Hyppää sisältöön
UutinenLean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen rakentamisen edistämistä leanin keinoilla.

Aihepiiri
Talotekniikka, Vastuullisuus
Jaa

Granlund isännöi Malmin pääkonttorillaan 5.9.2023 LCI Finlandin RAIN3-hankkeen syksyn ensimmäistä työpajaa. Päivän teemana oli lean ja vihreä siirtymä, joka on yksi RAIN3-hankkeen pääteemoista. Työpajan vetivät Granlundin johtava vastuullisuusasiantuntija Ulla Nykter sekä Vison Oy:n Sari Koskelo ja Tarja Merikallio

Vihreän siirtymän tavoitteista ja niiden hallinnasta projekteilla olivat puhumassa Laakson yhteissairaalan allianssin Johanna Arola ja Ulla Nykter sekä Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen Mikko Asikainen ja Niina Salojärvi. Työpaja-aineistoihin voi tutustua RAIN3-hankkeen sivuilla.

Alustuksien jälkeen ryhmätyöskentelyssä keskusteltiin siitä, miten vihreää siirtymää ja erityisesti vähähiilistä rakentamista voitaisiin edistää rakennushankkeissa leanin keinoilla. Ryhmissä eri alojen asiantuntijat pääsivät oppimaan toisiltaan.

“Usein RAIN3-hankkeen työpajoissa on niin sanotusti lean-rakentamisen kupla, eli kaikki osallistujat ovat jo todella perillä leanin käytännöistä. Nyt osallistujista noin puolet olivat lean-rakentamisen asiantuntijoita ja noin puolet vihreän siirtymän asiantuntijoita. Kun nämä kaksi kuplaa törmäytettiin, syntyi todella mielenkiintoista keskustelua ja hyvä oivalluksia”, Ulla Nykter kertoo.

Rakennushankkeissa tarvitaan leanin ja vihreän siirtymän yhdistettyä osaamista

Ryhmätyöskentelyssä pohdittiin sitä, minkälaisia prosesseja rakennushankkeessa pitäisi olla ja minkälaisia työkaluja voi käyttää siihen, että vihreä siirtymä edistyisi hankkeessa. Keskusteluissa nousi esiin se, että vihreän siirtymän edistäminen tulee integroida osaksi johtamisen prosessia, jotta se on selvästi osa hankkeen kokonaisuutta. Lisäksi tavoitteen saavuttamiseksi tavoite itsessään pitää tehdä näkyväksi kaikille.

“Johto mahdollistaa muutoksen yhdessä työntekijöiden kanssa. Heränneestä keskustelusta huomasi, että monet oivalsivat samojen johtamisen metodologien toimivan, oli tavoite mikä tahansa. Ei siis tarvitse keksiä uusia metodeja vihreän siirtymän edistämiseksi, vaan täytyy ottaa käyttöön jo olemassa olevat leanin metodit”, Nykter kuvailee.

Heränneestä keskustelusta huomasi, että monet oivalsivat samojen johtamisen metodologien toimivan, oli tavoite mikä tahansa. Ei siis tarvitse keksiä uusia metodeja vihreän siirtymän edistämiseksi, vaan täytyy ottaa käyttöön jo olemassa olevat leanin metodit.

Ulla Nykter, Johtava vastuullisuusasiantuntija, Granlund

Vihreä siirtymä nähdään tärkeänä, mutta haastavana aiheena. Rakennushankkeissa kaikkien ei toisaalta tarvitse ymmärtää aiheesta kaikkea, koska vihreän siirtymän erityisasiantuntijat ovat mukana auttamassa.

“Rakennushankkeissa tarvitaan leanin ja vihreän siirtymän yhdistettyä osaamista. Jollain voi olla syvää metodologista osaamista hiilijalanjälkilaskennasta ja toisella taas tahtituotannosta. On tietenkin hyvä, että eri osapuolet ymmärtävät jotain myös toisen työstä”, Ulla Nykter sanoo.

Yksi RAIN3-hankkeen tavoitteista on alan yhteisen ymmärryksen parantaminen vihreän siirtymän suhteen. Työpajoissa pyritään luomaan yhteisiä tavoitteita ja toimintamalleja yhdessä. Lean on käytännössä välttämättömyys rakennusalan vihreässä siirtymässä, sillä monimutkaisten tavoitteiden saavuttaminen vaatii uudenlaista ohjausta ja ratkaisujen etsimistä.

Lean on käytännössä välttämättömyys rakennusalan vihreässä siirtymässä, sillä monimutkaisten tavoitteiden saavuttaminen vaatii uudenlaista ohjausta ja ratkaisujen etsimistä.

”RAIN3-hanke nostaa esiin tärkeän keskustelun siitä, miten voimme mahdollistaa vihreää siirtymistä edistäviä tavoitteita rakentamisprosessin eri vaiheessa. Lean-rakentamisessa eri osapuolien yhteistoiminta on erittäin tärkeässä roolissa. Hiilineutraalisuuden tavoitetasot voidaan asettaa koko rakennushankkeen osapuolien tavoitteeksi, joiden toteutumista voidaan seurata tavoitteiden hallinnan ja lean-rakentamisessa yleisesti käytetyn TVD-prosessin avulla”, kertoo Granlundin kehitysjohtaja Piia Sormunen, joka toimii myös LCI Finlandin varapuheenjohtajana.

Granlund mukana vähähiilisemmän rakentamisen edistämisessä

Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakennusmateriaalien hiilijalanjäljestä, Granlundilla pyrkimyksenä on integroida vähähiilisyys luontevasti osaksi olemassa olevia suunnittelutavoitteita. Suunnittelijat ja konsultit halutaan mukaan vihreään siirtymään, jolloin myös tieto toimivista ratkaisuista virtaa eri suuntiin.

“Meillä jo pitkään osaamisen ytimessä olleiden energiakysymysten lisäksi olemme erityisen kiinnostuneita vähähiilisistä materiaaleista. Haluamme olla vähentämässä talotekniikan hiilijalanjälkeä. Talotekniikkajärjestelmiä vaihdetaan usein rakennuksen elinkaaren aikana, joten pitkäkestoiset ja muuntojoustavat ratkaisut sekä hiilitietoinen suunnittelu voivat vähentää hiilijalanjälkeä merkittävästi”, Ulla Nykter sanoo.

”Granlund on lean-rakentamisen asiantuntija, ja meistä on tärkeää ottaa tehokkaammin käyttöön lean-rakentamisen menetelmiä rakennushankkeiden vastuullisuustavoitteiden toteuttamisessa”, Piia Sormunen täydentää.

Granlund on lean-rakentamisen asiantuntija, ja meistä on tärkeää ottaa tehokkaammin käyttöön lean-rakentamisen menetelmiä rakennushankkeiden vastuullisuustavoitteiden toteuttamisessa.

Piia Sormunen, Kehitysjohtaja, Granlund

Haluatko kuulla lisää?

Ulla Nykter

Digital transformation manager / johtava vastuullisuusasiantuntija
Granlund Oy

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

RAIN3

RAIN3-hanke on rakennusalan toimijoiden rahoittama tutkimus- ja kehityshanke, joka toteutetaan vuosina 2022–25. Hankkeen tavoitteena on jatkaa ja tehostaa rakennusalan muutosliikettä sekä tukea KIRA-alan tavoitteita lean-periaatteiden ja -menetelmien hyödyntämiseksi asiakasarvon parantamisessa, tuottavuuden parantamisessa, ihmisten kehittämisessä sekä vihreässä siirtymässä.

Lisää uutisiamme

Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?