Hyppää sisältöön
UutinenGranlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.9.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt yhtiö antaa mallipohjan maksutta jakoon.

Granlund haluaa helpottaa suunnittelijoiden työtä jakamalla avoimesti talotekniikan Revit-mallipohjan, jossa kaikki tarvittavat asetukset on rakennettu valmiiksi.  Granlundin kehitysjohtaja Tero Järvisen mukaan yhtiö haluaa tällä tavalla edistää tietomallipohjaisen suunnittelun hyödyntämistä.

“Haluamme viedä alaa eteenpäin antamalla omia kehitystuloksiamme myös muiden käyttöön. Granlundin Revit-mallipohja on rakennettu suunnittelijoiden työtä tehostavaksi ympäristöksi”, Järvinen perustelee.

“Nyt myös pienet ja keskisuuret suunnittelutoimistot pystyvät ottamaan Revitin tehokkaaseen käyttöön. Ilman toimivaa templatea se on ollut aiemmin hankalaa”, hän jatkaa.

Nyt myös pienet ja keskisuuret suunnittelutoimistot pystyvät ottamaan Revitin tehokkaaseen käyttöön. Ilman toimivaa templatea se on ollut aiemmin hankalaa.

Tero Järvinen, Granlundin kehitysjohtaja

Paljon mallinnusta helpottavia ominaisuuksia

Granlundilla Revitiä alettiin käyttää tietomallinnuksessa 6–7 vuotta sitten. Järvisen mukaan ohjelmiston tehokas käyttö edellyttää, että template räätälöidään käyttökelpoiseksi ympäristöksi. Mallipohjan kehittämiseen on käytetty Granlundilla useita satoja työtunteja.

“Olemme rakentaneet mallipohjaan runsaasti käyttöä helpottavia ominaisuuksia”. Siellä on esimerkiksi tehty eri käyttötarkoituksiin taulukoita, jotka päivittyvät mallin mukana reaaliaikaisesti.”

Granlundin Revit-mallipohja sisältää myös laadunvarmistusta nopeuttavia toimintoja esimerkiksi mitoituksen visuaaliseen tarkastamiseen. Template tukee myös englanninkielistä käyttöä.

Revit-mallipohjan yhteydessä toimitetaan myös MagiCAD-ohjelmiston dataset-tietokanta, mikä antaa mahdollisuuden laajentaa Revit-templaten tietosisältöjä. Dataset-tietokanta voi sisältää esimerkiksi putkisarjojen määrittelyjä ja mitoitusperusteluja.

Myös kiinteistönomistajat ja urakoitsijat hyötyvät

Granlundin Revit-mallipohjan avulla luotuja tietomalleja voivat hyödyntää myös muut rakennusalan toimijat. Jos kiinteistönomistajat ottavat mallipohjan käyttöön omissa kiinteistöissään, saavat he kohteistaan vertailukelpoista tietoa, koska kustakin rakennuksesta tehty tietomalli perustuu vakioituun tietoon.

Datasisältö antaa käyttökelpoista tietoa myös urakoitsijoille, jotka ovat siirtymässä tahtituotantoon ja teolliseen esivalmistukseen. Urakoitsija voi rikastaa Revit-templaten tietoa omissa järjestelmissään ja hyödyntää sitä myös esimerkiksi logistiikan ja hankintojen suunnittelussa.

“Revit-mallipohjan tietosisältöä voivat käyttää myös kiinteistön ylläpidon toimijat, kun talotekniikan vakioidut tiedot löytyvät linkitettyinä rakennuksen tietomallista”, Järvinen lisää.

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovat tuottaneet vuosikausia tietomalleihin paljon dataa. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että kukin toimija rakentaa tietokantoja omilla säännöillään.

Ville Reinikainen, Granlundin liiketoiminnan kehitysjohtaja

Avoimempi tiedonjako edistää rakennusalan digitalisaatiota

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovat tuottaneet vuosikausia tietomalleihin paljon dataa. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että kukin toimija rakentaa tietokantoja omilla säännöillään.

“Tietomallien tietosisällön tulisi olla vakioitua, jotta eri toimijoiden tuottamaa tietoa on mahdollista jakaa muillekin, oli sitten kyse suunnittelusta, rakentamisesta tai ylläpidosta”, kertoo Granlundin liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Reinikainen.

Granlund on edistänyt tahollaan laajasti vakioidun tietosisällön käyttöönottoa talotekniikassa. Revit-mallipohjan jakaminen avoimesti kiinteistö- ja rakennusalan käyttöön on konkreettinen askel avoimempaa tiedonjakoa kohti.

Revit-mallipohja julkistettiin Talotekniikka NEXT -tapahtumassa 28.9.2023.

Haluatko kuulla lisää?

Tero Järvinen

Kehitysjohtaja, Teknologioiden kehitys
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?