Hyppää sisältöön
UutinenFiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.8.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoehtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Aihepiiri
Talotekniikka
Jaa

Sähkökatkojen uhka on viime aikoina herättänyt yritykset pohtimaan, millaisia vaikutuksia sähköjen katkeamisella olisi omaan liiketoimintaan. Samalla on alettu hakea keinoja, joilla varmistetaan sähkön saanti kriittisille järjestelmille, tuotannolle ja palveluille.

“Jopa yhteiskunnallisesti merkittäviltä isoilta toimijoilta on tullut kysymyksiä sähkön saannin varmistamisesta. Varautuminen sähkökatkoihin ei ole ollut aukotonta”, Granlundin sähkösuunnittelun osastonjohtaja Pasi Poikonen sanoo.

Poikosen mukaan yhä useammat yritykset ovat myös arvioineet kustannuksia, joita töiden keskeytyminen sähkökatkon vuoksi aiheuttaisi. Moni on päätynyt siihen, että investointi varajärjestelyihin kannattaa.

Herkät tietojärjestelmät tai tuotantoprosessit eivät salli millisekunninkaan sähkökatkoa.

Pasi Poikonen, sähkösuunnittelun osastonjohtaja, Granlund

Sähkökatkon varalle tarvitaan suunnitelma

Vaikka sähkön toimitusvarmuus valtakunnanverkosta on Suomessa huippuluokkaa, Poikonen suosittelee kaikille yrityksille varautumissuunnitelmaa sähkökatkon varalta.

Se edellyttää sähköntarpeen kriittisyyden arviointia. Yrityksessä on tunnistettava, mitä omassa toiminnassa tapahtuu, kun sähköt katkeavat.

“Herkät tietojärjestelmät tai tuotantoprosessit eivät salli millisekunninkaan sähkökatkoa. Toisissa yrityksissä taas riittää, että sähkön katkeamisen jälkeen varavoima alkaa tuottaa sähköä vaikkapa 20 sekunnin kuluttua”, Poikonen havainnollistaa.

Hän korostaa, että sähkökatkoihin varautumisessa on tärkeintä huomioida kiinteistön käyttäjien turvallisuus. Siksi esimerkiksi turvajärjestelmien häiriötön toiminta on varmistettava.

UPS auttaa lyhyissä sähkökatkoissa

Sähkökatkoihin kannattaa varautua, sillä esimerkiksi myrskyt voivat katkaista sähkön haja-asutusalueilla tunneiksi tai jopa päiviksi. Kaupunkialueillakin laitehäiriö tai ukkonen voi tehdä saman.

“Myös viat kiinteistön omassa sähköjärjestelmässä tai sähköjen katkeaminen inhimillisen virheen vuoksi ovat mahdollisia”, Poikonen toteaa.

Granlundin tele- ja turvasuunnittelusta vastaava ryhmäpäällikkö Aki Väänänen sanoo, että UPS-varavirtalaitteet suojaavat laitteita lyhyissä sähkökatkoissa. Moni yritys on suojannut tällä tavalla esimerkiksi tietojärjestelmät.

“UPS turvaa tasaisen virransyötön lyhyissä katkoksissa ja syöttöjännitteen epätasaisuuksissa. Se myös mahdollistaa järjestelmien hallitun alasajon pidemmän katkon aikana.”

Oleellista on myös suunnitella sähköjärjestelmään varasyöttö eli vaihtoehtoinen reitti, jos sähkön tulo tavanomaista reittiä pitkin katkeaa.

Pasi Poikonen, sähkösuunnittelun osastonjohtaja, Granlund

Varavoima valittava käyttötarpeen mukaan

Muutamaa minuuttia pidempiin sähkökatkoihin tarvitaan varavoimaa. Tähän on useita vaihtoehtoja käyttötarpeen mukaan. Pieni sähkön tarve hoituu kannettavalla aggregaatilla. Iso tuotantolaitos voi tarvita järeän varavoimajärjestelmän.

Varavoimakone on yleensä polttomoottorikäyttöinen. Siksi myös tarvittavan polttoaineen saanti ja varastointi on varmistettava. Suuri kone voi kuluttaa dieseliä satoja litroja tunnissa.

“Pelkkä varavoima ei yksin riitä. Oleellista on myös suunnitella sähköjärjestelmään varasyöttö eli vaihtoehtoinen reitti, jos sähkön tulo tavanomaista reittiä pitkin katkeaa”, Poikonen korostaa.

Vaihtoehtoisia reittejä tarvitaan myös kiinteistön sisällä eri järjestelmien välillä. Tämä parantaa vikasietoisuutta, kun yksittäinen vika ei lamauta kaikkia järjestelmiä.

Myös akustot tekevät tuloaan varavoiman lähteenä kiinteistöihin.

“Toistaiseksi niihin pystyy kuitenkin varastoimaan suhteellisen pienen määrän energiaa, joka tyypillisesti riittää korkeintaan muutaman kymmenen minuutin toiminta-aikaan.”

Haluatko kuulla aiheesta lisää?

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Suuren keskussairaalan varavoimakone.

Sähkösuunnittelu Granlundilla

Hyvä sähkösuunnittelu varmistaa kiinteistön toimivuuden ja käyttäjien hyvinvoinnin. Autamme toteuttamaan tavoitteiden mukaiset sähkösuunnitteluratkaisut toimintavarmuudesta tinkimättä.

Pasi Poikonen

Osastonjohtaja, sähkösuunnittelu
Granlund Oy

Aki Väänänen

Ryhmäpäällikkö, tele- turva- ja ICT-suunnittelu
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

“Olemme yleensä viimeinen asiantuntija, joka poistuu kohteesta”

17.06.2024 – Granlund Tampereella työskentelee kokenut nelikko, joka tuntee sairaalatekniikan perusteellisesti. Vahva osaaminen auttaa viemään vaativat sairaalahankkeet onnistuneesti maaliin.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoehtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

09.08.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?