Hyppää sisältöön
UutinenEnergiatehokkuus, IoT ja data vuoden opinnäytetöiden aiheina

Energiatehokkuus, IoT ja data vuoden opinnäytetöiden aiheina

23.11.2022 – Granlundin Vuoden opinnäytetyökisan voittajakolmikon työt pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin: energiatehokkuuteen, esineiden internetiin IoT:n ja datan hyödyntämiseen.

Aihepiiri
Innovaatiot, Ura Granlundilla
Jaa

Moni granlundilainen aloittaa uransa jo opiskelijana ja pääsee tekemään myös opintoihinsa kuuluvan opinnäytetyön oikeissa töissä. Joka vuosi parhaimmat opinnäytetyöt palkitaan.

Vuoden 2022 opinnäytetyökisan voittaja energiatehokkuushankkeiden projektipäällikkö Milla Kiiskinen tutki diplomityössään, miten uimahallien energiatehokkuutta voidaan parantaa sisäilman laadusta tinkimättä.

”Uimahallit kuluttavat huomattavan paljon energiaa, mikä johtuu pääosin käyttäjien viihtyvyyden ja terveyden takaamisesta. Hallitilan lämpötila pyritään pitämään 30 asteessa ja allasveden lämpötila muutaman asteen viileämpänä, jotta lämpöhäviö uimareiden iholta olisi vähäisempää eli ei tulisi vilun tunnetta. Ilmanvaihto on tehokasta, jotta uimavedessä käytetyt desinfioinnin sivutuotteiden pitoisuudet saadaan pysymään pienenä, mikä vaikuttaa suoraan uimareiden terveyteen”, Kiiskinen kertoo. 

”Lämmittämiseen kulunut energia saatetaan hukata jäteilman mukana ulkoilmaan tai jätevedessä viemäriin. Nykyaikaisilla lämpöpumppuratkaisuilla tätä energiaa voidaan käyttää uudestaan uimahallin lämmityksessä”, Kiiskinen kuvailee.

Toiseksi parhaaksi palkitussa työssä asiakkuuspäällikkö Valerijs Davidko kehitti Granlundin tietojohtamisen palveluja tutkimalla asiakkaiden kiinteistötiedon hallinnan nykytilaa ja tarpeita. Kolmanneksi sijoittunut Joonas Liukkonen hyödynsi IoT- ja pilvipalvelutekniikkaa datan keräämiseen Granlund Managerin Digital Twiniin.

Voittajatöissä yhdistyy tieteellinen merkitys ja asiakashyöty

Vuosittain Granlundilla valmistuu parikymmentä opinnäytetyötä. Granlundille opinnäytetyöt ovat tärkeitä, sillä ne kehittävät yhtiön toimintaa ja hyödyttävät myös asiakkaita.

“Opinnäytetyöt ovat tärkeä osa Granlundin innovaatio- ja kehitystoimintaa. Kannustamme kaikkia meidän opiskelijoitamme valitsemaan kehittymistä tukevan aiheen ja tuemme työn tekemisessä”, kertoo innovaatiojohtaja Tuomas Laine.

”Granlundin opinnäytetyökisassa opinnäytetöitä arvioidaan kolmelta kantilta: Koulun antama arvosana kertoo tieteellisistä ansioista. Sen lisäksi liiketoimintojen edustajat arvioivat työn hyödyllisyyttä Granlundin toiminnan kannalta. Lisäpisteitä saa siitä, jos työ on tehty osana asiakasprojektia”, innovaatiojohtaja Tuomas Laine kertoo.

Granlund tukee opinnäytetyön tekemistä

Granlund tukee opinnäytetöiden tekemistä monin tavoin: Granlundilla harjoittelijana tai asiantuntijana työskentelevä opiskelija saa työlleen asiantuntevan ohjaajan ja työtä saa edistää työajalla.

”Granlundillahan on aivan mahtava systeemi! Sen lisäksi, että Granlund pystyy tarjoamaan aiheita, Granlundilta saa myös rahoituksen työhön eli opparia ei tarvitse tehdä omalla ajalla vaan Granlund tarjoaa tietyn määrän tunteja työn tekemiseen”, sanoo Davidko.

”Granlundin rooli opinnäytetyössäni oli hyvin merkittävä. Oma team leadini keksi työn aiheen ja toimi työn ohjaajana. Lisäksi ihan huikeeta oli se, että pystyin käyttämään 80 tuntia työajastani opinnäytetyön tekemiseen”, kertoo Liukkonen.

”Suurin haaste oli se, että uimahallien lämpöpumppuratkaisuista löytyi melko vähän tutkittua tietoa. Erittäin tärkeä tuki tulikin nykyisiltä kollegoilta, jotka ohjasivat ja auttoivat minua erityisesti näissä lämpöpumppuratkaisuissa, laskelmissa ja simuloinneissa. Heidän tukensa oli todella arvokasta”, Kiiskinen kiittelee.

Voittajakolmikon neuvot opinnäytetyötä suunnitteleville

  • Suunnittele huolella opinnäytetyön aihe ja kiinnitä huomio yksityiskohtiin. Näin vältät suuremmat harmit työn edetessä.
  • Kannattaa olla rohkea ja kysyä. Niin saat hyviä opinnäytetyön aiheita, joita voi hyvällä mielenrauhalla työstää ja joilla on merkitystä yhtiön toiminnan kehittämisessä.
  • Kannattaa mennä oman mielenkiinnon mukaan. Jos töissä tai koulussa on syntynyt kipinä johonkin aiheeseen, kannattaa rohkeasti lähteä ehdottamaan sitä aiheeksi.

Kiinnostaako opinnäytetyön tekeminen Granlundilla?

Yleisin reitti tehdä opinnäytetyö Granlundin kanssa on tulla meille harjoitteluun. Kun talon tavat ovat tulleet tutuksi, löytyy aiheita helpommin. Lue lisää harjoittelustamme Opiskelijoiden urasivulla!

Lisää uutisiamme

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

ITEA4-hankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

02.03.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös…

Uutinen
Heikki Ihasalo

“Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

03.01.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.

Uutinen

Energiatehokkuus, IoT ja data vuoden opinnäytetöiden aiheina

23.11.2022 – Granlundin Vuoden opinnäytetyökisan voittajakolmikon työt pureutuvat ajankohtaisiin aiheisiin: energiatehokkuuteen, esineiden internetiin IoT:n ja datan hyödyntämiseen.

Uutinen

Kunniamaininta Granlundin AI-Energiakartoitus-työkalulle

10.11.2022 – Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön kunniamaininta annettiin 10.11.2022 Granlundin AI-Energiakartoitus-työkalulle. AI-Energiakartoitus antaa vauhtia ESG-tavoitteiden saavuttamiseen.

Uutinen

Rakennusalaa uudistava Building 2030 esittäytyy tällä viikolla

12.09.2022 – Building 2030 on Aalto-yliopiston ja 21 rakennusalan yrityksen konsortio, jossa Granlund on aktiivisesti mukana. Konsortio visioi ja edistää parempaa rakentamisen…

Uutinen

Ville saa tehdä idean taimista totta Granlundilla

04.08.2022 – Innovaatiokulttuurissa yhdistyvät tarpeet talon sisällä ja kokeilemisen into.

Uutinen
Granlund Oy on tehnyt yrityskaupan rakennushankkeiden 4D-aikataulutukseen erikoistuneen Lean 4D Oy:n kanssa.

Yrityskauppa Lean 4D:n kanssa vahvistaa datapohjaista hankeohjausta

11.01.2022 – Yrityskaupan tavoitteena on viedä rakennushankkeiden datapohjaista aikataulu- ja kustannusohjausta täysin uudelle tasolle ja sitä kautta tukea rakennusalan tuottavuuskehitystä.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?