Hyppää sisältöön
UutinenLaboratoriosuunnittelija tuntee talotekniikan ja käyttäjien tarpeet

Laboratoriosuunnittelija tuntee talotekniikan ja käyttäjien tarpeet

1.2.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Aihepiiri
Suunnittelu
Jaa

Laboratoriosuunnittelu on yksi talotekniikan vaativimmista osa-alueista. Ilman asiantuntijaa laboratorion tekniikan, laitteiden ja kalustuksen suunnittelussa mennään herkästi vikaan. “Liittyyhän laboratorioiden talotekniikkaan tavanomaisesta poikkeavia viemäröintejä, sähkötekniikkaa sekä automaatio-, kaasu- ja IV-järjestelmiä”, kertoo Granlundin puhdastilasuunnittelija Mari Jäntti.

Hän pitääkin tärkeänä, että laboratorion talotekniikan suunnittelee asiaan vihkiytynyt ja kokenut tiimi. “Meiltä löytyy osaamista laboratoriosuunnittelun kaikilta tekniikka-aloilta, mikä helpottaa myös tiedonvaihtoa ja eri järjestelmien yhteensovitusta.”

Granlundin laboratoriosuunnittelupalvelut

  • Toiminnallinen suunnittelu
  • Layout-suunnittelu
  • Puhdastilalaboratoriosuunnittelu
  • Laboratorioiden KSL-suunnittelu
  • Suojakaappien vaatimusmäärittelyt, esim. vetokaapit ja biosuojakaapit
  • Konsultointipalvelut, esim. laboratoriosuunnitelmien arviointi.

Laboratoriosuunnittelua lääketehtaista oppilaitoksiin

Laboratoriosuunnittelua tarvitaan sairaaloissa, lääketehtaissa, tutkimuskeskuksissa ja oppilaitoksissa. Kohteita on ympäri Suomen, ja referenssilistalta löytyy muun muassa SPR:n veripalvelukeskuksen puhdastilalaboratorio Vantaalla, Kuopion ammattiopiston laboratoriot ja Jyväskylän Sairaala Novassa Fimlabin laboratoriot.

“Parhaillaan meillä on työn alla Outokummun Geologisen tutkimuskeskuksen laboratorio, joka on kokeneellekin suunnittelijalle vaativa kohde”, Jäntti toteaa. Hyvä esimerkki lääketehtaiden laboratorioista on puolestaan Jäntin kotikaupungissa Kuopiossa sijaitseva FinVectorin laboratorio. Elintarviketeollisuutta edustaa Daniscon laatulaboratorio. “Olemme suunnitelleet monenlaisia laboratorioita vuosien mittaan myös THL:lle.”

Puhdastilalaboratorioita ja niiden suunnittelua ohjaavat puhdastilastandardit. ”Puhtaus on otettava huomioon niin kiinteiden sairaalalaitteiden KSL-suunnittelussa kuin talotekniikkasuunnittelussa.”

Puhdastilasuunnittelija Mari Jäntti pitää tärkeänä, että laboratorion talotekniikan suunnittelee asiaan vihkiytynyt ja kokenut tiimi.

Toiminnallinen suunnittelu osallistaa käyttäjät

Jäntin mukaan laboratoriosuunnittelun kannattaa aloittaa toiminnallisesta suunnittelusta, joka sisältää tilavaatimuskorttien tai huonekorttien laatimisen toiminnan kuvauksineen. Käyttäjien osallistaminen suunnitteluun haastatteluilla ja työpajoilla kannattaa aina. “Käyttäjille on tärkeää päästä vaikuttamaan suunnitteluun, ja yhdessä varmistamme kerralla toimivan kokonaisuuden.”

Käyttäjien tarpeet täyttävät uudet laboratoriotilat ovat rakenteilla esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille. Jäntti ja Granlundin KSL-suunnittelija Senja Karjalainen toteuttivat tilojen toiminnallisen suunnittelun keväällä. “Nyt jatkamme laboratorioiden KSL-suunnittelua.”

Keskustelua käydään aluksi ihan paikan päällä. “Näin ymmärrämme, mitä toimintoja laboratorio sisältää ja miten ne kytkeytyvät toinen toisiinsa”, Jäntti korostaa. Hän tietää hyvin, mitä laboratorioissa tarvitaan, koska on itsekin taustaltaan bioanalyytikko. “Tunnen laboratoriomaailman, joten puhumme asiakkaiden kanssa alusta asti samaa kieltä.”

Yksi hyvään suuntaan kehittyneistä asioista on laboratorioiden ergonomia, kuten työskentelytasojen, biosuojakaappien ja vetokaappien käytettävyys. “Korkeussäädettävien tuolien lisäksi suojakaappeihin halutaan nykyään sähköinen korkeussäätö, joka mahdollistaa myös seisaaltaan työskentelyn”, Jäntti sanoo. Korkeussäädöt keventävät kehon rasitusta erityisesti pitkien pipetointijaksojen aikana.

Kehittyneet ergonomiavaatimukset heijastuvat myös talotekniikkaan: liitoksia ei voi tehdä enää perinteiseen tapaan kiinteinä. “IV-kanavien, kaasulinjojen ja viemärien pitää pystyä joustamaan.”

KSL-suunnittelija Senja Karjalainen oli mukana toteuttamassa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille laboratoriotilojen toiminnallista suunnittelua.

Layoutsuunnittelussa hyödynnetään 3D-mallinnusta

Jäntin mukaan laboratorioista saadaan parhaiten toimivia, kun laboratoriosuunnittelija on mukana vaikuttamassa tilan pohjaratkaisuun eli layoutsuunnitteluun. “Se auttaa huomioimaan erilaiset materiaali- ja henkilövirrat, kuten työntekijöiden liikkumisen tilassa tai miten näytteitä käsitellään.”

Asiantuntija myös varmistaa, että ihmisille tai ympäristölle vaarallisten aineiden käsittely huomioidaan jo huoneiden sijoittelussa ja tilojen välisissä suluissa. “Bioturvallisuus vaatii esimerkiksi oikeanlaisen ilmansuodatuksen ja viemäröinnin.”

Suunnittelu aloitetaan sijoittamalla toiminnot työprosessin mukaiseen järjestykseen. Sitten prosessien ympärille aletaan suunnitella seiniä, laitteita ja kalusteita. Alustava tilasuunnitelma tehdään yhdessä käyttäjätyöpajoissa. “Lisäksi kaikki laboratorion kalusteet ja kiinteät sairaalalaitteet (KSL) 3D-mallinnetaan”, Jäntti kertoo.

Vinkkejä laboratoriosuunnittelun tilaamiseen

1. Aloita toiminnallisesta suunnittelusta

Toiminnallisen suunnittelun aikana luodaan huone- tai tilavaatimuskortit, joihin kirjataan ylös kaikkiin suunnittelualoihin liittyvät toiminnalliset tarpeet.

2. Tilaa laboratoriosuunnittelu ennen kuin layoutsuunnitelma on lyöty lukkoon

Hankesuunnittelun alussa laboratoriosuunnittelija varmistaa, että pohjakuvassa on otettu huomioon kaikki laboratorion käytön kannalta tarpeelliset asiat.

3. Luota laboratoriosuunnittelun ammattilaisiin!

Kun kyseessä on laboratoriosuunnittelu tavanomainen sähkö- ja LVI-suunnitteluosaaminen ei riitä. Pelkästään suojakaappien suunnitteluun liittyy paljon talotekniikan erityisvaatimuksia.

Keskustellaanko aiheesta lisää?

Mari Jäntti

Puhdastila-asiantuntija, KSL-suunnittelija
Granlund Kuopio

Senja Karjalainen

Projektipäällikkö, sairaalasuunnittelu, toiminnallinen suunnittelu
Granlund Kuopio

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Lisää uutisiamme

K-Labin perustajat: Paul Compensato, Karl Lambert ja Graham Edge

Granlund vahvistaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa yrityskaupalla

27.06.2024 – Granlund laajentaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa ostamalla K-Lab Projektering AB:n osake-enemmistön. Granlund on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä datakeskusten suunnittelu- ja konsultointiosaajista, ja vahvistaa…

Uutinen

Granlund vahvistaa omistuspohjaansa – kansainvälinen ICG sijoittajaksi

19.06.2024 – Granlund vahvistaa omistuspohjaansa uuden kansainvälisen sijoittajan, ICG:n myötä. Tavoitteena on kiihdyttää Granlundin kansainvälistä kasvua ja laajenemista.

Uutinen

“Olemme yleensä viimeinen asiantuntija, joka poistuu kohteesta”

17.06.2024 – Granlund Tampereella työskentelee kokenut nelikko, joka tuntee sairaalatekniikan perusteellisesti. Vahva osaaminen auttaa viemään vaativat sairaalahankkeet onnistuneesti maaliin.

Uutinen

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?