Hyppää sisältöön
UutinenLaboratoriosuunnittelija tuntee talotekniikan ja käyttäjien tarpeet

Laboratoriosuunnittelija tuntee talotekniikan ja käyttäjien tarpeet

1.2.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Aihepiiri
Suunnittelu
Jaa

Laboratoriosuunnittelu on yksi talotekniikan vaativimmista osa-alueista. Ilman asiantuntijaa laboratorion tekniikan, laitteiden ja kalustuksen suunnittelussa mennään herkästi vikaan. “Liittyyhän laboratorioiden talotekniikkaan tavanomaisesta poikkeavia viemäröintejä, sähkötekniikkaa sekä automaatio-, kaasu- ja IV-järjestelmiä”, kertoo Granlundin puhdastilasuunnittelija Mari Jäntti.

Hän pitääkin tärkeänä, että laboratorion talotekniikan suunnittelee asiaan vihkiytynyt ja kokenut tiimi. “Meiltä löytyy osaamista laboratoriosuunnittelun kaikilta tekniikka-aloilta, mikä helpottaa myös tiedonvaihtoa ja eri järjestelmien yhteensovitusta.”

Granlundin laboratoriosuunnittelupalvelut

  • Toiminnallinen suunnittelu
  • Layout-suunnittelu
  • Puhdastilalaboratoriosuunnittelu
  • Laboratorioiden KSL-suunnittelu
  • Suojakaappien vaatimusmäärittelyt, esim. vetokaapit ja biosuojakaapit
  • Konsultointipalvelut, esim. laboratoriosuunnitelmien arviointi.

Laboratoriosuunnittelua lääketehtaista oppilaitoksiin

Laboratoriosuunnittelua tarvitaan sairaaloissa, lääketehtaissa, tutkimuskeskuksissa ja oppilaitoksissa. Kohteita on ympäri Suomen, ja referenssilistalta löytyy muun muassa SPR:n veripalvelukeskuksen puhdastilalaboratorio Vantaalla, Kuopion ammattiopiston laboratoriot ja Jyväskylän Sairaala Novassa Fimlabin laboratoriot.

“Parhaillaan meillä on työn alla Outokummun Geologisen tutkimuskeskuksen laboratorio, joka on kokeneellekin suunnittelijalle vaativa kohde”, Jäntti toteaa. Hyvä esimerkki lääketehtaiden laboratorioista on puolestaan Jäntin kotikaupungissa Kuopiossa sijaitseva FinVectorin laboratorio. Elintarviketeollisuutta edustaa Daniscon laatulaboratorio. “Olemme suunnitelleet monenlaisia laboratorioita vuosien mittaan myös THL:lle.”

Puhdastilalaboratorioita ja niiden suunnittelua ohjaavat puhdastilastandardit. ”Puhtaus on otettava huomioon niin kiinteiden sairaalalaitteiden KSL-suunnittelussa kuin talotekniikkasuunnittelussa.”

Puhdastilasuunnittelija Mari Jäntti pitää tärkeänä, että laboratorion talotekniikan suunnittelee asiaan vihkiytynyt ja kokenut tiimi.

Toiminnallinen suunnittelu osallistaa käyttäjät

Jäntin mukaan laboratoriosuunnittelun kannattaa aloittaa toiminnallisesta suunnittelusta, joka sisältää tilavaatimuskorttien tai huonekorttien laatimisen toiminnan kuvauksineen. Käyttäjien osallistaminen suunnitteluun haastatteluilla ja työpajoilla kannattaa aina. “Käyttäjille on tärkeää päästä vaikuttamaan suunnitteluun, ja yhdessä varmistamme kerralla toimivan kokonaisuuden.”

Käyttäjien tarpeet täyttävät uudet laboratoriotilat ovat rakenteilla esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille. Jäntti ja Granlundin KSL-suunnittelija Senja Karjalainen toteuttivat tilojen toiminnallisen suunnittelun keväällä. “Nyt jatkamme laboratorioiden KSL-suunnittelua.”

Keskustelua käydään aluksi ihan paikan päällä. “Näin ymmärrämme, mitä toimintoja laboratorio sisältää ja miten ne kytkeytyvät toinen toisiinsa”, Jäntti korostaa. Hän tietää hyvin, mitä laboratorioissa tarvitaan, koska on itsekin taustaltaan bioanalyytikko. “Tunnen laboratoriomaailman, joten puhumme asiakkaiden kanssa alusta asti samaa kieltä.”

Yksi hyvään suuntaan kehittyneistä asioista on laboratorioiden ergonomia, kuten työskentelytasojen, biosuojakaappien ja vetokaappien käytettävyys. “Korkeussäädettävien tuolien lisäksi suojakaappeihin halutaan nykyään sähköinen korkeussäätö, joka mahdollistaa myös seisaaltaan työskentelyn”, Jäntti sanoo. Korkeussäädöt keventävät kehon rasitusta erityisesti pitkien pipetointijaksojen aikana.

Kehittyneet ergonomiavaatimukset heijastuvat myös talotekniikkaan: liitoksia ei voi tehdä enää perinteiseen tapaan kiinteinä. “IV-kanavien, kaasulinjojen ja viemärien pitää pystyä joustamaan.”

KSL-suunnittelija Senja Karjalainen oli mukana toteuttamassa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille laboratoriotilojen toiminnallista suunnittelua.

Layoutsuunnittelussa hyödynnetään 3D-mallinnusta

Jäntin mukaan laboratorioista saadaan parhaiten toimivia, kun laboratoriosuunnittelija on mukana vaikuttamassa tilan pohjaratkaisuun eli layoutsuunnitteluun. “Se auttaa huomioimaan erilaiset materiaali- ja henkilövirrat, kuten työntekijöiden liikkumisen tilassa tai miten näytteitä käsitellään.”

Asiantuntija myös varmistaa, että ihmisille tai ympäristölle vaarallisten aineiden käsittely huomioidaan jo huoneiden sijoittelussa ja tilojen välisissä suluissa. “Bioturvallisuus vaatii esimerkiksi oikeanlaisen ilmansuodatuksen ja viemäröinnin.”

Suunnittelu aloitetaan sijoittamalla toiminnot työprosessin mukaiseen järjestykseen. Sitten prosessien ympärille aletaan suunnitella seiniä, laitteita ja kalusteita. Alustava tilasuunnitelma tehdään yhdessä käyttäjätyöpajoissa. “Lisäksi kaikki laboratorion kalusteet ja kiinteät sairaalalaitteet (KSL) 3D-mallinnetaan”, Jäntti kertoo.

Vinkkejä laboratoriosuunnittelun tilaamiseen

1. Aloita toiminnallisesta suunnittelusta

Toiminnallisen suunnittelun aikana luodaan huone- tai tilavaatimuskortit, joihin kirjataan ylös kaikkiin suunnittelualoihin liittyvät toiminnalliset tarpeet.

2. Tilaa laboratoriosuunnittelu ennen kuin layoutsuunnitelma on lyöty lukkoon

Hankesuunnittelun alussa laboratoriosuunnittelija varmistaa, että pohjakuvassa on otettu huomioon kaikki laboratorion käytön kannalta tarpeelliset asiat.

3. Luota laboratoriosuunnittelun ammattilaisiin!

Kun kyseessä on laboratoriosuunnittelu tavanomainen sähkö- ja LVI-suunnitteluosaaminen ei riitä. Pelkästään suojakaappien suunnitteluun liittyy paljon talotekniikan erityisvaatimuksia.

Keskustellaanko aiheesta lisää?

Mari Jäntti

Puhdastila-asiantuntija, KSL-suunnittelija
Granlund Kuopio

Senja Karjalainen

Projektipäällikkö, sairaalasuunnittelu, toiminnallinen suunnittelu
Granlund Kuopio

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Lisää uutisiamme

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?