Hyppää sisältöön
UutinenOnnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista

Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista

11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana palveluna.

Aihepiiri
Suunnittelu
Jaa

Granlund tarjoaa moderneja keittiösuunnitteluratkaisuja ammattikeittiöiden, kahviloiden, ravintoloiden ja ruokapalvelujen tarpeisiin.

– Olemme yleensä projektissa mukana jo hankesuunnittelusta lähtien. Voimme tulla toki mukaan myöhemminkin, jolloin toimimme esimerkiksi työmaa-aikaisena konsulttina, Tiia Kaijalainen Granlundin ammattikeittiösuunnittelusta kertoo.

Keittiön tilasuunnittelu varmistaa keittiön toiminnallisuuden ja oikein mitoitetut neliöt. Onnistuneessa ratkaisussa on huomioitu nämä kaikki siten, että työskentely on miellyttävää ja ergonomista. Kaikki lähtee siitä, minkälaisesta keittiöstä ja valmistuksesta on kyse. Ammattikeittiösuunnittelu voi samalla edistää tuotantoprosessien tehostamista.

Olemme yleensä projektissa mukana jo hankesuunnittelusta lähtien. Voimme tulla toki mukaan myöhemminkin, jolloin toimimme esimerkiksi työmaa-aikaisena konsulttina.

Tiia Kaijalainen, keittiösuunnittelija, Granlund Oy

Asiakkaalta tarvitaan lähtötiedot, kuten annosmäärä sekä tuotantotapa, esim. Cook&Chill tai Cook&Serve -valmistus. Kyse voi olla myös keittiöstä, jonne ruoka saapuu muualta vain kuumennettavaksi. Näiden pohjalta pystytään laskemaan laitteiden oikea kapasiteetti sekä määrittämään vaadittavat tilat.

Yhdessä arkkitehtien kanssa voidaan sitten arvioida keittiötilojen pinta-alaa, ja varmistaa tilojen riittävyys tai se tarvitaanko niitä lisää esimerkiksi Cook&Chill -menetelmän edellyttämälle jäähdytykselle. Jos keittiöstä lähtee taas annoksia eteenpäin, on varattava riittävästi pakkaustilaa.

Olemassa olevissa kohteissa voi olla haasteena rakennusteknisiä tekijöitä, kuten kantavia seiniä. Näihinkin löytyy omat ratkaisunsa. Arkkitehtien kanssa yhdessä voidaan ottaa kantaa esim. siihen, mihin varastoja voisi sijoittaa parhaiten, sillä vaativat yleensä eniten tilaa. Harvemmin keittiön käyttötarkoitus kuitenkaan muuttuu täysin. Usein kyse on annosmäärien tai tuotantotavan muutoksesta.

Toiminnallinen ja energiatehokas kokonaisuus

Ammattikeittiössä työskentely on edelleen hyvin fyysistä. Suunnittelussa tavoitteena onkin ns. järkevä ruuan flow. Toisin sanoen ruoan tulisi edetä lastauslaiturilta aina lautaselle asti ilman, että valmistavan henkilökunnan tarvitsee tehdä ylimääräisiä siirtoja siinä välillä.

Jokainen keittiö on omanlaisensa ja suunnitelma tehdään aina asiakaslähtöisesti. Kahvilan keittiöt ovat yleensä kompakteja, ja toiminnot pitää mahduttaa suhteellisen pieneen tilaan niin, että ne silti täyttävät viranomaisvaatimukset. Muuntojoustavuus on siten seikka jota toivotaan tänä päivänä yhä enemmän. Sen avulla voidaan varmistaa, ettei kahvilan tai ravintolan keittiössä tarvitse jonkin uuden toiminnon vuoksi tehdä tulevaisuudessa vaivalloisia muutoksia, vaan siihen riittää esim. yksittäisten laitteiden paikkojen vaihtaminen.

Autamme asiakasta saamaan tarpeisiinsa sopivan mutta samalla myös energiatehokkaan kokonaisuuden, jotta työskentely sujuisi entistä paremmin.

Tiia Kaijalainen, keittiösuunnittelija, Granlund Oy

Ammattikeittiöt ovat tänä päivänä huipputeknisiä tiloja. Keittiön energiakapasiteetti kannattaa siksi mitoittaa tuotantomäärää vastaavaksi. Granlundin ammattikeittiösuunnittelu tarjoaa alan laaja-alaista teknistä osaamista. Yhdessä LVI- ja sähkösuunnittelun sekä keittiöiden kylmätekniikan asiantuntijoiden kanssa löydetään parhaiten toimivat ratkaisut.

– Autamme asiakasta saamaan tarpeisiinsa sopivan mutta samalla myös energiatehokkaan kokonaisuuden, jotta työskentely sujuisi entistä paremmin, Tiia Kaijalainen summaa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Ammattikeittiö-lehdessä 3/2024. Pääset tästä linkistä lehden näköisversioon.

Haluatko kuulla lisää?

Tiia Kaijalainen

Projektipäällikkö, keittiösuunnittelu
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Granlund mukana uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun voittajatiimissä

12.09.2025 – Helsingin Eteläsatamaan rakennettavan uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu huipentui 11. syyskuuta. Granlund on mukana kilpailun voittaneessa JKMM Arkkitehtien suunnitteluryhmässä.

Uutinen

Granlund on Vuoden 2025 sähkösuunnittelija

11.09.2025 – Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry valitsivat Granlundin Vuoden sähkösuunnittelijaksi.

Uutinen

Kim Hagman aloittaa Granlundin talousjohtajana

10.09.2025 – Granlundin uusi talousjohtaja (CFO) on FCG:ltä siirtyvä Kim Hagman. Hänessä yhdistyy kira-alan, projektiliiketoiminnan ja laskennan vahva osaaminen.

Uutinen

Granlund teki yrityskaupan Kauto Nikulainen arkkitehtien kanssa

02.09.2025 – Granlundin arkkitehtisuunnittelu kasvaa yli 100 arkkitehtiin. Kauto Nikulainen arkkitehtien yrityskaupan myötä arkkitehtisuunnittelu laajenee pääkaupunkiseudulle.

Uutinen

Konkreettisia ohjeita talotekniikan kiertotalouteen

15.08.2025 – Alan yhteishanke selvitti, miten kiertotalous mahdollistetaan talotekniikka-alalla. Tarjolla on tutkittua tietoa ja konkreettisia ohjeita. Granlund toimi hankkeen konsulttina.

Uutinen

Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat Ukrainaan sairaalakonseptin

14.08.2025 – Suomalaisista sairaalasuunnittelun asiantuntijoista muodostuva IHDA-allianssi suunnittelee Ukrainaan yleissairaalan mallia.

Uutinen

Tuomo Nerg rakennuttamisen liiketoimintajohtajaksi

05.08.2025 – Tuomo Nerg aloittaa Granlundin uutena rakennuttamisen liiketoimintajohtajana. Hänen tehtävänään on tukea rakennuttamisen kasvua kotimaassa ja kansainvälisesti.

Uutinen

Pk-yrityksen vastuullisuustyö helpommaksi – uusi palvelukokonaisuus avuksi

18.06.2025 – Monissa pk-yrityksissä vastuullisuustyö on jo arkea. Tuotevalmistajille suunnattu palvelukokonaisuutemme auttaa tekemään sen näkyväksi.

Uutinen

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?

16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?