Hyppää sisältöön
UutinenMiten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.5.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon säilyttämiseen.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen, Tuottavuus
Jaa

KTI Kiinteistötieto Oy:n selvitys pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinasta (2021–2022) kertoo, että korona on pahentanut markkinoiden eriytymistä. Käyttäjillä on yhä kovempia laatu- ja tehokkuusvaatimuksia. Kiinnostusta herättävät vain tietyt kohteet tietyssä sijainnissa. Yhä useampi toimisto jää tyhjilleen.

“Kun vuokrasopimus on katkolla, suuri osa vuokralaisista harkitsee merkittävästi pienempiin tiloihin siirtymistä”, kertoo Granlundin myynti- ja asiakkuusjohtaja Susanna Sairanen.

Kiinteistösijoittajien on vallitsevassa markkinatilanteessa pakko hyväksyä, että kilpailu vuokralaisista kovenee ja tyhjiä tiloja on aikaisempaa enemmän. Se merkitsee tuottojen menetyksiä ja kassavirran tyrehtymistä.

Kun sopimus on katkolla, vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä ja suuria investointipaineita.

Investointeja pitää tehdä myös sopimuskauden aikana

Sairanen näkee tilanteessa myös mahdollisuuksia. Hän kehottaa ottamaan selvää kiinteistöportfolion potentiaalista jo sopimuskauden aikana. Silloin PTS-toimenpiteitä suunnitellaan ajoissa ja investoinnit kohdistetaan oikeisiin kiinteistöihin. Kiinnostuksen osoittaminen kohteen kuntoa ja vuokralaisten toiveita kohtaan voi tulla myöhässä, jos vuokralainen on jo ilmoittanut lähtöaikeistaan.

“Kun sopimus on katkolla, vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä ja suuria investointipaineita.”

Kiinteistön muuntojoustavuus pitää mahdollisuudet avoinna

Sairasen mukaan Granlundilta löytyy monia keinoja tilanteeseen, jossa tilat ovat jo tyhjillään eikä uutta vuokralaista ole näköpiirissä. Muuntojoustavuus nostaa kiinteistön arvoa vuokralaisten silmissä ja pitää mahdollisuudet avoinna: tilat saadaan sopimaan yhdelle tai useammalle vuokralaiselle.

“Pystymme myös kertomaan, mitä eri vuokralaisvaihtoehtoihin varautuminen maksaa.”

Vastuullisuus lisää kiinteistön houkuttelevuutta

Kiinteistön houkuttelevuus voidaan sisällyttää kuntoarvioihin omana kohtanaan, jolloin korjaustoimenpiteet vaikuttavat sekä kiinteistön tekniseen kuntoon että arvoon. Tilojen viihtyisyyttä ja ulkonäköä voidaan nostaa esimerkiksi akustiikkaolosuhteiden, valaistuksen, sisäpintojen materiaali- ja värivalintojen tai tietoliikenneyhteyksien parantamisella.

Yksi Sairasen suosittelemista keinoista on vastuullisuus. Se lisää vuokrakohteen houkuttelevuutta ja auttaa säilyttämään kiinteistön arvon. Ympäristösertifiointi tai sen tason nostaminen on vuokralaisille selkeä viesti, eikä sen toteutus vaadi läheskään aina laajaa peruskorjausta.

“Esimerkiksi pyöräpaikkojen tai olosuhdemittaroinnin lisääminen voi riittää.”

Ympäristösertifiointi tai sen tason nostaminen on vuokralaisille selkeä viesti, eikä sen toteutus vaadi läheskään aina laajaa peruskorjausta.

Suunnitelmallisuutta tarvitaan vuokrasopimuksen kaikkiin vaiheisiin

Sairanen kertoo, että Granlundilla on kehitetty vuokrauksen tueksi kattava palvelukokonaisuus, jossa asiantuntijat kulkevat kiinteistönomistajan ja vuokralaisten rinnalla koko sopimuskauden ajan. Suunnitelmallinen vuokraustoiminta kantaa yli haastavienkin aikojen.

Tukea löytyy niin uusien vuokralaisten etsintään, vuokralaisneuvotteluihin kuin sopimuskauden päätteeksi. Esimerkiksi vastuunjakotaulukko auttaa tunnistamaan eri toimijoiden vastuut, mikä helpottaa keskusteluja varsinkin sairaaloiden kaltaisissa haastavissa kohteissa. Ulkopuolisen asiantuntija-avun arvo näkyy myös vuokralaisvelvoitteiden noudattamisen valvonnassa ja lempeässä ohjaamisessa jo vuokrakauden aikana.

“Yhdessä vältämme yllätyksiä sopimuskauden päättyessä, kun on aika arvioida, mitä kiinteistössä on tehty tai jätetty tekemättä.”

Haluatko kuulla lisää?

Susanna Sairanen

Myynti- ja asiakkuusjohtaja
Granlund Oy

Askelmerkit vuokratilojen arvon säilyttämiseen

  1. Selvitä kiinteistöjen nykytilanne ja arvo jo sopimuskauden aikana.
  2. Poimi kiinteistöportfoliosta kohteet, joissa on helpoin päästä tavoitetasolle.
  3. Tähtää PTS-toimenpiteissä kiinteistön muuntojoustavuuteen.
  4. Lisää kiinteistön houkuttelevuutta mm. ympäristösertifioinneilla.
  5. Johda vuokraustoimintaa suunnitelmallisesti.

Lisää uutisiamme

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

09.08.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?