Hyppää sisältöön
UutinenTohtorit tuovat Granlundille uutta sykettä

Tohtorit tuovat Granlundille uutta sykettä

5.11.2018 – Tohtorit siirtyvät yhä useammin yliopiston tutkijankammioista yritysmaailman palvelukseen. Insinööritoimistoissa heitä ei ole totuttu näkemään. Granlundilta tohtoreita kuitenkin löytyy jo kymmenkunta.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Tohtoreiden avulla Granlund on rohkeasti etulinjassa hyödyntämässä alan tuoreinta ja terävintä tutkimusosaamista.

”Talotekniikka- ja kiinteistöalalla tämä on hyvinkin poikkeuksellista”, myöntää Granlundin innovaatio- ja kehitysjohtaja Tuomas Laine.

Laineen mukaan tohtorit sopivat hyvin yrityksen asiantuntijoiden joukkoon antamaan hiukan erilaista näkövinkkeliä. Suurin osa Granlundin tohtoreista on mukana tarjoamassa korkeatasoisia konsultoinnin ja suunnittelun palveluja asiakkaille.

”Panostamme innovaatio- ja kehitystoimintaan kilpailijoitamme enemmän, ja näissä tehtävissä työskentelee myös muutama tohtoreistamme”, Laine sanoo.

Granlundilla yksi tärkeimmistä kehitysalueista liittyy kiinteistöjen big dataan ja siitä löydettäviin aivan uudenlaisiin innovaatioihin.

PoDoCo tuo yritykset ja tohtorit yhteen

Energiatekniikan asiantuntija Sudip Pal on tullut Granlundille PoDoCo (Post Docs in Companies) tukee -ohjelman kautta. Ohjelmassa yhdistyvät yritysten tarve saada uusinta korkeatasoista tietoa ja nuorten tohtorien tarve työllistyä. Säätiö rahoittaa Palin Granlundilla tekemää tutkimusta ensimmäisen vuoden, ja vastaavasti Granlund sitoutui toisen vuoden normaaliin työsuhteeseen yrityksessä.

Tammikuussa 2018 Aalto-yliopistossa tohtoriksi väitelleen Palin alaa on rakennusten energiatehokkuuteen liittyvä tutkimus: kiinteistöjen energian kulutuksen simulaatio, optimointi ja elinkaarianalyysi. Hän työskentelee PoDoCon tutkimusprojektissa, jossa kehitetään datapohjaisia ratkaisuja kiinteistöihin

”Juuri nyt keskityn tutkimaan rakennettuun ympäristöön liittyvää avointa dataa ja tapoja hyödyntää sitä uusien ratkaisujen luomisessa. On odotettavissa, että tällainen datalähtöinen lähestyminen luo tulevaisuudessa innovatiivisia tuotteita ja palveluita”, Pal kertoo.

Sudip Palin kanssa samalla osastolla on tänä vuonna työnsä aloittanut Granlundin ensimmäinen data-analyytikko, tohtori Anna Korolyuk.

On odotettavissa, että tällainen datalähtöinen lähestyminen luo tulevaisuudessa innovatiivisia tuotteita ja palveluita.”

Sudip Pal

Haastavat projektit saavat innostumaan

Granlundin slogan on Building on Innovation. Sloganin taustalla on paitsi yrityksen strategiset tavoitteet, jatkuva ja merkittävä innovaatiotoiminta, mutta myös syntynyt mielikuva Granlundista yrityksenä.

”Arjessa tämä näkyy niin, että ideoita kerätään koko henkilöstöltä. Useimmat myös mainitsevat kehityshaluisuuden yhdeksi merkittäväksi tekijäksi työssä viihtymiselle”, Laine kertoo.
Tämän vahvistaa Granlundin johtava energia-asiantuntija, tohtori Tuomo Niemelä.

”Aikaisemmin olen ollut perinteisemmissä insinööritoimistoissa töissä ja nyt neljä vuotta Granlundilla. Täällä kaikessa toiminnassa on kehittämisen ideologia ja meininki: mietitään, miten voidaan tehdä joku asia paremmin, tehokkaammin, saada jokin toimimaan luotettavammin”, hän sanoo.

LVI-tekniikkaa opiskelleen Niemelän väitöskirjan aiheena oli kustannustehokas korjausrakentaminen. Granlundilla hän pääsee hyödyntämään osaamistaan monipuolisesti.

”Toimin esimiehenä Uudet energiaratkaisut -asiantuntijaryhmässä, jossa tehdään selvityksiä ja konsultointia esimerkiksi lämpöpumpputeknologioista ja uusiutuvista energialähteistä.”

Toimenkuvaan kuuluu kehitystyön ohella paljon asiakastyötä.

”Eniten innostun kaikesta uudesta ja haastavista projekteista, joissa löydetään asiakkaalle uusia ratkaisuja”, Niemelä kertoo.

”Eniten innostun kaikesta uudesta ja haastavista projekteista, joissa löydetään asiakkaalle uusia ratkaisuja.”

Tuomo Niemelä

Laatupäällikkö ratkaisee ongelmia

Oulun yliopistossa tuotantotaloutta opiskellut Maila Herva sai kipinän tutkimustyöhön tehdessään diplomityötä VTT:llä. Mielessä häämötti tohtorin tutkinnon tarjoama mahdollisuus jatkaa akateemisella uralla ja ehkä joskus tulevaisuudessa professorina toimiminen. Professorin tehtävät saavat ainakin toistaiseksi vielä odottaa, sillä tekniikan tohtoriksi 2011 valmistunut Herva toimii Granlundin laatupäällikkönä.

”Vastuullani on laatujärjestelmän ylläpitämisen lisäksi mm. toiminnan ja prosessien kehittäminen, uusien työntekijöiden perehdyttäminen ja sisäiset koulutukset.”

Tieteentekijät etsivät ratkaisuja tutkimusongelmiin ja tuottavat uutta tietoa. Laatupäällikön toimenkuvassa on paljon samankaltaisuutta.

”Pidän asioiden selvittelystä, tutkimisesta ja ongelmien ratkaisusta. Tykkään järjestellä asioita ja nautin siitä, kun palat alkavat hetkittäisen kaaoksen jälkeen loksahdella paikoilleen. Innostun, kun saan tehdä töitä asiantuntijoiden kanssa ja auttaa heitä oivaltamaan esimerkiksi uusia tapoja tehdä työtä”, Herva kuvailee.

“Innostun, kun saan tehdä töitä asiantuntijoiden kanssa ja auttaa heitä oivaltamaan esimerkiksi uusia tapoja tehdä työtä.”

Maila Herva

Lue lisää:

Maila Hervan uratarina

Innovaatiot ja kehitys Granlundilla

Tuore väitös: Kustannus- ja energiatehokas peruskorjaus saavutetaan lämpöpumppu- ja talotekniikkaratkaisuilla

Miten taloyhtiössä varmistetaan lämpöpumppujärjestelmän energiatehokas toiminta?

Mitä tietoa etsit?