Hyppää sisältöön
UutinenMiten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.5.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon säilyttämiseen.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen, Tuottavuus
Jaa

KTI Kiinteistötieto Oy:n selvitys pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinasta (2021–2022) kertoo, että korona on pahentanut markkinoiden eriytymistä. Käyttäjillä on yhä kovempia laatu- ja tehokkuusvaatimuksia. Kiinnostusta herättävät vain tietyt kohteet tietyssä sijainnissa. Yhä useampi toimisto jää tyhjilleen.

“Kun vuokrasopimus on katkolla, suuri osa vuokralaisista harkitsee merkittävästi pienempiin tiloihin siirtymistä”, kertoo Granlundin myynti- ja asiakkuusjohtaja Susanna Sairanen.

Kiinteistösijoittajien on vallitsevassa markkinatilanteessa pakko hyväksyä, että kilpailu vuokralaisista kovenee ja tyhjiä tiloja on aikaisempaa enemmän. Se merkitsee tuottojen menetyksiä ja kassavirran tyrehtymistä.

Kun sopimus on katkolla, vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä ja suuria investointipaineita.

Investointeja pitää tehdä myös sopimuskauden aikana

Sairanen näkee tilanteessa myös mahdollisuuksia. Hän kehottaa ottamaan selvää kiinteistöportfolion potentiaalista jo sopimuskauden aikana. Silloin PTS-toimenpiteitä suunnitellaan ajoissa ja investoinnit kohdistetaan oikeisiin kiinteistöihin. Kiinnostuksen osoittaminen kohteen kuntoa ja vuokralaisten toiveita kohtaan voi tulla myöhässä, jos vuokralainen on jo ilmoittanut lähtöaikeistaan.

“Kun sopimus on katkolla, vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä ja suuria investointipaineita.”

Kiinteistön muuntojoustavuus pitää mahdollisuudet avoinna

Sairasen mukaan Granlundilta löytyy monia keinoja tilanteeseen, jossa tilat ovat jo tyhjillään eikä uutta vuokralaista ole näköpiirissä. Muuntojoustavuus nostaa kiinteistön arvoa vuokralaisten silmissä ja pitää mahdollisuudet avoinna: tilat saadaan sopimaan yhdelle tai useammalle vuokralaiselle.

“Pystymme myös kertomaan, mitä eri vuokralaisvaihtoehtoihin varautuminen maksaa.”

Vastuullisuus lisää kiinteistön houkuttelevuutta

Kiinteistön houkuttelevuus voidaan sisällyttää kuntoarvioihin omana kohtanaan, jolloin korjaustoimenpiteet vaikuttavat sekä kiinteistön tekniseen kuntoon että arvoon. Tilojen viihtyisyyttä ja ulkonäköä voidaan nostaa esimerkiksi akustiikkaolosuhteiden, valaistuksen, sisäpintojen materiaali- ja värivalintojen tai tietoliikenneyhteyksien parantamisella.

Yksi Sairasen suosittelemista keinoista on vastuullisuus. Se lisää vuokrakohteen houkuttelevuutta ja auttaa säilyttämään kiinteistön arvon. Ympäristösertifiointi tai sen tason nostaminen on vuokralaisille selkeä viesti, eikä sen toteutus vaadi läheskään aina laajaa peruskorjausta.

“Esimerkiksi pyöräpaikkojen tai olosuhdemittaroinnin lisääminen voi riittää.”

Ympäristösertifiointi tai sen tason nostaminen on vuokralaisille selkeä viesti, eikä sen toteutus vaadi läheskään aina laajaa peruskorjausta.

Suunnitelmallisuutta tarvitaan vuokrasopimuksen kaikkiin vaiheisiin

Sairanen kertoo, että Granlundilla on kehitetty vuokrauksen tueksi kattava palvelukokonaisuus, jossa asiantuntijat kulkevat kiinteistönomistajan ja vuokralaisten rinnalla koko sopimuskauden ajan. Suunnitelmallinen vuokraustoiminta kantaa yli haastavienkin aikojen.

Tukea löytyy niin uusien vuokralaisten etsintään, vuokralaisneuvotteluihin kuin sopimuskauden päätteeksi. Esimerkiksi vastuunjakotaulukko auttaa tunnistamaan eri toimijoiden vastuut, mikä helpottaa keskusteluja varsinkin sairaaloiden kaltaisissa haastavissa kohteissa. Ulkopuolisen asiantuntija-avun arvo näkyy myös vuokralaisvelvoitteiden noudattamisen valvonnassa ja lempeässä ohjaamisessa jo vuokrakauden aikana.

“Yhdessä vältämme yllätyksiä sopimuskauden päättyessä, kun on aika arvioida, mitä kiinteistössä on tehty tai jätetty tekemättä.”

Haluatko kuulla lisää?

Susanna Sairanen

Kaupallinen johtaja
Granlund Oy

Askelmerkit vuokratilojen arvon säilyttämiseen

  1. Selvitä kiinteistöjen nykytilanne ja arvo jo sopimuskauden aikana.
  2. Poimi kiinteistöportfoliosta kohteet, joissa on helpoin päästä tavoitetasolle.
  3. Tähtää PTS-toimenpiteissä kiinteistön muuntojoustavuuteen.
  4. Lisää kiinteistön houkuttelevuutta mm. ympäristösertifioinneilla.
  5. Johda vuokraustoimintaa suunnitelmallisesti.

Lisää uutisiamme

K-Labin perustajat: Paul Compensato, Karl Lambert ja Graham Edge

Granlund vahvistaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa yrityskaupalla

27.06.2024 – Granlund laajentaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa ostamalla K-Lab Projektering AB:n osake-enemmistön. Granlund on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä datakeskusten suunnittelu- ja konsultointiosaajista, ja vahvistaa…

Uutinen

Granlund vahvistaa omistuspohjaansa – kansainvälinen ICG sijoittajaksi

19.06.2024 – Granlund vahvistaa omistuspohjaansa uuden kansainvälisen sijoittajan, ICG:n myötä. Tavoitteena on kiihdyttää Granlundin kansainvälistä kasvua ja laajenemista.

Uutinen

“Olemme yleensä viimeinen asiantuntija, joka poistuu kohteesta”

17.06.2024 – Granlund Tampereella työskentelee kokenut nelikko, joka tuntee sairaalatekniikan perusteellisesti. Vahva osaaminen auttaa viemään vaativat sairaalahankkeet onnistuneesti maaliin.

Uutinen

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?