Hyppää sisältöön
ReferenssitSairaala Nova on energiatehokas ja turvallinen moderni keskussairaala

Sairaala Nova on energiatehokas ja turvallinen moderni keskussairaala

7.3.2022 – Keski-Suomen keskussairaala Novassa on energiankierrätysjärjestelmä ja innovatiivisia ratkaisuja, joilla varmistetaan potilaiden ja henkilökunnan turvallisuus kaikissa tilanteissa.

Toimialat
Sairaalat ja terveydenhuolto
Palvelut
Energiakonsultointi, Energiatehokkuus, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Puhdastilasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Sairaalasuunnittelu
Paikkakunnat
Espoo, Helsinki, pääkonttori, Jyväskylä, Kuopio, Tampere
Keski-Suomen keskussairaala, Jyväskylä

Jyväskylän keskussairaala, Sairaala Nova, palvelee maakunnassa noin 275 000 keskisuomalaista. Granlundin sairaalasuunnittelun osastonjohtaja Tapani Idmanin mukaan Nova on valtakunnallisesti aivan poikkeuksellinen sairaalakohde. ”Samaan kokoluokkaan yltää vain muutama muu hanke, kuten Oulun Tulevaisuuden sairaala 2030 ja Helsingissä Laakson yhteissairaala.”

Novan LVIA-, sprinkleri- ja KSL-suunnittelussa oli mukana noin sata Granlundin suunnittelijaa sekä energia- ja elinkaarikonsultteja. Vuodesta 2013 alkanut hanke toteutettiin yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana. Haastavinta oli suunnittelun, rakentamisen ja hankintojen eteneminen yhtä aikaa. ”Se vaati tarkkaa aikataulutusta ja riippuvuussuhteiden tunnistamista”, Idman sanoo.

Suunnittelijat kävivät läpi eri ratkaisuja ja tilavaatimuksia käyttäjien kanssa huonekorttien avulla. ”Annoimme eri vaihtoehtoja ja sparrasimme näin käyttäjiä pohtimaan heidän kannaltaan toimivimpia ratkaisuja”, Idman kertoo. Erityisen huolella keskusteltiin intensiivisen toiminnan tiloista, kuten välinehuoltokeskuksesta, apteekin puhdastiloista ja sairaalan laboratorioista.

Energiankierrätyksellä merkittäviä säästöjä

Sairaalan konesali sekä kriittisen tärkeät kuvantamis-, laite- ja sähkötilat tuottavat paljon lämpöä ja vaativat varmaa jäähdytystä. ”Siksi Novaan suunniteltiin oma jäähdytyksen tuotanto, jonka varajärjestelmänä toimii kaukokylmä”, Idman sanoo.

Energiatehokkuus oli ehdoton vaatimus kaikille tekniikkaratkaisuille, ja siksi jäähdytyksestä syntyvä ylijäämälämpö ohjataan sairaalaan lämmitykseen koko sairaalan kattavalla energiankierrätysjärjestelmällä. ”Kierrätysenergialla katetaan niin suuri osa sairaalan kaukolämmöntarpeesta, että säästöt ovat kuusinumeroisia lukuja”, Idman toteaa.

Myös ilmanvaihtokoneissa on tehokas lämmön talteenotto, ja leikkaussalien ilmanvaihtokoneet on toteutettu energiaa säästävällä tavalla. ”Toki sitäkin tärkeämpää on ilmanvaihdon toimintavarmuus ja säädettävyys.”

Turvallista hoitoa kaikissa tilanteissa

Nova suunniteltiin kauan ennen koronaa, mutta jo sairaalahankkeen alussa kokonaisuuteen sisältyivät fyysisesti ja ilmanvaihdoltaan muusta sairaalasta eriytetyt pandemiaosastot. ”Niiden sisällä on toiminnan kannalta kaikki tarpeellinen, kuten huoltohuoneet”, Idman sanoo.

Myös paloturvallisuus on huomioitu poikkeuksellisen laajasti. ”Toteutimme myös paloteknisten järjestelmien toiminnan varmistamisen, mikä kattaa esimerkiksi ilmanvaihdon, kuljetuslaitteet, putkipostin, hissit, ovilukitukset ja hätäkuulutukset”, Idman luettelee.

Paloteknisten järjestelmien toiminta pystytään myös testaamaan muiden huoltotoimenpiteiden yhteydessä helposti, yksiselitteisesti ja aukottomasti. ”Se helpottaa sairaalan huoltoa ja ylläpitoa.”

Sairaala Nova

  • Valmistui 19.1.2021
  • Sijaitsee perinteisellä sairaala-alueella Jyväskylän Kukkumäessä
  • Erikoissairaanhoidon palvelut tuottaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (KSSHP)
  • Alueella on keskussairaalarakennus, keskuskeittiö ja pysäköintirakennus
  • Samoissa tiloissa toimii myös Jyväskylän kaupungin terveysasema
  • KSSHP:n ympäristöstrategian mukaan Novassa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita, toimitaan sosiaalisesti vastuullisesti ja pyritään hillitsemään ilmastonmuutoksen etenemistä.

Granlundin suunnittelutoimeksianto

Haluatko kuulla lisää?

Tapani Idman

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Arto Viljamäki

Jyväskylän toimipisteen johtaja
Granlund Kuopio

Tutustu muihin referensseihimme

Tampere, Kuopio

Tehokas tiedonhallinnan prosessi Savonlinnan keskussairaalaan

Palvelu

Digitaaliset palvelut

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Savonlinnan keskussairaalaa on laajennettu vaiheittain 1950-luvulta asti. Yhtä kauan hankkeista on kertynyt suunnittelutietoa, jota on tallennettu mappeihin, kovalevyille ja muistitikuille.…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Uuden lastensairaalan sähkösuunnittelu ja digitaaliset ratkaisut

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Palotekninen suunnittelu, KSL-suunnittelu, Puhdastilasuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Granlundin vastuulla oli Uuden lastensairaalan sähkösuunnittelu.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUS-Kiinteistöjen sairaalahankkeiden taloteknistä suunnittelua

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, KSL-suunnittelu, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Olemme tarjonneet talotekniikan, sairaalasuunnittelun ja energiankulutuksen seurannan asiantuntijapalveluja useisiin HUS-Kiinteistöt Oy:n kohteisiin, kuten Siltasairaala ja tornisairaala.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?