Hyppää sisältöön
UutinenTalotekniikan dokumentointi nopeuttaa korjaushankkeita

Talotekniikan dokumentointi nopeuttaa korjaushankkeita

7.5.2025 – Tiedonhallinnan tärkeydestä puhutaan paljon, mutta rakennusprojektin loppuvaiheessa talotekniikan dokumentointi "unohtuu" usein. Se tuottaa lisäkustannuksia ylläpidossa ja korjaushankkeissa.

Aihepiiri
Talotekniikka
Jaa

Granlundin sähköosaston projektipäällikkö Marcus Lindholm on järjestänyt sähkö-, tele- ja turvajärjestelmien dokumentaatioita 90-luvulta asti. Rakennusten tiedonhallinnassa on usein puutteita jo kohteen valmistuttua, koska punakynäpiirustukset ja loppukuvat eivät ole ajan tasalla.

“Tilanne vain mutkistuu elinkaaren aikana, koska piirustukset etääntyvät todellisuudesta jokaisen korjaus- ja muutostyön myötä.”

Haastavin tilanne voi olla kauppakeskuksissa ja suurissa toimistotaloissa, joissa on paljon vuokralaisia. Vuokralaismuutoksia ei yleensä dokumentoida, koska ne eivät lähtökohtaisesti vaadi rakennuslupaa.

“Sähkötekniikan SFS 6000-säädös velvoittaa kuitenkin päivittämään sähköasennuksiin tehdyt muutokset ylläpitopiirustuksiin”, Lindholm korostaa.

Digitaalisen tiedon saatavuutta korostaa myös uusi rakentamislaki ja esimerkiksi CSRD-raportointi.

“Kaikki tiedonhaku kiinteistöstä on nopeampaa, kun kohteella on talotekninen piirustusarkisto.”

Korjaushankkeet käynnistyisivät nopeammin, jos suunnittelun lähtötiedot olisivat saatavilla heti.

Tom Bergström, vanhempi asiantuntija, Granlund

Minne IV-kanavat on asennettu?

Granlundin LVI-osaston vanhempi asiantuntija Tom Bergströmiä ihmetyttää, miksi suunnittelutyöhön käytetään miljoonia, mutta dokumentaatioon ei mielellään panosteta – ennen kuin on pakko.

“Korjaushankkeet käynnistyisivät nopeammin, jos suunnittelun lähtötiedot olisivat saatavilla heti.”

Suurimpia puutteita on hänen mukaansa lämmitys- ja automaatiojärjestelmien piirustuksissa, koska niitä ei lähetetä rakennusvalvontaan. Suunnittelijalla voikin olla aika urakka selvittää vuosikymmeniä vanhojen paperipiirustusten pohjalta, miten lämmitysjärjestelmä on asennettu ja missä ovat IV-kanavat.

Tietomallit helpottavat tilannetta, mutta jo laitteiden paikannuskaaviot ovat hyödyllisiä korjaussuunnittelun kannalta sekä kiinteistönhuollon päivittäisessä työssä.

“Jos tieto laitteiden sijainneista on vain kiinteistönhoitajien päässä, uusien työntekijöiden perehdytys voi viedä kuukausia tai jopa vuosia”, Bergström varoittaa.

Sen sijaan sähköiset piirustukset antavat uusille työntekijöille mahdollisuuden tutustua kohteeseen tietokoneen äärellä, eikä hiljaista tietoa katoa henkilökunnan vaihtuessa.

Sähköiset piirustukset antavat uusille työntekijöille mahdollisuuden tutustua kohteeseen tietokoneen äärellä, eikä hiljaista tietoa katoa henkilökunnan vaihtuessa.

Kiinteistönomistaja maksaa lähtötietojen puutteesta

Dokumentoinnin esteenä on usein rakennushankkeen loppuvaiheen kiire. Kaikilla on toiveena saada homma nopeasti päätökseen. Loppupiirustuksia ei tehdä tai ainakaan yhdistetä ylläpitosarjaan. Säästö muuttuu kuitenkin pian lisäkustannukseksi.

“Vaikka lähtötietojen hankinta tilamuutoksissa lankeaa usein suunnittelijoille, rakennuttaja tai kiinteistönomistaja maksaa lisätyölaskun”, Bergström korostaa.

Lindholm kannustaakin kiinteistönomistajia aloittamaan dokumenttien päivittämisen hyvissä ajoin ennen korjaushankkeita. Mikään tilanne ei ole toivoton.

“Meillä on kokemusta suurista rakennushankkeista ja laajoista kiinteistöistä, joten tarvittavat aineistot voidaan koota ihan alusta lähtien paikan päällä.”

Dokumentoinnin tavoitteet määritellään kiinteistönomistajan tarpeiden mukaan, mutta hyötyjä on luvassa aina. Ne konkretisoituvat ylläpidon ja korjaushankkeiden kautta myös käyttäjätyytyväisyydessä.

Kysy lisää tiedonhallinnan menestystarinoista tai palveluistamme!

Talotekniikan tiedonhallinta -palvelu

1. Lähtötietotarkastelussa kokoamme aineistot ja arvioimme projektin laajuuden.

2. Asiakas päättää, mitä dokumentteja halutaan ylläpitää. Kaikesta ei tarvita pohjakuvia, vaan paikannuskaaviot voivat riittää. Tärkeitä dokumentteja ovat esimerkiksi tasopiirustukset, nousujohtokaaviot ja sähkökeskusten pääkaaviot sekä LVI-järjestelmien periaatekaaviot.

3. Dokumenteille valitaan tallennustapa ja -paikka, kuten projektipankki tai muu tietojärjestelmä. Edullisinta on skannata paperiaineisto sähköiseen muotoon; kalleinta on luoda tietomalli jälkikäteen.

4. Laaditaan tietojen tallentamiseen ja ylläpitoon ohjeet sekä välitetään ne korjaushankkeiden suunnittelijoille ja toteuttajille sekä myöhemmin kohteen vuokralaisille.

5. Nimetään dokumentointia koordinoivat vastuuhenkilöt. Myös Granlund voi toimia koordinoijana tilaajan näin toivoessa.

Haluatko kuulla lisää?

Marcus Lindholm

Projektipäällikkö, sähkö
Granlund Oy

Tom Bergström

Vanhempi asiantuntija, korjausrakentaminen
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Pk-yrityksen vastuullisuustyö helpommaksi – uusi palvelukokonaisuus avuksi

18.06.2025 – Monissa pk-yrityksissä vastuullisuustyö on jo arkea. Tuotevalmistajille suunnattu palvelukokonaisuutemme auttaa tekemään sen näkyväksi.

Uutinen

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?

16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.

Uutinen
Kuvassa vasemmalta Granlundin Tatu Svahn, Staconin Kalevi Hämäläinen, Granlundin Topi Volama ja Pekka Metsi sekä Staconin Jonne Järvinen.

Granlund vahvistaa sähkösuunnittelua – yrityskauppa Staconin kanssa

13.06.2025 – Helsingissä toimiva haastavaan sähkösuunnitteluun keskittynyt Stacon Oy tulee osaksi Granlundia.

Uutinen

Tuore selvitys: näin rakentaminen vaikuttaa luontoon

10.06.2025 – Usean toimijan yhteishanke valaisee rakentamisen luontojalanjälkeä. ”Jopa 99% vaikutuksista tapahtuu tontin ulkopuolella, esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa ja tuotevalmistuksessa”, sanoo ympäristöasiantuntija.

Uutinen

Rakennushankkeiden data viimein tehokkaassa käytössä

05.06.2025 – Uudella ratkaisulla kustannus- ja hiilitiedot voi laskea tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.

Uutinen
Timo Palonkoski, Matti Kinnunen, Petri Vuorre, Elmeri Kryssi, Elias Laurila, Juho Hautala, Mika Liedes, Jussi-Pekka Laurila, Eero Mikkonen ja Pekka Metsi

NQE Rakennetekniikka ja NQE Teollisuus yhdistävät voimansa Granlundin kanssa 

03.06.2025 – Granlund laajentaa rakennesuunnittelun osaamistaan kovan luokan osaajalla. 30.5.2025 tehdyllä yrityskaupalla NQE Rakennetekniikka Oy:sta ja NQE Teollisuus Oy:sta tulee osa Granlundia.

Uutinen

Markkinatutkimus: rakennusalan vastuullisuus kehittyy hitaasti

02.06.2025 – Granlundin tuoreesta rakennusalan markkinatutkimuksesta selviää, että vastuullisuuden kehitys on alalla hälyttävän hidasta.

Uutinen

Toni Tiaisesta Granlund Saimaan sähköosaston johtaja

27.05.2025 – Granlund Saimaan sähköosaston vetäjäksi siirtynyt Toni Tiainen tuo taloon monipuolista kokemusta raskaan teollisuuden sähkösuunnittelusta.

Uutinen

Rami Kolehmaisesta Granlund Tampereen aluejohtaja

19.05.2025 – Granlund Tampereen pitkäaikainen aluejohtaja Risto Suojanen eläköityy, ja hänen tilalleen aluetoimiston johtoon on nimitetty Rami Kolehmainen, joka tunnetaan Raami Arkkitehtien…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?