Hyppää sisältöön
UutinenE3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

9.8.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Aihepiiri
Talotekniikka
Jaa

Sisäilman laatu on ollut jo pitkään kuuma puheenaihe kiinteistöalalla, mutta koronapandemia herätti eri alojen asiantuntijat hakemaan tutkimuspohjaisia ratkaisuja ilmalevitteisten taudinaiheuttajien leviämisen torjumiseksi.

Tätä varten on perustettu monitieteinen E3-tutkimushanke, jossa on mukana 22 yritystä ja seitsemän tutkimusorganisaatiota. Kaksi ja puoli vuotta kestävään hankkeeseen osallistuu laajasti toimijoita terveellisen ja turvallisen sisäympäristön tuottamisen arvoketjussa.

“Jo ensimmäisen vuoden jälkeen meillä on indikatiivista näyttöä siitä, että puhtaan ilman tuotolla voimme pienentää infektioriskiä”,Granlundin kehitysjohtaja ja Tampereen yliopiston talotekniikan teollisuusprofessori Piia Sormunen sanoo.

Lasten virusinfektiot vähenivät 30 prosenttia

E3-hankkeessa tutkitaan ilmalevitteisten taudinaiheuttajien leviämisreittejä. Samalla kehitetään virusten monitorointi- ja havaitsemismenetelmiä, joiden avulla löydetään ratkaisuja pitää sisäilma puhtaana ja turvallisena esimerkiksi toimistoissa, julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä.

“Hanke sisältää sekä lääketieteellistä tutkimusta että rakennusteknisiä selvityksiä”, Sormunen kertoo.

Hankkeessa selvitetään myös, miten taudinaiheuttajia voidaan suodattaa sisäilmasta ilmanpuhdistusteknologioiden avulla. Tähän liittyen yhteistyössä Helsingin varhaiskasvatuksen kanssa on meneillään tutkimus, jossa neljässä päiväkodissa selvitetään ilmanpuhdistajien vaikutusta virusinfektioihin sairastumisessa.

Ensimmäisen vuoden tulokset osoittavat, että ilmanpuhdistajat ovat vähentäneet virusinfektioita 30 prosenttia verrattuna muihin pääkaupunkiseudun päiväkoteihin.

Piia Sormunen, kehitysjohtaja, Granlund

Sormunen pitää tulosta erittäin merkittävänä, sillä leikki-ikäiset sairastavat keskimäärin 10–13 tarttuvaa infektiota vuodessa. Ne kestävät keskimäärin yhdestä kolmeen viikkoa, jolloin lapset eivät pääse päivähoitoon ja heitä on hoidettava kotona. “Infektiot ovat ikäviä lapsille, mutta ne aiheuttavat myös isoja kustannuksia yhteiskunnalle, kun vanhemmat joutuvat jäämään kotiin.”

Keinoja uusien pandemioiden torjuntaan

Sormusen mukaan jo tässä vaiheessa voidaan sanoa, että puhtaan ilman tuotolla on suuri merkitys virusinfektioiden tartuntariskin minimoinnissa.

“Hyvin toimiva ilmanvaihtojärjestelmä on ehdoton sisäilman laadun varmistamiseksi. Lisäksi ilmanpuhdistimia tulisi käyttää tiloissa, joissa on paljon ihmisiä ja ilmanvaihto on huono.”

Piia Sormunen, kehitysjohtaja, Granlund

Sormusen mukaan lisää tutkimusta tarvitaan, jotta voidaan tehdä johtopäätöksiä esimerkiksi ilmanvaihdon suunnittelumenettelyjen muuttamisesta.

E3 on kokoluokaltaan yksi suurimmista Suomessa koskaan käynnistyneistä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välisistä hankkeista. Hankkeen budjetti on 12 miljoonaa euroa. Rahoittajia ovat Business Finland ja mukana olevat yritykset.

Sormusen mukaan hankkeella yhteiskunnallinen merkitys korostuu myös tulevien pandemioiden torjunnassa. Koronapandemia on osoittanut, että tartuntatautien torjunta vaatii monitieteellistä lähestymistapaa ja tiivistä yhteistyötä eri asiantuntijoiden, kuten lääkäreiden ja insinöörien, välillä.

Haluatko kuulla lisää?

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Tamperelainen Projektivisio osaksi Granlundia

29.09.2023 – Granlund vahvistaa sairaalatekniikan osaamistaan Pirkanmaan alueella ostamalla Projektivisio Oy:n osakekannan.

Uutinen

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…

Uutinen

Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja

27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Uutinen

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?