Hyppää sisältöön
UutinenE3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

9.8.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Aihepiiri
Talotekniikka
Jaa

Sisäilman laatu on ollut jo pitkään kuuma puheenaihe kiinteistöalalla, mutta koronapandemia herätti eri alojen asiantuntijat hakemaan tutkimuspohjaisia ratkaisuja ilmalevitteisten taudinaiheuttajien leviämisen torjumiseksi.

Tätä varten on perustettu monitieteinen E3-tutkimushanke, jossa on mukana 22 yritystä ja seitsemän tutkimusorganisaatiota. Kaksi ja puoli vuotta kestävään hankkeeseen osallistuu laajasti toimijoita terveellisen ja turvallisen sisäympäristön tuottamisen arvoketjussa.

“Jo ensimmäisen vuoden jälkeen meillä on indikatiivista näyttöä siitä, että puhtaan ilman tuotolla voimme pienentää infektioriskiä”,Granlundin kehitysjohtaja ja Tampereen yliopiston talotekniikan teollisuusprofessori Piia Sormunen sanoo.

Lasten virusinfektiot vähenivät 30 prosenttia

E3-hankkeessa tutkitaan ilmalevitteisten taudinaiheuttajien leviämisreittejä. Samalla kehitetään virusten monitorointi- ja havaitsemismenetelmiä, joiden avulla löydetään ratkaisuja pitää sisäilma puhtaana ja turvallisena esimerkiksi toimistoissa, julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä.

“Hanke sisältää sekä lääketieteellistä tutkimusta että rakennusteknisiä selvityksiä”, Sormunen kertoo.

Hankkeessa selvitetään myös, miten taudinaiheuttajia voidaan suodattaa sisäilmasta ilmanpuhdistusteknologioiden avulla. Tähän liittyen yhteistyössä Helsingin varhaiskasvatuksen kanssa on meneillään tutkimus, jossa neljässä päiväkodissa selvitetään ilmanpuhdistajien vaikutusta virusinfektioihin sairastumisessa.

Ensimmäisen vuoden tulokset osoittavat, että ilmanpuhdistajat ovat vähentäneet virusinfektioita 30 prosenttia verrattuna muihin pääkaupunkiseudun päiväkoteihin.

Piia Sormunen, kehitysjohtaja, Granlund

Sormunen pitää tulosta erittäin merkittävänä, sillä leikki-ikäiset sairastavat keskimäärin 10–13 tarttuvaa infektiota vuodessa. Ne kestävät keskimäärin yhdestä kolmeen viikkoa, jolloin lapset eivät pääse päivähoitoon ja heitä on hoidettava kotona. “Infektiot ovat ikäviä lapsille, mutta ne aiheuttavat myös isoja kustannuksia yhteiskunnalle, kun vanhemmat joutuvat jäämään kotiin.”

Keinoja uusien pandemioiden torjuntaan

Sormusen mukaan jo tässä vaiheessa voidaan sanoa, että puhtaan ilman tuotolla on suuri merkitys virusinfektioiden tartuntariskin minimoinnissa.

“Hyvin toimiva ilmanvaihtojärjestelmä on ehdoton sisäilman laadun varmistamiseksi. Lisäksi ilmanpuhdistimia tulisi käyttää tiloissa, joissa on paljon ihmisiä ja ilmanvaihto on huono.”

Piia Sormunen, kehitysjohtaja, Granlund

Sormusen mukaan lisää tutkimusta tarvitaan, jotta voidaan tehdä johtopäätöksiä esimerkiksi ilmanvaihdon suunnittelumenettelyjen muuttamisesta.

E3 on kokoluokaltaan yksi suurimmista Suomessa koskaan käynnistyneistä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välisistä hankkeista. Hankkeen budjetti on 12 miljoonaa euroa. Rahoittajia ovat Business Finland ja mukana olevat yritykset.

Sormusen mukaan hankkeella yhteiskunnallinen merkitys korostuu myös tulevien pandemioiden torjunnassa. Koronapandemia on osoittanut, että tartuntatautien torjunta vaatii monitieteellistä lähestymistapaa ja tiivistä yhteistyötä eri asiantuntijoiden, kuten lääkäreiden ja insinöörien, välillä.

Haluatko kuulla lisää?

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?