Suomen suurimman sairaalahankkeen rakentamisen kustannuksia hallitaan jatkuvalla kustannusohjauksella
22.11.2019 – Helsingin kaupunki ja HUS toteuttavat Laakson yhteissairaalan suunnittelun alusta lähtien kustannusohjattuna. Arviolta noin 170 000 bruttoneliön sairaalakampus on tarkoitus rakentaa Laakson olemassa olevalle sairaala-alueelle.

Laakson yhteissairaalaa suunnitellaan keskeiselle paikalle, ja toteutus vaatii asemakaavan muutoksen. Rakentaminen käynnistyy aikaisintaan vuoden 2021 lopulla ja jatkuu arviolta 10 vuotta. Hankkeen tilaajat Helsingin kaupunki ja HUS ovat hyödyntäneet kustannusohjausta rohkeasti jo hankkeen alkumetreillä.
”Tilaajat ovat ottaneet kustannusseurannasta poikkeuksellisen napakan otteen, ja yhteydenpito on ollut hankesuunnitteluvaiheessa lähes päivittäistä. Näin hankkeen rakentamiskustannuksia hallitaan tarkasti eri vaiheissa”, kertoo suunnittelun kustannusohjauksesta vastaava Jari Salmi Granlundilta.
Kustannusohjaus ja suunnittelu etenevät rinnakkain
Suomen suurimman suunnitteilla olevan sairaalahankkeen haasteena on monimuotoisuus ja laajuus. Alueelle on tulossa kolme uudisrakennusta, ja kolme suojeltua rakennusta peruskorjataan. Lisäksi tarvitaan infra- ja kalliorakentamista.
”Tiloja saadaan psykiatriselle ja somaattiselle sairaanhoidolle, niitä tukeville poliklinikoille sekä opetukselle ja hallinnolle”, kertoo Helsingin kaupungin hankesuunnittelupäällikkö Erja Erra. Hankesuunnitteluvaiheessa on tutkittu myös mahdollisuutta rakentaa Laakson ja Meilahden sairaala-alueet yhdistävä logistiikkatunneli. Kustannusvaikutuksia lasketaankin samaa tahtia suunnitelmien ja lähtötietojen tarkentuessa.
”Päätöksenteon tueksi kustannuksia on arvioitu koko hankkeelle, eri osakokonaisuuksille ja vaihtoehtoisille suunnitteluratkaisuille”, kertoo HUS-Kiinteistöt Oy:n projektipäällikkö Maarit Vilander. Tavoitteena on edistää tilaajan aikataulu- ja laatutavoitteita sekä hallita hankkeen laajuutta.
”Uudisrakentamisessa jokainen neliö maksaa. Emme halua todeta hankesuunnittelun päätteeksi, että hanke on aivan liian kallis toteuttaa, ja siksi tarvitsemme luotettavaa kustannustietoa mahdollisimman reaaliajassa.”
Elinkaariratkaisut huomioidaan budjetoinnissa
Ennen toteutussuunnittelua on ratkaistava monia kysymyksiä ja punnittava eri vaihtoehtoja. Suurimpien päätösten listalla ovat kerroskorkeudet, IV-konehuoneiden sijoittelu sekä paikoitus- ja huolto-ratkaisut.
”Hankesuunnitteluvaiheessa kustannusohjauksen painopiste on koko sairaala-alueen Master Plan-vaihtoehtojen kustannusvertailussa”, Salmi toteaa. ”Esimerkiksi paikoitus voidaan toteuttaa kellarissa, maan päällä tai kallion sisällä, ja valinta vaikuttaa kokonaiskustannuksiin merkittävästi.”
Tilaajat haluavat tietoa hyvissä ajoin myös sairaalakampuksen energia- ja elinkaarikustannuksista.
”Selvitämme esimerkiksi maalämmön ja aurinkoenergian käyttöä”, Erra sanoo. Laskelmissa otetaan huomioon myös tilojen ylläpitokustannukset sekä muunto- ja käyttöjouston vaikutus kustannuksiin rakennuksen koko elinkaarella. Kustannusarvioon sisältyvät myös toteutuksen aikaisten erityisjärjestelyjen kustannukset. ”Laakson sairaalan on pysyttävä toimintakunnossa koko rakentamisen ajan, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia, jotka on huomioitava jo hankesuunnittelussa.”
Tukea suunnittelun ohjaukseen ja päätöksentekoon
Hankesuunnittelu jatkuu tammikuulle, ja päätös jatkosta tehdään keväällä 2020. Kustannusohjaus on ohjannut suunnittelua ja tukenut päätöksentekoa koko hankesuunnittelun ajan.
”Hankkeen laajuuteen nähden hankesuunnittelun aikataulu on erittäin tiukka, ja ilman kustannusohjausta se voisi vaarantua”, Vilander sanoo.
”Haluamme varmistaa, ettemme etene väärin oletuksin väärään suuntaan”, Erra korostaa.
Tilaajat ovat tyytyväisiä kustannusohjauksen ammattimaisuuteen. ”Olemme saaneet kustannustietoa joustavasti ja toivomassamme aikataulussa. Se on varmasti ollut haastava tehtävä!” Vilander sanoo.
Kustannusohjauksen lisäksi Granlund vastaa Laakson yhteissairaalan taloteknisestä suunnittelusta sekä energia- ja elinkaarisuunnittelusta.
Havainnekuva Laakson sairaalasta, HUS ja Helsingin kaupunki.
Haluatko kuulla lisää?

Jari Salmi

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen
02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.
- Energia

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet
01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.
- suunnittelu

Osaava asiakkuuspäällikkö ja vahva tiimi tuovat asiantuntemusta kiinteistöjohtamiseen
30.01.2023 – Kiinteistöjohtamisessa kaiken keskiössä on tieto ja sen jalkauttaminen oikeiksi toimenpiteiksi, sanoo asiakkuuspäällikkö Juhana Söder.
- Kiinteistöjohtaminen
- Työnantajakuva

”Energia-asioissa on kova veto päällä” – Ville Pajukangas vahvistaa Granlundin energiaosaamista Pohjanmaalla
25.01.2023 – Granlund Pohjanmaan uutta energiaosastoa vetää alan konkari Ville Pajukangas. Hän tuntee perusteellisesti kiinteistönhallintajärjestelmät ja asiakastarpeet.
- Energia
- Nimitykset
- Ylläpito

Talotekniikka-ala uudistuu – tule mukaan yhteiskehittämiseen!
25.01.2023 – Granlundin uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo pitää talotekniikka-alan uudistumista väistämättömänä. Toimintatavat muuttuvat vain yhdessä tekemällä.
- Tuottavuus

Uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”
03.01.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.
- Innovaatiot
- Nimitykset

Sähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”
30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.
- Energia

Granlund sitoutuu tieteeseen pohjautuvaan 1,5 asteen päästövähennyspolkuun
20.12.2022 – Granlund on sitoutunut tieteeseen perustuvaan Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi), jonka perusteella Granlund asettaa toiminnalleen 1,5 asteen päästövähennystavoitteen.
- Vastuullisuus

4 syytä hakea Granlund Saimaalle suunnittelijaksi
14.12.2022 – Granlund Saimaa tarjoaa talotekniikan asiantuntijoille monipuolisia tehtäviä ja mahdollisuuksia kehittyä urallaan. Saimaalla työtä tehdään hyvällä fiiliksellä ja työkavereita auttaen.
- Työnantajakuva