Hyppää sisältöön
UutinenRakennuttajakonsultti pitää koko projektin lankoja käsissään

Rakennuttajakonsultti pitää koko projektin lankoja käsissään

15.5.2019 – Rakennuttajakonsultti on apuna tilaajan tavoitteiden toteuttamisessa. Eri osapuolten välillä luoviessa tarvitaan ihmissuhdetaitoja ja pelisilmää.

Rakennuksen peruskorjaus on projekti, jossa tarvitaan monien eri alojen osaamista ja yhteydenpitoa eri ammattilaisiin. Rakennuttamisprojektin onnistumisen varmistamiseksi onkin usein syytä ottaa mukaan rakennuttajakonsultti, joka pitää projektin langat hyppysissään. Ammattitaitoinen rakennuttajakonsultti toimii linkkinä työn tilaajan ja sen toteuttamisesta vastaavien eri tahojen kanssa.

Jos asiakkaalla ei ole omaa rakennuttajaorganisaatiota, rakennuttajakonsultti voi vastata koko projektista aina suunnittelijoiden keräämisestä ja hankkeen vetämisestä valvontaan ja takuutarkastukseen asti. Toki konsultti voi olla mukana kevyemmälläkin panoksella. Konsultin rooli määritellään aina asiakkaan tarpeisiin sopivan kokoiseksi.

”Tyypillinen tilanne on, että asiakkaalla on toive tai idea lopputuloksesta, muttei omaa rakennuttamisorganisaatiota. Silloin rakennuttajakonsultti vastaa hankesuunnittelusta ja kustannuslaskennasta ja kerää yhteen projektissa tarvittavat tekijät”, kertoo Granlund Oy:n projektipäällikkö Matti Tamminen.

Tammisella itsellään on pitkä kokemus rakennusalan tehtävistä esimerkiksi rakennusinsinöörinä, vastaavana mestarina ja valvojana. Hänen mukaansa rakennuttajakonsultin työssä pärjää esimerkiksi insinöörin tai rakennusmestarin koulutuksella. Myös käytännön kokemus työmailta on tärkeää.

”Miljöökokemusta pitää olla, koska työssä pitää ymmärtää, mitä työmaalla tapahtuu.”

Yllätyksistä selvitään

Rakennuttajakonsultti on tiimityön tekijä, jonka pitää tulla toimeen ihmisten kanssa. Tyypillisesti rakennuttajakonsultti on tilaajan lisäksi yhteydessä suunnittelijoihin, kustannuslaskentaan ja urakoitsijoihin sekä myös rakennuksen loppukäyttäjiin. 

Vaikeita tilanteita työssä tulee Tammisen mukaan eteen erityisesti silloin, kun aika ja raha ovat kortilla. Jos kummastakaan ei voida joustaa, realististen vaihtoehtojen löytymiseksi joudutaan näkemään vaivaa.

”Kun modernisoidaan vanhoja rakennuksia, yllätykset ovat tavallisia. Voi tulla eteen tilanteita, joissa budjetti on vaarassa ylittyä rutkasti. Silloin yritetään löytää yhdessä suunnittelijoiden kanssa kestävä vaihtoehto, jonka kanssa tilaaja voi elää ja joka ei romuta budjettia”, Tamminen kuvailee.

Työ ei olekaan pelkkää yksin puurtamista, vaan yhteistyötä tehdään tiiviisti talon sisällä.

Osaamista jaetaan

Tavallinen tie rakennuttajakonsultiksi kulkee usein valvojan tai avustavan rakennuttajakonsultin tehtävien kautta. Kokeneiden rakennuttajakonsulttien lisäksi Granlundille palkataan uransa alussa olevia tekijöitä, jotka voivat isossa organisaatiossa kehittää itseään eri tehtävissä.

Granlundilla kaikki korjausrakentamisen tehtävät on jaettu kaksi vuotta sitten perustetun Korjausrakentamisen yksikön alle, jossa toimii ammattilaisia monissa eri rooleissa. Vaikka korjausrakentamisen suunnittelua ja valvontaa on tehty talossa jo pitkään ennenkin, oma osasto on selkeyttänyt toimintaa ja tuonut taloon uudenlaisia osaajia, jollaisia talotekniseen suunnitteluun profiloituneessa yrityksessä ei ennen ollut.

”Meillä on asiantuntemusta monelta eri sektorilta, jos pitää selvittää muutakin kuin juuri omaan tehtävään liittyviä asioita. Tietoa jaetaan ammattilaisten kesken”, Tamminen sanoo.

Yhtenä yrityksen vahvuuksista on etukeno digiosaamisessa, mikä monelta kilpailijalta jää puuttumaan.

”Granlundilla on myös satsattu siihen, että itsensä kehittämiseen on hyvät mahdollisuudet. Esimerkiksi koulutusta on hyvin tarjolla.”

Granlund toimii eri puolilla Suomea 20 eri toimipisteessä. Yhtiön työntekijät viihtyvät pääsääntöisesti talossa todella hyvin, sillä kyselyissä 95 prosenttia työntekijöistä on ollut tyytyväisiä työpaikkaansa.  

Haluatko kuulla lisää?

Tapani Muttonen

Liiketoimintajohtaja, rakennuttaminen ja valvonta
Granlund Oy

Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?