Hyppää sisältöön
UutinenVähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

Vähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

6.3.2023 – Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. On siis tärkeää, että vähähiilisyys huomioidaan talotekniikkasuunnittelijoiden työssä.

Aihepiiri
Talotekniikka, Vastuullisuus
Jaa

Talotekniikan materiaalit muodostavat merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. Talotekniikka on esimerkiksi viiden suurimman päästölähteen joukossa , ja yksittäisenä osa-alueena talotekniikalla on suhteessa suuri vaikutus rakennuksen elinkaaripäästöihin. Päästövaikutukset vain korostuvat hotellien ja sairaaloiden kaltaisissa kohteissa, joissa on paljon monimutkaisia talotekniikkajärjestelmiä ja korkeat sisäilmavaatimukset.

Uudistuva maankäyttö- ja rakennuslaki vaatii pian useimmilta rakennuksilta ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen. Granlundilla lain vaatimukset tullaan integroimaan suunnittelijoiden ja konsulttien työhön niin, että asiakas saa kaiken tarvitsemansa samasta paikasta aina päästöohjauksesta konkreettisiin suunnitteluratkaisuihin ja tuotekohtaisiin EPD-ympäristöselosteisiin.

Vastuullisuus on keskeinen osa Granlundin strategiaa. Nyt edistämme vastuullisuusasioita käytännön tasolla vähähiilinen suunnittelu -strategiaprojektissa, jossa vastuullisuuskonsultit ja suunnittelijat kehittävät ratkaisuja yhdessä”, kertoo Granlundin vähähiilisyyden asiantuntija Tiia-Lotta Tuominen.

Tavoitteena on tuoda vähähiilisyys luontevaksi osaksi suunnittelun olemassa olevia tavoitteita. Suunnittelijat ja konsultit halutaan yhdessä mukaan vihreään siirtymään, jolloin myös tieto toimivista ratkaisuista virtaa eri suuntiin.

“Yhdessä pystymme auttamaan asiakkaitamme miettimään päästövaikutuksia hankkeen alusta asti.”

Tavoitteenamme on saada suunnittelijat ja konsultit yhdessä mukaan vihreään siirtymään.

Tiia-Lotta Tuominen, vähähiilisyyden asiantuntija

Vähähiilinen suunnittelu vaatii yhdenmukaisia tietomalleja

Tuomisen mielestä talotekniikka-alalla tarvitaan nyt ennen kaikkea lisää tietoa. Talotekniikan potentiaalia päästöjen vähentämisessä ei vielä kunnolla tunneta. Granlundilla kerätäänkin uutta tutkimustietoa opinnäytetöillä ja viritellään keskustelua niin sisäisissä työpajoissa kuin laajemmin alan eri toimijoiden kanssa.

“Seuraava askel on integroida tutkimustieto suunnittelijoiden työpöydille.”

Tarkoitus on tuottaa eri tekniikkalajien suunnittelijoille konkreettisia ohjeita siitä, mitkä järjestelmät ja laitteet tuottavat suurimmat ja pienimmät elinkaaripäästöt. Granlundin LVI-suunnittelija Aleksi Vanhalan mukaan eri ratkaisujen vertailu vaatii myös tietomallinnuksen tietosisällön päivitystä ja yhdenmukaistamista.

“Kun työkalut saadaan kuntoon, vähähiilisyys tulee vähitellen osaksi suunnittelijoiden arkea ihan samalla tavalla kuin energiatehokkuus ja kustannustietous.”

Kysyntä EPD-selosteille kasvaa

Aleksi Vanhala haastatteli laitevalmistajia vuonna 2022 valmistunutta opinnäytetyötään varten, ja vain harva valmistaja oli aloittanut selosteiden laadinnan.

“Juuri EPD-selosteiden puute on yksi syy talotekniikka-alan vähähiilisyyden hitaaseen kehitykseen”, Vanhala uskoo.

“Jos EPD-selostetta ei ole, tuotteen tai laitteen päästöjä joudutaan arvioimaan hankkeessa karkeasti neliöiden tai päästötietokantojen mukaan.”

Muutos on kuitenkin käynnissä, ja Tiia-Lotta Tuominen kertoo EPD-selosteiden kysynnän kasvaneen viime vuonna hurjasti. Hän myös lupaa, että muutkin työkalut vähähiilisyystavoitteiden määrittelyyn ja suunnitteluratkaisujen päästölaskentaan ovat valmiina.

“Moni organisaatio haluaa laatia itselleen omat päästörajat ja vastuullisuustavoitteet jo ennen lainsäädännön muuttumista, ja siksi nyt on aika aloittaa keskustelu, asettaa tavoitteet ja lähteä sitten yhdessä määrätietoisesti niitä kohti.”

Haluatko kuulla lisää?

EPD-ympäristöseloste tarjoaa kilpailuedun talotekniikan laitevalmistajille

Rakennustuotteen ympäristöseloste (EPD) tarjoaa mahdollisuuden tuotannon ja tuotteiden vähähiilisyyden kehittämiseen.

Toteuttamamme EPD-ympäristöselosteet kertovat talotekniikan rakennustuotteiden elinkaaripäästöt luotettavasti, ja luovat uskottavan pohjan tuotteen hyötyjen kommunikoimiseen. 

Kun työkalut saadaan kuntoon, vähähiilisyys tulee vähitellen osaksi suunnittelijoiden arkea ihan samalla tavalla kuin energiatehokkuus ja kustannustietous.

Aleksi Vanhala, LVI-suunnittelija

Aleksi Vanhala

LVI-suunnittelija

Tiia-Lotta Tuominen

Vähähiilisyyden asiantuntija

Lisää uutisiamme

Talotekniikan määrä- ja kustannuslaskennan palvelut

Markkinoiden kattavin LVI-laskentarekisteri puolittaa määrälaskennan kustannukset

24.03.2023 – LVI-urakoiden tarjous- ja määrälaskenta vie valtavasti aikaa – vai viekö? Granlundin LVI-laskentarekisterin käyttö vähentää laskenta-aikaa selvästi, ja tiedot ovat tarkkoja…

Uutinen

Markkinatutkimuksella selvitetään rakennusalan vastuullisuustavoitteita

21.03.2023 – Vastuullisesta rakentamisesta puhutaan paljon, ja alan toimijoiden ja hankkeiden vastuullisuustavoitteet ovat viime vuosina monipuolistuneet. Nyt vastuullisuuden eteen tehtyjä päätöksiä ja…

Uutinen

Vähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

06.03.2023 – Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. On siis tärkeää, että vähähiilisyys huomioidaan talotekniikkasuunnittelijoiden työssä.

Uutinen

ITEA4-tutkimushankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

02.03.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös…

Uutinen

Jäähdytys kuntoon kesäksi

01.03.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlundilla vahva vuosi – liikevaihto kasvoi 18,5 prosenttia

14.02.2023 – Granlund teki vuonna 2022 hyvän tuloksen. Konserni palasi koronavuosien jälkeen vahvaan kasvuvauhtiin.

Uutinen

DD-selvitys auttaa hallitsemaan kiinteistökaupan riskejä hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöissä

13.02.2023 – Hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöjen omistuksen painopiste on siirtymässä sote-uudistuksen myötä yhä enemmän ammattimaisille sijoittajille. Samaan aikaan Due Diligence- eli DD-selvitysten tarve…

Uutinen

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen

02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.

Uutinen

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet

01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?