Hyppää sisältöön
UutinenVastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.8.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Aihepiiri
suunnittelu, Talotekniikka
Jaa

Rakennuksen paloturvallisuuden varmistaminen on kiinteistönomistajan lakisääteinen velvollisuus, mutta vastuullinen toimija varautuu huolellisesti muihinkin mahdollisiin poikkeustilanteisiin ja uhkakuviin.

Granlundin sähkösuunnittelun osastonjohtaja Pasi Poikonen suosittelee riskien kartoittamista jokaisessa kiinteistössä. Riskiskenaarioiden hahmottamisen jälkeen kannattaa käydä läpi, miten nykyiset järjestelmät, ohjeistukset ja toimintamallit pystyvät niihin vastaamaan.

“Oleellista on varmistaa kriittiset toiminnot kaikissa tilanteissa”, Poikonen sanoo.

Nämä asiat on otettu jo pitkään huomioon huoltovarmuuden kannalta tärkeiden rakennusten suunnittelussa. Esimerkiksi sairaaloissa sähkön saanti elintärkeisiin järjestelmiin turvataan moninkertaisilla varajärjestelmillä.

Esimerkiksi paloilmoittimet ja hätäkuulutukset ovat kriittisiä järjestelmiä, joiden toiminta tulee varmistaa myös sähkökatkon aikana.

Aki Väänänen

Kriittiset järjestelmät tarvitsevat aina sähköä

Käytännössä kaikki kiinteistöt tarvitsevat sähköä, joten sähkökatkoihin varautuminen kuuluu prioriteettilistan kärkeen.

“Esimerkiksi paloilmoittimet ja hätäkuulutukset ovat kriittisiä järjestelmiä, joiden toiminta tulee varmistaa myös sähkökatkon aikana”, Granlundin tele- ja turvasuunnittelusta vastaava ryhmäpäällikkö Aki Väänänen sanoo.

Kriittisten järjestelmien toiminta voidaan turvata akustoilla, varavoimalla ja vaihtoehtoisilla reiteillä sähkön syötössä.

Sähköä tarvitaan todennäköisesti myös vesi- ja viemäriverkoston kaltaisiin perustoimintoihin. Toimistokiinteistössä selvitään ehkä vielä parin tunnin katkosta, mutta monissa teollisuusprosesseissa vettä ja viemäriä tarvitaan koko ajan.

Sähkökatkojen ja muiden häiriöiden vaikutuksia kiinteistön eri järjestelmiin voidaan testata hallitusti asiantuntijan johdolla. Näin saadaan kattava kuva mahdollisista kehittämistarpeista.

“Oleellista on myös pystyä rajaamaan häiriöt niin, että yhden teknisen järjestelmän kaatuminen ei kaada dominopalikoiden tavoin muitakin kiinteistön järjestelmiä”, Poikonen toteaa.

Myös kyberhyökkäyksiltä on syytä suojautua. Rikollinen voi pyrkiä lamauttamaan tietoverkkojen toiminnan, mutta hyökkäys saattaa kohdistua puutteellisesti suojattuihin taloteknisiin järjestelmiinkin.

Oleellista on myös pystyä rajaamaan häiriöt niin, että yhden teknisen järjestelmän kaatuminen ei kaada dominopalikoiden tavoin muitakin kiinteistön järjestelmiä.

Pasi Poikonen

Henkilökunnan osattava reagoida oikein ja nopeasti

Kiinteistöissä on lisäksi varauduttava uhka- ja väkivaltatilanteisiin ja mietittävä keinot kiinteistön käyttäjien turvallisuuden varmistamiseksi.

“Esimerkiksi normaalisti avoimia tiloja on pystyttävä sulkemaan nopeasti uhkatilanteen rajaamiseksi samaan tapaan kuin tulipalon leviäminen rajoitetaan palo-ovilla”, Väänänen sanoo.

Häiriötilanteissa kiinteistöstä vastaavalla henkilöstöllä on ratkaiseva rooli. Heillä tulee olla selkeä käsitys, mitkä kuuluvat heidän tehtäviinsä eri tilanteissa.

“Häiriötilanteissa ei ole aikaa lukea manuaaleja, vaan on toimittava nopeasti”, Poikonen muistuttaa.

Kiinteistön turvallisuusasioita kannattaa säännöllisesti kerrata ja harjoitella. Oleellista on myös viestiä pelastus- ja turvallisuusohjeista selkeästi kiinteistön käyttäjille.

Toimintamallit on hyvä miettiä valmiiksi myös poikkeustilanteen jälkeiseen aikaan. “Esimerkiksi sähkökatkoksen jälkeen rakennusautomaatiossa voi olla toimintoja, jotka eivät automaattisesti palaudu takaisin toimintaan”, Väänänen huomauttaa.

Haluatko kuulla lisää?

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Tele- ja turvasuunnittelu Granlundilla

Laadukas tele- ja turvasuunnittelu on erikoisosaamistamme. Asiantuntijamme tarjoavat huippuosaamista erityistä turvallisuutta vaativiin kohteisiin, kuten sairaaloihin, suuriin infrahankkeisiin ja valtiohallinnon turvaluokiteltuihin projekteihin.

Pasi Poikonen

Osastonjohtaja, sähkösuunnittelu
Granlund Oy

Aki Väänänen

Ryhmäpäällikkö, tele- turva- ja ICT-suunnittelu
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Tamperelainen Projektivisio osaksi Granlundia

29.09.2023 – Granlund vahvistaa sairaalatekniikan osaamistaan Pirkanmaan alueella ostamalla Projektivisio Oy:n osakekannan.

Uutinen

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…

Uutinen

Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja

27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Uutinen

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?