Hyppää sisältöön
UutinenLaboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet

1.2.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

Laboratoriosuunnittelu on yksi talotekniikan vaativimmista osa-alueista. Ilman asiantuntijaa laboratorion tekniikan, laitteiden ja kalustuksen suunnittelussa mennään herkästi vikaan. “Liittyyhän laboratorioiden talotekniikkaan tavanomaisesta poikkeavia viemäröintejä, sähkötekniikkaa sekä automaatio-, kaasu- ja IV-järjestelmiä”, kertoo Granlundin puhdastilasuunnittelija Mari Jäntti.

Hän pitääkin tärkeänä, että laboratorion talotekniikan suunnittelee asiaan vihkiytynyt ja kokenut tiimi. “Meiltä löytyy osaamista laboratoriosuunnittelun kaikilta tekniikka-aloilta, mikä helpottaa myös tiedonvaihtoa ja eri järjestelmien yhteensovitusta.”

Granlundin laboratoriosuunnittelupalvelut

  • Toiminnallinen suunnittelu
  • Layoutsuunnittelu
  • Puhdastilalaboratoriosuunnittelu
  • Laboratorioiden KSL-suunnittelu
  • Suojakaappien vaatimusmäärittelyt, esim. vetokaapit ja biosuojakaapit
  • Konsultointipalvelut, esim. laboratoriosuunnitelmien arviointi.

Laboratoriosuunnittelua lääketehtaista oppilaitoksiin

Laboratoriosuunnittelua tarvitaan sairaaloissa, lääketehtaissa, tutkimuskeskuksissa ja oppilaitoksissa. Kohteita on ympäri Suomen, ja referenssilistalta löytyy muun muassa SPR:n veripalvelukeskuksen puhdastilalaboratorio Vantaalla, Kuopion ammattiopiston laboratoriot ja Jyväskylän Sairaala Novassa Fimlabin laboratoriot.

“Parhaillaan meillä on työn alla Outokummun Geologisen tutkimuskeskuksen laboratorio, joka on kokeneellekin suunnittelijalle vaativa kohde”, Jäntti toteaa. Hyvä esimerkki lääketehtaiden laboratorioista on puolestaan Jäntin kotikaupungissa Kuopiossa sijaitseva FinVectorin laboratorio. Elintarviketeollisuutta edustaa Daniscon laatulaboratorio. “Olemme suunnitelleet monenlaisia laboratorioita vuosien mittaan myös THL:lle.”

Puhdastilalaboratorioita ja niiden suunnittelua ohjaavat puhdastilastandardit. ”Puhtaus on otettava huomioon niin kiinteiden sairaalalaitteiden KSL-suunnittelussa kuin talotekniikkasuunnittelussa.”

Puhdastilasuunnittelija Mari Jäntti pitää tärkeänä, että laboratorion talotekniikan suunnittelee asiaan vihkiytynyt ja kokenut tiimi.

Toiminnallinen suunnittelu osallistaa käyttäjät

Jäntti suosittelee aloittamaan laboratoriosuunnittelun toiminnallisesta suunnittelusta, joka sisältää tilavaatimuskorttien tai huonekorttien laatimisen toiminnan kuvauksineen. Käyttäjien osallistaminen suunnitteluun haastatteluilla ja työpajoilla kannattaa aina. “Käyttäjille on tärkeää päästä vaikuttamaan suunnitteluun, ja yhdessä varmistamme kerralla toimivan kokonaisuuden.”

Käyttäjien tarpeet täyttävät uudet laboratoriotilat ovat rakenteilla esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille. Jäntti ja Granlundin KSL-suunnittelija Senja Karjalainen toteuttivat tilojen toiminnallisen suunnittelun keväällä. “Nyt jatkamme laboratorioiden KSL-suunnittelua.”

Keskustelua käydään aluksi ihan paikan päällä. “Näin ymmärrämme, mitä toimintoja laboratorio sisältää ja miten ne kytkeytyvät toinen toisiinsa”, Jäntti korostaa. Hän tietää hyvin, mitä laboratorioissa tarvitaan, koska on itsekin taustaltaan bioanalyytikko. “Tunnen laboratoriomaailman, joten puhumme asiakkaiden kanssa alusta asti samaa kieltä.”

Yksi hyvään suuntaan kehittyneistä asioista on laboratorioiden ergonomia, kuten työskentelytasojen, biosuojakaappien ja vetokaappien käytettävyys. “Korkeussäädettävien tuolien lisäksi suojakaappeihin halutaan nykyään sähköinen korkeussäätö, joka mahdollistaa myös seisaaltaan työskentelyn”, Jäntti sanoo. Korkeussäädöt keventävät kehon rasitusta erityisesti pitkien pipetointijaksojen aikana.

Kehittyneet ergonomiavaatimukset heijastuvat myös talotekniikkaan: liitoksia ei voi tehdä enää perinteiseen tapaan kiinteinä. “IV-kanavien, kaasulinjojen ja viemärien pitää pystyä joustamaan.”

KSL-suunnittelija Senja Karjalainen oli mukana toteuttamassa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille laboratoriotilojen toiminnallista suunnittelua.

Layoutsuunnittelussa hyödynnetään 3D-mallinnusta

Jäntin mukaan laboratorioista saadaan parhaiten toimivia, kun laboratoriosuunnittelija on mukana vaikuttamassa tilan pohjaratkaisuun eli layoutsuunnitteluun. “Se auttaa huomioimaan erilaiset materiaali- ja henkilövirrat, kuten työntekijöiden liikkumisen tilassa tai miten näytteitä käsitellään.”

Asiantuntija myös varmistaa, että ihmisille tai ympäristölle vaarallisten aineiden käsittely huomioidaan jo huoneiden sijoittelussa ja tilojen välisissä suluissa. “Bioturvallisuus vaatii esimerkiksi oikeanlaisen ilmansuodatuksen ja viemäröinnin.”

Suunnittelu aloitetaan sijoittamalla toiminnot työprosessin mukaiseen järjestykseen. Sitten prosessien ympärille aletaan suunnitella seiniä, laitteita ja kalusteita. Alustava tilasuunnitelma tehdään yhdessä käyttäjätyöpajoissa. “Lisäksi kaikki laboratorion kalusteet ja kiinteät sairaalalaitteet (KSL) 3D-mallinnetaan”, Jäntti kertoo.

Vinkkejä laboratoriosuunnittelun tilaamiseen

1. Aloita toiminnallisesta suunnittelusta

Toiminnallisen suunnittelun aikana luodaan huone- tai tilavaatimuskortit, joihin kirjataan ylös kaikkiin suunnittelualoihin liittyvät toiminnalliset tarpeet.

2. Tilaa laboratoriosuunnittelu ennen kuin layoutsuunnitelma on lyöty lukkoon

Hankesuunnittelun alussa laboratoriosuunnittelija varmistaa, että pohjakuvassa on otettu huomioon kaikki laboratorion käytön kannalta tarpeelliset asiat.

3. Luota laboratoriosuunnittelussa ammattilaisiin!

Laboratoriosuunnittelussa tavanomainen sähkö- ja LVI-suunnitteluosaaminen ei riitä. Pelkästään suojakaappien suunnitteluun liittyy paljon talotekniikan erityisvaatimuksia.

Haluatko kuulla lisää?

Mari Jäntti

Puhdastila-asiantuntija, KSL-suunnittelija
Granlund Kuopio Oy

Senja Karjalainen

Ryhmäpäällikkö, KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Kuopio Oy

Lisää uutisiamme

Talotekniikan määrä- ja kustannuslaskennan palvelut

Markkinoiden kattavin LVI-laskentarekisteri puolittaa määrälaskennan kustannukset

24.03.2023 – LVI-urakoiden tarjous- ja määrälaskenta vie valtavasti aikaa – vai viekö? Granlundin LVI-laskentarekisterin käyttö vähentää laskenta-aikaa selvästi, ja tiedot ovat tarkkoja…

Uutinen

Markkinatutkimuksella selvitetään rakennusalan vastuullisuustavoitteita

21.03.2023 – Vastuullisesta rakentamisesta puhutaan paljon, ja alan toimijoiden ja hankkeiden vastuullisuustavoitteet ovat viime vuosina monipuolistuneet. Nyt vastuullisuuden eteen tehtyjä päätöksiä ja…

Uutinen

Vähähiilinen rakentaminen suunnittelijan työpöydälle

06.03.2023 – Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. On siis tärkeää, että vähähiilisyys huomioidaan talotekniikkasuunnittelijoiden työssä.

Uutinen

ITEA4-tutkimushankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

02.03.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös…

Uutinen

Jäähdytys kuntoon kesäksi

01.03.2023 – Kesällä kylmän tarve on suuri. Ennakointi auttaa varmistamaan laitteiden toiminnan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlundilla vahva vuosi – liikevaihto kasvoi 18,5 prosenttia

14.02.2023 – Granlund teki vuonna 2022 hyvän tuloksen. Konserni palasi koronavuosien jälkeen vahvaan kasvuvauhtiin.

Uutinen

DD-selvitys auttaa hallitsemaan kiinteistökaupan riskejä hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöissä

13.02.2023 – Hoiva- ja yhteiskuntakiinteistöjen omistuksen painopiste on siirtymässä sote-uudistuksen myötä yhä enemmän ammattimaisille sijoittajille. Samaan aikaan Due Diligence- eli DD-selvitysten tarve…

Uutinen

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Hiilikädenjäljen määrittämiseen ja laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen

02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä

Mitä tietoa etsit?