Hyppää sisältöön
UutinenLaboratoriosuunnittelija tuntee talotekniikan ja käyttäjien tarpeet

Laboratoriosuunnittelija tuntee talotekniikan ja käyttäjien tarpeet

1.2.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

Laboratoriosuunnittelu on yksi talotekniikan vaativimmista osa-alueista. Ilman asiantuntijaa laboratorion tekniikan, laitteiden ja kalustuksen suunnittelussa mennään herkästi vikaan. “Liittyyhän laboratorioiden talotekniikkaan tavanomaisesta poikkeavia viemäröintejä, sähkötekniikkaa sekä automaatio-, kaasu- ja IV-järjestelmiä”, kertoo Granlundin puhdastilasuunnittelija Mari Jäntti.

Hän pitääkin tärkeänä, että laboratorion talotekniikan suunnittelee asiaan vihkiytynyt ja kokenut tiimi. “Meiltä löytyy osaamista laboratoriosuunnittelun kaikilta tekniikka-aloilta, mikä helpottaa myös tiedonvaihtoa ja eri järjestelmien yhteensovitusta.”

Granlundin laboratoriosuunnittelupalvelut

  • Toiminnallinen suunnittelu
  • Layout-suunnittelu
  • Puhdastilalaboratoriosuunnittelu
  • Laboratorioiden KSL-suunnittelu
  • Suojakaappien vaatimusmäärittelyt, esim. vetokaapit ja biosuojakaapit
  • Konsultointipalvelut, esim. laboratoriosuunnitelmien arviointi.

Laboratoriosuunnittelua lääketehtaista oppilaitoksiin

Laboratoriosuunnittelua tarvitaan sairaaloissa, lääketehtaissa, tutkimuskeskuksissa ja oppilaitoksissa. Kohteita on ympäri Suomen, ja referenssilistalta löytyy muun muassa SPR:n veripalvelukeskuksen puhdastilalaboratorio Vantaalla, Kuopion ammattiopiston laboratoriot ja Jyväskylän Sairaala Novassa Fimlabin laboratoriot.

“Parhaillaan meillä on työn alla Outokummun Geologisen tutkimuskeskuksen laboratorio, joka on kokeneellekin suunnittelijalle vaativa kohde”, Jäntti toteaa. Hyvä esimerkki lääketehtaiden laboratorioista on puolestaan Jäntin kotikaupungissa Kuopiossa sijaitseva FinVectorin laboratorio. Elintarviketeollisuutta edustaa Daniscon laatulaboratorio. “Olemme suunnitelleet monenlaisia laboratorioita vuosien mittaan myös THL:lle.”

Puhdastilalaboratorioita ja niiden suunnittelua ohjaavat puhdastilastandardit. ”Puhtaus on otettava huomioon niin kiinteiden sairaalalaitteiden KSL-suunnittelussa kuin talotekniikkasuunnittelussa.”

Puhdastilasuunnittelija Mari Jäntti pitää tärkeänä, että laboratorion talotekniikan suunnittelee asiaan vihkiytynyt ja kokenut tiimi.

Toiminnallinen suunnittelu osallistaa käyttäjät

Jäntin mukaan laboratoriosuunnittelun kannattaa aloittaa toiminnallisesta suunnittelusta, joka sisältää tilavaatimuskorttien tai huonekorttien laatimisen toiminnan kuvauksineen. Käyttäjien osallistaminen suunnitteluun haastatteluilla ja työpajoilla kannattaa aina. “Käyttäjille on tärkeää päästä vaikuttamaan suunnitteluun, ja yhdessä varmistamme kerralla toimivan kokonaisuuden.”

Käyttäjien tarpeet täyttävät uudet laboratoriotilat ovat rakenteilla esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille. Jäntti ja Granlundin KSL-suunnittelija Senja Karjalainen toteuttivat tilojen toiminnallisen suunnittelun keväällä. “Nyt jatkamme laboratorioiden KSL-suunnittelua.”

Keskustelua käydään aluksi ihan paikan päällä. “Näin ymmärrämme, mitä toimintoja laboratorio sisältää ja miten ne kytkeytyvät toinen toisiinsa”, Jäntti korostaa. Hän tietää hyvin, mitä laboratorioissa tarvitaan, koska on itsekin taustaltaan bioanalyytikko. “Tunnen laboratoriomaailman, joten puhumme asiakkaiden kanssa alusta asti samaa kieltä.”

Yksi hyvään suuntaan kehittyneistä asioista on laboratorioiden ergonomia, kuten työskentelytasojen, biosuojakaappien ja vetokaappien käytettävyys. “Korkeussäädettävien tuolien lisäksi suojakaappeihin halutaan nykyään sähköinen korkeussäätö, joka mahdollistaa myös seisaaltaan työskentelyn”, Jäntti sanoo. Korkeussäädöt keventävät kehon rasitusta erityisesti pitkien pipetointijaksojen aikana.

Kehittyneet ergonomiavaatimukset heijastuvat myös talotekniikkaan: liitoksia ei voi tehdä enää perinteiseen tapaan kiinteinä. “IV-kanavien, kaasulinjojen ja viemärien pitää pystyä joustamaan.”

KSL-suunnittelija Senja Karjalainen oli mukana toteuttamassa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille laboratoriotilojen toiminnallista suunnittelua.

Layoutsuunnittelussa hyödynnetään 3D-mallinnusta

Jäntin mukaan laboratorioista saadaan parhaiten toimivia, kun laboratoriosuunnittelija on mukana vaikuttamassa tilan pohjaratkaisuun eli layoutsuunnitteluun. “Se auttaa huomioimaan erilaiset materiaali- ja henkilövirrat, kuten työntekijöiden liikkumisen tilassa tai miten näytteitä käsitellään.”

Asiantuntija myös varmistaa, että ihmisille tai ympäristölle vaarallisten aineiden käsittely huomioidaan jo huoneiden sijoittelussa ja tilojen välisissä suluissa. “Bioturvallisuus vaatii esimerkiksi oikeanlaisen ilmansuodatuksen ja viemäröinnin.”

Suunnittelu aloitetaan sijoittamalla toiminnot työprosessin mukaiseen järjestykseen. Sitten prosessien ympärille aletaan suunnitella seiniä, laitteita ja kalusteita. Alustava tilasuunnitelma tehdään yhdessä käyttäjätyöpajoissa. “Lisäksi kaikki laboratorion kalusteet ja kiinteät sairaalalaitteet (KSL) 3D-mallinnetaan”, Jäntti kertoo.

Vinkkejä laboratoriosuunnittelun tilaamiseen

1. Aloita toiminnallisesta suunnittelusta

Toiminnallisen suunnittelun aikana luodaan huone- tai tilavaatimuskortit, joihin kirjataan ylös kaikkiin suunnittelualoihin liittyvät toiminnalliset tarpeet.

2. Tilaa laboratoriosuunnittelu ennen kuin layoutsuunnitelma on lyöty lukkoon

Hankesuunnittelun alussa laboratoriosuunnittelija varmistaa, että pohjakuvassa on otettu huomioon kaikki laboratorion käytön kannalta tarpeelliset asiat.

3. Luota laboratoriosuunnittelun ammattilaisiin!

Kun kyseessä on laboratoriosuunnittelu tavanomainen sähkö- ja LVI-suunnitteluosaaminen ei riitä. Pelkästään suojakaappien suunnitteluun liittyy paljon talotekniikan erityisvaatimuksia.

Keskustellaanko aiheesta lisää?

Mari Jäntti

Puhdastila-asiantuntija, KSL-suunnittelija
Granlund Kuopio Oy

Senja Karjalainen

Ryhmäpäällikkö, KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Kuopio Oy

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Lisää uutisiamme

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

09.08.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?