Hyppää sisältöön
UutinenVähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

Vähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

6.3.2023 – Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. On siis tärkeää, että vähähiilisyys huomioidaan talotekniikkasuunnittelijoiden työssä.

Aihepiiri
Talotekniikka, Vastuullisuus
Jaa

Talotekniikan materiaalit muodostavat merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. Talotekniikka on esimerkiksi viiden suurimman päästölähteen joukossa , ja yksittäisenä osa-alueena talotekniikalla on suhteessa suuri vaikutus rakennuksen elinkaaripäästöihin. Päästövaikutukset vain korostuvat hotellien ja sairaaloiden kaltaisissa kohteissa, joissa on paljon monimutkaisia talotekniikkajärjestelmiä ja korkeat sisäilmavaatimukset.

Uudistuva rakentamislaki vaatii pian useimmilta rakennuksilta ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen. Granlundilla lain vaatimukset tullaan integroimaan suunnittelijoiden ja konsulttien työhön niin, että asiakas saa kaiken tarvitsemansa samasta paikasta aina päästöohjauksesta konkreettisiin suunnitteluratkaisuihin ja tuotekohtaisiin EPD-ympäristöselosteisiin.

Vastuullisuus on keskeinen osa Granlundin strategiaa. Nyt edistämme vastuullisuusasioita käytännön tasolla vähähiilinen suunnittelu -strategiaprojektissa, jossa vastuullisuuskonsultit ja suunnittelijat kehittävät ratkaisuja yhdessä”, kertoo Granlundin vähähiilisyyden asiantuntija Tiia-Lotta Tuominen.

Tavoitteena on tuoda vähähiilisyys luontevaksi osaksi suunnittelun olemassa olevia tavoitteita. Suunnittelijat ja konsultit halutaan yhdessä mukaan vihreään siirtymään, jolloin myös tieto toimivista ratkaisuista virtaa eri suuntiin.

“Yhdessä pystymme auttamaan asiakkaitamme miettimään päästövaikutuksia hankkeen alusta asti.”

Tavoitteenamme on saada suunnittelijat ja konsultit yhdessä mukaan vihreään siirtymään.

Tiia-Lotta Tuominen, vähähiilisyyden asiantuntija

Vähähiilinen suunnittelu vaatii yhdenmukaisia tietomalleja

Tuomisen mielestä talotekniikka-alalla tarvitaan nyt ennen kaikkea lisää tietoa. Talotekniikan potentiaalia päästöjen vähentämisessä ei vielä kunnolla tunneta. Granlundilla kerätäänkin uutta tutkimustietoa opinnäytetöillä ja viritellään keskustelua niin sisäisissä työpajoissa kuin laajemmin alan eri toimijoiden kanssa.

“Seuraava askel on integroida tutkimustieto suunnittelijoiden työpöydille.”

Tarkoitus on tuottaa eri tekniikkalajien suunnittelijoille konkreettisia ohjeita siitä, mitkä järjestelmät ja laitteet tuottavat suurimmat ja pienimmät elinkaaripäästöt. Granlundin LVI-suunnittelija Aleksi Vanhalan mukaan eri ratkaisujen vertailu vaatii myös tietomallinnuksen tietosisällön päivitystä ja yhdenmukaistamista.

“Kun työkalut saadaan kuntoon, vähähiilisyys tulee vähitellen osaksi suunnittelijoiden arkea ihan samalla tavalla kuin energiatehokkuus ja kustannustietous.”

Kysyntä EPD-selosteille kasvaa

Aleksi Vanhala haastatteli laitevalmistajia vuonna 2022 valmistunutta opinnäytetyötään varten, ja vain harva valmistaja oli aloittanut selosteiden laadinnan.

“Juuri EPD-selosteiden puute on yksi syy talotekniikka-alan vähähiilisyyden hitaaseen kehitykseen”, Vanhala uskoo.

“Jos EPD-selostetta ei ole, tuotteen tai laitteen päästöjä joudutaan arvioimaan hankkeessa karkeasti neliöiden tai päästötietokantojen mukaan.”

Muutos on kuitenkin käynnissä, ja Tiia-Lotta Tuominen kertoo EPD-selosteiden kysynnän kasvaneen viime vuonna hurjasti. Hän myös lupaa, että muutkin työkalut vähähiilisyystavoitteiden määrittelyyn ja suunnitteluratkaisujen päästölaskentaan ovat valmiina.

“Moni organisaatio haluaa laatia itselleen omat päästörajat ja vastuullisuustavoitteet jo ennen lainsäädännön muuttumista, ja siksi nyt on aika aloittaa keskustelu, asettaa tavoitteet ja lähteä sitten yhdessä määrätietoisesti niitä kohti.”

Haluatko kuulla lisää?

EPD-ympäristöseloste tarjoaa kilpailuedun talotekniikan laitevalmistajille

Rakennustuotteen ympäristöseloste (EPD) tarjoaa mahdollisuuden tuotannon ja tuotteiden vähähiilisyyden kehittämiseen.

Toteuttamamme EPD-ympäristöselosteet kertovat talotekniikan rakennustuotteiden elinkaaripäästöt luotettavasti, ja luovat uskottavan pohjan tuotteen hyötyjen kommunikoimiseen. 

Kun työkalut saadaan kuntoon, vähähiilisyys tulee vähitellen osaksi suunnittelijoiden arkea ihan samalla tavalla kuin energiatehokkuus ja kustannustietous.

Aleksi Vanhala, LVI-suunnittelija

Aleksi Vanhala

LVI-suunnittelija
Granlund Häme

Tiia-Lotta Tuominen

Vähähiilisyyden asiantuntija
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?