Hyppää sisältöön
UutinenMiten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.5.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon säilyttämiseen.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen, Tuottavuus
Jaa

KTI Kiinteistötieto Oy:n selvitys pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinasta (2021–2022) kertoo, että korona on pahentanut markkinoiden eriytymistä. Käyttäjillä on yhä kovempia laatu- ja tehokkuusvaatimuksia. Kiinnostusta herättävät vain tietyt kohteet tietyssä sijainnissa. Yhä useampi toimisto jää tyhjilleen.

“Kun vuokrasopimus on katkolla, suuri osa vuokralaisista harkitsee merkittävästi pienempiin tiloihin siirtymistä”, kertoo Granlundin myynti- ja asiakkuusjohtaja Susanna Sairanen.

Kiinteistösijoittajien on vallitsevassa markkinatilanteessa pakko hyväksyä, että kilpailu vuokralaisista kovenee ja tyhjiä tiloja on aikaisempaa enemmän. Se merkitsee tuottojen menetyksiä ja kassavirran tyrehtymistä.

Kun sopimus on katkolla, vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä ja suuria investointipaineita.

Investointeja pitää tehdä myös sopimuskauden aikana

Sairanen näkee tilanteessa myös mahdollisuuksia. Hän kehottaa ottamaan selvää kiinteistöportfolion potentiaalista jo sopimuskauden aikana. Silloin PTS-toimenpiteitä suunnitellaan ajoissa ja investoinnit kohdistetaan oikeisiin kiinteistöihin. Kiinnostuksen osoittaminen kohteen kuntoa ja vuokralaisten toiveita kohtaan voi tulla myöhässä, jos vuokralainen on jo ilmoittanut lähtöaikeistaan.

“Kun sopimus on katkolla, vastassa voi olla ikäviä yllätyksiä ja suuria investointipaineita.”

Kiinteistön muuntojoustavuus pitää mahdollisuudet avoinna

Sairasen mukaan Granlundilta löytyy monia keinoja tilanteeseen, jossa tilat ovat jo tyhjillään eikä uutta vuokralaista ole näköpiirissä. Muuntojoustavuus nostaa kiinteistön arvoa vuokralaisten silmissä ja pitää mahdollisuudet avoinna: tilat saadaan sopimaan yhdelle tai useammalle vuokralaiselle.

“Pystymme myös kertomaan, mitä eri vuokralaisvaihtoehtoihin varautuminen maksaa.”

Vastuullisuus lisää kiinteistön houkuttelevuutta

Kiinteistön houkuttelevuus voidaan sisällyttää kuntoarvioihin omana kohtanaan, jolloin korjaustoimenpiteet vaikuttavat sekä kiinteistön tekniseen kuntoon että arvoon. Tilojen viihtyisyyttä ja ulkonäköä voidaan nostaa esimerkiksi akustiikkaolosuhteiden, valaistuksen, sisäpintojen materiaali- ja värivalintojen tai tietoliikenneyhteyksien parantamisella.

Yksi Sairasen suosittelemista keinoista on vastuullisuus. Se lisää vuokrakohteen houkuttelevuutta ja auttaa säilyttämään kiinteistön arvon. Ympäristösertifiointi tai sen tason nostaminen on vuokralaisille selkeä viesti, eikä sen toteutus vaadi läheskään aina laajaa peruskorjausta.

“Esimerkiksi pyöräpaikkojen tai olosuhdemittaroinnin lisääminen voi riittää.”

Ympäristösertifiointi tai sen tason nostaminen on vuokralaisille selkeä viesti, eikä sen toteutus vaadi läheskään aina laajaa peruskorjausta.

Suunnitelmallisuutta tarvitaan vuokrasopimuksen kaikkiin vaiheisiin

Sairanen kertoo, että Granlundilla on kehitetty vuokrauksen tueksi kattava palvelukokonaisuus, jossa asiantuntijat kulkevat kiinteistönomistajan ja vuokralaisten rinnalla koko sopimuskauden ajan. Suunnitelmallinen vuokraustoiminta kantaa yli haastavienkin aikojen.

Tukea löytyy niin uusien vuokralaisten etsintään, vuokralaisneuvotteluihin kuin sopimuskauden päätteeksi. Esimerkiksi vastuunjakotaulukko auttaa tunnistamaan eri toimijoiden vastuut, mikä helpottaa keskusteluja varsinkin sairaaloiden kaltaisissa haastavissa kohteissa. Ulkopuolisen asiantuntija-avun arvo näkyy myös vuokralaisvelvoitteiden noudattamisen valvonnassa ja lempeässä ohjaamisessa jo vuokrakauden aikana.

“Yhdessä vältämme yllätyksiä sopimuskauden päättyessä, kun on aika arvioida, mitä kiinteistössä on tehty tai jätetty tekemättä.”

Haluatko kuulla lisää?

Susanna Sairanen

Kaupallinen johtaja
Granlund Oy

Askelmerkit vuokratilojen arvon säilyttämiseen

  1. Selvitä kiinteistöjen nykytilanne ja arvo jo sopimuskauden aikana.
  2. Poimi kiinteistöportfoliosta kohteet, joissa on helpoin päästä tavoitetasolle.
  3. Tähtää PTS-toimenpiteissä kiinteistön muuntojoustavuuteen.
  4. Lisää kiinteistön houkuttelevuutta mm. ympäristösertifioinneilla.
  5. Johda vuokraustoimintaa suunnitelmallisesti.

Lisää uutisiamme

Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?