja matalassa tilassa tekniikkaa ei voinut piilottaa minnekään, ja siksi esimerkiksi valaistuksenohjauksessa käytetään langatonta Casambi-järjestelmää. Lisäksi taustalla tapahtuu käyttäjän huomaamatta paljon.

“Ohjelman ohjaaminen vaatii koodin ja tekniikan tasolla valtavan kokoisia integraatioita, muunnoksia ja sovittimia sovittimien perään”, Kamunen sanoo.

Jokainen seitsemästä videoprojektorista sijoitettiin juuri oikeaan paikkaan, jotta niitä ei tarvitse siirtää myöhemmin. Eri seinien videokuvat sopivat yhteen millilleen.

“Tilassa käytetään lyhyttä optiikkaa, eli suurta kuvaa heijastetaan seinille hyvin läheltä”, Myllys sanoo.

Tilassa on esimerkiksi vertailtu tv-ruudun, virtuaalilasien ja 360°-virtuaaliluontotilan vaikutuksia hyvinvointiin sekä selvitetty, voivatko virtuaaliluonto ja kirkasvalo lieventää kaamosmasennusoireita.

Vierailijat kokevat tutkimustilan ainutlaatuiseksi

Karin mukaan VirtuLab toimii tutkimustilana hienosti, ja tällä hetkellä analysoidaan parin tutkimuksen tuloksia. Tilassa on esimerkiksi vertailtu tv-ruudun, virtuaalilasien ja 360°-virtuaaliluontotilan vaikutuksia hyvinvointiin sekä selvitetty, voivatko virtuaaliluonto ja kirkasvalo lieventää kaamosmasennusoireita.

Tila mahdollistaa Karin mukaan monenlaiset tutkimusaiheet liittyen esimerkiksi kaavoitukseen ja ympäristötietoisuuteen. Lisäksi VirtuLab toimii arjessa kokous-, palautumis- ja rentoutumistilana.

“Jatkossa tilassa voidaan tutkia luontomaisemien lisäksi vaikkapa rakennettuun kaupunkiympäristöön liittyviä aiheita.”

Vastaavia tiloja on Suomessa ja maailmalla niin vähän, että VirtuLab on herättänyt paljon huomiota.

“Tutkijat ja vierailijat ovat kehuneet tilaa immersiiviseksi ja ainutlaatuiseksi. Suurin osa ei ole koskaan kokenut mitään vastaavaa”, Kari sanoo.

Haluatko kuulla lisää?

Markku Myllys

Erityisasiantuntija, AV-järjestelmät
Granlund Oy

Jussi Kamunen

Vanhempi asiantuntija
Granlund Oy

Luonnonvarakeskuksen VirtuLab

Luonnonvarakeskus on maa- ja metsätalousministeriön alainen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio.

VirtuLab-virtuaaliluontolaboratorio valmistui Helsingin Viikkiin alkuvuodesta 2023. Tila sisältää pienemmän tutkimustilan sekä siirtoseinällä kahteen osaan jaettavan 360-videotilan.

Luontokokemus luodaan monikanavaisella äänentoistolla, videokuvalla ja valaistuksella, jossa on myös kirkasvalomahdollisuus.

Virtuaaliluontotiloilla on monia käyttökohteita niin tavallisissa toimistoissa kuin sairaaloissa ja hoivalaitoksissa, joissa aitoon luontoon pääseminen voi olla vaikeaa.

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki

AV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

Palvelu

Valaistussuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Luonnonvarakeskuksen VirtuLab-virtuaaliluontotilassa tutkitaan muun muassa metsäluonnon ja kirkasvalon terveysvaikutuksia. Immersiivinen luontokokemus luodaan valaistus- ja AV-tekniikalla.
Referenssi
Tampere

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Palvelu

Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

TAYS psykiatrian uudisrakennus vastaa tarkasti asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeisiin. Onnistuneen lopputuloksen varmisti hyvä yhteistyö tilaajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.
Referenssi
Helsinki

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi
OYS 2030
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Helsinki

Uuden lastensairaalan sähkösuunnittelu ja digitaaliset ratkaisut

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, KSL-suunnittelu, Puhdastilasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Granlundin vastuulla oli Uuden lastensairaalan sähkösuunnittelu.
Referenssi
Helsinki

OP Ryhmän uuden pääkonttorin talotekninen suunnittelu

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Toimistot

Vastasimme OP Ryhmän Helsingin Vallilassa sijaitsevan Hiidenkivi-pääkonttorin peruskorjauksen sähkö-, valaistus- ja sprinklerisuunnittelusta sekä yritys- ja toimitilaturvallisuudesta.
Referenssi
Espoo

Derby-yrityspuiston ympäristösertifiointi ja talotekniikkasuunnittelu

Palvelu

Ympäristösertifioinnit, Energiakonsultointi, LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu

Toimiala

AV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

Tarjosimme laaja-alaista talotekniikkaosaamista ja ympäristösertifiointeja Derby Business Parkille Espoossa. Modernissa yrityspuistossa sijaitsevat sekä SRV:n että Siemensin pääkonttorit.
Referenssi
Helsinki

Helsingin yliopiston Tiedekulman sähkösuunnittelu

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Toimimme Helsingin yliopiston vanhan hallintorakennuksen uudistuksessa sähkösuunnittelun asiantuntijana.
Referenssi
Vantaa

Helsinki-Vantaan Aukio tarjoaa elämyksellisen kokemuksen matkustajalle

Palvelu

AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Liikenne ja logistiikka

Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukoliikenteen terminaalilaajennuksen sydän on Aukio, jossa matkustajat voivat ihailla Suomen luontoa ja nauttia elämyksellisestä kokemuksesta. Granlund toteutti medianäyttöratkaisun…
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?