Hyppää sisältöön
PalvelutTuoteteollisuuden vastuullisuus ja EPD

Vastuullisuuspalvelut ja EPD-ympäristöselosteet tuoteteollisuudelle

Tuemme tuotevalmistajia vastuullisuustyön suunnittelussa kokonaisvaltaisesti alan kehityksen ja markkinatarpeiden mukaan. Autamme hyödyntämään rakennustuotteiden EPD-ympäristöselosteita ja elinkaariarviointeja tuotekehityksessä ja kilpailukyvyn parantamisessa.

Vastuullisuustiekartta ohjaa tuotannon kestävyystavoitteita

Tuemme rakennustuotteiden ja talotekniikkalaitteiden valmistajia kokonaisvaltaisessa muutoksessa kohti vähähiilistä ja vastuullista liiketoimintaa. Prosessi alkaa tuotannon ja toimitusketjun nykytilakartoituksella. Määrittelemme yhdessä asiakkaan kanssa vastuullisen liiketoiminnan tavoitteet ja kartoitamme tehokkaimmat tavat saavuttaa ne.

Päätöksenteko perustuu markkinakatsauksiin sekä yhtenevillä menetelmillä arvioituun tietoon tuotannon ympäristövaikutuksista. Lisäksi hyödynnämme laajaa markkinatietouttamme siitä, miltä kestävä liiketoiminta näyttää tulevaisuudessa, mitä lainsäädäntö vaatii ja asiakkaat arvostavat. Lopputuloksena syntyy toimijan tavoitteista riippuen vastuullisuus- tai hiilineutraaliustiekartta.

Energiatehokkuustoimenpiteiden valinta ja tiedonhallinta

Olemme tukenasi myös energiatehokkuustoimenpiteiden valinnassa, suunnittelussa ja toteutuksessa. Päästöjä vähennetään esimerkiksi älykkäillä energiaverkoilla, kulutusjoustolla ja uusiutuvalla energialla. Kartoitamme myös kestävät päästöjen kompensointikeinot.

Koska data on intohimomme, haluamme aina myös todistaa, ettei vastuullisuus ole pelkkää puhetta. Hyvin hoidetun vastuullisuustyön ohella on tärkeää raportoida tehdystä työstä, tuloksista ja toimenpiteiden vaikutuksista kattavasti ja selkeästi. Autamme datan hallinnan suunnittelussa, raportoinnissa ja tavoitteiden seurantaa tukevien mittarien valinnassa.

EPD-ympäristöselosteet

Vastuullisuustiekartta ja tavoitteiden asettaminen organisaatiotasolla antavat hyvän pohjan rakennustuotteen EPD-ympäristöselosteen laatimiselle. EPD-seloste on riippumattomasti tuotettu ja kolmannen osapuolen verifioima dokumentti, joka kertoo rakennustuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutuksista. Laadimme EPD-selosteita tai toimimme niiden verifioijana.

Virallisena dokumenttina EPD-seloste osoittaa luotettavasti, mitkä ovat tuotteen valmistajakohtaiset päästöt. Näin rakennushankkeen elinkaariarvioinneissa ja päästövertailuissa ei tarvitse turvautua geneerisiin päästötietokantoihin, vaan tarjolla on luotettavaa tuotekohtaista tietoa. EPD-seloste sisältää muun muassa rakennustuotteen hiilijalanjälkilaskennan ja elinkaarianalyysin (LCA).

EPD-toimintasuunnitelmat

Tuotevalmistajien tuoteportfoliossa on yleensä satoja tai jopa tuhansia tuotteita, ja siksi ensimmäisenä on usein kartoitettava markkinatarpeet ja tehokkain etenemistapa EPD-ympäristöselosteiden laadintaan. Autamme laatimaan EPD-toimintasuunnitelman, jonka avulla EPD-prosessissa keskitytään oikeisiin toimenpiteisiin ja tuotteisiin. Näin EPD-prosessi toteutetaan alusta asti resurssitehokkaasti tiedon jatkohyödyntämistä varten.

Autamme hyödyntämään rakennustuotteen EPD-selosteita ja hiilijalanjälkilaskentaa tuotteiden vähähiilisyyden kehittämisessä. Kokonaisvaltaisesti toteutettu EPD-prosessi vähentää yksittäisen tuotteen lisäksi tuotannon hiilijalanjälkeä. Yhdessä varmistamme, että tuotanto on kustannustehokasta ja kilpailukykyistä myös tulevaisuudessa. Lisäksi asiantuntijamme sparraavat siinä, miten EPD:itä voidaan hyödyntää yrityksen vastuullisuusviestinnässä ja markkinoinnissa.

Mitä hyötyjä EPD tuottaa?

 • Antaa tuotekohtaista päästötietoa rakennusten hiilijalanjälki- ja elinkaariarviointeihin
 • Korvaa geneeriset päästötietokannat valmistajakohtaisilla tiedoilla
 • Mahdollistaa rakennustuotteiden päästövertailut
 • Lisää näkyvyyttä vastuullisesti valveutuneiden asiakkaiden joukossa
 • Auttaa viestimään tuotteen päästöhyödyistä uskottavasti
 • Tuo rakennuttajalle lisäpisteitä ympäristösertifioinneissa, kuten LEED ja BREEAM
 • Auttaa tunnistamaan omien prosessien päästö- ja kustannusvaikutukset
 • Auttaa tehostamaan tuotantoa, mikä luo päästö- ja kustannussäästöjä.

Mikä EPD?

 • Rakennustuotteen virallinen ympäristöseloste (Environmental Product Declaration)
 • Noudattaa EN-standardia (EN 15804)
 • Voimassa 5 vuotta; päivitetään, jos tiedot muuttuvat yli 10 prosenttia
 • Sisältää rakennustuotteen elinkaarianalyysin (LCA)
 • Keskittyy koko tuotantoketjun ja tuotteen elinkaaren hiilijalanjälki- ja elinkaarilaskentaan
 • Huomioi mm. materiaalien hankinnan ja energiankulutuksen päästöt (Scope 1, Scope 2 ja Scope 3)
 • Puolueeton ja riippumaton kolmannen osapuolen verifioima dokumentti.
 • Suomessa EPD ympäristöselosteita julkaisee esimerkiksi Rakennustieto Oy (RTS EPD)   

EPD-ympäristöseloste tarjoaa kilpailuedun talotekniikan laitevalmistajille

Rakennushankkeiden elinkaarilaskennassa on keskitytty aiemmin rakenne- ja runkovalintoihin, mutta talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakennuksen elinkaaripäästöistä. Talotekniikkatuotteiden EPD-ympäristöseloste antaa tarkkaa tietoa tuotteen ympäristövaikutuksista.

Tuotevalmistajien kiertotalousohjaus ja EPD

Kiertotalousohjaus auttaa tuotevalmistajia kehittämään liiketoiminnan kannattavuutta ja vastuullisuutta. Suurten yritysten toimintaketjuilta vaaditaan todennettua vastuullisuustietoa yhä laajemmin myös CSRD-direktiivin takia.

Lue aiheesta lisää

Climeconin ammattikeittiöliiketoiminnan johtaja Ville Wallendahr kertoo EPD-prosessin tarjonneen uutta tietoa omien prosessien tehostamiseen ja tuotekehitykseen.

Climeconin ilmanvaihtoratkaisujen tuotekohtaiset hiilipäästöt EPD-selosteilla

Climecon teetti ensimmäisten talotekniikkatoimijoiden joukossa EPD-ympäristöselosteet suosituimmille ilmanvaihtoratkaisuilleen. Tavoitteena on kertoa avoimesti tuotteiden hiilipäästöistä ja tarjota näin lisäarvoa asiakkaille.

EPD-ympäristöseloste tuo kilpailuetua talotekniikan laitevalmistajille

Talotekniikalla voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen. Rakennustuotteen ympäristöseloste (EPD) tarjoaa mahdollisuuden tuotannon ja tuotteiden vähähiilisyyden kehittämiseen.

Haluatko keskustella aiheesta lisää?

Tytti Bruce-Hyrkäs

Vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Anni Viitala

Ryhmäpäällikkö, kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Varaa Annin kalenterista aika konsultaatioon

Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?