Hyppää sisältöön
UutinenVähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

Vähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

6.3.2023 – Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. On siis tärkeää, että vähähiilisyys huomioidaan talotekniikkasuunnittelijoiden työssä.

Aihepiiri
Talotekniikka, Vastuullisuus
Jaa

Talotekniikan materiaalit muodostavat merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. Talotekniikka on esimerkiksi viiden suurimman päästölähteen joukossa , ja yksittäisenä osa-alueena talotekniikalla on suhteessa suuri vaikutus rakennuksen elinkaaripäästöihin. Päästövaikutukset vain korostuvat hotellien ja sairaaloiden kaltaisissa kohteissa, joissa on paljon monimutkaisia talotekniikkajärjestelmiä ja korkeat sisäilmavaatimukset.

Uudistuva rakentamislaki vaatii pian useimmilta rakennuksilta ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen. Granlundilla lain vaatimukset tullaan integroimaan suunnittelijoiden ja konsulttien työhön niin, että asiakas saa kaiken tarvitsemansa samasta paikasta aina päästöohjauksesta konkreettisiin suunnitteluratkaisuihin ja tuotekohtaisiin EPD-ympäristöselosteisiin.

Vastuullisuus on keskeinen osa Granlundin strategiaa. Nyt edistämme vastuullisuusasioita käytännön tasolla vähähiilinen suunnittelu -strategiaprojektissa, jossa vastuullisuuskonsultit ja suunnittelijat kehittävät ratkaisuja yhdessä”, kertoo Granlundin vähähiilisyyden asiantuntija Tiia-Lotta Tuominen.

Tavoitteena on tuoda vähähiilisyys luontevaksi osaksi suunnittelun olemassa olevia tavoitteita. Suunnittelijat ja konsultit halutaan yhdessä mukaan vihreään siirtymään, jolloin myös tieto toimivista ratkaisuista virtaa eri suuntiin.

“Yhdessä pystymme auttamaan asiakkaitamme miettimään päästövaikutuksia hankkeen alusta asti.”

Tavoitteenamme on saada suunnittelijat ja konsultit yhdessä mukaan vihreään siirtymään.

Tiia-Lotta Tuominen, vähähiilisyyden asiantuntija

Vähähiilinen suunnittelu vaatii yhdenmukaisia tietomalleja

Tuomisen mielestä talotekniikka-alalla tarvitaan nyt ennen kaikkea lisää tietoa. Talotekniikan potentiaalia päästöjen vähentämisessä ei vielä kunnolla tunneta. Granlundilla kerätäänkin uutta tutkimustietoa opinnäytetöillä ja viritellään keskustelua niin sisäisissä työpajoissa kuin laajemmin alan eri toimijoiden kanssa.

“Seuraava askel on integroida tutkimustieto suunnittelijoiden työpöydille.”

Tarkoitus on tuottaa eri tekniikkalajien suunnittelijoille konkreettisia ohjeita siitä, mitkä järjestelmät ja laitteet tuottavat suurimmat ja pienimmät elinkaaripäästöt. Granlundin LVI-suunnittelija Aleksi Vanhalan mukaan eri ratkaisujen vertailu vaatii myös tietomallinnuksen tietosisällön päivitystä ja yhdenmukaistamista.

“Kun työkalut saadaan kuntoon, vähähiilisyys tulee vähitellen osaksi suunnittelijoiden arkea ihan samalla tavalla kuin energiatehokkuus ja kustannustietous.”

Kysyntä EPD-selosteille kasvaa

Aleksi Vanhala haastatteli laitevalmistajia vuonna 2022 valmistunutta opinnäytetyötään varten, ja vain harva valmistaja oli aloittanut selosteiden laadinnan.

“Juuri EPD-selosteiden puute on yksi syy talotekniikka-alan vähähiilisyyden hitaaseen kehitykseen”, Vanhala uskoo.

“Jos EPD-selostetta ei ole, tuotteen tai laitteen päästöjä joudutaan arvioimaan hankkeessa karkeasti neliöiden tai päästötietokantojen mukaan.”

Muutos on kuitenkin käynnissä, ja Tiia-Lotta Tuominen kertoo EPD-selosteiden kysynnän kasvaneen viime vuonna hurjasti. Hän myös lupaa, että muutkin työkalut vähähiilisyystavoitteiden määrittelyyn ja suunnitteluratkaisujen päästölaskentaan ovat valmiina.

“Moni organisaatio haluaa laatia itselleen omat päästörajat ja vastuullisuustavoitteet jo ennen lainsäädännön muuttumista, ja siksi nyt on aika aloittaa keskustelu, asettaa tavoitteet ja lähteä sitten yhdessä määrätietoisesti niitä kohti.”

Haluatko kuulla lisää?

EPD-ympäristöseloste tarjoaa kilpailuedun talotekniikan laitevalmistajille

Rakennustuotteen ympäristöseloste (EPD) tarjoaa mahdollisuuden tuotannon ja tuotteiden vähähiilisyyden kehittämiseen.

Toteuttamamme EPD-ympäristöselosteet kertovat talotekniikan rakennustuotteiden elinkaaripäästöt luotettavasti, ja luovat uskottavan pohjan tuotteen hyötyjen kommunikoimiseen. 

Kun työkalut saadaan kuntoon, vähähiilisyys tulee vähitellen osaksi suunnittelijoiden arkea ihan samalla tavalla kuin energiatehokkuus ja kustannustietous.

Aleksi Vanhala, LVI-suunnittelija

Aleksi Vanhala

LVI-suunnittelija
Granlund Häme Oy

Tiia-Lotta Tuominen

Vähähiilisyyden asiantuntija

Lisää uutisiamme

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

09.08.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?