Hyppää sisältöön
ReferenssitHUSin Siltasairaalan talotekniikka mahdollistaa joustavan toiminnan

HUSin Siltasairaalan talotekniikka mahdollistaa joustavan toiminnan

10.8.2022 – HUSin uuden sairaalarakennuksen suunnittelun perustana oli yksinkertainen ja toimiva rakenne sekä muuntojoustavuus ja energiatehokkuus.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu
Paikkakunnat
Helsinki, pääkonttori
Kuva: AW2 Architects Oy

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Meilahden sairaala-alueelle valmistunut Siltasairaala korvaa Töölön sairaalan ja osan Syöpätautien klinikasta. Se muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden Meilahden Tornisairaalan, Kolmiosairaalan ja Syöpätautien klinikan kanssa.

Vuonna 2017 käynnistynyt, noin 300 miljoonan euron hanke toteutettiin yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana, mikä mahdollisti samanaikaisen suunnittelun ja rakentamisen – ja tiiviin aikataulun. Konsulttiryhmä Granlund-Ramboll vastasi Siltasairaalan talotekniikan (LVISA) ja kiinteiden sairaalalaitteiden suunnittelusta sekä energiakonsultoinnista.

Siltasairaala on palkittu kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards -kilpailussa vuonna 2020 parhaana julkisen sektorin projektina.

Tiukat vaatimukset talotekniselle suunnittelulle

Sairaalarakennuksessa on tavallista tiukemmat vaatimukset sisäilman suhteen. Sisäilman suodatusluokka on normia korkeampi ja ilmamäärät neliötä kohti ovat suurempia. Osa toiminnoista vaatii myös hyvin pitkälle menevää lämpötilan ja kosteuden sekä painesuhteiden hallintaa. LVI-suunnittelussa suurimmat vaatimukset kohdistuivat leikkaussaleihin, puhdastiloihin ja eristystiloihin – esimerkiksi leikkaussaleissa on salikohtaiset ilmanvaihtokoneet ja tilakohtainen lämpötilan, kosteuden ja painesuhteiden säätö.

Siltasairaalassa on tiukat vaatimukset sisäilmalle

Kiinteiden sairaalalaitteiden osalta vaativia tiloja oli useita. Identtisiä leikkaussaleja, joissa on mahdollista tehdä vaativia kirurgisia ja neuro-kirurgisia toimenpiteitä, rakennettiin 13. Lisäksi Angio-leikkaussaleja kolme. Ensimmäisenä Euroopassa Siltasairaalaan rakennetaan myös traumakirurgiaan RAPTOR-leikkaussali (Resuscitation with Angiography, Percutaneous Techniques and Operative Repair). Identtisiä tehohoitopaikkoja on rakennettu 58, kaikissa on mahdollista hoitaa myös neurokirurgisia potilaita.

Energiatehokas sairaala

Talotekniikan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota energia- ja elinkaarikustannuksiin, sillä sairaalassa on paljon sähköä kuluttavia laitteita ja järjestelmiä, ja ilmamäärät ovat suuria. Energiatehokkuuteen on panostettu muun muassa lämmön talteenotolla ja energiankierrätysratkaisuilla. Kohteen tarvitsemasta lämmitysenergiasta jopa yli 40 % saadaan energiankierrätysjärjestelmällä avulla.

Energiatehokkuuteen on panostettu muun muassa lämmön talteenotolla ja energiankierrätysratkaisuilla

Yhteensovittaminen haastavaa

Tietomallinnuksella oli keskeinen rooli hankkeessa. Modernissa sairaalassa on vaativia teknisiä järjestelmiä ja automaatiota, joiden yhteensovittaminen vaatii paljon työtä eri osapuolten kesken. Siltasairaalan pitkälle viety tietomallinnus helpotti yhteistyötä ja suuren tietomäärän hallintaa.

Siltasairaala on Granlundin ensimmäinen kohde, jossa seinäkaaviot tuotettiin suoraan tietomallista. Tällä pystyttiin palvelemaan sekä suunnittelua että asennusta.

Tietomallinnus auttoi myös muuntojoustavuuden huomioinnissa. Muuntojoustavuus on huomioitu teknisten tilojen, tekniikkakuilujen ja asennustilojen mitoituksessa niin, että keskuslaitteita ja teknisiä järjestelmiä voidaan laajentaa ja rakentaa uutta rinnalle.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä

Siltasairaala

  • Valmistui kesäkuussa 2022, toiminta alkaa 2023
  • Sijaitsee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Meilahden sairaala-alueella
  • HUSin historian suurin rakennushanke
  • Siltasairaala korvaa Töölön sairaalan ja osan Syöpätautien klinikasta
  • Meilahden Torni-, Kolmio- ja Siltasairaala muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden
  • Siltasairaalassa toimii päivystys, leikkausosasto, teho-osastot, poliklinikat, päiväsairaala ja vuodeosastot
  • Sairaalassa on lisäksi opetus- ja luentotilat sekä ravintola, kahvila ja liiketiloja
  • Siltasairaalan teemana on Helsingin kantakaupungin elävä ympäristö, joka näkee mm. pintamateriaaleissa, väreissä ja opasteissa sekä taiteena

Granlundin suunnittelutoimeksianto

Benjam Lytz

Ryhmäpäällikkö, sähkösuunnittelun koordinaattori, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy

Antti Pohjonen

Ryhmäpäällikkö KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy

Teemu Salonen

Osastonjohtaja, kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Lisää referenssejämme

Keski-Suomen Sairaala Nova
Espoo, Helsinki, pääkonttori, Jyväskylä, Kuopio, Tampere

Sairaala Nova on energiatehokas ja turvallinen moderni keskussairaala

Palvelu

Energiakonsultointi, Energiatehokkuus, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Puhdastilasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Sairaalasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Keski-Suomen keskussairaala Novassa on energiankierrätysjärjestelmä ja innovatiivisia ratkaisuja, joilla varmistetaan potilaiden ja henkilökunnan turvallisuus kaikissa tilanteissa.
Referenssi
Tampere, Kuopio

Tehokas tiedonhallinnan prosessi Savonlinnan keskussairaalaan

Palvelu

Digitaaliset palvelut

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Savonlinnan keskussairaalaa on laajennettu vaiheittain 1950-luvulta asti. Yhtä kauan hankkeista on kertynyt suunnittelutietoa, jota on tallennettu mappeihin, kovalevyille ja muistitikuille.…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUS-Kiinteistöjen sairaalahankkeiden taloteknistä suunnittelua

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Olemme tarjonneet talotekniikan, sairaalasuunnittelun ja energiankulutuksen seurannan asiantuntijapalveluja useisiin HUS-Kiinteistöt Oy:n kohteisiin, kuten Siltasairaala ja tornisairaala.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?