Hyppää sisältöön
UutinenTutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.5.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio
Jaa

Tutkimuksen mukaan kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteitä alalla ovat laadukkaan tiedon puute, päällekkäiset järjestelmät ja ymmärtämättömyys tiedon hyödyntämisestä. Lisäksi haasteena on, ettei tietoa jaeta eri toimijoiden kesken.

”Ala on digitaalisen matkansa alussa. Nyt on aika nostaa elinkaariajattelu pääosaan ja pyristellä irti alan siiloista ja hajautumisesta. Kun panostamme yhdessä tiedon laatuun ja hyödyntämiseen, lisäämme alan tuottavuutta, laadukkuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä”, sanoo Granlundin digitaalisen liiketoiminnan suunnittelupäällikkö Francisco Forns-Samso.

Nyt on aika nostaa elinkaariajattelu pääosaan ja pyristellä irti alan siiloista ja hajautumisesta.

Francisco Forns-Samso

Hajanainen tieto on epäluotettavaa ja arvotonta

Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksen mukaan tieto on hajanaista ja vanhentunutta. Alle puolet vastaajista (47 %) päivittää kohteidensa tietoja säännöllisesti ja 24 % vain, jos kiinteistössä on tapahtunut suuria muutoksia. Tieto ei ole standardisoitua, jolloin siihen ei voi luottaa eikä sitä voi vertailla.

Peräti 72 % vastaajista totesi, että tieto on monissa eri järjestelmissä eikä niiden välillä ole integraatioita. Tiedon arvoa ei myöskään ole ymmärretty: 62 % mukaan yrityksissä ei ole ymmärrystä siitä, miten tiedolla voidaan edistää strategisia tavoitteita.

”Jotta voimme vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin meidän on pystyttävä hyödyntämään tietoa rakennusten koko elinkaaren ajan. Esimerkiksi tiedot materiaalivalinnoista ja niiden hiilijalanjäljestä ovat aivan yhtä tärkeitä niin suunnittelu- kuin purkuvaiheessakin. Toistaiseksi nämä tiedot ovat eri toimijoiden käsissä hajanaisissa järjestelmissä, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa”, Forns-Samso sanoo.

Rakennuslakiin valmistautuminen edellyttää kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation muutosta

Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimus osoittaa, että alan ajattelutapa on muuttumassa: tiedon hyödyntämisestä ja tiedon avoimesta jakamisesta ollaan kiinnostuneita. 40 % vastaajista oli valmis jakamaan tietoa, jos he myös hyötyvät siitä itse ja 38 % oli valmiita jakamaan tietoa avoimesti.

”Nyt on panostettava tiedon laatuun ja standardisoimiseen. Mitä enemmän pystymme hyödyntämään tietoa, sitä merkityksellisemmäksi tieto tulee”, Forns-Samso sanoo.

Digitalisaatioon on panostettava nyt, sillä vuonna 2025 voimaan astuva rakennuslaki tulee edellyttämään elinkaariajattelua ja ilmastovaikutusten huomioimista. Näiden edistämiseksi tiedon on oltava laadukasta ja koneluettavaa.

”Ilmastonmuutokseen vastaaminen vaatii alalta uusia innovaatioita. Laadukas tieto antaa meille mahdollisuuden hyödyntää automatisointia, tekoälyä, koneoppimista ja lisättyä todellisuutta alan kehittämisessä.”

Tutustu tuloksiin lataamalla raportti oheisen lomakkeen kautta!

Haluatko kuulla lisää?

Francisco Forns-Samso

Director of Digital Business Design

Lataa raportti täyttämällä yhteystietosi

Lisää uutisiamme

Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?