Hyppää sisältöön
UutinenLean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen rakentamisen edistämistä leanin keinoilla.

Aihepiiri
Hiilineutraalius, Talotekniikka, Vastuullisuus
Jaa

Granlund isännöi Malmin pääkonttorillaan 5.9.2023 LCI Finlandin RAIN3-hankkeen syksyn ensimmäistä työpajaa. Päivän teemana oli lean ja vihreä siirtymä, joka on yksi RAIN3-hankkeen pääteemoista. Työpajan vetivät Granlundin johtava vastuullisuusasiantuntija Ulla Nykter sekä Vison Oy:n Sari Koskelo ja Tarja Merikallio

Vihreän siirtymän tavoitteista ja niiden hallinnasta projekteilla olivat puhumassa Laakson yhteissairaalan allianssin Johanna Arola ja Ulla Nykter sekä Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen Mikko Asikainen ja Niina Salojärvi. Työpaja-aineistoihin voi tutustua RAIN3-hankkeen sivuilla.

Alustuksien jälkeen ryhmätyöskentelyssä keskusteltiin siitä, miten vihreää siirtymää ja erityisesti vähähiilistä rakentamista voitaisiin edistää rakennushankkeissa leanin keinoilla. Ryhmissä eri alojen asiantuntijat pääsivät oppimaan toisiltaan.

“Usein RAIN3-hankkeen työpajoissa on niin sanotusti lean-rakentamisen kupla, eli kaikki osallistujat ovat jo todella perillä leanin käytännöistä. Nyt osallistujista noin puolet olivat lean-rakentamisen asiantuntijoita ja noin puolet vihreän siirtymän asiantuntijoita. Kun nämä kaksi kuplaa törmäytettiin, syntyi todella mielenkiintoista keskustelua ja hyvä oivalluksia”, Ulla Nykter kertoo.

Rakennushankkeissa tarvitaan leanin ja vihreän siirtymän yhdistettyä osaamista

Ryhmätyöskentelyssä pohdittiin sitä, minkälaisia prosesseja rakennushankkeessa pitäisi olla ja minkälaisia työkaluja voi käyttää siihen, että vihreä siirtymä edistyisi hankkeessa. Keskusteluissa nousi esiin se, että vihreän siirtymän edistäminen tulee integroida osaksi johtamisen prosessia, jotta se on selvästi osa hankkeen kokonaisuutta. Lisäksi tavoitteen saavuttamiseksi tavoite itsessään pitää tehdä näkyväksi kaikille.

“Johto mahdollistaa muutoksen yhdessä työntekijöiden kanssa. Heränneestä keskustelusta huomasi, että monet oivalsivat samojen johtamisen metodologien toimivan, oli tavoite mikä tahansa. Ei siis tarvitse keksiä uusia metodeja vihreän siirtymän edistämiseksi, vaan täytyy ottaa käyttöön jo olemassa olevat leanin metodit”, Nykter kuvailee.

Heränneestä keskustelusta huomasi, että monet oivalsivat samojen johtamisen metodologien toimivan, oli tavoite mikä tahansa. Ei siis tarvitse keksiä uusia metodeja vihreän siirtymän edistämiseksi, vaan täytyy ottaa käyttöön jo olemassa olevat leanin metodit.

Ulla Nykter, Johtava vastuullisuusasiantuntija, Granlund

Vihreä siirtymä nähdään tärkeänä, mutta haastavana aiheena. Rakennushankkeissa kaikkien ei toisaalta tarvitse ymmärtää aiheesta kaikkea, koska vihreän siirtymän erityisasiantuntijat ovat mukana auttamassa.

“Rakennushankkeissa tarvitaan leanin ja vihreän siirtymän yhdistettyä osaamista. Jollain voi olla syvää metodologista osaamista hiilijalanjälkilaskennasta ja toisella taas tahtituotannosta. On tietenkin hyvä, että eri osapuolet ymmärtävät jotain myös toisen työstä”, Ulla Nykter sanoo.

Yksi RAIN3-hankkeen tavoitteista on alan yhteisen ymmärryksen parantaminen vihreän siirtymän suhteen. Työpajoissa pyritään luomaan yhteisiä tavoitteita ja toimintamalleja yhdessä. Lean on käytännössä välttämättömyys rakennusalan vihreässä siirtymässä, sillä monimutkaisten tavoitteiden saavuttaminen vaatii uudenlaista ohjausta ja ratkaisujen etsimistä.

Lean on käytännössä välttämättömyys rakennusalan vihreässä siirtymässä, sillä monimutkaisten tavoitteiden saavuttaminen vaatii uudenlaista ohjausta ja ratkaisujen etsimistä.

”RAIN3-hanke nostaa esiin tärkeän keskustelun siitä, miten voimme mahdollistaa vihreää siirtymistä edistäviä tavoitteita rakentamisprosessin eri vaiheessa. Lean-rakentamisessa eri osapuolien yhteistoiminta on erittäin tärkeässä roolissa. Hiilineutraalisuuden tavoitetasot voidaan asettaa koko rakennushankkeen osapuolien tavoitteeksi, joiden toteutumista voidaan seurata tavoitteiden hallinnan ja lean-rakentamisessa yleisesti käytetyn TVD-prosessin avulla”, kertoo Granlundin kehitysjohtaja Piia Sormunen, joka toimii myös LCI Finlandin varapuheenjohtajana.

Granlund mukana vähähiilisemmän rakentamisen edistämisessä

Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakennusmateriaalien hiilijalanjäljestä, Granlundilla pyrkimyksenä on integroida vähähiilisyys luontevasti osaksi olemassa olevia suunnittelutavoitteita. Suunnittelijat ja konsultit halutaan mukaan vihreään siirtymään, jolloin myös tieto toimivista ratkaisuista virtaa eri suuntiin.

“Meillä jo pitkään osaamisen ytimessä olleiden energiakysymysten lisäksi olemme erityisen kiinnostuneita vähähiilisistä materiaaleista. Haluamme olla vähentämässä talotekniikan hiilijalanjälkeä. Talotekniikkajärjestelmiä vaihdetaan usein rakennuksen elinkaaren aikana, joten pitkäkestoiset ja muuntojoustavat ratkaisut sekä hiilitietoinen suunnittelu voivat vähentää hiilijalanjälkeä merkittävästi”, Ulla Nykter sanoo.

”Granlund on lean-rakentamisen asiantuntija, ja meistä on tärkeää ottaa tehokkaammin käyttöön lean-rakentamisen menetelmiä rakennushankkeiden vastuullisuustavoitteiden toteuttamisessa”, Piia Sormunen täydentää.

Granlund on lean-rakentamisen asiantuntija, ja meistä on tärkeää ottaa tehokkaammin käyttöön lean-rakentamisen menetelmiä rakennushankkeiden vastuullisuustavoitteiden toteuttamisessa.

Piia Sormunen, Kehitysjohtaja, Granlund

Haluatko kuulla lisää?

Ulla Nykter

Digital transformation manager / johtava vastuullisuusasiantuntija
Granlund Oy

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

RAIN3

RAIN3-hanke on rakennusalan toimijoiden rahoittama tutkimus- ja kehityshanke, joka toteutetaan vuosina 2022–25. Hankkeen tavoitteena on jatkaa ja tehostaa rakennusalan muutosliikettä sekä tukea KIRA-alan tavoitteita lean-periaatteiden ja -menetelmien hyödyntämiseksi asiakasarvon parantamisessa, tuottavuuden parantamisessa, ihmisten kehittämisessä sekä vihreässä siirtymässä.

Lisää uutisiamme

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Arkkitehtitoimisto ON Oy:sta tulee osa Granlund Kuopiota

07.11.2023 – Granlund on ostanut kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n osakekannan. Kauppa astuu voimaan 1.1.2024.

Uutinen

SCANVAC-palkinto Pekka Metsille

31.10.2023 – SCANVAC myöntää joka toinen vuosi LVI-alan palkinnon pohjoismaiselle yksityishenkilölle, yritykselle tai organisaatiolle, joka on antanut merkittävän panoksensa alalle.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…

Uutinen

Granlundin alueyhtiöt sulautuvat Granlund Oy:hyn 31.10.2023

11.10.2023 – Asiakas- ja yhteistyökumppanitiedotteemme kokoaa olennaiset asiat liittyen Granlundin yhdistymiseen marraskuun alusta alkaen.

Uutinen

Miten onnistut kiinteistöjen ylläpidon kilpailutuksissa?

09.10.2023 – Jos kilpailutuksia ei tehdä eikä sopimussisältöjä ole vähään aikaan päivitetty, kustannukset karkaavat helposti käsistä, laatu voi heiketä ja palvelujen sisältö…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?