Hyppää sisältöön
UutinenTurvakonsultin kädenjälki: turvallisempi yhteiskunta

Turvakonsultin kädenjälki: turvallisempi yhteiskunta

7.9.2021 – ”Valitettavan usein turvallisuusasiat eivät ole keskitetysti kenenkään hanskassa, tai niitä aletaan miettiä liian myöhään”, sanoo kokenut turvakonsultti.

Aihepiiri
Ura Granlundilla
Jaa

Granlundin turvallisuuspäällikkö, turvakonsultti Tero Hellman ja turvakonsultti Markku Leskinen arvostavat työnsä monipuolisuutta. Heitä motivoi työssään ennen kaikkea sen merkityksellisyys.

”Jos turvallisuus pettää, seuraukset voivat olla hyvin vakavia kohteen toiminnalle ja henkilöille. Pääsemme omalla työllämme osaltamme vaikuttamaan siihen, että yhteiskuntamme pysyy turvallisena”, Tero huomauttaa.

Meidän on hallittava isot kokonaisuudet, mutta myös pienet yksityiskohdat.

Markun ja Teron työkenttä on hyvin laaja. He toimivat rakennushankkeissa turvakonsultteina tai turvasuunnittelijoina. He varmistavat, että rakennuksen fyysisen turvallisuuden vaatimukset huomioidaan.

”Fyysinen turvallisuus pitää sisällään niin henkilöiden, omaisuuden, tietojen kuin asiakkaan toimintojenkin suojauksen”, Tero kertoo.

Turvakonsultit arvioivat myös hankkeen toteuttamiseen liittyviä tietoturva-asioita. He huolehtivat, että jo rakennuksen suunnitteluvaiheen dokumentit suojataan. Lisäksi he osallistuvat esimerkiksi turvajärjestelmien suunnitteluun, kilpailuttamiseen, toteutusten seurantaan ja valvontaan.

”Meidän on hallittava isot kokonaisuudet, mutta myös pienet yksityiskohdat. Pääsemme pohtimaan, tarvitaanko jossakin kohteessa vaikkapa kulunvalvontaa. Mutta meiltä voidaan kysyä myös, että minkälainen jonkun yksittäisen oven tai sen lukon pitäisi olla”, Markku mainitsee.

Molemmilla miehillä on pitkä kokemus turva-alan tehtävistä. Tero on opiskellut Tampereen poliisikoulussa ja täydentänyt opintojaan Uudellamaalla Laurean ammattikorkeakoulussa. Lue Teron uratarina! Pian eläkkeelle jäävällä Markulla on sähkötekniikan koulutus.

Granlundin turvakonsultit ovat olleet mukana esimerkiksi konesalien, kuntien ja valtionhallinnon tilojen sekä yritysten toimistotilojen rakennushankkeissa.

Turvallisuusvaatimukset kiristyvät koko ajan

Granlundin turvakonsultit ovat olleet mukana esimerkiksi konesalien, kuntien ja valtionhallinnon tilojen sekä yritysten toimistotilojen rakennushankkeissa.

”Turvallisuusvaatimukset kiristyvät koko ajan. Valitettavan usein turvallisuusasiat eivät ole kuitenkaan keskitetysti kenenkään hanskassa, tai niitä aletaan miettiä liian myöhään”, Tero huomauttaa.

Ideaalitapauksessa turvakonsultti on hankkeessa mukana alusta lähtien. Hän voi tarjota hyödyllisiä vinkkejä esimerkiksi arkkitehdille, mutta myös vaikkapa rakenne- tai LVI-suunnittelijalle.

”Äskettäin pääsin vaikuttamaan – onneksi jo suunnitteluvaiheessa – että erään rakennuksen alakerrokseen vaihdettiin paremman turvaluokituksen lasit. Asia oli jostain syystä jäänyt huomioimatta, käyttäjän alkuperäisestä vaatimuksesta huolimatta”, Markku kertoo.

Turvakonsulttien asiantuntemusta hyödynnetään myös valmiissa kohteissa.

”Voimme tarkistaa, miten vaikkapa jokin turvallisuuden osa-alue on kohteessa huomioitu. Autamme myös asiakkaita valmistautumaan turva-alan auditointeihin. Meidän omaa toimintaammekin auditoidaan”, Markku kertoo.

Granlund tarjoaa turva-alasta kiinnostuneelle paljon.

Uutta opeteltavaa riittää

Turvakonsulttien mukaan parasta – ja haastavinta – heidän työssään on sen monipuolisuus ja jatkuva uuden opettelu.

”Paljon uutta asiaa tulee koko ajan ja tekniikka kehittyy. Tekniset järjestelmät linkittyvät myös entistä enemmän toisiinsa, joten kokonaisuuksien hallinta ei ole ihan yksinkertaista”, Tero miettii.

”Nykyään korkean turvaluokituksen kohteissa on huomioitava myös esimerkiksi sellainen asia kuin dronet – miten voidaan estää niiden avulla tapahtuva kuvaus, tiedonkeruu tai vaikkapa tavarankuljetus”, Markku mainitsee.

Markun ja Teron mukaan Granlund tarjoaa turvallisuus-alasta kiinnostuneelle paljon.

”Granlund on monessa mukana, joten täällä pääsee soveltamaan laajasti ammattitaitoaan ja oppimaan uusia asioita. Erilaisissa kohteissa on hyvin erilaisia vaatimuksia”, Markku mainitsee.

Kiinnostaako, mitä muita työpaikkoja meillä olisi nyt auki?

Mitä tietoa etsit?