Hyppää sisältöön
ReferenssitHyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

13.5.2024 – TAYS psykiatrian uudisrakennus vastaa tarkasti asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeisiin. Onnistuneen lopputuloksen varmisti hyvä yhteistyö tilaajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu
Paikkakunnat
Tampere
Sami Ventä, Matias Seini ja Lauri Mäntylä psykiatrian valoisassa sisääntuloaulassa

Tampereen yliopistollisen keskussairaalan (TAYS) sairaala-alueella otettiin alkuvuodesta käyttöön T-rakennus, jossa toimivat muun muassa aikuispsykiatrian osastot ja psykiatrian poliklinikat. Granlund vastasi rakennushankkeessa talotekniikan suunnittelusta yhdessä A-Insinöörien kanssa.

Sairaalahankkeet ovat aina vaativia, mutta tässä hankkeessa vaatimustaso oli poikkeuksellisen korkea. Psykiatrian toimintoihin suunnitelluissa tiloissa oli toiminnallisuuden ja kodinomaisuuden ohella otettava tarkasti huomioon myös potilaiden ja henkilöstön turvallisuus.

“Onnistunut lopputulos edellytti tiivistä yhteistyötä hankkeen osapuolten välillä. Yhdistämällä eri toimijoiden osaaminen saimme kokonaisuuden, joka vastaa hyvin käyttäjien tarpeisiin”, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin rakennuttajapäällikkö Matias Seini sanoo.

Tampereen kaupunki myönsi psykiatrian uudisrakennukselle Hyvän rakentamisen palkinnon vuonna 2023.

Talotekniikka suunniteltiin turvallisuus edellä

Granlundilla ryhmäpäällikkö Lauri Mäntylä vastasi sairaalarakennuksen sähkösuunnittelusta ja LVI-ryhmäpäällikkö Sami Ventä LVI-ratkaisujen suunnittelusta. Myös taloteknisissä ratkaisuissa korostui potilaiden ja henkilökunnan turvallisuus.

“Esimerkiksi potilashuoneissa valaisimien ja sähkökalusteiden on oltava erityisen kestäviä. Niiden irrottaminen tulee olla mahdotonta ilman erikoistyökaluja”, Mäntylä mainitsee.

Potilastiloissa ei ole myöskään pintavetoja tai -putkituksia, vaan kaikki talotekniikka on tarkoituksella piilotettu rakenteiden sisään ja alakattojen yläpuolelle.

“Lämmityksen ja viilennyksen ratkaisimme lattialämmityksellä, jolloin potilashuoneisiin ei tarvinnut asentaa lämpöpattereita”, Ventä kertoo.

“Huoltoa vaativat talotekniset laitteet pyrimme sijoittamaan niin, että huoltotoimenpiteet näkyvät mahdollisimman vähän rakennuksen asiakkaille ja työntekijöille”, Mäntylä jatkaa.

Granlundin ryhmäpäälliköt Lauri Mäntylä ja Sami Ventä vastasivat talotekniikan suunnittelusta. Ratkaisuissa korostui potilaiden ja henkilökunnan turvallisuuden varmistaminen.

Käyttäjien toiveet otettiin tarkasti huomioon

Suuri uudisrakennus on jaettu useisiin osiin, joita yhdistää vehreä sisäpiha. Ensimmäisessä kerroksessa toimivat psykiatrian päivystyspoliklinikka ja osastot, jotka ottavat vastaan potilaita heidän tullessaan sairaalaan. Ykköskerroksessa on myös muistisairaiden osasto, josta on pääsy omaan ulkoilupihaan.

Muiden psykiatrian osastojen potilashuoneet sijaitsevat kakkos- ja kolmoskerroksessa. Potilaspaikkoja on yhteensä 184.

“Erilaisia tiloja on paljon ja niillä on eri käyttötarkoitus. Talotekniikan suunnittelussa jokaisen tilan yksilölliset tarpeet oli selvitettävä tarkasti käyttäjien kanssa käytävissä keskusteluissa”, Mäntylä sanoo.

Asiakkailta on tullut palautetta, että rakennuksessa on hyvä ja rauhallinen olla, mikä edistää paranemista.

Matias Seini, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin rakennuttajapäällikkö

Hankkeessa myös rakennettiin potilashuoneesta mallitila ennen varsinaista rakentamista. Näin käyttäjät ja suunnittelijat pääsivät katselmoimaan ja kommentoimaan huonetta jo varhaisessa vaiheessa.

“Näin vaativassa kohteessa joutuu tekemään vaikeita valintoja. Tilaajan ja käyttäjien asiantuntemuksesta oli meille paljon apua suunnittelussa. Tiivis yhteistyö takasi onnistuneen lopputuloksen”, Ventä toteaa.

Matias Seini on tilaajan edustajana tehnyt yhteistyötä granlundilaisten kanssa useassa aiemmassakin hankkeessa. Granlundin palvelu on ollut hänestä aina asiantuntevaa ja osaavaa.

“Hyvä keskusteluyhteys auttaa löytämään ja tunnistamaan hyvät ratkaisut”, Seini huomauttaa.

Matias Seini, tilaajan edustaja, arvostaa Granlundin asiantuntevaa palvelua ja korostaa hyvän keskusteluyhteyden merkitystä ratkaisujen löytämisessä.

Hyvää palautetta käyttäjiltä ja asiakkailta

Lauri Mäntylä sanoo, että monen muun rakennushankkeen tavoin myös tässä kohteessa suurimmat haasteet liittyivät tiukkoihin aikatauluihin. Asennussuunnitelmia laadittiin rakentamisen kanssa samanaikaisesti.

“Toisaalta näin saimme vietyä osan työmaa-aikaisista muutoksista heti suunnitelmiin. Koko rakentamisen ajan pidimme viikoittain yhteisen palaverin tilaajan, valvonnan ja urakoitsijan kanssa. Kävimme läpi työmaan tilanteen ja suunnitteluun tulleet tarpeet”, Mäntylä sanoo.

Tampereen kaupunki myönsi psykiatrian uudisrakennukselle Hyvän rakentamisen palkinnon vuonna 2023. Palkitsemisen perusteluna oli henkilökunnan ja asiakkaiden tarpeiden kiitettävä huomioiminen.

“Käyttäjiltä on tullut pääsääntöisesti hyvää palautetta. Uudet tilat ovat selvästi modernimmat ja ennen kaikkea turvallisemmat kuin vanhat tilat. Myös asiakkailta on tullut palautetta, että rakennuksessa on hyvä ja rauhallinen olla, mikä edistää paranemista”, Seini toteaa.

Uudisrakennuksen modernit ja rauhalliset tilat edistävät asiakkaiden paranemista ja ovat saaneet kiitosta sekä henkilökunnalta että asiakkailta.

Haluatko kuulla lisää?

Sami Ventä

Ryhmäpäällikkö
Granlund Tampere

TAYS psykiatrian uudisrakennus

  • Uudisrakennuksessa ovat muun muassa aikuispsykiatrian osastot, poliklinikat, monitoimitiloja ja henkilökunnan työtilat. Sairaansijoja on yhteensä 184.
  • Rakennuksen kokonaispinta-ala 29 000 bruttoneliötä kolmessa kerroksessa.
  • Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Aihio Arkkitehdit Oy yhteistyössä C.F. Møller Architectsin kanssa. Rakentaja oli Alasen Rakennus Oy:n ja Aki Hyrkkönen Oy:n yhteenliittymä.

Granlundin palvelut hankkeessa

TAYSin T-rakennukseen sijoittuvat mm. aikuispsykiatrian osastot, psykiatrian poliklinikat ja henkilökunnan työtilat.

Tutustu muihin referensseihimme

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

AV-tekniikka ja valaistus luovat VirtuLabin aidon luontokokemuksen

Palvelu

Valaistussuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Luonnonvarakeskuksen VirtuLab-virtuaaliluontotilassa tutkitaan muun muassa metsäluonnon ja kirkasvalon terveysvaikutuksia. Immersiivinen luontokokemus luodaan valaistus- ja AV-tekniikalla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Palvelu

Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu

Toimiala

Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.
Referenssi
Tampere

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Palvelu

Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

TAYS psykiatrian uudisrakennus vastaa tarkasti asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeisiin. Onnistuneen lopputuloksen varmisti hyvä yhteistyö tilaajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?