Hyppää sisältöön
UutinenKSL-suunnittelijan tärkein tehtävä on tukea käyttäjiä

KSL-suunnittelijan tärkein tehtävä on tukea käyttäjiä

24.11.2022 – KSL-suunnittelussa eri osapuolten kuuntelu on tärkeää. Varmistamme, että kiinteät sairaalalaitteet tukevat hoitotyötä niin sairaalakampuksilla kuin yksityisklinikoilla.

Aihepiiri
Suunnittelu
Jaa

KSL- eli kiinteiden sairaalalaitteiden suunnittelu sisältyy jo useimpiin sairaalahankkeisiin, mutta aina näin ei ole ollut. Granlundin ryhmäpäällikkö Sampo Hintsasen mukaan KSL-suunnittelu kehitettiin Granlundilla todelliseen tarpeeseen: tukemaan käyttäjien ja tekniikan yhteispeliä. “Yli 50 vuotta sitten meillä alettiin erikseen määrittää sairaaloiden laitteiden taloteknisiä liitäntätarpeita, jotta tilojen sähkö- ja LVI-tekniikka osattaisiin suunnitella kerralla oikein.”

Edelleen yksi KSL-suunnittelun tärkeimmistä tehtävistä on varmistaa, että eri alojen suunnittelijoilla on riittävät lähtötiedot omaa työtään varten. Suunnittelun yhteistyön tuloksena kiinteät sairaalalaitteet saavat tarvitsemaansa sähköä, ilmaa, vettä ja paineilmaa. “Ja näin tekniikka tukee huomaamattomasti käyttäjien arkea”, Hintsanen lisää.

KSL-suunnittelu on paljolti keskustelua

KSL-suunnittelija auttaa terveydenhoidon hankkeissa miettimään, mitä teknisiä laitteita hoitotyön tukena tarvitaan ja millä teknisellä ratkaisulla saavutetaan hoitotyön kannalta paras lopputulos. “Keskustelu käyttäjien kanssa kannattaa aloittaa jo ennen tilaohjelman laatimista. Silloin voimme tarjota mahdollisimman monia toimivia ja kustannustehokkaita vaihtoehtoja”, korostaa Granlundin ryhmäpäällikkö Antti Pohjonen.

Lisäksi tarvitaan riittävästi resursseja. Granlundilla työskenteleekin KSL-suunnittelijoita pääkaupunkiseudulla, Vaasassa, Jyväskylässä ja Kuopiossa. “Asiantuntijamme toimivat hankkeissa ympäri Suomen, minkä ansiosta pystymme antamaan jokaiselle hankkeelle sen tarvitseman ajan ja huomion”, Pohjonen toteaa. Hienoimmatkaan 3D-kuvat eivät korvaa keskustelua ihmiseltä ihmiselle. “Laitetekniikasta pitää osata keskustella käyttäjien kanssa yhteisellä kielellä.”

Paras palkinto KSL-suunnittelijalle on, kun vaikkapa sairaanhoitaja kertoo, että suunnittelijat osasivat selittää jonkin hankalan asian hyvin auki tai KSL-urakoitsijasta tuntui, että tiimin kanssa oli helppo tehdä töitä. “Juuri se on tavoitteemme”, Pohjonen ja Hintsanen sanovat yhdestä suusta.

Paras palkinto KSL-suunnittelijalle on, kun vaikkapa sairaanhoitaja kertoo, että suunnittelijat osasivat selittää jonkin hankalan asian hyvin auki tai KSL-urakoitsijasta tuntui, että tiimin kanssa oli helppo tehdä töitä.

Mikään sairaalahanke ei ole liian pieni tai suuri

KSL-suunnittelija seuraa terveydenhoidon kiinteistöjä näköalapaikalta. “Kehitys etenee sykleissä, ja esimerkiksi 2000-luvun alussa maassamme oli hurja terveyskeskusbuumi”, Hintsanen kertoo. Nyt ympäri Suomen rakennetaan uusia keskussairaaloita, erikoissairaanhoidon yksiköitä ja sairaalakampuksia. Granlund on mukana esimerkiksi TAYSin ja OYSin uudistushankkeissa, Laakson yhteissairaalassa, Kymenlaakson keskussairaalan alueella, Kanta-Hämeen keskussairaalan ASSI-hankkeessa sekä jo valmistuneissa Jyväskylän Sairaala Novassa ja HUS Siltasairaalassa.

Pohjonen korostaa, että suurhankkeet ovat vain osa KSL-suunnittelijan työtä. Laaja markkinatuntemus auttaa löytämään kaikenkokoisiin kohteisiin käyttäjille mieleiset ja kokonaistaloudelliset vaihtoehdot. “Autamme yhtä lailla pienten terveysasemien ja yksityissairaaloiden suunnittelussa ja laitehankinnoissa, ja toimeksianto voi koskea vaikka vain yhden osaston peruskorjauksen KSL-suunnittelua.”

Mitä kaikkea KSL-suunnittelija voi hoitaa puolestasi?

KSL-suunnittelutoimeksiannon sisältö voidaan määrittää aina asiakkaan tarpeen mukaan. Toimeksiantoon sisältyy tavallisesti 3D- ja layout-suunnittelu sekä tekniset asiakirjat ja laitemäärittelyt laitehankintaa varten. “Lisäksi voimme auttaa tilaajaa tilaohjelman laadinnassa ja huonekorttien täydentämisessä sekä KSL-laitteiden työmaavalvonnassa ja asennusvalmiuden tarkistuksissa”, Pohjonen sanoo.

Hän nostaa esiin myös tehtävät, joilla voidaan keventää esimerkiksi sairaaloiden käyttöpäälliköiden ja teknisen henkilökunnan työtä. Apukäsiä tarjotaan juuri niihin asioihin, joiden hoitaminen nopeasti vaatii kokemusta ja rutiineja. “Kartoitamme esimerkiksi tämänhetkisen KSL-laitekannan, koordinoimme kilpailutusta tai teemme uusintatarveselvitykset.”

Hintsasen mukaan KSL-suunnittelijoiden on tärkeää tuntea erikoistapaukset, kuten suojeltujen rakennusten, kuvantamistilojen ja hammashoitoloiden tila-, olosuhde- ja tekniikkavaatimukset. Tekniikan lisääntyminen asettaa jatkuvasti uusia vaatimuksia, jolloin erikoisosaamisen tarve kasvaa ja detaljitason suunnittelun tärkeys korostuu. “Esimerkiksi hammasklinikoilla tarvitaan nykyään keskitettyjä puhdasvesi- ja desinfiointijärjestelmiä, välinehuoltotiloissa automaatiota ja dialyysihoidossa keskitettyjä konsentraattijärjestelmiä.”

Jokaisessa kohteessa asiantuntijat auttavat varmistamaan konkreettisella tavalla, että hoitotyön edellytykset täyttyvät. Tutkimusvalaisimet löytyvät oikeilta paikoiltaan, lääkejääkaappi on sopivalla korkeudella ja sairaalavälineet pestään eri koneella kuin siivousvälineet. Kun tiloihin on valittu oikeat tekniset ratkaisut ja laitteet, sairaanhoitajat, lääkärit ja laitoshuollon työntekijät voivat keskittyä omaan työhönsä.

Tässä vielä muutama vinkki KSL-suunnittelun tilaamiseen:

1. Hanki riittävät lähtötiedot, niin vältät turhat taka-askeleet

Autamme tarpeen mukaan lähtötietojen arvioinnissa ja hankkimisessa. Kerromme, jos jotakin puuttuu ja mihin kysymyksiin tarvitaan ennen suunnittelua vastauksia.

2. Linjaa tarvittavat yleisasiat ajoissa

Sairaalahankkeessa on tärkeää tietää, mitkä asiat toistuvat eri tiloissa samanlaisina. Varmistamme, että tietyt tekniset ratkaisut, varusteet ja laitteet tulevat samanlaisina kaikkiin samantyyppisiin tiloihin. Ajoissa tehdyillä linjauksilla säästetään suunnittelukustannuksissa, ja muutossuunnittelua joudutaan tekemään huomattavasti vähemmän.

3. Tilaa KSL-suunnittelu ennen toteutussuunnittelua

Jos KSL-suunnittelija hyppää liikkuvaan junaan, moniin asioihin ei voida enää vaikuttaa. Aikaisessa vaiheessa on mahdollista nostaa esiin erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joiden mukaan ottaminen hankesuunnitelmasta poikkeavina ratkaisuina on myöhemmissä vaiheissa mahdotonta. Varmistamme jo hankesuunnittelussa, että esimerkiksi hoitotyötä palvelevien aputilojen tilantarve ja nykyaikaisten ratkaisujen tekniset tilat on määritetty.

Haluatko kuulla lisää?

Sampo Hintsanen

Ryhmäpäällikkö KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy

Antti Pohjonen

Ryhmäpäällikkö KSL-suunnittelu, sairaalasuunnittelu
Granlund Oy

Senja Karjalainen

Projektipäällikkö, sairaalasuunnittelu, toiminnallinen suunnittelu
Granlund Kuopio

Tutustu referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

HUSin Siltasairaalan talotekniikka mahdollistaa joustavan toiminnan

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUSin uuden sairaalarakennuksen suunnittelun perustana oli yksinkertainen ja toimiva rakenne sekä muuntojoustavuus ja energiatehokkuus.
Referenssi
Keski-Suomen Sairaala Nova
Espoo, Helsinki, pääkonttori, Jyväskylä, Kuopio, Tampere

Sairaala Nova on energiatehokas ja turvallinen moderni keskussairaala

Palvelu

Energiakonsultointi, Energiatehokkuus, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Puhdastilasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Sairaalasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Keski-Suomen keskussairaala Novassa on energiankierrätysjärjestelmä ja innovatiivisia ratkaisuja, joilla varmistetaan potilaiden ja henkilökunnan turvallisuus kaikissa tilanteissa.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Uuden lastensairaalan sähkösuunnittelu ja digitaaliset ratkaisut

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, KSL-suunnittelu, Puhdastilasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Granlundin vastuulla oli Uuden lastensairaalan sähkösuunnittelu.
Referenssi

Mitä tietoa etsit?