Hyppää sisältöön
UutinenGranlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.9.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt yhtiö antaa mallipohjan maksutta jakoon.

Granlund haluaa helpottaa suunnittelijoiden työtä jakamalla avoimesti talotekniikan Revit-mallipohjan, jossa kaikki tarvittavat asetukset on rakennettu valmiiksi.  Granlundin kehitysjohtaja Tero Järvisen mukaan yhtiö haluaa tällä tavalla edistää tietomallipohjaisen suunnittelun hyödyntämistä.

“Haluamme viedä alaa eteenpäin antamalla omia kehitystuloksiamme myös muiden käyttöön. Granlundin Revit-mallipohja on rakennettu suunnittelijoiden työtä tehostavaksi ympäristöksi”, Järvinen perustelee.

“Nyt myös pienet ja keskisuuret suunnittelutoimistot pystyvät ottamaan Revitin tehokkaaseen käyttöön. Ilman toimivaa templatea se on ollut aiemmin hankalaa”, hän jatkaa.

Nyt myös pienet ja keskisuuret suunnittelutoimistot pystyvät ottamaan Revitin tehokkaaseen käyttöön. Ilman toimivaa templatea se on ollut aiemmin hankalaa.

Tero Järvinen, Granlundin kehitysjohtaja

Paljon mallinnusta helpottavia ominaisuuksia

Granlundilla Revitiä alettiin käyttää tietomallinnuksessa 6–7 vuotta sitten. Järvisen mukaan ohjelmiston tehokas käyttö edellyttää, että template räätälöidään käyttökelpoiseksi ympäristöksi. Mallipohjan kehittämiseen on käytetty Granlundilla useita satoja työtunteja.

“Olemme rakentaneet mallipohjaan runsaasti käyttöä helpottavia ominaisuuksia”. Siellä on esimerkiksi tehty eri käyttötarkoituksiin taulukoita, jotka päivittyvät mallin mukana reaaliaikaisesti.”

Granlundin Revit-mallipohja sisältää myös laadunvarmistusta nopeuttavia toimintoja esimerkiksi mitoituksen visuaaliseen tarkastamiseen. Template tukee myös englanninkielistä käyttöä.

Revit-mallipohjan yhteydessä toimitetaan myös MagiCAD-ohjelmiston dataset-tietokanta, mikä antaa mahdollisuuden laajentaa Revit-templaten tietosisältöjä. Dataset-tietokanta voi sisältää esimerkiksi putkisarjojen määrittelyjä ja mitoitusperusteluja.

Myös kiinteistönomistajat ja urakoitsijat hyötyvät

Granlundin Revit-mallipohjan avulla luotuja tietomalleja voivat hyödyntää myös muut rakennusalan toimijat. Jos kiinteistönomistajat ottavat mallipohjan käyttöön omissa kiinteistöissään, saavat he kohteistaan vertailukelpoista tietoa, koska kustakin rakennuksesta tehty tietomalli perustuu vakioituun tietoon.

Datasisältö antaa käyttökelpoista tietoa myös urakoitsijoille, jotka ovat siirtymässä tahtituotantoon ja teolliseen esivalmistukseen. Urakoitsija voi rikastaa Revit-templaten tietoa omissa järjestelmissään ja hyödyntää sitä myös esimerkiksi logistiikan ja hankintojen suunnittelussa.

“Revit-mallipohjan tietosisältöä voivat käyttää myös kiinteistön ylläpidon toimijat, kun talotekniikan vakioidut tiedot löytyvät linkitettyinä rakennuksen tietomallista”, Järvinen lisää.

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovat tuottaneet vuosikausia tietomalleihin paljon dataa. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että kukin toimija rakentaa tietokantoja omilla säännöillään.

Ville Reinikainen, Granlundin liiketoiminnan kehitysjohtaja

Avoimempi tiedonjako edistää rakennusalan digitalisaatiota

Kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ovat tuottaneet vuosikausia tietomalleihin paljon dataa. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että kukin toimija rakentaa tietokantoja omilla säännöillään.

“Tietomallien tietosisällön tulisi olla vakioitua, jotta eri toimijoiden tuottamaa tietoa on mahdollista jakaa muillekin, oli sitten kyse suunnittelusta, rakentamisesta tai ylläpidosta”, kertoo Granlundin liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Reinikainen.

Granlund on edistänyt tahollaan laajasti vakioidun tietosisällön käyttöönottoa talotekniikassa. Revit-mallipohjan jakaminen avoimesti kiinteistö- ja rakennusalan käyttöön on konkreettinen askel avoimempaa tiedonjakoa kohti.

Revit-mallipohja julkistettiin Talotekniikka NEXT -tapahtumassa 28.9.2023.

Haluatko kuulla lisää?

Tero Järvinen

Kehitysjohtaja, Teknologioiden kehitys
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Arkkitehtitoimisto ON Oy:sta tulee osa Granlund Kuopiota

07.11.2023 – Granlund on ostanut kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n osakekannan. Kauppa astuu voimaan 1.1.2024.

Uutinen

SCANVAC-palkinto Pekka Metsille

31.10.2023 – SCANVAC myöntää joka toinen vuosi LVI-alan palkinnon pohjoismaiselle yksityishenkilölle, yritykselle tai organisaatiolle, joka on antanut merkittävän panoksensa alalle.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…

Uutinen

Granlundin alueyhtiöt sulautuvat Granlund Oy:hyn 31.10.2023

11.10.2023 – Asiakas- ja yhteistyökumppanitiedotteemme kokoaa olennaiset asiat liittyen Granlundin yhdistymiseen marraskuun alusta alkaen.

Uutinen

Miten onnistut kiinteistöjen ylläpidon kilpailutuksissa?

09.10.2023 – Jos kilpailutuksia ei tehdä eikä sopimussisältöjä ole vähään aikaan päivitetty, kustannukset karkaavat helposti käsistä, laatu voi heiketä ja palvelujen sisältö…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?