Hyppää sisältöön
UutinenAsiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

8.5.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen, Tuottavuus, Vastuullisuus
Jaa

Granlundin myynti- ja asiakkuusjohtaja Susanna Sairasen mukaan kiinteistösijoittajien akuutti huolenaihe tällä hetkellä on kiinteistöjen arvon lasku. Korot ovat nousseet nollasta kolmeen prosenttiin, samalla kun inflaatio on huippulukemissa, 4–5 prosentissa.

“Kiinteistömarkkinoilla tilanne näkyy tuottovaatimusten nousuna, mikä laskee kiinteistöjen arvoja.”

Inflaatio- ja korkokehitys ei ole kiinteistösijoittajien ainoa huolenaihe. PWC:n mukaan vain noin 26 prosenttia eurooppalaisista kiinteistönomistajista pystyy siirtämään inflaation vuokriin. Lisähaasteena on tilojen alhainen vuokrausaste koronan seurauksena. Tulevina kuukausina yhä useampi liike- ja toimitila jääkin tyhjilleen, vuokria ei voi korottaa ja inflaatio kasvattaa kuluja.

Sairasella on kuitenkin kiinteistösijoittajille rohkaiseva viesti.

“Paljon on tehtävissä kiinteistöjen arvon säilyttämiseksi nykytasolla.”

Kiinteistömarkkinoilla tilanne näkyy tuottovaatimusten nousuna, mikä laskee kiinteistöjen arvoja.

1. Varmista vihreän rahoituksen saatavuus

Yksi Sairasen ratkaisuista on vihreän rahoituksen varmistaminen. Vastuullisella toiminnalla on mahdollista vaikuttaa lainan korkoihin, sillä vihreä laina on todennäköisemmin edullisempaa. Lainaa ei edes välttämättä saa, jos omistaja ei pysty osoittamaan vastuullisuuttaan ja EU-taksonomiakelpoisuuttaan.

Kiinteistöportfolion EU-taksonomiapotentiaali voidaan arvioida Granlundin kehittämällä AI-taksonomiakartoituksella. Se auttaa kiinteistösijoittajia ymmärtämään kohteiden nykytilanteen ja luomaan tiekartan tulevaisuuteen siitä, miten kohteita voidaan kehittää EU-taksonomian mukaisiksi.

2.Viesti kiinteistön arvosta ympäristösertifikaatilla tai sen tason nostolla

Kiinteistöjen arvo on osoitettava potentiaalisille vuokralaisille ja ostajille luotettavalla tavalla. Teknisten Due Diligence -selvitysten lisäksi kiinteistön arvosta voi Sairasen mukaan viestiä ympäristösertifikaateilla. Ne laskevat konkreettisesti ostajan kokemaa riskiä.

Granlund tarjoaa Avaimet käteen -palveluna ympäristösertifikaatin tason nostamista. Sairasen mukaan sille on juuri nyt tarve monissa kiinteistöissä. Olemassa olevien rakennusten BREEAM In-Use -sertifioinneissa Very Good -taso on minimi, joka pitää kisassa mukana, ja kiinteistöille haetaan nyt Excellent-tasoa.

3. Tasaa kuluvirtaa kunnossapidon johtamisella

Inflaatioherkässä tilanteessa Sairanen kehottaa kiinnittämään huomiota kunnossapidon johtamiseen, kuten energiatehokkuustoimenpiteisiin ja ylläpidon optimointiin. Jo PTS:ssä voidaan määritellä, mitkä investoinnit edistävät parhaiten esimerkiksi ympäristösertifiointia tai EU-taksonomiakelpoisuutta.

Kun toimenpiteissä keskitytään niihin, joilla on kokonaisuuden kannalta suurin merkitys, kuluvirta tasaantuu ja ylläpitokustannusten hallintaan saadaan lisää ennustettavuutta.

Oikeilla investoinneilla ja PTS-toimenpiteillä kiinteistö säilyy terveellisenä, turvallisena, vastuullisena ja houkuttelevana.

Sairanen onkin vakuuttunut siitä, että kiinteistönomistajat, jotka huolehtivat rakennuksistaan epävarmoina aikoina, ovat paremmassa asemassa, kun markkinatilanne muuttuu. Oikeilla investoinneilla ja PTS-toimenpiteillä kiinteistö säilyy terveellisenä, turvallisena, vastuullisena ja houkuttelevana.

“Ja kiinteistöjen arvo nousee todennäköisesti nopeammin, kun markkinatilanne paranee.”

Lue aiheesta lisää myös Raklin uutisesta: KTI Markkinakatsaus ja Rakli-KTI Toimitilabarometri: Vallitseva taloustilanne näkyy kiinteistömarkkinoilla monin tavoin

Haluatko kuulla lisää?

Susanna Sairanen

Kaupallinen johtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?