Hyppää sisältöön

Perhevapaiden pitäminen onnistuu joustavasti Granlundilla

Millä tavoin tuoreen työntekijän raskausuutiset otettiin vastaan? Entä miten kaksosten isä sai järjestettyä enemmän aikaa perheelleen? Voiko perhevapaalle jäädä mutkattomasti johtotehtävistä?

Näihin kysymyksiin vastaavat granlundilaiset Tytti Bruce-Herkäs, Aleksi Mäki ja Kimmo Mattila. He kertovat, miten perhevapaiden pitäminen on heidän kohdallaan onnistunut Granlundilla.

Tytti vaihtoi työpaikkaa ollessaan neljännellä kuulla raskaana 

Tytti Bruce-Herkäs huomasi kiinnostavan työpaikan Head of Carbon Neutrality -roolistamme, ja sai heti perään iloisia uutisia tulevasta vauvasta. Hän päätti kuitenkin keskustella avoimesti tilanteesta ja se osoittautui hyväksi valinnaksi – kutkuttava työpaikka ei mennyt sivu suun ja Tytti vaihtoi työpaikkaa ollessaan neljännellä kuulla raskaana.

“Usein kuulee, että on saattanut tulla ongelmia tai työsuhteet ovat jopa päättyneet raskaaksi tullessa. Minulla meni aivan toisinpäin”, Tytti kertoo. 

“Täällä haetaan pidempiä työuria ja halutaan, että työntekijöillä on elämässään muutakin kuin työ”

Tytti Bruce-Hyrkäs

Tytti sai pian huomata, että Granlundilla tällaiset elämän erityishetket eivät ole mikään este urapolulla. Päinvastoin, hän sai kannustusta perhevapaan lähestyessä ja sen aikana.

“Granlundilla raskaus ei ollut ongelma. Täällä haetaan pidempiä työuria ja halutaan, että työntekijöillä on elämässään muutakin kuin työ”, Tytti sanoo. 

Nyt Tytti on pian palaamassa takaisin töihin, mutta on tehnyt töitä omasta toiveestaan joustavasti myös perhevapaiden aikana. 

“Olen tehnyt sellaisia töitä, jotka ovat tuntuneet itsestä mielekkäiltä. Olen pystynyt viemään alaa eteenpäin ja voinut yhteensovittaa lastenhoidon ja työt hyvin. Kumpikaan ei ole kärsinyt siitä”, Tytti kertoo. 

”Tätä aikaa, jolloin lapset ovat pieniä, ei voi elää uudestaan”

Energia-asiantuntijamme Aleksi Mäki on pitänyt useampia muutaman kuukauden mittaisia vapaita parivuotiaiden kaksostensa kanssa. 

“Tätä aikaa, jolloin lapset ovat pieniä, ei voi elää uudestaan. Minulle on tärkeää oppia tuntemaan lapseni ja että lapset tuntevat molemmat vanhempansa”, Aleksi sanoo. 

Töissä minua jopa kannustettiin jäämään perhevapaille

Aleksi Mäki

Työjärjestelyt Granlundilla ovat onneksi lutviutuneet mutkattomasti jokaisen perhevapaapätkän kohdalla. Aleksi on ollut positiivisesti yllättynyt saamastaan tuesta ja joustosta perhevapaiden äärellä.

“Töissä minua jopa kannustettiin jäämään perhevapaille”, Aleksi kertoo. 

Entä mitä Aleksi haluaisi sanoa niille, jotka epäröivät perhevapaille jäämistä? 

“Kannustan pitämään perhevapaita. Perhevapaiden myötä on helpompi löytää tasapaino työn ja perhearjen yhdistämisessä, kun on aika palata sorvin ääreen”, Aleksi sanoo.

Kimmolle perhevapaiden pitäminen oli itsestäänselvää uransa käännekohdassa – “Mikään asia ei kaadu päälle” 

Kimmo Mattila otti vastaan liiketoiminnanjohtajan pestin Granlundin ohjelmisto- ja dataliiketoiminnan parissa samaan aikaan, kun hän oli jäämässä 1,5-vuotiaan Elli tyttärensä kanssa hoitovapaalle. Samaan syssyyn Kimmo sai puolisonsa kanssa tiedon myös uudesta tulevasta perheenlisäyksestä. 

Oliko perhevapaiden pitäminen Kimmolle itsestäänselvää? Kyllä, vaikka uusien vastuiden, Kimmon puolison työn ja lastenhoidon yhteensovittamisessa olikin paljon järjesteltävää.

Hyvällä keskustelulla niin kotona kuin töissä asiat kuitenkin loksahtivat paikoilleen yllättävänkin helposti.

Kimmo Mattila

“Myös työkaverini olivat kannustavia ja uusi pomoni enemmänkin puski minua pitämään perhevapaita. Hyvällä keskustelulla niin kotona kuin töissä asiat kuitenkin loksahtivat paikoilleen yllättävänkin helposti”, Kimmo kertoo. 

Tauko elämän tärkeällä hetkellä onnistui vastuita jakamalla

Kimmon vastuita jaettiin Kimmon tiimiläisten ja kollegan kesken hoitovapaan ajaksi. Elli-tyttären kanssa vietetty yhteinen aika tuntui oikealta päätökseltä. 

“Kun takana on reilut parikymmentä vuotta työelämää ja ainakin saman verran edessä, niin kyllä tällainen pieni tauko teki todella hyvää myös oman työmotivaation kannalta”, Kimmo sanoo. 

“Vaikka sitä kuvittelee, että olet jäänyt muutamassa kuukaudessa paljosta paitsi, niin melkeinpä ne samat työasiat odottavat pöydälläsi edelleen. Mikään asia ei kaadu päälle. Perhevapaa ei voi olla ongelma johtavassakaan asemassa oleville iseille tai äideille”, Kimmo painottaa.

Mitä tietoa etsit?