Hyppää sisältöön
UutinenVastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.8.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Aihepiiri
Suunnittelu, Talotekniikka
Jaa

Rakennuksen paloturvallisuuden varmistaminen on kiinteistönomistajan lakisääteinen velvollisuus, mutta vastuullinen toimija varautuu huolellisesti muihinkin mahdollisiin poikkeustilanteisiin ja uhkakuviin.

Granlundin sähkösuunnittelun osastonjohtaja Pasi Poikonen suosittelee riskien kartoittamista jokaisessa kiinteistössä. Riskiskenaarioiden hahmottamisen jälkeen kannattaa käydä läpi, miten nykyiset järjestelmät, ohjeistukset ja toimintamallit pystyvät niihin vastaamaan.

“Oleellista on varmistaa kriittiset toiminnot kaikissa tilanteissa”, Poikonen sanoo.

Nämä asiat on otettu jo pitkään huomioon huoltovarmuuden kannalta tärkeiden rakennusten suunnittelussa. Esimerkiksi sairaaloissa sähkön saanti elintärkeisiin järjestelmiin turvataan moninkertaisilla varajärjestelmillä.

Esimerkiksi paloilmoittimet ja hätäkuulutukset ovat kriittisiä järjestelmiä, joiden toiminta tulee varmistaa myös sähkökatkon aikana.

Aki Väänänen

Kriittiset järjestelmät tarvitsevat aina sähköä

Käytännössä kaikki kiinteistöt tarvitsevat sähköä, joten sähkökatkoihin varautuminen kuuluu prioriteettilistan kärkeen.

“Esimerkiksi paloilmoittimet ja hätäkuulutukset ovat kriittisiä järjestelmiä, joiden toiminta tulee varmistaa myös sähkökatkon aikana”, Granlundin tele- ja turvasuunnittelusta vastaava ryhmäpäällikkö Aki Väänänen sanoo.

Kriittisten järjestelmien toiminta voidaan turvata akustoilla, varavoimalla ja vaihtoehtoisilla reiteillä sähkön syötössä.

Sähköä tarvitaan todennäköisesti myös vesi- ja viemäriverkoston kaltaisiin perustoimintoihin. Toimistokiinteistössä selvitään ehkä vielä parin tunnin katkosta, mutta monissa teollisuusprosesseissa vettä ja viemäriä tarvitaan koko ajan.

Sähkökatkojen ja muiden häiriöiden vaikutuksia kiinteistön eri järjestelmiin voidaan testata hallitusti asiantuntijan johdolla. Näin saadaan kattava kuva mahdollisista kehittämistarpeista.

“Oleellista on myös pystyä rajaamaan häiriöt niin, että yhden teknisen järjestelmän kaatuminen ei kaada dominopalikoiden tavoin muitakin kiinteistön järjestelmiä”, Poikonen toteaa.

Myös kyberhyökkäyksiltä on syytä suojautua. Rikollinen voi pyrkiä lamauttamaan tietoverkkojen toiminnan, mutta hyökkäys saattaa kohdistua puutteellisesti suojattuihin taloteknisiin järjestelmiinkin.

Oleellista on myös pystyä rajaamaan häiriöt niin, että yhden teknisen järjestelmän kaatuminen ei kaada dominopalikoiden tavoin muitakin kiinteistön järjestelmiä.

Pasi Poikonen

Henkilökunnan osattava reagoida oikein ja nopeasti

Kiinteistöissä on lisäksi varauduttava uhka- ja väkivaltatilanteisiin ja mietittävä keinot kiinteistön käyttäjien turvallisuuden varmistamiseksi.

“Esimerkiksi normaalisti avoimia tiloja on pystyttävä sulkemaan nopeasti uhkatilanteen rajaamiseksi samaan tapaan kuin tulipalon leviäminen rajoitetaan palo-ovilla”, Väänänen sanoo.

Häiriötilanteissa kiinteistöstä vastaavalla henkilöstöllä on ratkaiseva rooli. Heillä tulee olla selkeä käsitys, mitkä kuuluvat heidän tehtäviinsä eri tilanteissa.

“Häiriötilanteissa ei ole aikaa lukea manuaaleja, vaan on toimittava nopeasti”, Poikonen muistuttaa.

Kiinteistön turvallisuusasioita kannattaa säännöllisesti kerrata ja harjoitella. Oleellista on myös viestiä pelastus- ja turvallisuusohjeista selkeästi kiinteistön käyttäjille.

Toimintamallit on hyvä miettiä valmiiksi myös poikkeustilanteen jälkeiseen aikaan. “Esimerkiksi sähkökatkoksen jälkeen rakennusautomaatiossa voi olla toimintoja, jotka eivät automaattisesti palaudu takaisin toimintaan”, Väänänen huomauttaa.

Haluatko kuulla lisää?

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Tele- ja turvasuunnittelu Granlundilla

Laadukas tele- ja turvasuunnittelu on erikoisosaamistamme. Asiantuntijamme tarjoavat huippuosaamista erityistä turvallisuutta vaativiin kohteisiin, kuten sairaaloihin, suuriin infrahankkeisiin ja valtiohallinnon turvaluokiteltuihin projekteihin.

Pasi Poikonen

Osastonjohtaja, sähkösuunnittelu
Granlund Oy

Aki Väänänen

Ryhmäpäällikkö, tele- turva- ja ICT-suunnittelu
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?