Hyppää sisältöön
UutinenFiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.8.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Aihepiiri
suunnittelu, Talotekniikka
Jaa

Kiertävien sähkökatkojen uhka syksyn 2022 energiakriisissä herätti yritykset pohtimaan, millaisia vaikutuksia sähköjen katkeamisella olisi omaan liiketoimintaan. Samalla alettiin hakea keinoja, joilla varmistetaan sähkön saanti kriittisille järjestelmille, tuotannolle ja palveluille.

“Jopa yhteiskunnallisesti merkittäviltä isoilta toimijoilta on tullut kysymyksiä sähkön saannin varmistamisesta. Varautuminen sähkökatkoihin ei ole ollut aukotonta”, Granlundin sähkösuunnittelun osastonjohtaja Pasi Poikonen sanoo.

Poikosen mukaan yhä useammat yritykset ovat myös arvioineet kustannuksia, joita töiden keskeytyminen sähkökatkon vuoksi aiheuttaisi. Moni on päätynyt siihen, että investointi varajärjestelyihin kannattaa.

Herkät tietojärjestelmät tai tuotantoprosessit eivät salli millisekunninkaan sähkökatkoa.

Pasi Poikonen

Sähkökatkon varalle tarvitaan suunnitelma

Vaikka sähkön toimitusvarmuus valtakunnanverkosta on Suomessa huippuluokkaa, Poikonen suosittelee kaikille yrityksille varautumissuunnitelmaa sähkökatkon varalta.

Se edellyttää sähköntarpeen kriittisyyden arviointia. Yrityksessä on tunnistettava, mitä omassa toiminnassa tapahtuu, kun sähköt katkeavat.

“Herkät tietojärjestelmät tai tuotantoprosessit eivät salli millisekunninkaan sähkökatkoa. Toisissa yrityksissä taas riittää, että sähkön katkeamisen jälkeen varavoima alkaa tuottaa sähköä vaikkapa 20 sekunnin kuluttua”, Poikonen havainnollistaa.

Hän korostaa, että sähkökatkoihin varautumisessa on tärkeintä huomioida kiinteistön käyttäjien turvallisuus. Siksi esimerkiksi turvajärjestelmien häiriötön toiminta on varmistettava.

UPS auttaa lyhyissä sähkökatkoissa

Sähkökatkoihin kannattaa varautua, sillä esimerkiksi myrskyt voivat katkaista sähkön haja-asutusalueilla tunneiksi tai jopa päiviksi. Kaupunkialueillakin laitehäiriö tai ukkonen voi tehdä saman.

“Myös viat kiinteistön omassa sähköjärjestelmässä tai sähköjen katkeaminen inhimillisen virheen vuoksi ovat mahdollisia”, Poikonen toteaa.

Granlundin tele- ja turvasuunnittelusta vastaava ryhmäpäällikkö Aki Väänänen sanoo, että UPS-varavirtalaitteet suojaavat laitteita lyhyissä sähkökatkoissa. Moni yritys on suojannut tällä tavalla esimerkiksi tietojärjestelmät.

“UPS turvaa tasaisen virransyötön lyhyissä katkoksissa ja syöttöjännitteen epätasaisuuksissa. Se myös mahdollistaa järjestelmien hallitun alasajon pidemmän katkon aikana.”

Oleellista on myös suunnitella sähköjärjestelmään varasyöttö eli vaihtoehtoinen reitti, jos sähkön tulo tavanomaista reittiä pitkin katkeaa.

Pasi Poikonen

Varavoima valittava käyttötarpeen mukaan

Muutamaa minuuttia pidempiin sähkökatkoihin tarvitaan varavoimaa. Tähän on useita vaihtoehtoja käyttötarpeen mukaan. Pieni sähkön tarve hoituu kannettavalla aggregaatilla. Iso tuotantolaitos voi tarvita järeän varavoimajärjestelmän.

Varavoimakone on yleensä polttomoottorikäyttöinen. Siksi myös tarvittavan polttoaineen saanti ja varastointi on varmistettava. Suuri kone voi kuluttaa dieseliä satoja litroja tunnissa.

“Pelkkä varavoima ei yksin riitä. Oleellista on myös suunnitella sähköjärjestelmään varasyöttö eli vaihtoehtoinen reitti, jos sähkön tulo tavanomaista reittiä pitkin katkeaa”, Poikonen korostaa.

Vaihtoehtoisia reittejä tarvitaan myös kiinteistön sisällä eri järjestelmien välillä. Tämä parantaa vikasietoisuutta, kun yksittäinen vika ei lamauta kaikkia järjestelmiä.

Myös akustot tekevät tuloaan varavoiman lähteenä kiinteistöihin.

“Toistaiseksi niihin pystyy kuitenkin varastoimaan suhteellisen pienen määrän energiaa, joka tyypillisesti riittää korkeintaan muutaman kymmenen minuutin toiminta-aikaan.”

Haluatko kuulla lisää?

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Suuren keskussairaalan varavoimakone.

Sähkösuunnittelu Granlundilla

Hyvä sähkösuunnittelu varmistaa kiinteistön toimivuuden ja käyttäjien hyvinvoinnin. Autamme toteuttamaan tavoitteiden mukaiset sähkösuunnitteluratkaisut toimintavarmuudesta tinkimättä.

Pasi Poikonen

Osastonjohtaja, sähkösuunnittelu
Granlund Oy

Aki Väänänen

Ryhmäpäällikkö, tele- turva- ja ICT-suunnittelu
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Tamperelainen Projektivisio osaksi Granlundia

29.09.2023 – Granlund vahvistaa sairaalatekniikan osaamistaan Pirkanmaan alueella ostamalla Projektivisio Oy:n osakekannan.

Uutinen

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…

Uutinen

Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja

27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Uutinen

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?