Hyppää sisältöön
UutinenK-ryhmän energiankierrätys mullistaa ruokakauppojen energiatalouden

K-ryhmän energiankierrätys mullistaa ruokakauppojen energiatalouden

10.12.2019 – Kiinteistöt muodostavat yli 30 prosenttia päästöistä Suomessa. K-ryhmä ja Granlund ovat kehittäneet K-ruokakaupoille energiankierrätysmallin, jolla lämmönkulutus pienenee parhaimmillaan 95 prosenttia ja joka muuttaa kiinteistön kerralla energian osalta lähes hiilineutraaliksi. Päästösäästöt vastaavat vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kunnan vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä. Motiva palkitsi järjestelmän tänään Vuoden Energianerokas 2019 -tunnustuksella.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Täysin ainutlaatuinen energiankierrätysjärjestelmä yhdistää luonnollisella kylmäaineella toimivan erittäin vähäpäästöisen kylmäjärjestelmän, lämpöpumpun ja energian kierrätykseen tarvittavat talteenottojärjestelmät. Se hyödyntää viilennyksestä sivutuotteena syntyvän lauhdelämmön kiinteistön lämmitystarpeisiin. Rakennuksen lämmönkulutus pienenee parhaimmillaan jopa 85–95 prosenttia, joten innovaatio muuttaa ruokakaupan kerralla lähes hiilineutraaliksi.

”Konsepti on monistettavissa kaikenkokoisiin kauppoihimme. Järjestelmä on asennettu jo 13 K-ryhmän kiinteistöön ja seuraavaksi vuorossa ovat reilu 60 K-Citymarketia, 130 K-Supermarketia ja 15 Kespro-noutotukkua. Kokonaisuus tarkoittaa valmistuessaan vuosittaisten hiilidioksidipäästöjen pienentymistä noin 20 000 tonnilla,” sanoo K-ryhmän talotekniikkapäällikkö Jari Pihlajamaa.

”Tyypillisesti peruskorjaushankkeissa on haasteena hahmottaa kiinteistöjä kokonaisuutena ja tarkastellaan vain yhtä kiinteistöä kerrallaan, jolloin vaikutukset jäävät verrattain pieniksi ja toteutuvat hitaasti. Tässä projektissa on poikkeuksellisella tavalla onnistuttu katsomaan tätä asiaa uudelta kantilta. Uusi energiankierrätysjärjestelmä hyödyntää energianlähteenään tehokkaasti kaikkea kiinteistön hukkalämpöä, kuten kylmäjärjestelmän lauhdelämpöä ja poistoilman lämpöä, ja tuottaa energiaa kiinteistön kaikkiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin. Konseptissa on lisäksi hyödynnetty esivalmistusta mahdollisimman pitkälle. Konseptin skaalautuvuus tekee sen päästövähennys- ja energiatehokkuuspotentiaalista kansallisesti ja jopa kansainvälisesti merkittävän,” kertoo konseptin kehityksestä vastannut Granlundin johtava energia-asiantuntija Tuomo Niemelä.

Tavoitteena hiilineutraali ruokakauppa

K-ryhmä rakentaa parhaillaan Luonnonvarakeskuksen kanssa Hiilineutraali ruokakauppa -konseptia, joka määrittää kaupan oman toiminnan hiilijalanjäljen ja sen vähentämistavoitteen sekä tunnistaa toimenpiteet kaupan hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Lopuksi se laskee myös tarvittavan kompensoinnin määrän. Kaupan energiankäyttö ja sen tehostaminen on yksi keskeinen osa hiilineutraali ruokakauppa -konseptia. 

”Haemme aktiivisesti uusia ratkaisuja energiatehokkuutemme parantamiseksi. Ruokakaupat ovat kylmäjärjestelmiensä takia erityisen energiaintensiivisiä. Uusi energiankierrätysjärjestelmä mullistaa nyt kauppojemme energian hyödyntämisen ja vie energiasäästöt täysin uudelle tasolle,” toteaa päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske K-ryhmästä.

Kesko on jo viidettä vuotta peräkkäin maailman vastuullisin kaupan alan yritys Global 100 -listalla. Se on sitoutunut kansainvälisten ilmastokokousten tavoitteisiin ja asettanut kunnianhimoiset päästötavoitteet sekä omalle toiminnalleen että toimitusketjulleen. Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on 100 % uusiutuvaa, ja K-ryhmä on Suomen suurin aurinkovoiman tuottaja ja käyttäjä. 

Motiva palkitsi Vuoden Energianerokas -teot

Lisätietoja:

K-ryhmä:
Jari Pihlajamaa, talotekniikkapäällikkö, jari.pihlajamaa@kesko.fi, p. 050 409 6514
Timo Jäske, päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö, timo.jaske@kesko.fi, p. 010 532 8222

Granlund Oy:
Tuomo Niemelä, teknologiajohtaja, energia, tuomo.niemela@granlund.fi, p. 040 662 1274
Ville Reinikainen, toimialajohtaja, energia, ville.reinikainen@granlund.fi, 050 541 5375

Valokuvat: Harri Nurminen.

Haluatko kuulla lisää?

Tuomo Niemelä

Osastonjohtaja, energiatehokkuushankkeet
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?