Hyppää sisältöön
PalvelutKulutusjousto

Kulutusjousto

Valmistaudu energiamarkkinoiden muutoksiin ja ota niistä hyödyt irti. Neuvomme, miten kiinteistösi voi osallistua kulutusjoustoon.

Mitkä ovat kulutusjouston kannalta potentiaalisimmat energiakuromat?

Kiinteistön energianhallinnan kehittämisessä on hyvä lähteä liikkeelle nykytilanteen kartoituksesta. Tässä kannattaa hyödyntää Granlundin energiaosaamista: selvitämme energiankäytön ohjauksen ja kulutusjouston potentiaalin koko kiinteistökannasta tai valituista kiinteistöistä.

Analysoimme kiinteistön energianhallinnan nykytilan ja annamme suosituksia sen kehittämiseen. Analyysi auttaa kiinteistön omistajia ja hallinnoijia tekemään perusteltuja päätöksiä energiatehokkuuden parantamiseksi ja kustannusten vähentämiseksi

Selvitämme kulutusjoustoon soveltuvat potentiaalisimmat energiakuormat ja sen, millä markkinoilla niillä kannattaisi käydä kauppaa. Potentiaalisimpia energiakuormia kiinteistöissä ovat esimerkiksi lämmitys, ilmanvaihto ja jäähdytys, jotka muodostavat usein suuren osan energiankulutuksesta. Näiden järjestelmien kulutusta on usein mahdollista säätää ja optimoida eri aikoina päivästä ja eri vuodenaikoina.

Voimme auttaa myös sähkösopimusten kilpailuttamisessa. Vertailemalla eri sähköntoimittajien tarjoamia hintoja ja hinnoittelumalleja voi löytää kilpailukykyisimmän tarjouksen kiinteistön energiakustannusten alentamiseksi. Ympäristöystävällisyyden ja kiinteistön vastuullisuuden kannalta on tärkeää tietää, millaisista energianlähteistä sähkö tuotetaan ja miten ne vastaavat kiinteistön mahdollisia ympäristötavoitteita.

Millaisia investointeja kulutusjoustoon osallistuminen ja energianhallinnan parantaminen edellyttäisi?

Tee kulutusjouston kannalta fiksuja investointeja

Autamme myös kartoittamaan, millaisia investointeja kulutusjoustoon osallistuminen ja energianhallinnan parantaminen edellyttäisi.

Energiankulutusta voidaan hetkellisesti säädellä taloteknisten järjestelmien automatisoinnilla ja säätämällä esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden käyntiä sisäilmaoloista tinkimättä.

Säätövaraa lisää paikallinen energiantuotanto esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Myös energiaa varastoivat järjestelmät yleistyvät tulevina vuosina.

Kulutusjoustolle asetetut tavoitteet ja toimintamallit on tärkeää kytkeä muuhun kiinteistöjohtamiseen ja ottaa se esimerkiksi osaksi kiinteistön PTS– eli pitkän tähtäimen suunnitelmia. Energianhallintaa parantavat investoinnit on usein järkevää yhdistää PTS:n mukaisiin peruskorjauksiin.

Kulutusjoustosta rahanarvoista hyötyä

Kiinteistöjen energianhallinnan merkitys ja energian kulutuksen jouston tarve kasvavat. Energiamarkkinoilla tarvitaan jatkuvaa tasapainoa sähkön tuotannon ja kulutuksen välillä.

Sähkönkulutus voi vaihdella eri aikoina, ja kulutusjouston avulla voidaan tasapainottaa sähköverkkoa. Myös tuotannon määrä vaihtelee eri aikoina: uusiutuvan energian tuotanto on usein vaihtelevaa, ja kulutusjouston avulla voidaan paremmin sovittaa sähkönkulutus tuotannon vaihteluiden kanssa.

Kulutuspiikeissä kustannuksia aiheuttavat energian tehomaksut tulevat nousemaan. Lisäksi yritys voi saada kulutusjoustoon osallistumisesta lisätuloja, kun kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa tästä korvauksen.

On odotettavaa, että kulutusjouston ympärille kehittyy tulevaisuudessa uusia markkinapaikkoja, kun palveluntuottajat kilpailevat ja tarjoavat asiakkaan kannalta edullisimpia ratkaisuja.

Siksi kiinteistön omistajan kannattaa pitää silmät auki ja hyödyntää täysimääräisesti energiamarkkinoiden muutosten avaamat mahdollisuudet.

Kysy lisää!

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Teemu Salonen

Osastonjohtaja, kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Lue lisää energiasta

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen

Löydä lähin Granlund-toimipiste ja yhteyshenkilö

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Mitä tietoa etsit?