Hyppää sisältöön
UutinenAsiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

8.5.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen, Tuottavuus, Vastuullisuus
Jaa

Granlundin myynti- ja asiakkuusjohtaja Susanna Sairasen mukaan kiinteistösijoittajien akuutti huolenaihe tällä hetkellä on kiinteistöjen arvon lasku. Korot ovat nousseet nollasta kolmeen prosenttiin, samalla kun inflaatio on huippulukemissa, 4–5 prosentissa.

“Kiinteistömarkkinoilla tilanne näkyy tuottovaatimusten nousuna, mikä laskee kiinteistöjen arvoja.”

Inflaatio- ja korkokehitys ei ole kiinteistösijoittajien ainoa huolenaihe. PWC:n mukaan vain noin 26 prosenttia eurooppalaisista kiinteistönomistajista pystyy siirtämään inflaation vuokriin. Lisähaasteena on tilojen alhainen vuokrausaste koronan seurauksena. Tulevina kuukausina yhä useampi liike- ja toimitila jääkin tyhjilleen, vuokria ei voi korottaa ja inflaatio kasvattaa kuluja.

Sairasella on kuitenkin kiinteistösijoittajille rohkaiseva viesti.

“Paljon on tehtävissä kiinteistöjen arvon säilyttämiseksi nykytasolla.”

Kiinteistömarkkinoilla tilanne näkyy tuottovaatimusten nousuna, mikä laskee kiinteistöjen arvoja.

1. Varmista vihreän rahoituksen saatavuus

Yksi Sairasen ratkaisuista on vihreän rahoituksen varmistaminen. Vastuullisella toiminnalla on mahdollista vaikuttaa lainan korkoihin, sillä vihreä laina on todennäköisemmin edullisempaa. Lainaa ei edes välttämättä saa, jos omistaja ei pysty osoittamaan vastuullisuuttaan ja EU-taksonomiakelpoisuuttaan.

Kiinteistöportfolion EU-taksonomiapotentiaali voidaan arvioida Granlundin kehittämällä AI-taksonomiakartoituksella. Se auttaa kiinteistösijoittajia ymmärtämään kohteiden nykytilanteen ja luomaan tiekartan tulevaisuuteen siitä, miten kohteita voidaan kehittää EU-taksonomian mukaisiksi.

2.Viesti kiinteistön arvosta ympäristösertifikaatilla tai sen tason nostolla

Kiinteistöjen arvo on osoitettava potentiaalisille vuokralaisille ja ostajille luotettavalla tavalla. Teknisten Due Diligence -selvitysten lisäksi kiinteistön arvosta voi Sairasen mukaan viestiä ympäristösertifikaateilla. Ne laskevat konkreettisesti ostajan kokemaa riskiä.

Granlund tarjoaa Avaimet käteen -palveluna ympäristösertifikaatin tason nostamista. Sairasen mukaan sille on juuri nyt tarve monissa kiinteistöissä. Olemassa olevien rakennusten BREEAM In-Use -sertifioinneissa Very Good -taso on minimi, joka pitää kisassa mukana, ja kiinteistöille haetaan nyt Excellent-tasoa.

3. Tasaa kuluvirtaa kunnossapidon johtamisella

Inflaatioherkässä tilanteessa Sairanen kehottaa kiinnittämään huomiota kunnossapidon johtamiseen, kuten energiatehokkuustoimenpiteisiin ja ylläpidon optimointiin. Jo PTS:ssä voidaan määritellä, mitkä investoinnit edistävät parhaiten esimerkiksi ympäristösertifiointia tai EU-taksonomiakelpoisuutta.

Kun toimenpiteissä keskitytään niihin, joilla on kokonaisuuden kannalta suurin merkitys, kuluvirta tasaantuu ja ylläpitokustannusten hallintaan saadaan lisää ennustettavuutta.

Oikeilla investoinneilla ja PTS-toimenpiteillä kiinteistö säilyy terveellisenä, turvallisena, vastuullisena ja houkuttelevana.

Sairanen onkin vakuuttunut siitä, että kiinteistönomistajat, jotka huolehtivat rakennuksistaan epävarmoina aikoina, ovat paremmassa asemassa, kun markkinatilanne muuttuu. Oikeilla investoinneilla ja PTS-toimenpiteillä kiinteistö säilyy terveellisenä, turvallisena, vastuullisena ja houkuttelevana.

“Ja kiinteistöjen arvo nousee todennäköisesti nopeammin, kun markkinatilanne paranee.”

Lue aiheesta lisää myös Raklin uutisesta: KTI Markkinakatsaus ja Rakli-KTI Toimitilabarometri: Vallitseva taloustilanne näkyy kiinteistömarkkinoilla monin tavoin

Haluatko kuulla lisää?

Susanna Sairanen

Kaupallinen johtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

K-Labin perustajat: Paul Compensato, Karl Lambert ja Graham Edge

Granlund vahvistaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa yrityskaupalla

27.06.2024 – Granlund laajentaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa ostamalla K-Lab Projektering AB:n osake-enemmistön. Granlund on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä datakeskusten suunnittelu- ja konsultointiosaajista, ja vahvistaa…

Uutinen

Granlund vahvistaa omistuspohjaansa – kansainvälinen ICG sijoittajaksi

19.06.2024 – Granlund vahvistaa omistuspohjaansa uuden kansainvälisen sijoittajan, ICG:n myötä. Tavoitteena on kiihdyttää Granlundin kansainvälistä kasvua ja laajenemista.

Uutinen

“Olemme yleensä viimeinen asiantuntija, joka poistuu kohteesta”

17.06.2024 – Granlund Tampereella työskentelee kokenut nelikko, joka tuntee sairaalatekniikan perusteellisesti. Vahva osaaminen auttaa viemään vaativat sairaalahankkeet onnistuneesti maaliin.

Uutinen

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?