Hyppää sisältöön
UutinenMiten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.5.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon säilyttämiseen.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen, Tuottavuus
Jaa

KTI Kiinteistötieto Oy:n selvitys pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinasta (2021–2022) kertoo, että korona on pahentanut markkinoiden eriytymistä. Käyttäjillä on yhä kovempia laatu- ja tehokkuusvaatimuksia. Kiinnostusta herättävät vain tietyt kohteet tietyssä sijainnissa. Yhä useampi toimisto jää tyhjilleen.

“Kun vuokrasopimus on katkolla, suuri osa vuokralaisista harkitsee merkittävästi pienempiin tiloihin siirtymistä”, kertoo Granlundin myynti- ja asiakkuusjohtaja Susanna Sairanen.

Kiinteistösijoittajien on vallitsevassa markkinatilanteessa pakko hyväksyä, että kilpailu vuokralaisista kovenee ja tyhjiä tiloja on aikaisempaa enemmän. Se merkitsee tuottojen menetyksiä ja kassavirran tyrehtymistä.

Kun sopimus on katkolla, vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä ja suuria investointipaineita.

Investointeja pitää tehdä myös sopimuskauden aikana

Sairanen näkee tilanteessa myös mahdollisuuksia. Hän kehottaa ottamaan selvää kiinteistöportfolion potentiaalista jo sopimuskauden aikana. Silloin PTS-toimenpiteitä suunnitellaan ajoissa ja investoinnit kohdistetaan oikeisiin kiinteistöihin. Kiinnostuksen osoittaminen kohteen kuntoa ja vuokralaisten toiveita kohtaan voi tulla myöhässä, jos vuokralainen on jo ilmoittanut lähtöaikeistaan.

“Kun sopimus on katkolla, vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä ja suuria investointipaineita.”

Kiinteistön muuntojoustavuus pitää mahdollisuudet avoinna

Sairasen mukaan Granlundilta löytyy monia keinoja tilanteeseen, jossa tilat ovat jo tyhjillään eikä uutta vuokralaista ole näköpiirissä. Muuntojoustavuus nostaa kiinteistön arvoa vuokralaisten silmissä ja pitää mahdollisuudet avoinna: tilat saadaan sopimaan yhdelle tai useammalle vuokralaiselle.

“Pystymme myös kertomaan, mitä eri vuokralaisvaihtoehtoihin varautuminen maksaa.”

Vastuullisuus lisää kiinteistön houkuttelevuutta

Kiinteistön houkuttelevuus voidaan sisällyttää kuntoarvioihin omana kohtanaan, jolloin korjaustoimenpiteet vaikuttavat sekä kiinteistön tekniseen kuntoon että arvoon. Tilojen viihtyisyyttä ja ulkonäköä voidaan nostaa esimerkiksi akustiikkaolosuhteiden, valaistuksen, sisäpintojen materiaali- ja värivalintojen tai tietoliikenneyhteyksien parantamisella.

Yksi Sairasen suosittelemista keinoista on vastuullisuus. Se lisää vuokrakohteen houkuttelevuutta ja auttaa säilyttämään kiinteistön arvon. Ympäristösertifiointi tai sen tason nostaminen on vuokralaisille selkeä viesti, eikä sen toteutus vaadi läheskään aina laajaa peruskorjausta.

“Esimerkiksi pyöräpaikkojen tai olosuhdemittaroinnin lisääminen voi riittää.”

Ympäristösertifiointi tai sen tason nostaminen on vuokralaisille selkeä viesti, eikä sen toteutus vaadi läheskään aina laajaa peruskorjausta.

Suunnitelmallisuutta tarvitaan vuokrasopimuksen kaikkiin vaiheisiin

Sairanen kertoo, että Granlundilla on kehitetty vuokrauksen tueksi kattava palvelukokonaisuus, jossa asiantuntijat kulkevat kiinteistönomistajan ja vuokralaisten rinnalla koko sopimuskauden ajan. Suunnitelmallinen vuokraustoiminta kantaa yli haastavienkin aikojen.

Tukea löytyy niin uusien vuokralaisten etsintään, vuokralaisneuvotteluihin kuin sopimuskauden päätteeksi. Esimerkiksi vastuunjakotaulukko auttaa tunnistamaan eri toimijoiden vastuut, mikä helpottaa keskusteluja varsinkin sairaaloiden kaltaisissa haastavissa kohteissa. Ulkopuolisen asiantuntija-avun arvo näkyy myös vuokralaisvelvoitteiden noudattamisen valvonnassa ja lempeässä ohjaamisessa jo vuokrakauden aikana.

“Yhdessä vältämme yllätyksiä sopimuskauden päättyessä, kun on aika arvioida, mitä kiinteistössä on tehty tai jätetty tekemättä.”

Haluatko kuulla lisää?

Susanna Sairanen

Myynti- ja asiakkuusjohtaja
Granlund Oy

Askelmerkit vuokratilojen arvon säilyttämiseen

  1. Selvitä kiinteistöjen nykytilanne ja arvo jo sopimuskauden aikana.
  2. Poimi kiinteistöportfoliosta kohteet, joissa on helpoin päästä tavoitetasolle.
  3. Tähtää PTS-toimenpiteissä kiinteistön muuntojoustavuuteen.
  4. Lisää kiinteistön houkuttelevuutta mm. ympäristösertifioinneilla.
  5. Johda vuokraustoimintaa suunnitelmallisesti.

Lisää uutisiamme

Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?